Annons

Fotoprojekt - Spel om pengar

Produkter
(logga in för att koppla)

Don Haka

Aktiv medlem
Hej,
Nu ska jag starta ett nytt fotoprojekt. Mitt senaste handlar om singlar och kommer ut i bokform nu i januari.

Den här gången ska det handla om spelande. Inte rollspel och datorspel utan om hasardspel, vadslagning etc.
Jag själv haft ett spelmissbruk och vet vilket helvete det kan vara. Jag har fått behandling och ser mig som nykter spelmissbrukare. Jag har även jobbat på Casino cosmopol.

Spelmissbrukare, fd spelmissbrukare samt anhöriga, folk som försörjer sig på spel, folk som jobbar med spel i någon form, kompisgäng som lirar poker.
Har du någon koppling till spel eller något tips så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig.

Spana in min hemsida http://www.brandefelt.com
 
Tack för inspirationen :)

Håller själv på med en bok, men vet dock inte när den kommer bli klar


/Adam
 
Coolt projekt. Jag har massa kompisar som spelar poker dock via internet. Kommer ju vara ett poker sms snart också, vet inte när men polarna snackar om det.

Vill du ha "ideer" om vad man kan göra eller vill du ha folk som ställer upp på bild?
 
Jag vill ha folk som ställer upp på bild. Sen om de har en väldigt udda koppling till spel tar jag det som ett tips :)

I vilken del av Sverige bor dina polare som spelar via internet?
 
Kommer du till Skåne så är du välkommen(iaf för min del, tror inte att de andra har något emot det) att fota när vi spelar. Kan säkert tom ordna spel bara för din skull. Sen är det en 2-3st av gänget som mer eller mindre lever på att spela för tillfället. På www.epitaxi.se går det att få kontakt med oss, ligger även en hel del bilder från tidigare spel, så att du kan se lite om det är intressant. Vi är alla åldern 18-22.
 
Mer svar tack!

Du som har ett spelmissbruk men inte vill ställa upp i projektet, utan bara vill prata med en medmänniska är välkommen att göra det.
 
Funkar det inte med bingohallar? Och alla barer som har spelmaskiner där det sitter folk och matar in hundring efter hundring. Travbanor, ATG-ombud...
 
Jo absolut, det fungerar bra. Jag har redan fotat en del på dessa platser.

Nu söker jag personligare infallsvinklar och möten. Jag har tyvärr inte tiden just nu att bara vänta och "ragga" upp folk på t.ex. travbanan. När jag jobbar mindre kommer jag göra på det sättet också.
 
Det är dags att berätta min historia samt påminna om att det inte bara är folk med missbruk som jag söker. Har du någon koppling till spel eller något tips så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig.

Jag har aldrig spelat på trav, gillade att lira på oddset men blev aldrig beroende och fick inga problem av det. Mitt gift heter Black Jack. Jag minns första gången jag spelade Black Jack på krogen. Det var det perfekta spelet för mig. Jag tyckte att jag kunde påverka spelet och använda mig av min skicklighet. Jag gillade hela atmosfären, chansen till de snabba pengarna och spänningen. Till en början spelade jag ganska mycket men hade kontroll och spelade aldrig bort allt jag hade.

Internet (ibland tycker jag att utvecklingen borde stannat vid text-tv)
Året var 1999. Poker via internet var inte stort och inget jag testade. Minns inte hur det gick till men på något sätt fick jag reda på att man kunde spela black jack via internet med de riktiga reglerna och inte några sunkregler som det var på krogen. Hmm intressant tyckte jag och när jag sedan fick höra om "match bonus" fick jag en idé. Om det är någon som inte vet hur det fungerar ska jag förklara. Om jag t.ex. köper marker för 50$ så får 50$ extra av banken, totalt 100$ alltså. Jag märkte att det gick bra att få tillbaka min insats och bara spela för bonusen. Underbart! Här har jag alltså chansen att spela gratis med chans att vinna riktiga pengar. Om jag kunde åka tillbaka i tiden hit skulle jag ta ett ordentligt snack med mig själv och om inte det hjälpte ge mig ett kok stryk. Till en början gick det bra och jag vann lite pengar då och då. Bonusen fick man bara en gång i månaden, så man jag hade en chans per månad att vinna pengar. Ibland gjorde jag det ibland inte men jag förlorade aldrig mina egna riktiga pengar. En gång blev suget för stort och jag spelade med "egna" pengar. Det gick bra och jag vann lite. Det gjorde att nästa gång jag spelat bort bonusen så kändes det ganska säkert att använda riktiga pengar och jag låg ändå plus totalt. Visst kunde jag spela lite för vinstpengarna? Nej det kunde jag inte. Det gick upp och ner. Ibland låg jag plus ibland låg jag minus. Jag började tappa kontrollen och det började påverka mitt liv. Det här var på den tiden då man använde sig av telefonmodem så telefonen blev upptagen och mitt sociala liv påverkades. Vid ett tillfälle när jag spelat bort allt jag kunde så tog jag pengar från ett konto där jag hade lagt undan pengar för att betala hyran med. Hade jag förlorat dem så hade jag varit tvingad att låna pengar. Jag spelade inte bort dem och klarade hyran, men det var den första riktiga varningssignalen på att jag helt tappat omdömet. Jag låg minus på mitt spelande men hade inga skulder i alla fall. Fortsatte att spela med blandat resultat. Jag hade svårt att släppa tanken på att jag låg minus, det störde mig något enormt. Jag var ju bra på black jack! Sen fick jag en snilleblixt. Om jag sålde min bostadsrätt och flyttade till en hyresrätt så skulle jag få en massa pengar och kunde svälja att jag låg lite minus på black jacken. Sagt och gjort. Allt var frid och fröjd. Jag hade pengar, lägenhet, ett jobb som var helt okej. Visserligen ingen flickvän, men annars mådde jag bra.

Första riktiga smällen
Livet flöt på och jag spelade inte alls en del månader och när jag spelade var det bara för bonusen. Någon enstaka gång spelade jag för riktiga pengar men hade omdöme och kontroll. Jag bestämde mig för att jag skulle satsa på mitt drömyrke (fotograf) istället för att jobba i fotoaffären. Det blev arbetsbrist i affären och jag blev uppsagd med a-kassa. Jag kom in på min drömutbildning trots svår konkurrens. Hur skulle det gå att leva på studielån och lite extraarbete? Jag hade även sparat runt 75000 efter bostadrättsförsäljningen. Det skulle nog gå bra tänkte jag. Det gick bra ända tills vintern första terminen. Jag skulle köpa en pryl (ps2) och även om jag hade råd så ville jag få den "gratis" genom att jag vann ihop den. Det gick inte bra och jag försökte vinna tillbaka det jag förlorat. Det gick värre och värre. Till slut så hade jag i januari det året spelat bort alltihopa. Jag var helt luspank. Ingen mat hemma. Jag funderade starkt på att hoppa av min drömutbildning och börja jobba med vad som helst. Jag gick och var kär i en tjej som var upptagen också. Hon verkade intresserad men det var inget mellan oss. Jag sålde av en del prylar och köpte mat. På hösten det året skulle vi göra en längre projektresa med klassen och vi skulle finansiera allt helt själva. det här var något som störde mig. Jag hade haft pengarna som behövdes och mer därtill men sumpat allt. Under våren försökte jag vinna ihop pengar och det gick sådär. Vid ett tillfälle så van jag 13000 och allt kändes bra. Jag jobbade extra nästan varje helg och allt verkade ordna sig. Tidig sommar och Pang! - återfall och spelade bort allt igen. Nu blev jag tvungen att jobba väldigt mycket. Jag snittade på 6 arbetsdagar hela sommaren. Jag hade tre jobb som jag pusslade ihop. Jag fick ihop pengarna och resan gick bra. Vill ni se arbetet så ligger det på www.brandefelt.com (dom har ju ändå ingen koll härnere). Här någonstans så började det helt plötsligt gå riktigt bra med tjejen jag var kär i också! Livet började kännas riktigt bra!

Tiden mellan då och nu
Ibland gick det bra och ett par gånger fick jag återfall och spelade bort allt. Jag berättade för min flickvän, mina vänner och min familj att jag hade problem. Alla stöttade mig. Min flickvän flyttade in med mig och allt kändes bra. Jag hade inte längre resan som hängde över mig utan när mina räkningar var betalda så kunde jag faktiskt spela bort det som var kvar "utan att det gjorde någonting". Jag lovade att jag inte skulle spela mer och höll det ett tag. Spelade och erkände att jag trillat dit. Fick en ny chans.

April 2005
Min flickvän hittade spår efter mitt spelande (jag har alltid varit väldigt noga med att skriva upp hur mycket jag spelar för). Jag ljög och sa att jag inte spelat.
- Är det säkert?
- Ja det är säkert. Tror du mig inte?
- Jo det gör jag.

När jag såg henne i ögonen och ljög för henne så mådde jag så illa att jag ville gå och spy. Jag kände mig som den sämsta människan på planeten. Hon är världens mysigaste tjej och jag ljög för henne. Dagarna efter försökte jag vinna tillbaka pengar. Mitt mål med mitt spelandet var inte att bli miljonär utan bara att vinna tillbaka en del av det jag spelat bort totalt och sedan sluta spela. För gott. Jag sålde bl.a. en kamera och objektiv för att ha råd med hyra och mat etc. Samma dag som jag fick pengarna för kameran så spelade jag bort dem. Det kändes totalt meninglöst att ha sålt den. Den 25:e april spelade jag bort det sista igen. Min flickvän skulle komma hem den kvällen efter att ha varit bortrest några dagar. Jag måste berätta för henne att jag spelat fast jag lovat henne att jag inte skulle. Det här hade jag stor ångest över. Skuller hon ge mig en chans till fast jag inte förtjänade det? Det var det här som var det värsta för mig. Jag är inte en snubbe som ljuger och ändå hade jag ljugit min flickvän rakt upp i ansiktet. Jag kände mig som den uslaste människan på planeten.
Jag bestämmde att jag ska försöka sluta spela helt. Det här med bonuspengarna funkade för mig ibland men i det långa loppet så torskade jag. Jag började gå en behandling samma dag och på kvällen berättade jag för min flickvän att jag både spelat och ljugit.

Idag
Behandlingen fungerade mycket bra för mig. Idag spelar jag inte och vi är fortfarande tillsammans. Nu är jag äntligen skuldfri (förutom csn då).
 
Ingen som kan ställa upp?
Jag är otroligt sugen på att komma igång ordentligt nu. Jag har fått ett stipendium som kommer ge mig större möjligheter att resa runt i landet. Hör av er!
 
Intressant att läsa din historia.. Har aldrig spelat i större mängder själv, men jag kan tänka mig hur lätt det är att halka dit. Hoppas det går vägen med projektet, jag är nog inte rätt kille att vara med.
 
Det är som med alkohol. De flesta människorna klarar av dricka utan att missbruka eller bli beroende. Jag t.ex. har inga problem där.

Om ni känner någon som kan ställa upp får ni väldigt gärna tipsa dem. Obs! Det är INTE bara beroende och den negativa sidan jag vill skildra.
 
ANNONS