Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ljussättning vid fotografering av konst

Produkter
(logga in för att koppla)

Tonyeagle

Aktiv medlem
Har du en fast plats som går att mörklägga från övrigt ljus (så du slipper blandljus) så är det lätt ordnat att få extremt diffuserat ljus helt utan blänk med det billiga paketet. Du kan enkelt bygga en flyttbar (eller infäst i vägg med gångjärn) en tunn träram (en på varje sida) av billigt virke typ läkt, där du sedan spänner/häftar fast ett tunnt papper eller vit plast. Placera lamporna en på varje sida någon meter från skärmarna så att lyset fyller ut skärmytan så jämnt som det går. Med två skärmar med storlek på 0,5-1 kvadratmeter placerade nära tavlan (en på varje sida) får du en stor ljuskälla med diffuserat ljus på varje sida om tavlan. Garanterat helt blänkfritt!

Det är viktigt, för att få helt diffust blänkfritt ljus, att ljuskällan är stor och ligger nära fotoobjektet. Skärmarna utgör ljuskällan och är stora på nära håll i detta fallet.

Ibland kan man behöva sätta flera lager av papper/plast för att få ett helt jämnt ljus. Med led-armaturer som dessa är det nog inga problem, men du få kanske prova dig fram lite hur nära skärmarna du ska ställa lamporna.

Kameran i liveview-läge om du har en DSLR och någon sekunds självutlösare för att helt minimera kamerarörelser är bäst.
 
ANNONS