hjälp mig välja en riktigt bra kamera & eller objektiv.

Produkter
(logga in för att koppla)

unoengborg

Aktiv medlem
Det som avgör hur bra bilder det blir är i ordning:

1) Fotografen - Kreativitet och konstnärligt öga är starten för varje bra bild. Hantverksskickligheth hjälper förstås också.

2) Ljuset - Landskapsljuset är ju vad det är, och här gäller det att ha tålamod att vänta in det perfekta ljuset. Skaffa någon app som talar om var solen/månen står vid olika tider på dagen. Sätt kameran på stativ så att du kan använda låga iso, ger bättre färger och mindre brus. För närbilder kan blixt vara väldigt användbart. Skaffa ett par radioutlösta blixtar som du kan placerea så att det blir som en liten studio runt blomman eller vad det nu är för något litet du fotograferar.

3) Optiken - Eftersom du gillar närbilder ska du förstås ha ett macroobjektiv välj lite längre brännvidder kring 100 mm eller mer. Då kommer du tillräckligt långt bort från motivet för att du ska få plats att ljussätta med blixtar och/eller reflexskärmar. De flesta macrobjektiv är skarpa och bra. För landskap kan det vara kul med något vidvinkligt som t.ex. 16-35 om man kör fullformat. Ska objektiven användas för landskap behöver de inte vara jätteljusstarka eftersom du ändå kommer att vilja blända ned till kanske bländare 8 för att få tillräckligt skärpedjup

4) Bildbehandlingen - Fotografera i RAW Skaffa något bildbehandlingsprogram som t.ex. Capture One Pro eller Adobes Lightroom för RA W konverteringen och så där 95% av all editering komplettera med program som Affinity Photo eller Adobe Photoshop för pixelbaserad redigering ifall det behövs. Skafta utrustning för att kalibrera din bildskärm så att du kan få ett förutsägbart resultat ifall du skickar iväg någon bild för utskrift som du vill hänga bakom soffan. Är du inte säker på bildbehandling gå en kurs.

5) Kamerahuset - Försök håll nere priset så mycket som möjligt här. Ska du göra stora utskrifter eller delförstoringar är det förstås bra med många pixlar ska du bara publisera på facebook duger några ynka megapixel. Ska du ha bättre bildkvalitet än de 600D/700D du nämner bör du nog satsa på något med fullformatsensor. Skulle föreslå Nikon D800 eller D800e som kan fås till mycket bra pris numera. Hoppa över spegellöst eftersom bara de allra senaste modellerna som börjat visa vad framtida spegellösa kommer att gå för, men de går inte att hitta begagnat till vettiga priser ännu. En annan faktor att tänka på vad det gäller spegellöst är att de drar mycket ström och man kan behöva släpa på en hel del extrabatterier som förutom att de väger en del även kostar pengar

Som du ser nedan håller även en sex år gammal Nikon D800 rätt bra om man jämför med nya Canon EOS R.
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-R-versus-Nikon-D800E-versus-Nikon-D800___1262_814_792
De som skriver att Nikons och Canons gamla bayonetter kommer att försvinna med tiden har förstås rätt, men Nikon kommer fortfarande ut med nya kameror för F bayonett. Det kommer att dröja åtminstone 10 år innan F glaset läggs ned och med tanke på hur mycket begagnat som finns i omlopp kommer det inte att vara något problem att få tag på optik på överskådlig tid.