Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälpmedel för att följa stjärnorna

Produkter
(logga in för att koppla)

Dennis_foto

Aktiv medlem
Jag är mycket sugen på att blåsa liv i ett gammalt intresse för astrofotografering och har funderat på en del olika varianter.

Variant som inte tas upp i denna tråd:
* Ett fullfjädrat teleskop med kameraadapter.

Här tänkte jag istället att vi kan diskutera lösningar för att fotografera stjärnhimmel med hjälp av följande:
* En kamera
* Ett objektiv
* Ett kamerastativ
* Något tillbehör

Okej... då är frågan: Vad kan detta tillbehör tänkas vara?

Några tänkbara svar på den frågan:
* En "barn door", se t ex
http://davetrott.com/inventions/double-arm-barn-door-drive/
http://davetrott.com/inventions/double-arm-barn-door-drive/dslr-astrophotography/
Detta är något man bygger ihop själv för ganska lite pengar. Kan vara klurigt, men å andra sidan garanterat kul.

Annars finns färdiga lösningar med motorer att köpa. I princip sätts dessa mellan stativet och kulleden, riktas mot polstjärnan och ser sedan till att följa med i stjärnornas rörelse över himlavalvet så att man kan använda långa slutartider.
Dessa 4 har jag hittat:
* iOptron Sky Tracker
http://www.teleskop-service.se/sv/monteringar/ekvatoriella-monteringar/ioptron-sky-tracker.html
Kostar ca 3800 kr.
* iOptron Sky Tracker v2
http://www.teleskop-service.se/sv/monteringar/ekvatoriella-monteringar/ioptron-sky-tracker-v2.html
Kostar ca 4400 kr
* Vixen Polarie Star Tracker
http://www.astrosweden.se/monteringar-och-stativ/vixen-polarie-star-tracker/505912
Kostar ca 4000 kr
* AstroTrac
http://www.astrosweden.se/astrotrac/5520
Kostar ca 5000 kr

Skulle vara intressant om någon har testat någon eller några av dessa och har goda råd att komma med. Eller det kanske finns någon annan smart mackapär som jag inte hittat.

Innan någon frågar... detta har jag tänkt använda tillsammans med tillbehöret:
* Mitt stativ, Cullman Magnesit 532Q med kullleden Cullmann Magnesit MB4.3 + MX445
* Kameran är en Sony a57. Ska eventuellt köpa en begagnad spegellös och plocka bort filtren från denna för att kunna fota bredare våglängdsområde.
* Objektiv blir olika från kameraväskan, från Sigma 10-20 mm till Tamron 200-500 och däremellan t ex Minolta 50/1,4. Objektivvalet beror givetvis om jag vill fota Vintergatan, någon planet eller kanske ett månbelyst landskap.
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Jag har VIxen Polarie. Den är bra, men inte gjord för tung utrustning eller långa exponeringar för Deep Sky fotografering. Dock klarade den att vrida min 5D Mk3 tillsammans med 70-200/2.8L IS, 10s exponeringar i 200mm.

/Stefan
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
Att Vixen Polarie klarade att vrida en 5D Mk3 med 70-200/2.8L IS låter bra i mina öron eftersom den kombon är ett par snäpp tyngre än min tyngsta kombination.

Men f n lutar jag nog mest åt iOptron Sky Tracker, bl a eftersom den är specad att ta 3 kg last medan Polarie är specad för 2 kg (även om man i instruktionsvideon säger att 3 kg går bra).
Men största fördelen med Sky Tracker tycker jag är att det är enklare att ställa in polaxeln på den. Polsökaren ingår dessutom och är placerad så att man kan kontrollera inställningen när kameran sitter på. För Polarie behöver man plocka bort kameran för att kunna sätta dit polsökaren (som är ett extra tillbehör), även om man kan kolla någorlunda genom hålsökaren, särskilt om man skulle förlänga det med ett smal rör.
Fördelar med Polarie är annars att den har sol-och-månhastigheter samt att motorn verkar ha mindre periodiskt fel än iOptron (fast det är mer en känsla jag fått efter att ha läst lite här och där).

I den här tråden står en del intressanta saker om iOptron Sky Tracker och det finns flera bifogade foton från användare:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5587339/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1

I tidningen Sky & Telescope maj 2013 fanns följande test av iOptron Sky Tracker:
http://www.ioptron.com/pdf_articles/ST_SkyTracker_review.pdf
Riktigt kul att läsa sammanfattningsrutan där det under "WHAT WE DON’T LIKE" endast står: "Why something this good wasn’t available years ago".
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Detta är den enda DS objekt jag tagit med Vixen. För övrigt använder jag den mest för Astroscapes.
M42, Orion Nebulosan
10s exponeringar
200mm
5D Mk3+70-200/2.8L IS

http://www.digitaliz.se/wordpress/?p=2742

Det jag gillar mest med den är klart portabiliteten samt snabbt och enkelt polsöka.
För DS fotografering måste man dock vara mer petig. Har inte den dedikerade sökaren. Kändes för dyr just då.

/stefan
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
Orionnebulosan blev ju riktigt fin där, Stefan. Det är väl ungefär något sådant jag hoppas kunna få till. Har ju lite enklare objektiv (även om 500 mm är längre än 200 mm) och kamera, men förhoppningsvis ska det gå att få till något ändå.
Antar att DSS som du använde för att stacka är Deep Sky Stacker... en fråga bara om just den bilden: Hur många bilder lade du ihop?
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Tack. Japp, stackat dom i DSS. Den består av 108 Lights och 95 darks och 95 bias.

Det är många darks och lights eftersom det är 4 olika ISOn utspritt på 3 nätter.

/stefan
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
Ojoj... det var många exponeringar. Och fördelat på darks, lights och bias... hmmmm... tror minsann att jag nog behöver kika i manualen till DSS för att få en uppfattning om vad man behöver mata programmet med.

Annars tror jag nog att jag kommer att använda en följare ungefär som du verkar ha gjort. Mestadels för de stora vyerna, gärna med landskap. Men någon gång biter man tag i något väldigt stort objekt väldigt långt borta och försöker sig på de längre brännvidderna.
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Tycker landskap är fint att ha med. Man får en liten uppfattning om hur små vi är. Dessutom att bara se en bild med massa prickar tycker jag är tråkigt. Såvida man inte får med häftiga nebulosor och galaxer som verkligen detaljerad.

Jag kör med 20 darks och 20 bias per omgång. Ju fler lights desto bättre. Här råkade det bli 20 eftersom jag var på upplärningsfas.
Sen testade jag 4 olika ISOn så jag kunde se vilken som passade min kamera bäst. Vissa rekommenderade ISO800 och några ISO3200. Tog alla från ISO400 till ISO3200.

Sen lekte jag med de olika batcherna och såg de olika defekter de hade. Den med ISO3200 hade tex bäst detaljer i lågdagrarnam, men frätte ut kärnan och den med ISO400 hade precis tvärtom. Därför tog jag all data jag hade och matade DSS och det blev susen.

Jag antar att jag även kunnat köra MÅNGA med ISO800 och fått samma resultat eller ISO400 med längre exponeringar. Men det tar sån tid att leka med just denna typ av foto så jag har tyvärr inte haft tiden än. Men det kommer en ny säsong nu. Vixen köpte jag inte för alt länge sedan. Nästan när säsongen var slut och i Åhus har det varit allt för molning och disigt de gånger jag haft tid.

/Stefan
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
"Teleskop utan teleskop"
Har funderat vidare på det här. En tanke som funnits där från början är att jag skulle bra gärna vilja skaffa ett bättre teleskop än det gamla jag har haft sedan 80-talets mitt.
Funderingarna på att skaffa en mer fristående Sky/Star Tracker för att använda med bara kameran utan något teleskop gjorde mig rätt kluven. Å ena sidan praktiskt att bara ha stativ och kamera och kunna göra långa exponeringar, men å andra sidan tråkigt att inte ha något teleskop att kika i.

Nu lutar jag åt en tvåstegsraket...

Först köper jag ett astronomiskt stativ med ekvatoriell montering och sätter dit motorer och polsökare. Ser då till att köpa ett med teleskopfäste av typen Vixen Dovetail (ungefär en förvuxen Arca Swiss), då kan man nämligen avrunda med en skena som har kameraskruv (ungefär som en förvuxen Arca Swiss snabbplatta).
I mitt fall har jag tänkt mig Sky-Watcher EQ3-2 stativ/montering, tvåaxlig motrordrift för denna montering och polsökare anpassad för monteringen. Samt en skena med fotoskruv då.
Detta "Teleskop utan teleskop"- paket landar på ungefär 3700 kr, ett snäpp billigare än en Sky/Star Tracker. Samtidigt blir det ganska likvärdigt gällande portabilitet som ett kamerastativ och en Tracker - fast några snäpp tyngre.
Stora fördelen med denna variant är att då kan jag sätta på kameran och fota med allt från 10mm till 500mm och få lite kött på benen vad gäller vilket teleskop jag sedan vill köpa och sätta fast där. Kan nog bli ett Sky-Watcher Explorer 130PDS... om man inte ska festa på med ett 150... såvida inte ett kompaktare Maksutov-Cassegrain känns mer lockande...
 

antic

Aktiv medlem
Det finns ett alternativ till Vixen Polarie som jag kikat lite på, iOptron SkyTracker v2. Hans på teleskop service menade att den kanske är att föredra.

Priset är väl i samma liga men när en hel teleskop montering är billigare börjar man fundera:)
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
Man betalar för portabiliteten och enkelhet.
Och på köpet får man halv följningshastighet, tror inte att det brukar finnas på astronomiska monteringar.
Tror nog att i förlängningen kommer jag att skaffa mig en Tracker också som komplement, ett fotostativ är ju trots allt enklare att ta med. Hade lite smått ställt in mig på en iOptron Sky Tracker v1, men den verkar inte att gå att köpa längre. Skulle tro att den har ersatts helt av v2.

Men val av Tracker får nog vänta till hösten 2014. Nu blir det tvåstegsraket...
 

Dennis_foto

Aktiv medlem
AstroTrac ser ju riktigt spejsad ut och är säkert riktigt bra. Men den är inte så värst kompakt och kostar en hel del - dessutom är tillbehören rätt dyra.
Fast om det skulle dyka upp någon på Blocket får man ta sig en funderare... fast då behöver jag nog ändra min bevakning där, barnvagnar med teleskophandtag får jag träffar på, men jag skulle nog missa en AstroTrac :)
 

antic

Aktiv medlem
Jag kan ju inte ha läst början på tråden innan jag skrev tidigare, så kan det gå när man sitter på mobilen :)

Det finns ett alternativ till som verkar vara riktigt stadigt.

Losmandy Star Lapse - http://www.teleskop-service.se/sv/monteringar/ekvatoriella-monteringar/losmandy-starlapse-perfekt-for-resan.html

Då börjar även vikten dra iväg och mer komplicerat med en kontrollenhet och sladd. Det är helt enkelt en halv ekvatoriell montering. Det finns även en del tillbehör: http://www.losmandy.com/starlapse.html
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Igår körde jag äntligen med vixen polarie och 2 min för astroscape. Rekommenderas ifall man gillar genren. Går snabbt att polsöka ifall man kör korta brännvidder.
 
ANNONS