Kina . Taiwan - (Hongkong)

Produkter
(logga in för att koppla)

HansI1

Medlem
Någon här som har vistats på dessa platser,?
Jag har det inte men under några år känt en dragning till Asien. dock inte Thailand dit så många svenskar "dunstar" på äldre dar. Har goda vänner främst i Hongkong, men dit vill man ju inte resa just nu och kanske aldrig pga oroligheterna då dessa inte kan förväntas upphöra helt i vart fall under min livstid.
Två saker har hindrat mig från att lämna Sverige för gott.
I det längsta en sjuk mamma (dement) och att det inte finns nån annan anhörig i livet. Hon har visserligen slutligen fått ett bra särskilt boende (efter en total katastrof 2013 - 2014 som höll på att kosta henne livet) men jag är hennes förvaltare och kan då inte lämna landet utan att överlämna detta till en okänd person i ett system som lider av systemfel.
Sedan -2015 har jag själv fått tydliga MS-symptom och det blir kanske det definitiva hindret.
Att bo i ett land med mycket högre infektionsrisk då man tar medicin som minskar motståndskraften, förefaller galet, jag har tyvärr helt nyligen nödgats börja ta sån otäck medicin. Läkare kan eller vill inte svara.
Finns det några synpunkter på det? inga enkla saker precis, men trots sjukdomen kan jag tyvärr inte släppa tankarna och dragningen till asien.
Negativa erfarenheter från asien välkomnas :) -eller annars fantom-doktorer, trollkarlar, shamaner -- what ever. Dock helst inte utomjordningar :)

(Det är folket och miljöerna som jag gillar, man behöver inte komma i kontakt med regimer/myndigheter)
 

martinot

Aktiv medlem
Har ingen kommentar om den medicinska aspekten (ingen direkt kunskap på det området), men har rest som turist i Shanghai, Hongkong och Taipei. Var riktigt trevligt och intressant att fotografera där (mycket nya spännande miljöer för mig som västerlänning, även om det är precis normalt vardag för de själva). Tyckte även det var roligt att testa all spännande mat och dryck, samt fick se mycket fantastiska historiska föremål (gillar konst och historia) på många fina museer.

Så jag kan absolut varmt rekommendera dig att resa till både Kina, Hongkong och Taiwan. Tyckte det var dessutom spännande att se nästan samma befolkning, men under tre olika politiska system, och hur det hade påverkat deras kultur och inställning (även om grunden i stort är gemensam).

Har även rest runt i Japan, inklusive Okinawa, och det var nog ännu en mer intressant upplevelse (även om Kina & Co. också var det). Så det kan jag verkligen rekommendera varmt.

Skulle dock personligen inte vilja bosätta mig permanent i Asien. Men det är ju en väldigt personlig preferens och smaksak.
 

Tony johansson

Aktiv medlem
Håller med föregående. Även om det var ~ 30 år sedan jag var i Kina och HongKong (samt Singapore), kan jag varmt rekommendera ett besök i dessa länder. Bra är att vara medveten om man avser att att resa som ensamresenär (backpacker) I Kina är det fullt möjligt, men i samband med visumansökan måste man lämna in en detaljerad resebeskrivning, där du skall ange var du skall bo, hur länge och var din nästa destination kommer att vara, var du skall bo och hur länge du skall vara där o s v.

Naturligtvis måste du då också redovisa för att du har bokat boende på de platser du uppger att du skall besöka i samband med visumansökan. Min plan (förra året) var att bl. a besöka Kina under sex månader men det ville dom inte ge mig visum för, (fyra månader skulle gå bra), men jag la ner det projektet av nämnda anledning.

Om du ändå är sugen på Kina (men unde en kortare period) kan du t ex. kontakta Svensk - Kinesiska resebyrån, så fixar dom precis allt för dig (inklusive visum) men då är det en gruppresa med allt vad det innebär.

Japan besökte jag under tre (3) månader (90 dagar) i år (15 April - 14 Juni, dock inte Okinawa, tyvärr) och jag kan sammanfatta mina intryck efter det besöket ( i Japan), med att om jag hade kunnat stanna där, hade jag aldrig kommit tillbaka till Sverige.
 

HansI1

Medlem
Såna givande svar. Stort tack ska ni ha. Jag har nog kollat för lite på Japan. Kanske gått för mycket på de vänner och bekanta jag råkat få i andra länder.
När jag nämnde Hongkong och Taiwan för en person utbrast han i skratt, "du väljer just de mest riskabla områdena" eller nåt sånt sa han.
Jag tror också att människor bör tänka efter var de vistas och bosätter sig, exempelvis borde ingen bo i områden där det finns risk för tsunamis och jordbävningar. Japan är iofs ett sånt land men det sker ju sällan och jag har insett hur trevligt det är i Japan.
En bra inkörsport om man ingen känner och inte ska jobba är tex spelet Shogi.
Japanskt schack. Jag kan det delvis men borde vara bättre :)
Japanerna är mycket förtjusta i att det kommer igång utomlands och jag vet svenskar som lärt sig spelet, och blivit bjudna på både resa och uppehälle.
Men det finns nog andra ingångar.
Foto är säkert perfekt, om man är duktig på det.
 

Tony johansson

Aktiv medlem
Jag tror också att människor bör tänka efter var de vistas och bosätter sig, exempelvis borde ingen bo i områden där det finns risk för tsunamis och jordbävningar. Japan är iofs ett sånt land men det sker ju sällan och jag har insett hur trevligt det är i Japan.
Jag kan ju bara tala utifrån egna erfarenheter. Även om det skedde jordbävning(ar) när jag var där, var det inget jag märkte något av. Anledningen var att jag inte befann mig på de(n) plats(er). där jordbävningar(na) inträffade.

Oaktat vilket så bör du tänka på vilken tid på året du tänker besöka landet. Jag valde våren, då klimatet är ganska behagligt (även om jag upplevde det lite kyligt när jag var där, men det beror nog på att jag kom från Indien till Japan, och i Indien var det inte kyligt ;-). Orsaken till varför jag valde våren var därför jag ville vara på plats när körsbärsblomningen inträffar, vilket är att jämföra med svensk midsommar. Jättestort, med andra ord.

I annat fall är hösten att föredra, då inte minst i samband med höstfärgerna, men vad man då bör ha i åtanke, är att priserna (på framförallt boende) i de japanska alperna, dit man bör (?) ta sig till på hösten, stiger radikalt ! Det fanns platser jag ville besöka under min vistelse där (och då var det inte ens under högsäsong), som jag undvek, då kostnaden för boende var mer än vad jag var villig att betala.

Dessutom bör du ha i åtanke att om du befinner dig i Japan under "the golden week" (i Maj om minnet inte sviker mig), då det är näst intill omöjligt att få tag på boende till humana priser. Av den anledningen fick jag ändra mina planer och bege mig till Tokyo, för att få tag på boende utan att bli ruinerad. Nu hade jag ändå tänkt att besöka Tokyo, men det blev tidigare än vad jag hade planerat, av nämnda anledning och det var dessutom inget problem, då jag hade railpass, så det kostade inget extra att åka tåget till Tokyo.

På tal om railpass: Det är ett måste, om du skall åka till Japan, annars blir det osannolikt dyrt att ta sig runt i landet. Som exempel kan en tågresa mellan Tokyo och Kyoto (enkel väg) gå på strax över tusen (1 000) kronor. Ett railpass som gäller för ett obegränsat antal resor under tre (3) veckor kostade strax under 5 000 kronor, så det betalar sig ganska snabbt, om man reser mycket (och långt). Japanska railpass gäller också på vissa bussar (som är anslutna till JR), så det skall man utnyttja (om det är möjligt), annar är bussresor (precis som tågresor) väldigt dyra (jämfört med Sverige).

Jag hade railpass för hela min vistelse i landet, så jag flängde runt som ett skållat troll, så railpass är inte bara en besparing, utan dessutom väldigt bekvämt att resa med när du väl är på plats. Dessa railpass måste införskaffas utanför Japan (i Sverige), alltså innan du kommer dit,de går inte att köpa på plats !

Ett annat tips (som jag lärde mig den hårda vägen) är att ha med sig ett internationellt körkort (det hade inte jag och det var ett misstag), åtminstone om du tänker besöka Hokkaido. Tågen där går otroligt långsamt och det är svårt att ta sig till de intressanta platserna (där), om du inte har tillgång till en egen bil. Jag hade inte något internationellt körkort med mig, och det ångrar jag, så min vistelse på just Hokkaido blev kortare än vad jag hade tänkt mig, då det är väldigt tidsödande att ta sig till de platser som kan vara av intresse.

Sommaren bör undvikas, då Japan inte sällan drabbas av tyfoner och extrem hetta (titta bara på hur det såg ut i år). Jag hade en otrolig tur med vädret, det var perfekt nästan hela tiden, bara ett par gånger som det regnade (lite lätt). Strax innan jag lämnade landet, märkte jag av (på väderväxlingen) att sommaren med tyfoner och regn var i antågande, men då bara genom att det regnade, turligt nog (för mig).

Vintern kan vara en givande årstid, om man gillar snö och att åka skidor. Denna typ av aktivitet sker framförallt i de norra delarna och i de japanska alperna, där det kan bli rejält kallt på vintern (ner till - 40 grader om jag inte är felinformerad). Behöver jag nämna att det kostar att besöka landet under vintern om man vill bedriva vintersport på skidanläggningar !?

Vad det gäller japaner kan jag bara säga att dom är otroligt vänliga, artiga och ärliga, men tyvärr väldigt reserverade och svåra att få kontakt med. Det tycker jag är väldigt tråkigt, för det är ju en (för mig) viktig del i mitt resande; Att få kontakt med lokalbefolkningen. Att få kontakt med lokalbefolkningen i samband med att du skall köpa något eller vad det nu månde vara, är inga problem, men att få kontakt med någon japan bara för att talas vid, visade sig vara svårt. En del påstår att det beror på att japanerna är blyga (och det stämmer nog till viss del) medans andra påstår att det beror på social inkompetens. Om det stämmer, det vet jag inte, men min erfarenhet visar på att det (generellt) är svårt att få kontakt med "mannen på gatan".

Och du, man talar inte till andra på tåg eller tunnelbanan, bara för att man skall inte störa andra. Det gäller naturligtvis också att man inte talar i telefon (eller lyssnar på musik högt i hörlurar): Man skall inte störa andra, bra att ha med sig det i bakhuvudet. I övrigt är Japan ett väldigt enkelt land att resa i, och som tidigare nämnts, om jag kunde, skulle jag stannat kvar och aldrig kommit tillbaka till Sverige.
 
Senast ändrad:

Sonysege

Aktiv medlem
Måste säga att jag har lite svårt att koppla denna tråd till något om bild i allmänhet eller foto i synnerhet. Måste väl i rimlighetens namn finnas betydligt bättre och relevantare forum för detta än Fotosidan.
Nils-Erik Eriksson
 

HansI1

Medlem
Måste säga att jag har lite svårt att koppla denna tråd till något om bild i allmänhet eller foto i synnerhet. Måste väl i rimlighetens namn finnas betydligt bättre och relevantare forum för detta än Fotosidan.
Nils-Erik Eriksson
Det börjar bli ledsamt med det infantila gnället. Kan man inte läsa innantill?
Gör ett försiktigt försök att ta reda på vad ämnet är här.
 

HansI1

Medlem
"Resor och resmål"

Beklämmande att det nu på flera håll spottas ut anmärkningar mot diskussioner trots att de håller sig väl inom ämnesramen.
Att generellt behandla olika resmål kan mycket väl innefatta alla möjliga förhållanden inom länderna man diskuterar.
Jag kan meddela att det här är ett problem speciellt i svenskspråkiga forum.
Gnällkärringarna lyste helt med sin frånvaro när jag modererade engelskspråkiga. Trollen likaså.
Idag skriver jag mer frankt vad jag anser, speciellt i forum som detta som jag inte är det minsta beroende av.
Lägger man tid på att förklara sånt som ingen här bemästrar inom elektroniken, kommer ingen positiv respons alls.
Däremot kommer helt felriktade klagomål som beror på bristande läsförståelse och behov av att hävda sig. Typiskt svenskt.
Jag har därför tröttnat på detta forum.
Fotografer borde inte vara blinda.
 

Sonysege

Aktiv medlem
Det börjar bli ledsamt med det infantila gnället. Kan man inte läsa innantill?
Gör ett försiktigt försök att ta reda på vad ämnet är här.
Om din fråga hade handlat om att åka till Asien för att fotografera eller flytta till Asien för att arbeta som fotograf hade jag inte reagerat. Hittar ingen som helst fotoanknytning i din fråga. Du verkar ju vilja ha råd för att emigrera, så det är väl ämnet här, eller? Det finns det garanterat mer adekvata forum för än Fotosidan för det!
Nils-Erik
 

HansI1

Medlem
I så fall kan du fortsätta klaga på hundratals andra inlägg och trådar som svävar ut från första eller andra inlägget och ändå gillas av många.
Lite mer flexibel ska man vara. Det där är bara dumt. Jag har anknutit till foto när jag diskuterade frågan om anknytningar i andra länder.
En annan person berättade om att han reste för att fotografera i dessa länder.
Har du inte sett att fler än jag uppskattat diskussionen.
Så länge det handlar om resmål så kan det intressera FLER som då primärt har foto i tankarna. De kan dyka in när som helst.
Man måste inte bromsa och förstöra potentiella trådar.
Vad i DITT inlägg handlade om foto?
Det VETTIGA är att ta upp fotofrågor som anknyter till de platser som diskuteras i stället för att förstöra.
Edit; tråden stängdes aldrig, jag såg tydligen fel på min profilsida. Däremot följer jag inga trådar längre.
 
Senast ändrad:

HansI1

Medlem
Jag har sett att det finns bara en annan tråd under rubriken resmål.
Det handlar om en stängd tunnelbanestation.
Varför inte gå in och anmärka på den tråden?
Varför kastar man sig över den här tråden? Går det inte att bara låta den vara om man inget har att tillföra eller fråga om?
Är det inte bra att det skrivs om verkliga resmål?
 

Sonysege

Aktiv medlem
I så fall kan du fortsätta klaga på hundratals andra inlägg och trådar som svävar ut från första eller andra inlägget och ändå gillas av många.
Lite mer flexibel ska man vara. Det där är bara dumt. Jag har anknutit till foto när jag diskuterade frågan om anknytningar i andra länder.
En annan person berättade om att han reste för att fotografera i dessa länder.
Har du inte sett att fler än jag uppskattat diskussionen.
Så länge det handlar om resmål så kan det intressera FLER som då primärt har foto i tankarna. De kan dyka in när som helst.
Man måste inte bromsa och förstöra potentiella trådar.
Det är också rätt märkligt att det går att skriva i en stängd tråd.
Det är lika dumt att stänga en trevlig tråd bara för att du dyker in och klagar.
Vad i DITT inlägg handlade om foto?
Det VETTIGA är att ta upp fotofrågor som anknyter till de platser som diskuteras i stället för att förstöra.
lågt.
Stängd tråd, stänga tråd, jisses va du kan kränga till det. Ditt resonemang antyder att du kan bli en i gänget av framstående debattörer här på fotosidan.
 

Bofoto2

Aktiv medlem
Väldigt vad det blev stingsligt i den här tråden. Det går att vända sig till moderatorn för att uppmärksamma avvikelser från ämnet, men jag misstänker att moderatorn redan kollat tråden.
 

Linus Talltjärn

Aktiv medlem
Mer uppenbart troll får man leta efter. Bara att sluta mata honom så försvinner han.

För att svara på OT så kan jag också starkt rekommendera Japan. Bodde där i två år medan jag pluggade och har besökt landet många fler gånger sen dess. Tony Johansson skriver om det mest relevanta som är bra att känna till om du bestämmer dig för att kika närmare på en resa dit.

En sak som är värt att nämna är att om du är glutenintolerant kan det tyvärr vara en anledning att undvika Japan. När jag var där med min dåvarande partner så hade vi enorma svårigheter med att hitta mat som hon kunde äta.
 

Sonysege

Aktiv medlem
Mer uppenbart troll får man leta efter. Bara att sluta mata honom så försvinner han.

För att svara på OT så kan jag också starkt rekommendera Japan. Bodde där i två år medan jag pluggade och har besökt landet många fler gånger sen dess. Tony Johansson skriver om det mest relevanta som är bra att känna till om du bestämmer dig för att kika närmare på en resa dit.

En sak som är värt att nämna är att om du är glutenintolerant kan det tyvärr vara en anledning att undvika Japan. När jag var där med min dåvarande partner så hade vi enorma svårigheter med att hitta mat som hon kunde äta.
Om det är mig du syftar på vill jag bara klargöra en sak.
Allt jag har gjort är att påpeka att den ursprungliga frågan inte har något som helst med foto att göra. Han söker inte tips på något som har med detta att göra utan vill ha råd om till vilket land i Asien han skall flytta. Han äger säkert en kamera och det kanske räcker för att starta en tråd på fotosidan. Jag har inte heller försökt stänga tråden, bara påpekat att det säkert finns bättre forum att få råd ifrån.
 

martinot

Aktiv medlem
Instämmer om Tonys tips om Japan Rail Pass. Jag köpte för mig och min fru på denna sajten, och sedan så hämtade vi ut direkt på flygplatsen (Narita) när vi landade: https://www.japanspecialisten.nu/japan-rail-pass/

Var det enda som vi dessutom behövde för att ta oss runt lokalt i Tokyo (använde aldrig tunnelbanan, då JRE:s linjer täkte upp så bra). Perfekt dessutom för transport T/R mellan flygplatsen och Tokyo. Att sedan åka snabb och välfungerande Shinkansen genom hela Japan gör kortet till ett riktigt klipp!

Observera att det måste beställas hemma i Sverige innan avresa (går inte att köpa på plats i Japan när du väl är där).