Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från .Z.:

Dataprojektorer

Såg att du i ditt svar till sture Björnsson ang. dålig mörkläggning på Elmia avslutade ditt inlägg med att du nästa år kommer att använda dataprojektor.

Jag förstår självfallet det behändiga med dessa jämfört med diaprojektor men funderar på vad du tycker om kvaliten på dataprojektorerna jämfört med de traditionella.

Jag var häromveckan på ett mycket intressant studiebesök på Hasselblad & såg mycket fram emot att för första gången få se ett bildspel med Hasselbladprojektorer i 6x6, döm om min besvikelse när guiden säger att man nu gått över till dataprojektorer...

Kvaliten var det bästa jag sett från dataprojektorer men långt efter det jag sett småbildsprojektorer kunna prestera, en 6x6-visning har jag aldrig sett men dock hört ska vara något i hästväg vad det gäller djupkänsla, skärpa & briljans. Det sämsta med dataprojektorerna var svärtan som mer såg grådaskig ut.

Vad anser du om detta, är det riktigt att tumma på kvaliten för att spara tid? Hur mycket tjänar du på att gå över till digitalt om man ser till tid (pengar?).

Hasselbladguiden sa att det för deras del var oerhört mycket värt när dom var på turne, bildspelet dom visade var på 600 bilder & det blir ju några dialådor 6x6. 20 projektorer på det gör ju att det krävs en större lastbil för att frakta det hela (Hasselbladsprojektorerna är ju mycket stora)

Mvh/Larsa
Förstora
Svar:

Jag är i full gång med förhandlingar med sponsorerna om att till hösten kunna gå över till dataprojektor. Detta är ett önskemål jag haft under några år, och jag lockas i första hand av möjligheten till att visa mina bilder utan att slita på diabilderna. Att duplicera originaldian som jag gjort mycket tidigare är en dyr och omständig form, där duplikaterna aldrig blir lika bra som originaldiabilderna.

Jag har sett ett antal visningar med dataprojektor, har även själv redan gjort en enkel visning med bilder via Power Point - och det jag sett har övertygat mig. Kvaliteten håller - i de flesta fallen. Givetvis beroende på projektorns kvalitet.

Jag har ännu så länge inga konkreta eller bra tips att komma med förutom följande:

1) Originalbilderna sparas.

2) Jag kan blanda positiv och negativ film.

3) Jag kan varva bilder och text, bilder och ritningar - bra för föredrag av olika slag, men även för undervisning i mina kurser.

4) Tystare projektor, enklare att ställa in ljusstyrkan efter lokalen, mindre utrustning vid bildspel.

5) Avancerade visningsmöjligheter utan att kostnaderna sticker iväg för mycket.

Jag kan återkomma med bättre och mer konkreta tips när jag börjat och fått lite erfarenhet.

Terje


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS