Annons

Lämna in gamla kamerahus/objektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

Josefine.ae

Ny medlem
Finns det nånstans i Stockholm där man kan lämna in gamla kamerahus/objektiv och få en liten slant? Går det även att lämna in sådant som är defekta där autofokus ej funkar?
 

jpgrahn

Aktiv medlem
Hej,
Berätta vad du har så tror jag det finns flera personer här som gärna ger dig en ungefärlig värdering av sakerna.
 

fotobollfoto

Aktiv medlem
Hos en handlare får du allra högst hälften av vad du får om du säljer privat. Om de överhuvudtaget är intresserade.
Det finns fotohandlare som köper och säljer begagnat. De hittas någorlunda lätt med en sökning på nätet
 

jpgrahn

Aktiv medlem
Finns det nånstans i Stockholm där man kan lämna in gamla kamerahus/objektiv och få en liten slant? Går det även att lämna in sådant som är defekta där autofokus ej funkar?
Tog du bort ett inlägg där du beskrev vad du har?
Svårt att ge ett bra svar om man inte vet vad det är. Tradera kan visa vad saker har sålts för. Inte bara vad folk vill ha för dem, som på Blocket.
 

martley

Aktiv medlem
Jag skulle nog satsa på Tradera också, åtminstone för att få en uppfattning om värdet på prylarna man har, och jag tror tyvärr att man inte ska vara alltför optimistisk i det avseendet. Fotoutrustning skiljer sig inte så värst mycket från gamla bilar i det avseendet att de väldigt snabbt sjunker i värde bortsett från några speciella rariteter som i stället är otroligt värdefulla.
 

Hängbjörk

Aktiv medlem
Hej, du kanske får tvåhundra eller lite mer på Tradera för en vanlig spegelreflexkamera för film (utan objektiv) och mer om det är en dyrare proffsmodell OCH om den verkligen fungerar att använda fullt ut. Men det är ibland svårt att förutse, om det är en kamera som kan användas som reservdelar OCH om flera personer vill ha den. Man får också ha tålamod många veckor och inte lägga ett alltför högt utgångspris.
 
Senast ändrad:

Larsa Andersson

Aktiv medlem
Hasselblad o Leica är eftertraktade. En Hasselblad går att köpa för mellan 10.000 - 15.000 med hus, bakstycke o objektiv. Lite sugen att skaffa en att ha i vitrinskåpet. Det är kulturhistoria för en Göteborgare. För min del behöver den inte ens fungera.
 

Bessel

Aktiv medlem
Om man inte vet vad sakerna är värda så kommer en Traderaförsäljning att ge svaret. När jag har sålt nyare grejor har jag ofta blivit förvånad över hur mycket folk faktiskt vill betala. Var beredd på att äldre och enklare utrustning kan vara ungefär värdelös.

Sätt utropspris en krona, så blir du av med sakerna till deras rätta värde.

Det värsta som kan hända är att du måste sälja för en krona, och då är nog sanningen den att värdet inte är högre. (Se upp så att du inte går back på fraktkostnaden)
 

vifra

Aktiv medlem
Om du får en vara såld på Tradera för en krona, så går du back två kronor, eftersom Traderas lägsta provision är tre kronor. Så för att tjäna en krona måste försäljningspriset bli fyra kronor. Nåt att tänka på kanske. Eller starta med en tia.
 

ObiterDictum

Ny medlem
Hasselblad o Leica är eftertraktade. En Hasselblad går att köpa för mellan 10.000 - 15.000 med hus, bakstycke o objektiv. Lite sugen att skaffa en att ha i vitrinskåpet. Det är kulturhistoria för en Göteborgare. För min del behöver den inte ens fungera.
Ja, helt rätt. Både Leica och Hasselblad är eftertraktade som begagnade (särskilt de analoga). Leica har väl alltid haft ett relativt högt (andrahands) värde, men de senaste en två åren har värdet ökat nästan oförklarligt mycket. För 1-2 år sedan kostade ex. ett M6 hus 9 000-14 000 kr beroende på skick, idag är det svårt att köpa ett hus i gott skick för under 20 000kr. Även Hasselblad hus har sett en uppgång även om den inte är riktigt lika stor.

Sannolikt är det väl en kombination av "hipsters" och folk som återupptäckt den analoga världen, samtidigt som många gjorde sig av med sina analoga utrustningar för 10-20 år sedan. (Vore man klok, hade man samlat på sig flera Hasselblad hus när proffen gjorde av sig med dem då.) Även mörkrumsutrustning har stigit i pris, förr fick man nästan ge bort en Durt förstoringsapparat/köra den till tippen -> idag är folk i regel beredda att t.o.m. betala för en.

Mera alldagliga kameror (analoga) och objektiv finns det dock fortfarande relativt gott om, varför prisstegringen inte varit lika kraftig på dem. Men vissa är mera eftertraktade ex. Olympus MJU II har idag i regel ett värde på över 500 kr, vissa varianter över 1 000kr. Även analoga systemkameror som Nikons F65 med flera har ett högre värde idag än för några år sedan, köpte en F75 för 5 år sedan för 50 kr, idag är det svårt att hitta en för under 300 kr.

Men åter till ämnet.

I Norden känner jag till åtminstone två firmor som är specialiserade på att köpa upp begagnad utrustning:

Den ena är KameraStore.com (beläget i Finland men de är aktiva globalt. De handlar bara med analoga fotoprylar och deras omsättning har på några år fördubblats från 10 milj. kr till nästan 20 milj. kr vilket ger en indikation på uppsvinget den senaste tiden). De köper in begagnad fotoutrusning och betalar kontant.

Den andra är Sweden Photographica Auction som istället för att köpa kontant tar emot försäljningsuppdrag på provisionsbasis. Har själv anlitat dem för försäljning av ett litet värdefullare analogt kamerahus och objektiv och var mycket nöjd med betjäningen hos dem. Visserligen kostar det att anlita dem, men särskilt när det gäller litet dyrare grejor tror jag många köpare uppskattar att köpa sakerna via ett företag som är etablerade (åtminstone när man måste handla på distans), vilket i sin tur kanske kan leda till ett högre försäljningspris än man själv säljer privat på Blocket eller Tradera.
 
Senast ändrad:
ANNONS