Annons

Senaste innehållet av Sahlen

  1. Sahlen

    Sigma 18-50 2,8 ex Macro HSM - kan inte autofokusera på oändlighet

    Bump. Var kan man tänkas lämna in ett Sigmaobjektiv i Stockholms innerstad?
  2. Sahlen

    Sigma 18-50 2,8 ex Macro HSM - kan inte autofokusera på oändlighet

    Hej, Efter att min D80 med ovanstående glugg legat undangömd under ett par månader tog jag fram den för en resa. Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att autofokusen endast fungerar från närgränsen till precis innan oändligheten. Dvs 0,2-2 m. Vid alla avstånd bortom två meter vill...
  3. Sahlen

    Ännu en tråd om hur mycket man ska ta betalt!

    Får väl erkänna att exemplet hatalr lite. Men kapitalkostnaden för kamera/verktyg etc. är ju inbakat i timpriset.
  4. Sahlen

    Ännu en tråd om hur mycket man ska ta betalt!

    När jag läser din text misstänker jag att du missuppfattat det som sagts i tråden. Bilden du levererar är en produkt av den tid och de kostnader du lagt ned. I denna tid finns de timmar du lagt på redigering, administration och marknadsföring. I kostnaderna finns de pengar du lagt på kamera...
  5. Sahlen

    Ännu en tråd om hur mycket man ska ta betalt!

    Varför inte göra upp priset innan fotograferingen? För mig känns det konstigt att nån åker ut på ett uppdrag utan att ha en aning om vad det kommer ge. Sen kan du i princip bara göra två fel i debiteringen. Tar du för mycket betalt får du inga kunder, tar du för lite betalt blir du smal.
  6. Sahlen

    Bilder i iPad

    http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=ipad+canon+tether&ie=UTF-8&oe=UTF-8
  7. Sahlen

    F-skattsedel?

    Inte riktigt så enkelt. Ska man hårddra det är det tekniskt sett ett uttag ur NRV vilket ska beskattas när tavlan "blir privat".
  8. Sahlen

    Från negativ till positiv i photoshop

    Invertera. cmd (ctrl) + I
  9. Sahlen

    Vad tar jag ut i timlön?

    Då förstår jag dig. Jag fick uppfattningen att du menade att de var tvungna att ge ett korrekt/bindande svar på alla möjliga frågor. =)
  10. Sahlen

    Vad tar jag ut i timlön?

    Vad menar du med "skyldiga att svara"? De upplysningar som ges av SU är inte bindande, de kan inte ge råd då de inte är konsulter, de svarar inte på tveksamma skatteplaneringsupplägg och de är mycket allmänna i sina svar.
  11. Sahlen

    Vad tar jag ut i timlön?

    Hur mycket drar du in under kalenderåret? Enskild firma eller AB? Inte helt lätt att svara på utan alla förutsättningar. Men en tumregel som funkar hyfsat är att du får behålla hälften av det du fakturerar efter arbetsgivar-/egenavgifter och löneskatt.
  12. Sahlen

    Problem med nissin di622 som slav

    Ok, då får jag backa. Jag har inte provat att lösa ut 622:an med extern blixt så jag kan inte svära på att det ska funka. Det enda jag vet är att jag läst i manualen att det krävs förblixt ála TTL för att det ska funka.
  13. Sahlen

    Problem med nissin di622 som slav

    Di622:an löser ju ut på förblixten när man kör TTL. Kör man manuellt på huvudblixten löser 622:an aldrig ut. Vill man inte köra TTL får det väl bli nån en lösning i form av extern trigger.
  14. Sahlen

    Organsera foton - oändlig röra

    Som sagt; Lightroom eller Aperture. De är lite som Nikon vs. Canon. De gör samma sak men på lite olika sätt. Och dess anhängare är lika bittra fiender. =) Ta hem testversioner och känn dig fram med ett mindre antal bilder ett tag så du hinner känna in dig i programmen. När du väl har valt är...
  15. Sahlen

    Aperture processing

    Justeringar från Bridge/LR går inte att få in i Aperture och vice versa. Alla raw-konverterare som jobbar oförstörande sparar justeringar i en "sidofil", xmp-fil. Eftersom alla konverterare beräknar justeringarna olika och har olika verktyg för justeringarna går det inte att tillämpa en xmp...
ANNONS