Annons

Databas över råfiler - raw.pixls.us

Produkter
(logga in för att koppla)

PeterWem

Aktiv medlem
Databasen raw.pixls.us försöker tillhandahålla så många råfiler som möjligt. Tack vare detta kan programmerare lättare lägga till kamerasupport för att råkonverterare ska kunna processa råfiler.

Genom att uppladda en råfil skänker man denna till databasen och gör råfilen fri för envar att nyttja. De flesta stora kameramärke finns redan uppladdade men några mobiltelefoner som kan fotografera i råformat saknas samt några mellanformatare. Använd sökfältet för att kontrollera om din kameramodell finns med.

Vad som önskas:
  • Liggande format
  • Rättfokuserad och rättexponerad
  • Objektiv påmonterat
Vad som inte önskas:
  • DNG-filer genererade från Adobe DNG Converter
  • Bildserier med olika ISO-tal, vitbalans osv
  • Bilder där människor ingår
Om kameran kan ta olika råformat önskas samtliga. I Canons fall finns exempelvis RAW, mRAW, sRAW. Med Canons nya kameror finns RAW och C-RAW.

När man laddar upp har man möjlighet att lägga till en kommentar. Lägg in din mejladress för att ägaren av databasen ska kunna kontakta dig för spörsmål.

För den intresserade finns vissa råfiler inlagda i databasen med utan att vara public domain. Det går då att ladda upp från samma kameramodell och skänker råfilen för envar att nyttja. Man finner vilka som inte är helt fria här och som behöver ersättas med helt fria: https://raw.pixls.us/?noncc0#repo
 
Senast ändrad:

PeterWem

Aktiv medlem
Man har nu tillfälligt tagit bort support i RawSpeed för kameramodeller som det inte finns fria råfiler för. Bland annat darktable och ON1 använder sig av RawSpeed. För darktableanvändare har man i och med uppdateringen under julen stött på detta. För ON1 kommer det förmodligen vid nästa uppdatering.

Vill man få till sin kameramodell igen kan man ändra i textfilen cameras.xml och radera support="no" som står efter ens kameramodell. Bästa lösning är dock att ladda upp fria råfiler till databasen.
 

Bilagor

ANNONS