** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Ljudupptagning från håll?

Produkter
(logga in för att koppla)

bellasoda

Aktiv medlem
Hej!

Jag har precis skaffat mig en systemkamera med filmfunktion (Nikon D610) och det är ju en hel värld att upptäcka.

Jag sitter och funderar på det smidigaste och mest prisvärda sättet att få ljud till min filmning då jag filmar på ett avstånd, säg åtminstone 50 meter.

Ett praktiskt exempel: Jag filmar en person som klättrar på en klippa c:a 20-50 meter bort och använder teleobjektiv för att se personen bra. Nu vill jag även få med klippklättrarens stånk, stön och eventuella svordomar, och då hade det varit bra med en mikrofon på klättraren och någon slags trådlös ljudöverföring.

Ett (ganska dyrt?) alternativ kan kanske vara att använda en s k myggmikrofon och något medföljande kit:
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=C417Lpac

Ett billigare alternativ hade varit att använda en s k babymonitor:
http://www.webhallen.com/se-sv/personvard/148429-topcom_kidzzz_pmr_babytalker_1020&atcl=search:live

Helt perfekt ljudkvalitet är kanske inte prio nummer 1, däremot kan det ju vara bra om man slipper gråta blod om (när) prylen blir mos av en oförsiktig klättrare.

Är det någon som har erfarenhet av något sånt här? Jag vet inte ens vad som skulle fungera, men jag vet ju att kameran har 3.5mm mikrofoningång så det borde ju gå att lösa hyfsat enkelt. Kanske någon som har tips på faktiska produkter?

Med vänlig hälsning,
Tommy
 
iPhone

Jag tror att det är Röde som har en billig mygga och en app till iPhone (eller Android) som kan lösa dina problem. Kommer inte ihåg exakt vad modellen heter, fick tipset på en redigeringskurs i våras.

Joseph
 
Borde det inte vara smidigast med nån inspelningsgrej som är helt separat så du kan lägga ihop ljud och video i datorn senare?
 
Jag tror att det är Röde som har en billig mygga och en app till iPhone (eller Android) som kan lösa dina problem. Kommer inte ihåg exakt vad modellen heter, fick tipset på en redigeringskurs i våras.

Joseph

Ja, så länge klättraren slipper ha telefonen i fickan så kan det nog gå bra. Man får ju räkna med att det som hänger på klättraren kan riskera att krossas.

Är det bra räckvidd på en sån mick?

Jag är ändå lite nyfiken på en baby monitor, är nog inte många hundringar på tradera.
 
Ja, så länge klättraren slipper ha telefonen i fickan så kan det nog gå bra. Man får ju räkna med att det som hänger på klättraren kan riskera att krossas.

Är det bra räckvidd på en sån mick?

Jag är ändå lite nyfiken på en baby monitor, är nog inte många hundringar på tradera.

Jag tror inte att babymonitor är någon bra idé. Säger jag helt utan att veta. Men tror inte miken är särskilt bra. Den har väl (?) ingen inspelningsfunktion utan bara en sändare/mottagare. Ger sändningen bra kvalitet? Tveksamt. Och finns utgång på mottagaren att koppla vidare till kameran för inspelning?

Vad gäller iPhone-lösningen så tror jag det vore det bästa. Men den måste ju sitta på klättraren någonstans. Telefonhållare att fästa om armen modell sådan som löpare har kanske? Miken bör i vilket fall vara ganska nära munnen om det är stånk och sådana läten du vill få med.

Film på Tuben om att ta upp filmljud med iPhone.
 
zoom h1
Den kan klättraren ha på sig med eller utan mygga. Du kan också använda den på tusen andra sätt till andra filmer inklusive på kameran och ta ljudet direkt i kameran.
Den väger mindre än en Iphone och kostar en femtedel.
En billig trådmygga för 1-200kr funkar bra i den.
 
Glöm babymonitor. Ljudkvalitén är skräp. Den är bara byggd för ATT låta.

Zoom h1 med mygga är nog bästa alternativet. Gärna tillsammans med en filmklappa för enklare synk.

Myggmikrofon med sändare, ja då kan sändningen strula.

Mygga med telefon kan nog funka men ljudkvalitén får väl lite törnar gissar jag.
 
Det är ju lätt hänt om man har något ömtåligt att det blir krossat, lite därför det hade varit trevligt att inte ha något alltför dyrt.

Ja, mest foolproof skulle ju vara en inspelningsenhet. Zoom h1 var ju inte så fasligt dyr. Så den är ju ett bra tips! :D

Någon som provat myggmikrofon + sändare?
 
När man kör med separat mick så kan man vira in inspelningsapparaten i skumgummi och bubbelplast o tejp. Den har ingen mickfunktion i sig.
 
En liten mp3-spelare med inspelningsfunktion? Eller en beg mindre smartphone med mic?

Det behöver ju inte ens vara en smartphone, de flesta telefoner, även av äldre modell har ju ljudinspelningsfunktioner. Så det kan ju vara ett första test innan jag köper någonting dyrare, för gamla mobiler har jag som ligger och skräpar.

Observera, jag är inte ute efter någon fantastisk ljudkvalitet. Det finns ju folk som filmar med ljudet från mikrofonen på kameran (med kameran 20 meter ifrån) och då låter det ju inte så fantastiskt bra.
 
Man kan använda parabol för att ta upp ljudet på håll.
Typiskt självbyggprojekt om man är händig. Resultatet kan bli mycket bra om man har en bra parabol med hygglig storlek. Det är inte kritiskt att det ska vara parabolform; det funkar med sfärisk skål också om den är grund,

Jag har någon gång hittat antennparabol i grovsoporna, och ibland finns det på Myrorna.

Enda problemet är just att det är på håll, så man får flytta fram ljudet lite i videon om man vill ha det synkront. Man kan montera riktmikrofon tillsammans med kameran på stativ, eller en medhjälpare kan sköta den från separat stativ.
 
Parabol är ingen dum idé för ett sånt projekt. Att däremot montera en mick direkt på klättraren törs jag säga är dömt att misslyckas med allt skrapljud som kommer att alstras med klättrarens rörelser. Ett alternativ kan annars vara att montera micken på en bom som hanteras av separat person. Konsten för att lyckas med ett bra ljud är att i möjligaste mån slippa förstärka ljudet i efterhand, dvs att hålla micken så nära ljudkällan som möjligt, och exakt vilken mick som används är i då mindre noga.

Edit: Synkning är ju inte heller kritiskt i detta fall, så nån kabel mellan mick och kamera torde inte vara nödvändligt, förutsatt att micken är kopplad till en separat inspelningsapparat, alternativt inbyggd med micken som t ex ZOOM H1/H4 m fl.
 
Eller så lägger du på stånk å stön i efterhand och trampar om klättringen (eller hyr en trampare ;)). Parabol funkar väl bäst på typ fåglar och ljud som knappt har några lägre frekvenser alls inbillar jag mig.

Ska du tvunget spela in ljudet hade jag kört på en billigare inspelningsgrunka tillsammans med mygga. Men mest för att risken för att de går sönder är väl ganska stor vid klättring? Ttt man bumpar in i bergväggen och då är det inte så kul att krossa sändare för ett par tusen.
Klättrar man inte så högt kan man ju alltid kanske gömma en riktmik på marken som man riktar rakt upp.
 
Jag ser väl två problem med att använda parabol:

1. Tänk om det blåser?
2. Tung att bära.

Riktmick på marken kan också bli svårt. Det är inte alltid det är säkert att det är fri sikt upp till klättraren från marken pga hyllor eller liknande.

Tänk er att jag vill filma scenariot på nedanstående bild (med en längre brännvidd på telet):

http://silentsummits.typepad.com/.a/6a00d8341c345053ef010534b10837970c-500wi

Någonting som är populärt är ju för klättraren att ha hjälmkamera (som alltså också tar upp ljud) och dessa kan ju kosta ungefär lika mycket som en Zoom H1? Av någon anledning så finner jag det inte alls lika tilltalande som att filma med systemkamera, men det kanske kan vara värt det för att få till hyfsat ljud och lite övriga klipp att blanda med.

Oavsett hur man löser det, så tror jag att mikrofon på klättraren är vägen att gå, frågan är bara hur man löser det mest praktiskt, för säg under 1000 kr. Men jag ska nog börja att spela in med mobilen, sen kanske jag köper en babycall ändå (trots alla invändningar) med "kristallklart ljud" begagnat på tradera för ett par hundralappar.
 
Köp en separat mick som du tejpar på klättraren. Nära munnen under tröjan.
Börja som du säger att prova att ta upp ljudet med mobil.
Vira in mobilen i ngt stötdämpande.

Mobilen ger garanterat bättre ljud än en babycall. Mobilen är ju optimerad för tal och att filtrera bort blåsljud.
 
ANNONS