Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

låsa fokus?

Produkter
(logga in för att koppla)

granQ

Ny medlem
Ibland lyckas man fokusera på något, tex något litet med mycke bakgrund. Perfekta bilden och du stabiliserar handen lite mer och trycker av.

Vad som händer är att den en sista gång gör en auto fokus och allt för ofta, fokuserar på bakgrunden istället och bilden blir kass.

Gör det även svårt att ta "sekund" bilder, även om man kan sänka tiden för "slutaren" så spelar det ingen roll om det tar 2 sekunder innan kortet börjas ta och du missar din möjlighet.

Så går det ställa in?

har en olympus c 740.
 

Jeppe

Aktiv medlem
Ehhh.. De flesta kameror har inställt som standard att låsa fokus när man trycker ned halvvägs. Om du sedan håller avtryckaren halvägs, så kan du, utan att kameran fokuserar om ta bilden.

Om din kamera fokuserar om, har du sannolikt ändrat i någon meny. Konsultera din manual.

Fördröjningen mellan avtryck och när bilden tas, kan med vissa kameror minskas, men den försvinner aldrig helt på digitala kompaktkameror,
 

tobias.e

Aktiv medlem
Vet inte så mycket opm just din kamera, men skulle tro att det här tricket för att förhindara att kameran ändrar fokus (ditt första problem)funkar på alla kameror:

Kameran fokuserar ju när du trycker ner avtryckaren halvvägs. Se därför till att INTE släppa upp avtryckaren igen mellan det att du hittat fokus och tar bilden.

Om kameran ändrar fokus trots att du inte släpper upp avtryckaren kan det bero på att autofokusen är inställd på att följa rörliga motiv iställt för stillastående (om din kamera har sådan funktion). Kolla i bruksavnisningen efter saker som heter nåt i stil med Continious focus, following focus så kanske det ger nåt.

Inget tydligt svar, men förhoppningsvis är det till någon hjälp...
 
ANNONS