Annons

Hjälp med julklapp

Produkter
(logga in för att koppla)

ylvali

Avslutat medlemskap
Jag hoppas jag inte stör er på ert forum alltför mycket nu men jag kan ingenting om foto och utrustning. Men jag har hört att billiga närbildslinser (tex http://fotofyndet.se/product_info.php?cPath=72_78&products_id=5563) kan vara bra för en amatörfotograf. Min pojkvän är intresserad av foto och jag tänkte köpa en till honom i julklapp. Han har en Canon EOS 1000D med standard 18-55 objektiv. Jag tror dock att jag missar en sak, på hans objektiv tycker jag gängan är invändig och vad jag ser från bilden är den det på linsen också.
Har jag rätt i att jag missat något och kan ni hjälpa mig med lite guidning för att hitta rätt?

Kortfattat: Letar efter en billig men ganska bra närbildslins till pojkvännens standard Canon 18-55 objektiv och kan ingenting!

Tack på förhand!
 

johannaj78

Aktiv medlem
Linserna har utvändig gänga. (Många linser och filter har också invändig gänga på andra sidan så man kan kombinera flera utanpå varandra.)

Det som är viktigt är att det är rätt filterdiameter så att det passar till hans objektiv. Det står oftast på framsidan av objektivet. Tex "Ø 58 mm" (Man kan också använda ett större filter men då behöver man en sk "step up-ring" också.)

Jättebra julklapp tycker jag! Bildkvalitén blir givetvis inte den samma som med ett dyrt macroobjektiv, men närbildslinser är ett mycket prisvärt alternativ för en amatörfotograf. Styrkan +4 tycker jag du ska satsa på. Alternativt ett set med flera som går att kombinera. +10 är i mitt tycke för mycket. Det är svårt att få skärpan bra med det.
 

Dragoen

Aktiv medlem
Filter brukar nästan alltid ha två gängor, en som används mot objektivet (utvändig) och en som används för att sätta på fler filter (invändig). Jag tycker mig kunna se båda dessa på sidan som länkades till.
Jag vet inte hur Massas närbildslinser är men ett filter jag provat från dem var i princip oanvändbart då det gjorde hela bilden lite suddig.
Tror det är svårt att hitta någon närbildslins för ~100kr som är bra, men det finns ett från B+W som bör hålla hög kvalitet: http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=719518

Hur mycket närbildslinser hjälper till att förstora är direkt beroende av brännvidden på objektivet, på 55 mm med närbildslins med dioper +10 så kan man komma 3 gånger närmare motivet.
Hoya har en billigare på +4 och med objektiv med brännvidd 55 mm kommer man ca 2 gånger närmare motivet (halva avståndet än utan närbildslins) (http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=225014)
 

cocuyo

Avslutat medlemskap
Kanske jag skulle fylla i lite.
Rent praktiskt, är linserna +1 till +3 ganska meningslösa till normalzoomen, eftersom den ändå kommer närmre på sitt vanliga näravstånd än vad de linserna gör när objektivet står på oändligt.

Det är alltså +4 som är den mest användbara linsen, och när man har så stor styrka får man räkna med att det blir så pass mycket kromatisk aberration, att det kan bli störande. Att ha ännu starkare lins, som +10 medför att man knappt får skärpa överhuvudtaget. Så min röst är för +4 också, och bara +4-

Den kromatiska aberrationen, när den är störande, kan korrigeras i många program, så att den knappt märks alls. Det är en ganska enkel manöver, som man kanske till och med kan automatisera delvis med ett skript.

Och man kommer till ungefär dubbelt så stor avbildningsskala som utan lins när man sätter på en sån, vilket faktiskt öppnar en hel värld av närbilder på sånt som är i storlek omkring en tändsticksask. Många blommor, och en hel del större insekter, kan med fördel tas med närbildslins på normalzoomen.
 
ANNONS