Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Montering i Portfolio?

Produkter
(logga in för att koppla)

Maverick

Aktiv medlem
Hej!

Jag har en undran över hur man ska montera bilder i en portfolio?. Använder man plastfickor ser det ju inte klokt ut eftersom en del av plasten gärna fastnar på bilden. Dessutom känns det tveksamt att bilderna skulle må särskilt bra av detta.

Använder man pappersark och limmar fast bilderna på dessa kommer de ju att ligga mot varandra och riskera att nötas sönder iaf.

Så hur monterar jag bilder i en portfolio för att få en rimlig kompromiss mellan presentation och skydd för bilderna?

Duger det med printar från en bläckstråle? Jag tycker det är svårt att fram den lyster som man kan se i manuellt framkallade färgbilder. Eller är det bara att bita i det sura äpplet och lämna in hos ett proffslabb och betala de hundralappar varje bild kommer att kosta?

Många frågor var det hoppas någon orkar svara.

Mvh
Maverick
 

Jacob vP

Aktiv medlem
Hej.

Om du har lite större dior (storformat eller dup från småbild) så montera dom med stor svart passepartout och stoppa ner dom i plasfickor som har ena sida helt klar och andra matt. Blir helsnyggt på ljusbord.

Om du ska montera kopior...
Antingen en och en på svart kartong med ritfilm/smörpapper över som skydd. Det kan sen vikas undan när du visar bilderna.
Eller i en fotobok (finns snygga på Ordning och Reda).
Eller...
Jag skaffade en stor PRAT portfolio med skinnpärmar. Hur tjusig som helst. Där stoppar man ner kopiorna i klara plastfickor.

Om du inte är nöjd med dina bläckstråle printar så gör nya kopior. Hellre lite färre som är riktigt bra än många halvbra.

/Jacob vP
 

danneman

Aktiv medlem
Plastfickor

Skiljer sig plastfickorna mycket åt mellan billiga lösnngar och dyra portfolios för 1000-2000kr? Tycker det blir så störande blänk från plastfickor i "konsumentklass" nämligen.

En del funderar kring blanka eller matta kopior. Matta har ju klara fördelar iom mindre reflektioner, men sätter man dem sedan i en plastficka så känns det ändå lika "kört" tycker jag! Kontrast och färger kommer inte alls till sin rätt.

Ändå verkar majoriteten av portfoliolösningarna bygga på just fickor. Hur gör ni? Skiljer det mycket på en proffsvariant?

Gillar bäst att se en kopia monterad direkt på svart kartongark. Finns det bra sådana lösningar, helst där man kan byta ut bladen efter hand?

Har kikat på billiga 30x30cm spiralalbum, dessa går det dock inte att byta ut ark i efterhand. Alternativet är ringpärmar men det känns så himla klumpigt och inte lika snyggt?
 

Graal

Avslutat medlemskap
Använder man rätt plast (polyester) är det inga problem med att de skulle kunna påverka bildernas hållbarhet (om man inte kladdar med fingrarna eller får annat kladd på bilderna mellan yta/plast som kan ge mögeltillväxt. Skyddshandskar i bommull rekommenderas därför vid all hantering av bildmaterial. Sedan finns det säkert olika uppfattningar om vad som är snyggast etc. Polyester är det material som film, består av i sin bas, där emulsionen läggs på. man har valt det för arkivebesatändighetens skull. DITO säljer hela Secols sortiment för presentation, boxar arkiv med mera i material av högsta standard (museum) för arkivering, bl.a polyesterfickor i alla format samt syrafri kartong som pasar fickorna all lägga i som stöd. De kan även användasa separat för montering i t.ex portfolio. man har där även arkivbeständiga monteringshörn och remsor samt dubbelhäftande duttar med lim i högsta arkivstandard. Dessa små bitar dubbelhäftande bitar fungerar väldigt bra i album och på kartong om man har plana bilder som med utskriftspapper eller traditionellt plastpapper. För traditionella barytfiberpapper är de sämre eftersom dessa bilder sällan blir helt plana. Då måste bilderna monteras med hel adhesiv eller lämpligt lim fär att bli plana. Men använder man polyesterfickor i kombination med en stödkartong är det mindre problem.
 
ANNONS