Annons

Batterifråga AA-typ

Produkter
(logga in för att koppla)

Fredrik183

Aktiv medlem
Någon som vet en bra lösning på batterifrågan till Pentax K-x? Denna går ju på AA-batterier, vilket jag märkt är en dyrbar lösning. Den batterityp som överallt rekommenderas är ju Sanyo Eneloops, dock har jag inte hittat sådana till överkomliga priser någonstans, dessutom har jag hört berättelser om kort livslängd, så jag tror att mitt egentliga problem är detsamma även med dessa. Rätta mig om jag har fel. Kort livslängd då på det sättet att de inte kan återuppladdas särskilt många gånger, vilket är vad mitt problem handlar om.

Jag har uppdaterat kamerans firmware till versioner där kameramodellens egna problem med hög batterikonsumption är löst. Jag har vid det här laget testat en mängd olika fabrikat och modeller av batterier, alla av den nya typen med låg självurladdning. Efter runt 10-30 återuppladdningar har de alla varit förbrukade. Jag har testat med två olika laddare, dessutom skall denna nya typ av batterier med låg självurladdning ej vara kinkiga på typ av laddare. Den nuvarande laddaren har delta V-cut och allt vad det heter tror jag. Läser man specarna utlovas en livslängd på tusentals laddningscykler, men relativt snart kroknar batterierna då kapaciteten sjunker dramatiskt mellan uppladdningarna, alltså antalet bilder man får ut ur kameran på en laddning, och de blir oanvändbara för mig av den anledningen, då jag behöver få ut runt 200 bilder på en laddning.

Inte heller de av Pentax rekommenderade lithiumbatterierna från Energizer är en fungerande lösning, då dessa inte visat sig tåla minusgrader i samband med långtidsexponeringar och dessutom är dyra då de ju är av engångstyp. Tack och lov har Pentax nu frångått AA-batterier på sina nyare kameror, men jag tänkte inte investera i nya kameror än, även om batterikonsumptionen snart gör det försvarbart rent känslomässigt. Nu vet jag att jag är en krävande kameraanvändare med avseende på batterierna, detta för att jag ägnar mig åt timelapsefotografering med långtidsexponeringar i mörker och kyla vintertid, vilket snabbt tömmer även de bästa (i detta fall de färskaste) batterier (vilka ger runt 600 bilder på en laddning), så laddningscyklerna blir fort många.

Kanske är jag ensam om att uppleva detta med kort livslängd avseende antalet laddningscykler som ett egentligt problem, men har någon hittat bra AA-batterier som tål återuppladdning mer än dessa i mina ögon mycket begränsade 10-30 ggr med denna kameramodell vill jag gärna höra. Dessutom är det irriterande när kameran plötsligt stannar för att batterierna är slut då deras laddningcykler visat sig förbrukade och plötsligt ger oväntat få bilder på en laddning. Det känns ju värdelöst att i förebyggande syfte kassera batterierna efter 10 laddningscykler. Mitt problem är väl tyvärr något eskalerat då jag ofta kör med två kameror igång samtidigt, så batteriförbrukningen börjar bli märkbar.

Hur är det förresten med den gamla typen av laddningsbara batterier med självurladdning, tål de fler återuppladningar med bibehållen kapacitet? Självurladdning är nog ett begränsat problem i mitt fall.

Ha annars en bra natt :)
 

Per S

Aktiv medlem
Inlägget fick mig att kika i batterilådan - den rymmer en hel hög uppladdningsbara AA-batterier. VIlka finns kvar där efter alla utrensningar av uttjänta batterier? Jo, till min egen häpnad står det Varta på de flesta. Det mest förvånande är dock att de Friwo-batterier som jag köpte från Cyberphoto för minst 10 år sen fortfarande fungerar bra, trots att deras nominella kapacitet bara är 1500 mWh. Friwos lika gamla ladddare fungerar också bra trots sin ålder.

Jag har märkt att det är stora skillnader i hållbarhet (laddningscykler) mellan olika batterier och från olika tillverkare. Batterierna från Uniross och Energizer har genomgående haft lägst hållbarhet, i enstaka fall närmast usel.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Tackar för att du tog dig tid att kolla batterierna! Jag har också goda erfarenheter av Vartas batterier av den nya lågsjälvurladdande typen, även om jag tycker att inte heller de håller måttet med laddningscykler. Däremot skall jag nu ta mig en titt på Vartas batterier av den gamla självurladdande typen (antar det är sådana du har som är så gamla), de verkar ju bra enligt ditt tips. Blir bestämt nästa batteriinvestering. Tackar för tips!
 

antic

Aktiv medlem
Finns det ingen möjlighet att köra kameran på nätström? Då kanske du kan kapa nätadaptern och koppla på ett större batteripack på sladden. Såhär har videofilmare fått göra då de ligger i fält.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Finns det ingen möjlighet att köra kameran på nätström? Då kanske du kan kapa nätadaptern och koppla på ett större batteripack på sladden. Såhär har videofilmare fått göra då de ligger i fält.
Problemet är egentligen inte batteriernas kapacitet, den räcker gott och väl, bara de håller vad de lovar. Sist jag körde ur en uppsättning helt fick jag ut 800 bilder på en laddning halvfärska batterier, 3-4 minusgrader och 4-sekundersexponeringar. Jag bär med mig all utrustning, ibland kilometervis ut i skogen, och vill hålla den så lätt som möjligt. Ingen nätström finns. Men en lösning med en separat batteripack skulle fungera som du säger. Det blir i så fall en gör-det-självlösning, då jag inte tror att färdig nätadapter finns till min kamera. Enklast och bäst lösning tycks mig ändå vara fungerande AA-batterier.

Ser nu att IKEA har laddbara batterier i AA-storlek nu (konstigt, IKEA specar inte storlek i nätinfon, men av deras bild att döma är det AA), skall banne mig prova dem, 49 kr för 4 st. Dem kan man ju kassera efter 10 laddningar om det skulle behövas. IKEA lovar dock upp till 500 laddningar, klarar de 100 räcker det för mig. Av priset att döma gissar jag att det är den gamla typen med självurladdning. Hoppas detta är lösningen :)

Men jag är fortfarande öppen för andra tips och erfarenheter.
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Själv så är självurladdning inte så stora problem för mig.
Självurladdning handlar om förvaring i flera veckor.
När jag ska på uppdrag/iväg så laddar jag alltid upp dom så de är färska. 2 uppsättningar minst.
Har snabbladdare som laddar 4 st på 1 timme.
 

PeterWem

Aktiv medlem
Laddaren MH-C9000 är att rekommendera. Då kan du välja hur du vill ladda dina batterier och testa batterierna litet då och då.

Om jag vore i din situation skulle jag felsöka kameran och testa batterierna i en blixt, för att se om blixten äter batterierna lika fort som kameran.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Laddaren MH-C9000 är att rekommendera. Då kan du välja hur du vill ladda dina batterier och testa batterierna litet då och då.

Om jag vore i din situation skulle jag felsöka kameran och testa batterierna i en blixt, för att se om blixten äter batterierna lika fort som kameran.
800 bilder på en laddning tror jag inte indikerar något direkt kamerafel. Batterierna uppför sig på samma sätt i båda kamerorna, inköpta vid olika tillfällen på olika ställen. Jag tror det är batteritypen som är kass när det gäller denna form av användning. Tror, för jag vet inte, men skulle gärna vilja försöka bringa klarhet. Eventuellt är typen en olycklig kombination med denna Pentaxmodell.

Jag gjorde mig för och köpte Vartas egna fina laddare, som de rekommenderar för sina batterier av denna typ med låg självurladdning, trotts att batterispecen säger de är okänsliga för laddningstyp, till skillnad mot den gamla typen som är kinkiga. Ingen skillnad, lika kort livslängd beträffande laddningscykler.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Själv så är självurladdning inte så stora problem för mig.
Självurladdning handlar om förvaring i flera veckor.
När jag ska på uppdrag/iväg så laddar jag alltid upp dom så de är färska. 2 uppsättningar minst.
Har snabbladdare som laddar 4 st på 1 timme.
Att alltid ha med sig fulladdade batterier är som du säger nödvändigt vid denna typ av fotografering. Just nu bär jag med mig sex uppsättningar. Men det hjälper ju inte då det blir hack i timelapssekvenserna vid batteribyte. Batterierna behöver som sagt klara minst 200 bilder på en laddning. Rätt vad det är har någon uppsättning lagt av och man står där med skägget i brevlådan så att säga.

Jag tror allt mer att lösningen är den självurladdande typen batterier. Självurladdningen i sig är nog heller inget direkt problem som du också säger.
 

Bofoto2

Aktiv medlem
Knepiga NiMh

Visst är det skillnad på batterier, men NiMh är knepiga
jämfört med Lition.
Det stora problemet är dom flesta laddare som inte kan hantera
egenheterna med NiMh.
En laddare som funkar men är mindre användarvänlig är
http://www.mahaenergy.se/c9000.html
Den här kanske funkar oxå, har även 12V
http://www.chargeit.se/maha-c401fs-dc

Det finns flera trådar om batterier och laddare,
senast
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=149842&highlight=batteriladdare
där en annan laddare oxå nämns....
 

bildsten

Aktiv medlem
Jag har skrivit omdet här tidigare i en annan tråd.

Jag har haft en K100D sedan 2006 och provat olika batterier och ackar. Bäst funkade faktiskt ett slags uppladdningsbara litiumbatterier, men Pentax avrådde från dem. De gav 7,2 volt och fokuseringen fick "turbo", men jag skulle tro att grejerna inte hade stoppat någon längre tid.

Olika fabrikat av laddningsbara, både med självurladdning och låg sådan har testats, liksom olika laddare från Duracell och Varta. Men ackarna verkar inte tåla snabbladdning, bäst funkar faktiskt min gamla Vansonladdare som laddar ackarna två och två i 16 timmar utan delta-cut och andra finesser. Jag har även provat att begränsa laddningstiden med tidur så att ackarna inte hunnit bli så varma och det har gjort att de fungerat bättre i kameran.

Problemet är egentligen inte kapacitetsförlust, jag har provat att använda ackarna i andra applikationer med hög strömförbrukning och de levererar bra. Det handlar snarare om att ackarna inte levererar stabil spänning/ström. Det kan man se om man belastar och mäter spänningen med ett visarinstrument (ett digitalt instrument har vanligen för långa samplingstider). Spänningen varierar hela tiden och det är troligen det som kameran känner av och reagerar på som om batteriet var urladdat. Ackarna funkar vanligen bra i blixtarna och håller länge där.

Lösningen för min K100D har blivit AA litiumbatterier som verkar hålla bra. De tål kyla bättre än ackarna och har mycket god lagringstid. Sist jag köpte var hos Biltema, 4 st för 70-80 kr, köpte ett par förpackningar, men det är två år sedan minst. Kameran används nu mest monterad på en bälg för att fotografera av dia och de batterier som sitter i nu måste ha klarat av minst 1000 exponeringar och verkar inte krokna än på ett tag. Men de behöver inte dra runt någon autofokusmotor och displayen är bara tänd några sekunder efter varje exponering för koll av histogrammet.
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Att alltid ha med sig fulladdade batterier är som du säger nödvändigt vid denna typ av fotografering. Just nu bär jag med mig sex uppsättningar. Men det hjälper ju inte då det blir hack i timelapssekvenserna vid batteribyte. Batterierna behöver som sagt klara minst 200 bilder på en laddning. Rätt vad det är har någon uppsättning lagt av och man står där med skägget i brevlådan så att säga.

Jag tror allt mer att lösningen är den självurladdande typen batterier. Självurladdningen i sig är nog heller inget direkt problem som du också säger.
Gör som de flesta inbitna Timelapse och astrofotografer. Använd bilbatteri ;)
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Visst är det skillnad på batterier, men NiMh är knepiga
jämfört med Lition.
Det stora problemet är dom flesta laddare som inte kan hantera
egenheterna med NiMh.
En laddare som funkar men är mindre användarvänlig är
http://www.mahaenergy.se/c9000.html
Den här kanske funkar oxå, har även 12V
http://www.chargeit.se/maha-c401fs-dc

Det finns flera trådar om batterier och laddare,
senast
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=149842&highlight=batteriladdare
där en annan laddare oxå nämns....
Jag blir alldeles matt på detta med AA-batterier. Att köpa en till dyr laddare känns inte aktuellt just nu, men tack för tipset på bra laddare. Börjar med att testa den gamla typen NiMh i laddaren jag redan har, den skall ju inte heller vara helt kass enligt Varta. Fungerar inte det får jag se. Själva grundproblemet är ju AA-batterier i kameran. Snart har jag väl slitit ut kamerorna i den här takten på bildflödet, och Pentax har ju inte längre AA i sina kameror (även om man kan det med en adapter, dock svindyr). Av vilken anledning förefaller mig outgrundligt, då kamerorna ändå kräver en viss typ av AA-batterier som knappast finns överallt att köpa, om det är det man eftersträvar att kunna använda vilka AA-batterier som helst, som ju finns överallt. Åtevändsgränd Pentax, ett litet tips.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Jag har skrivit omdet här tidigare i en annan tråd.

Jag har haft en K100D sedan 2006 och provat olika batterier och ackar. Bäst funkade faktiskt ett slags uppladdningsbara litiumbatterier, men Pentax avrådde från dem. De gav 7,2 volt och fokuseringen fick "turbo", men jag skulle tro att grejerna inte hade stoppat någon längre tid.

Olika fabrikat av laddningsbara, både med självurladdning och låg sådan har testats, liksom olika laddare från Duracell och Varta. Men ackarna verkar inte tåla snabbladdning, bäst funkar faktiskt min gamla Vansonladdare som laddar ackarna två och två i 16 timmar utan delta-cut och andra finesser. Jag har även provat att begränsa laddningstiden med tidur så att ackarna inte hunnit bli så varma och det har gjort att de fungerat bättre i kameran.

Problemet är egentligen inte kapacitetsförlust, jag har provat att använda ackarna i andra applikationer med hög strömförbrukning och de levererar bra. Det handlar snarare om att ackarna inte levererar stabil spänning/ström. Det kan man se om man belastar och mäter spänningen med ett visarinstrument (ett digitalt instrument har vanligen för långa samplingstider). Spänningen varierar hela tiden och det är troligen det som kameran känner av och reagerar på som om batteriet var urladdat. Ackarna funkar vanligen bra i blixtarna och håller länge där.

Lösningen för min K100D har blivit AA litiumbatterier som verkar hålla bra. De tål kyla bättre än ackarna och har mycket god lagringstid. Sist jag köpte var hos Biltema, 4 st för 70-80 kr, köpte ett par förpackningar, men det är två år sedan minst. Kameran används nu mest monterad på en bälg för att fotografera av dia och de batterier som sitter i nu måste ha klarat av minst 1000 exponeringar och verkar inte krokna än på ett tag. Men de behöver inte dra runt någon autofokusmotor och displayen är bara tänd några sekunder efter varje exponering för koll av histogrammet.
Tack för ett initierat svar. Kan inte se att Biltema har lithiumbatterier i dag. Annars är de lithiumbatterier jag testat som sagt obrukbara i kyla då de inte pallar med långtidsexponeringar, och överhuvudtaget går kapaciteten ner till ett minimum (Energizers). Duracells lithium startar inte ens kameran i inomhusvärme med... I plusgrader är dock Energizerna oslagbara, men av engångstyp, så det är en dyr lösning.
 

Karl R

Aktiv medlem
Någon som vet en bra lösning på batterifrågan till Pentax K-x? Denna går ju på AA-batterier, vilket jag märkt är en dyrbar lösning. Den batterityp som överallt rekommenderas är ju Sanyo Eneloops, dock har jag inte hittat sådana till överkomliga priser någonstans, dessutom har jag hört berättelser om kort livslängd, så jag tror att mitt egentliga problem är detsamma även med dessa. Rätta mig om jag har fel. Kort livslängd då på det sättet att de inte kan återuppladdas särskilt många gånger, vilket är vad mitt problem handlar om.

Jag har uppdaterat kamerans firmware till versioner där kameramodellens egna problem med hög batterikonsumption är löst. Jag har vid det här laget testat en mängd olika fabrikat och modeller av batterier, alla av den nya typen med låg självurladdning. Efter runt 10-30 återuppladdningar har de alla varit förbrukade. Jag har testat med två olika laddare, dessutom skall denna nya typ av batterier med låg självurladdning ej vara kinkiga på typ av laddare. Den nuvarande laddaren har delta V-cut och allt vad det heter tror jag. Läser man specarna utlovas en livslängd på tusentals laddningscykler, men relativt snart kroknar batterierna då kapaciteten sjunker dramatiskt mellan uppladdningarna, alltså antalet bilder man får ut ur kameran på en laddning, och de blir oanvändbara för mig av den anledningen, då jag behöver få ut runt 200 bilder på en laddning.

Inte heller de av Pentax rekommenderade lithiumbatterierna från Energizer är en fungerande lösning, då dessa inte visat sig tåla minusgrader i samband med långtidsexponeringar och dessutom är dyra då de ju är av engångstyp. Tack och lov har Pentax nu frångått AA-batterier på sina nyare kameror, men jag tänkte inte investera i nya kameror än, även om batterikonsumptionen snart gör det försvarbart rent känslomässigt. Nu vet jag att jag är en krävande kameraanvändare med avseende på batterierna, detta för att jag ägnar mig åt timelapsefotografering med långtidsexponeringar i mörker och kyla vintertid, vilket snabbt tömmer även de bästa (i detta fall de färskaste) batterier (vilka ger runt 600 bilder på en laddning), så laddningscyklerna blir fort många.

Kanske är jag ensam om att uppleva detta med kort livslängd avseende antalet laddningscykler som ett egentligt problem, men har någon hittat bra AA-batterier som tål återuppladdning mer än dessa i mina ögon mycket begränsade 10-30 ggr med denna kameramodell vill jag gärna höra. Dessutom är det irriterande när kameran plötsligt stannar för att batterierna är slut då deras laddningcykler visat sig förbrukade och plötsligt ger oväntat få bilder på en laddning. Det känns ju värdelöst att i förebyggande syfte kassera batterierna efter 10 laddningscykler. Mitt problem är väl tyvärr något eskalerat då jag ofta kör med två kameror igång samtidigt, så batteriförbrukningen börjar bli märkbar.

Hur är det förresten med den gamla typen av laddningsbara batterier med självurladdning, tål de fler återuppladningar med bibehållen kapacitet? Självurladdning är nog ett begränsat problem i mitt fall.

Ha annars en bra natt :)
Det är inte så enkelt. De bästa NiMH jag har är Minamoto med ganska låg nominell kapacitet. De nya där de olika tillverkarna försöker överträffa varandra med högre kapaciteter är rent dåliga. Men, något som är viktigt är att alla celler i ett batteri skall vara lika laddade. Att mäta upp dem innan de används och markera den som har lägst spänning. Den cellen, felaktigt kallas det för batteri, kommer att få stryk av de andra och kommer att laddas, av de andra i paketet, baklänges. När det inträffar är hela paketet förstört. Därför skall man långsamladda hela det nya paketet i uppemot ett dygn för att alla celler skall vara lika laddade innan det tas i drift. Celler tål långsamladdning ganska lång tid. Långsamladdning är laddning på laddström I/10. Jag tror inte heller att det är så bra att köra batteriet i botten utan byta i tid. Avsluta snabbladdning med några timmars långsamladdning. Att laddaren har deltapeak är ingen garanti för att laddningen är färdig. Laddaren kan peaka på den cell som först är full. Den typen av laddare är snabbladdare som laddar med hög ström. Då måste laddningen avbrytas i "rätt" tid då överladdning med hög ström snabbt skadar cellerna. Min laddare kan ladda alla på marknaden förekommande "batterityper", kostade över 2000 kr för 15 år sedan. Den är bäst på batterier med lite högre kapacitet, men även AAA-celler kan laddas en i taget. Men det går inte att köra på med höga strömmar, då slår laddaren ifrån om den upptäcker att cellen inte tål det. Det är alltså en mycket avancerad laddare. Den vägrar att ladda ett paket där en av cellerna är dålig.
Den sort jag tycker är bäst är Varta "Ready 2 use". Lågprissorter typ Kjell & co sämst.
Men, enligt ovan ladda förståndigt och byt i tid. Fickan full med reservpaket. Om ett paket ger upp, släng det och pussla inte ihop av de celler som tycks ha överlevt. Eller kör slut på dem i barnens leksaker. Talet om "minneseffekt" tror jag inte på, de cellerna har fått stryk av de andra i batteriet och drar då med sig dem i fördärvet.
Det bästa paketet jag har är Minamoto 1200 mAh. Det har suttit i en radiosändare sedan 1995 tror jag och fungerar fortfarande perfekt. Har ett annat av samma fabrikat, lite nyare, på 1800 mAh och det är också mycket bra. Sitter också i en radiosändare. Någon kanske anar att jag håller på i modellflygsvängen. Men de batteripaketen laddas ju inte så ofta men de har hållit länge. Min misstanke är ju att de nya med skyhöga kapacitetsvärden är dåliga. Skrytvärden. Paket=batteri=2 eller flera ihopkopplade celler. Men jag vet inte om de nya Li-paketen egentligen är så mycket bättre. I ditt fall skulle det nog, som redan påpekats, vara bättre med ett yttre kraftigt batteri eller nätdrift.//K
 

gorse

Aktiv medlem
Jag tror inte jag ahr så mycket att tillföra debatten, men jag har svurit över laddbara AA-batterier länge. De går inte att ladda så många gånger som utlovas. Så gjorde jag en iaktagaelse jag gärna delar. Jag gnällde i fotoaffären och då sa karln bakom disken att jag skulle ha hans batterier med tillhörande laddare. Jaha? Jag köpte dem och de funkade faktiskt att ladda många gånger. Det tog visseligen hela natten, men batterierna funkade faktiskt många gånger. Så åkte jag till Mexiko. Laddaren funkade inte i vägguttaget (110 v). Nåja, jag hade min GP-laddare med mig och den funkade. Men sen var mina batterier inte lika roliga längre, laddade kanske två gånger tll. En kollega till mig på jobbet föklarade för mi att nickel-hydrid-batterier tål inte värme och laddaren värmer nog batterierna för mycket även om det är dyr laddare som skall känna av när batterierna är klara. Laddaren jag fick med laddade nog så sakta att värme aldrig blev ett problem. Mina GP-batterier som hörde till GP-laddaren hade jag kasserat sedan många år sen. Jag misstänker att det finns fog för min kollegas ide om värme, att laddarna kör sönder batterierna. De blir ju faktiskt rätt varma.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Det är inte så enkelt. De bästa NiMH jag har är Minamoto med ganska låg nominell kapacitet. De nya där de olika tillverkarna försöker överträffa varandra med högre kapaciteter är rent dåliga. Men, något som är viktigt är att alla celler i ett batteri skall vara lika laddade. Att mäta upp dem innan de används och markera den som har lägst spänning. Den cellen, felaktigt kallas det för batteri, kommer att få stryk av de andra och kommer att laddas, av de andra i paketet, baklänges. När det inträffar är hela paketet förstört. Därför skall man långsamladda hela det nya paketet i uppemot ett dygn för att alla celler skall vara lika laddade innan det tas i drift. Celler tål långsamladdning ganska lång tid. Långsamladdning är laddning på laddström I/10. Jag tror inte heller att det är så bra att köra batteriet i botten utan byta i tid. Avsluta snabbladdning med några timmars långsamladdning. Att laddaren har deltapeak är ingen garanti för att laddningen är färdig. Laddaren kan peaka på den cell som först är full. Den typen av laddare är snabbladdare som laddar med hög ström. Då måste laddningen avbrytas i "rätt" tid då överladdning med hög ström snabbt skadar cellerna. Min laddare kan ladda alla på marknaden förekommande "batterityper", kostade över 2000 kr för 15 år sedan. Den är bäst på batterier med lite högre kapacitet, men även AAA-celler kan laddas en i taget. Men det går inte att köra på med höga strömmar, då slår laddaren ifrån om den upptäcker att cellen inte tål det. Det är alltså en mycket avancerad laddare. Den vägrar att ladda ett paket där en av cellerna är dålig.
Den sort jag tycker är bäst är Varta "Ready 2 use". Lågprissorter typ Kjell & co sämst.
Men, enligt ovan ladda förståndigt och byt i tid. Fickan full med reservpaket. Om ett paket ger upp, släng det och pussla inte ihop av de celler som tycks ha överlevt. Eller kör slut på dem i barnens leksaker. Talet om "minneseffekt" tror jag inte på, de cellerna har fått stryk av de andra i batteriet och drar då med sig dem i fördärvet.
Det bästa paketet jag har är Minamoto 1200 mAh. Det har suttit i en radiosändare sedan 1995 tror jag och fungerar fortfarande perfekt. Har ett annat av samma fabrikat, lite nyare, på 1800 mAh och det är också mycket bra. Sitter också i en radiosändare. Någon kanske anar att jag håller på i modellflygsvängen. Men de batteripaketen laddas ju inte så ofta men de har hållit länge. Min misstanke är ju att de nya med skyhöga kapacitetsvärden är dåliga. Skrytvärden. Paket=batteri=2 eller flera ihopkopplade celler. Men jag vet inte om de nya Li-paketen egentligen är så mycket bättre. I ditt fall skulle det nog, som redan påpekats, vara bättre med ett yttre kraftigt batteri eller nätdrift.//K
Ja jag blandar aldrig ihop olika set med batterier, utan kör dem alltid i set om samma fyra, tills de ger upp och då kasserar jag alla.

Det tar emot något enormt med ett yttre kraftigare batteri, då kapaciteten inte är något problem. Däremot antalet ladningscykler. Detta för att jag försöker minimera utrustningen, det är nog mycket att hålla reda på ändå. Jag ror att den nya batteritypen med låg självurladdning som du säger är undermålig beträffande antalet laddningscykler. Varta "redy 2 use" var bra, men dog som alla andra av denna typ efter kanske 30 laddningar. De verkar inte längre fungera bra i någon annan apparat än Pentaxkamerorna heller. De senaste gångerna jag handlat batterier har jag dock inte kunnat hitta dessa.
 

Linmajon

Aktiv medlem
AA-batterier har ju även nackdelar hanteringsmässigt. Att behöva fibbla med fyra hala batteier, polvända korrekt etc. kan vara o-kul om man är stressad. De måste vara det i särklass mest 'tappade' objekten någonsin. Litiumbatterier är en gudagåva jämförelse.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Jag tror inte jag ahr så mycket att tillföra debatten, men jag har svurit över laddbara AA-batterier länge. De går inte att ladda så många gånger som utlovas. Så gjorde jag en iaktagaelse jag gärna delar. Jag gnällde i fotoaffären och då sa karln bakom disken att jag skulle ha hans batterier med tillhörande laddare. Jaha? Jag köpte dem och de funkade faktiskt att ladda många gånger. Det tog visseligen hela natten, men batterierna funkade faktiskt många gånger. Så åkte jag till Mexiko. Laddaren funkade inte i vägguttaget (110 v). Nåja, jag hade min GP-laddare med mig och den funkade. Men sen var mina batterier inte lika roliga längre, laddade kanske två gånger tll. En kollega till mig på jobbet föklarade för mi att nickel-hydrid-batterier tål inte värme och laddaren värmer nog batterierna för mycket även om det är dyr laddare som skall känna av när batterierna är klara. Laddaren jag fick med laddade nog så sakta att värme aldrig blev ett problem. Mina GP-batterier som hörde till GP-laddaren hade jag kasserat sedan många år sen. Jag misstänker att det finns fog för min kollegas ide om värme, att laddarna kör sönder batterierna. De blir ju faktiskt rätt varma.
En värdefull iakttagelse tycker jag. Nu åker jag på IKEA och inhandlar deras billiga laddbara AA och testar dem. Min Vartaladdare laddar på fyra timmar, så det är väl inget lyckat med traditionella NiMh. Man kanske skall dra in den i kylskåpet under laddningen :) Men test nummer ett blir om kameran över huvud taget startar med dessa batterier.
 
ANNONS