Smuts på sensor Nikon D7200

Produkter
(logga in för att koppla)

sears

Aktiv medlem
Grejer
https://www.scandinavianphoto.se/kameratillbehor/rengoring/sensorrengoring/sensorrengoring-aps-c-16mm-kit-1018432

https://www.scandinavianphoto.se/kameratillbehor/rengoring/blasbalgar/blasbalg-hurricane-blower-1040166

3 min video hur du gör.
https://www.youtube.com/watch?v=FEQuFvTGP04

Gör precis som i videon, ganska enkla handgrepp.
Viktigt att komma ihåg att swabben är förbrukad och ska inte användas igen efter att du gjort ett drag per sida på swabben. Precis som i videon.

Du behöver heller inte droppa någon vätska på swabbarna om det inte är så att smutsen/fläckarna inte försvinner efter tex 2-3st använda swabbar.

För mig själv brukar det alltid räcka med 2st swabbar sedan har smutsen/fläckarna oftast försvunnit.

Lycka till.
 

LinsLucas

Aktiv medlem
Har ingen aning om var du kan lämna i den. Men att få sensorn rengjord brukar kosta runt 500:-. Finns massor av trådar här på forumet om hur man kan göra det själv. Men är du osäker så kanske det ändå är bäst att betala lite extra?
 

lonian

Aktiv medlem

Larsakarlsson

Ny medlem
Finns en fotobutik i Halmstad som gör det, kommer inte ihåg namnet nu. Men som andra skriver så går det ju bra att göra själv.
 

zosma

Aktiv medlem
Får testa att köpa den från Scandinavian Photo och prova. Har en gammal Nikon D3200 liggande hemma som man kan testa först. Det kändes ganska dyrt att få den rengjort hos Scandinavian, fick ett pris på 900:-
 

Ventures

Aktiv medlem
Jag märkte att det är lite skit på sensor, Vet inte om jag vågar rengöra det själv. Finns det någonstans i Halland man kan få den rengjort, eller är det närmaste Scandinavian Photo i Mölndal? Vad brukar det kosta att få sensorn rengjort?

Länk till större bild: https://drive.google.com/file/d/1kzVlgOM9KjUeIRQhtakTu6FNjQw1oki5/view?usp=sharing
Har du testat att blåsa bort skräpet?
(med en bra gummiblåsa, t ex giottos "rocket blower ")
Jag har kanske haft tur eller så ser jag dåligt eftersom jag inte rengjort någon sensor på någon kamera, förutom med ovanstående gummiblåsa. (Är inne på min tredje DSLR sedan 2010 och de har tagit c:a 150 k bilder tillsammans. Jag byter objektiv ofta.)

Skulle jag göra rent med svabbar och vätskor skulle jag nog göra det själv, då jag antar att man är mer noggrann med sina egna prylar.
 

AWid

Aktiv medlem
Samma råd här:) Blås med lämplig gummiblåsa. Hjälper i 9 fall av 10 (gissar jag). Men obs -använd inte "luft på burk". Det kan ställa till det än värre.
 

zosma

Aktiv medlem
Fick mina grejor idag. Testade först med att bara använda blåsan men det gjorde ingen skillnad, sen använde jag en torr pinne, och det blev lite bättre, sen använde jag ytterligare en pinne, och det blev kanske bättre.

Första bilden är innan jag började. Andra bilden är efter två torra pinnar.
 

Bilagor