Annons

extern blixt, fl36 R - massa frågor

Produkter
(logga in för att koppla)

bforsmark

Avslutat medlemskap
Hur långt kan man styra trådlösa blixtar?

Jag tänkte köpa en fl36R till min e520. Klarar den 10-15 meter, är det någon risk att det blir dålig kontakt och är det någon fördröjning att tala om?

Hur mycket kan man styra blixten från kameran?

Lite tekniska data jag inte begriper ett dyft av;

TTL AUTO, AUTO, MANUELL, FP TTL AUTO, FP MANUELL, RC, SL AUTO, SL MANUELL

Vad innebär ledtal?

Jag har inte använt externa blixtar innan så jag har ingen koll alls. Säkert jättelätta frågor för den lärde :)

Tack på förhand!
 

Knight Palm

Aktiv medlem
Hur vill du använda dina blixtar, spec. vilka behov av att använda externa blixtar ser du?

  1. Läs kapitlet om blixtfoto i kamerans manual.
  2. Läs manualen till FL-36R/FL-50R.
  3. Kolla in Olympus Fotoskola, speciellt kapitlet om blixtfoto med FL-50R.
  4. Ofta ser man referenser till Strobist, kan även vara värt att kika på.
Metz har också ett par modeller som via en f/w-uppdatering kan förmås att fungera ihop med Olympus protokoll för trådlös optisk fjärrstyrning av blixtarna.

Beträffande räckvidd, så är det här fråga om optisk styrning och torde fungera bra i de flesta praktiska situationer både inomhus och utomhus. Alternativt finns blixtstyrning via radio på ISM-bandet (433MHz) för längre räckvidd och om skymd optisk sikt råder.

Ref:
 

bforsmark

Avslutat medlemskap
Jag har blivit ombedd att plåta ett bröllopp. Så det är mest därför jag känner behov av en bra blixt.

Den trådlösa styrningen skulle göra det möjligt att experimentera mer med ljuset vid fågelfotograferingen. Lysa upp motivet i motljussituationer t.ex. Det skulle i så fall röra sig om maximalt ett tiotal meter.

Jag har läst på de länkar du skickade nu. Får beställa blixten och testa mig fram helt enkelt. Det är roligast så :)
 

Knight Palm

Aktiv medlem
Fota bröllop

Jag har blivit ombedd att plåta ett bröllopp. Så det är mest därför jag känner behov av en bra blixt.
Om jag har några råd att ge beträffande bröllop, så är det att blixtfoto kan vara marigt. Jag tycker att FL-36R med bara två batterier inte riktigt räcker till vid ett sådant tillfälle, utan att den behöver kompletteras med antingen en FL-50R och/eller en Metz 48AF-1.

Eftersom samtliga dessa nu stöder Olympus fjärrstyrningsprotokoll, så kan man ju sätta upp ett flerblixtarrangemang utan sladdar. Populärt är ju att montera en blixt i ett paraply, men det kräver också en del förberedelser i själva uppsättningen. Upplättningsblixt utomhus, för att få till den rätta reflexglimten i ögonen, är också en nödvändighet. Metz kallar det TTL-HSS, Olympus kallar det för FP TTL AUTO, för att fota med blixt med tider snabbare än 1/125s (Super FP: 1/125 sec - 1/4000 sec alt. 1/8000 sec för E-3/E-30).

Personligen tycker jag bilderna utomhus är lättare att ta, givet att man kan hitta en någorlunda neutral bakgrund. Ett teleobjektiv samt helst ett ljusstarkare sådant är behjälpligt för att isolera motivet bättre och blurra till bakgrunden. I vissa situationer kanske inte blixt är lämpligt eller tillåtet. Var då inte rädd för att höja ISO-värdet till max, en tagen bild är bättre än ingen alls. Likväl kan det bli riktigt bra och minnesvärda bilder, även om de konverteras till svartvitt.

Gör upp en agenda med uppdragsgivarna över vilka hållpunkter som gäller, bestäm fotoställena med lämpligt rena bakgrunder, plats för ev. foto-paraplyuppsättning. Glöm inte bort att ta de formella bilderna, ta med en backupkamera om du är huvudansvarig för fotot, reservbatterier till kamera och blixtar, samt minneskort med tillräcklig kapacitet. Lägg sen allt källmaterial direkt på DVD.

Ha kul och låt det synas i dina foton, samla dessa sedan i en fotobok.
Berätta gärna senare om dina erfarenheter här.
Lycka till!
 

Knight Palm

Aktiv medlem
Metz eller Olympus blixt

♦
Visserligen tycker jag att FL-36R har den mest eleganta blixtdesignen på marknaden. Försedd med en effektiv lågvoltselektronik som bara behöver två batterier blir den både liten och lätt, men ändå har den en utlysningsvinkel motsvarande 24mm för 135-film (16mm med den inbyggda vidvinkelskivan). Ledtalet (GN36) anges då det motoriserade zoomhuvudet är ställt i maxläget, vilket då lyser ut ett 85mm objektiv för 135-film. Inställningshjulet på FL-36R (-hjulen på FL-50R) är de smidigaste jag sett på marknaden för att snabbt ändra ± blixtenergin mellan exponeringarna, en detalj som jag skulle sakna på t.ex. Metz blixtarna.

Ska du fota bröllop så vill jag ändå rekommendera Metz mecablitz blixtarna, speciellt de nyare ur deras serie av System Flash Units: 58AF-1 digital, 48AF-1 digital, 36AF-4 digital. Samtliga dessa tar 4 batterier, vilket jag tycker är ett krav om du skall fota bröllop med behov av snabb omladdningstid och använda TTL-blixtmätning. I läget AUTO, så hushåller man dock med energin bättre, men det kan istället vara svårare med att exponera korrekt. TTL-läget för blixt tillsammans med SPOT-HI exponeringsmätning samt en snabb verifieringsglutt på histogrammet brunkar funka riktigt bra.

Enbart modellerna mecablitz 58AF-1 O digital och mecablitz 48AF-1 O digital kan uppdateras via f/w för att stödja Olympus protokoll för blixtstyrning. Av den anledningen, så är det främst någon av dessa två modeller som kommer på fråga, om du funderar du på en Metz-blixt. Tyvärr anges blixtarnas kapacitet i GN vid olika utlysningsvinkel, så en jämförelse är inte alltid så enkel. Bättre vore det om likt studioblixtarna blixtenergin angavs i Ws. T.ex Olympus anger ledtalet GN=50 vid en utlysningsvinkel täckandes en 85mm för FL-50R, medan Metz anger GN=48 vid en utlysningsvinkel täckandes en 105mm för 48AF-1. Olympus blixt FL-50R ger dubbelt så mycket ljus som en FL-36R, (36*√2=50) och kostar mer än dubbelt så mycket. mecablitz 48AF-1 är därför ett utmärkt budgetalternativ.

Panasonic, som ännu saknar stöd för wireless optically remote control flash, får man hoppas anammar Olympus blixt-protokoll. De övriga funktionerna såsom t.ex. Super FP stöds ju sedan tidigare.

Ref:
 

bforsmark

Avslutat medlemskap
Tack för era hjälpsamma och uttömmande svar!

Jag har gjort klart för mina uppdragsgivare att jag inte på något sätt är proffs eller har jobbat med denna typ av fotografering förr så jag tror (och hoppas) inte de väntar sig allt för proffsiga bilder. Det är egentligen "mingelbilder" och lite bilder från inne i kyrkan jag ska, och har tänkt knäppa. De ska ha en professionell fotograf där för de "formella" bilderna.

Satsar jag på fl36r så kommer jag köpa till extra batterier. Helst 3 omgångar och sätta tomma batterier på laddning under kvällen.

Att hålla på med flera blixtar, paraplyer och stativ och joxa tror jag inte kommer bli aktuellt för min del. Jag vill göra det enkelt och flexibelt. Däremot ska jag be om att få låna en e420 av en vän och ha som komplement. Kanske köra normalzoom på den och ha mitt 70-200 2.8 på min e520.

Den inbyggda blixten tycker jag fungerar bra för att lätta upp skuggorna i ansiktet när man fotar på nära håll.

Tyvärr har jag inte råd att satsa hur mycket som helst på detta. En blixt för nästan 3000:- tycker jag får räcka :) Jag har sagt att jag inte vill ha något betalt för plåtningen, för att slippa den pressen. Ändå vill jag göra mitt bästa så de blir riktigt nöjda, och hoppas att de sen tipsar sina vänner etc. om mig nästa gång det blir bröllop. Men en sak som jag tänkte på nu angående skuggupplättning som inte ska kosta så mycket, är att bygga en lätt reflexskärm att montera blixten på. En lätt historia av vitmålad kartong som jag kan hålla i ena handen och rikta blixten in mot för att inte få det där hårda direktljuset. Förstår ni hur jag menar, vad tror ni om idén?

Kanske ska jag försöka arrangera en plats att fotografera alla gäster i små grupper när de anländer till festen. En plats där jag kan köra stativ, trådutlösare och blixten på ett mer kontrollerat sett så jag kan fokusera på att ställa upp gästerna och/eller brudparet snyggt.

Bröllopet är i början av maj så jag bör nog få ordning på prylarna rätt snart så jag hinner träna in mig lite också :)

Tack igen för ert engagemang!
 

bforsmark

Avslutat medlemskap
Nu sitter jag här med en ny fl50r, som jag kom över till ett bra pris (knappt dyrare än en fl36r). Som jag inte har en aning om hur jag ska använda. Bilderna blir överexponerade och underexponerade om vartannat men för tillfället får jag inte blixten att avfyras överhuvudtaget. Båda lamporna blinkar på blixten och blixtsymbolen på kamerans lcd visar rött :(
 
ANNONS