Annons

val av Stjärnkikare

Produkter
(logga in för att koppla)

Micke7406

Aktiv medlem
Hej!
Har på senare tid fått upp ögonen för Astrofoto och blev sugen på att testa.
Har absolut ingen erfarenhet alls och skulle behöva lite hjälp på vägen.

Jag hittade en Skyhawk-1145P Synscan AZ GOTO (begagnad) till ett väldigt bra pris och undrar om den är en bra för nybörjare som mig.
http://www.stjarnhusetonline.se/prod/skywatcher/telescopes/1145pm-synscan.html
Och vilka tillbehör behöver jag ?, En T- adapter förstår jag. ska man även ha en Prime Focus Camera Adapter http://www.stjarnhusetonline.se/prod/sky-watcher/general/digitalcameraadaptors.html
Ja som ni ser har jag dålig koll och behöver all hjälp jag kan få.

Max pris jag är villig att betala för att prova på detta är ca 6000:-

Tacksam för hjälp Mvh Micke.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Jag tror inte att det egentligen är vad du vill ha som du länkar till. Det är en sk Alt-Azimutmontering. Denna fungerar bäst för visuellt bruk, alltså inte foto. Detta då man vid astrofoto ofta vill ta långa serier med bilder i tät följd för att sedan kombinera dem till en enda i ett astrofotoprogram, stacka dem. Bildkvalitén ökar då dramatiskt för ljussvaga objekt genom att bruset minskas rejält genom denna metod.

Med en Alt-Azimutmontering får man då något som kallas för fältrotation, dvs bilderna i bildserien blir allt mer vridna i förhållande till varandra under seriens gång. Stackning omöjliggörs i stort sett av detta.

Men för visuellt bruk tror jag det är ett fungerande paket.

Det finns någon kunnig på astrofoto här i forumet, han hör nog snart av sig. Men mitt råd är att du ställer samma fråga på Astronet.se där man är mer specialiserade på astrofoto och det finns en stor samlad kunskap.

Föreslår att du tittar efter ett teleskop med en ekvatoriell montering för astrofoto. Jag tror att med din budget så bör du kunna hitta något lämpligt begagnat om du nöjer dig med måttliga teleskopstorlekar typ tex Sky-watcher 150 PDS med 15 cm spegel och 750 mm brännvidd f/5.

Teleskopmonteringen är sedan det absolut viktigaste vid astrofoto att den är stabil och har jämn gång. Det är på denna du skall lägga krutet/pengarna. Det behövs en bättre och stabilare montering för astrofoto, än för visuellt bruk.

Titta efter något begagnat typ denna montering: http://www.astrosweden.se/sky-watcher-eq5-pro-synscan-go-to/23114-0

Klarar du att hitta på stjärnhimlen utan GoTo blir det lite billigare och närmar sig mer din budget.

Kanske några råd att börja med.
 

VisualD

Aktiv medlem
Den har väl inte tracking? Utan tracking kan man bara ha väldigt korta slutartider innan jordens rotation gör sig påminda och därmed blir det svårt att få riktigt bra resultat.
 

jaan v

Aktiv medlem
astrofoto är en typisk materialsport. Det finns en ganska klar relation mellan pris och utbyte. Billigt blir det aldrig.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Som med allt annat foto behöver man inte tömma plånboken helt för att ha kul, om man nu inte har fabless för det.

Newtonteleskop är generellt sett mest bang for the bucks när det gäller pris/optisk kvalitet. Nackdelen är att de behöver kollimeras ibland om de hanteras ovarsamt. Samt när de är nyinköpta (konstigt nog).

Det är som sagt monteringen du skall lägga krutet på, Cyberphotos paket du länkar har en enklare montering. Dessutom är refraktorn inte speciellt ljusstark, f/7,5.

Jag skulle vilja mena att ljusstyrka inte är helt fel när det gäller astrofoto. Den eliminerar en hel del praktiska svårigheter i form av exponeringstid. Exponeringstid är kung när det gäller astrofoto. Du får bränna på dubbelt så länge med denna refraktor, jämfört med en Newton på f/5.

Låter kanske inte så avskräckande, men det handlar om att skaffa timmar av exponeringstid. 2 timmar är dubbelt så länge som 1 timme, 4 timmar dubbelt så länge som 2. Tålamod är avgjort en faktor i ekvationen, en i timmar molnfri och klar himmel en annan faktor. Tro mig, molnfria himlar nattetid när det inte blåser för mycket (orsakar vibrationer som omöjliggör fotografering) är sällsyntheter inom astrofotohobbyn. Nu vet jag inte var du bor, men i mellansverige vid kusten, vintern som var, var dessa timmar lätt räknade, i princip på händernas fingrar.

Strax kommer någon och ger helt andra råd, men ljusstyrka anser jag att man vill ha av rent praktiska skäl.

Sedan, vad för slags himmelsobjekt vill du fotografera? Planeter eller nebulosor/ galaxer? Vad för slags teleskop du skall välja är sedan i sig en hel vetenskap. Finns olika typer för olika ändamål och med olika för- och nackdelar. Refraktorer brukar förespråkas, men de kostar. Hur som helst är monteringen det allra viktigaste.

Det bästa du kan göra är nog att läsa på och lyssna på astroforum tills du vet själv vad du vill ha. Det finns en kunnig astroman här i fotosidans forum som brukar skriva, han hör kanske av sig här.
 

Astroscapist

Aktiv medlem
Du har ett 300/4L objekti. Ska du spara pengar och använda det du har så köp istället stjärnföljare och använd det du har. Två prisvärda är Astrotrac och Skywatcher Adventure.
Du slipper det där med kollimera, adaptrar, flats (ifall du kör med TIFF och obejektivkorrigering).
Det blir lite widefield utav det hela, men det kan få enormt grymma bilder med 300mm och det är en bra start. Skywatchern kostar 2700kr i bas och en tusenlapp till för resten ifall du will ha wedge, motvikt (rekommenderas.
Tröttnar du på det är den relativt lättsåld. Har ägt en sådan, men kör mest Astroscape så jag sålde min. Har Vixen och ioptron istället. Ioptron kan du lätt köra 2min med 200mm och belasta den ca 3.5 kg.

/Stefan
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Men det går väl att rotera bilderna rätt innan man stackar dem?
Jo, det kan man göra. Man får dock begränsad möjlighet till längre exponeringar, varje delbild i stacken kommer annars att uppvisa stjärnspår. Hur länge man kan exponera beror på var på himlen man riktar sin Alt-Azimutmontering. Det finns tabeller att hitta på nätet där man kan utläsa detta för att se om man tycker det duger för ens syften. Problemet med kortare delbilder, subbar som de kallas, är att utläsningsbruset kommer att öka i förhållande till signalen, man får inte lika bra bild.

Det finns också fler svårigheter vid fotografering med Alt-Azimuthmonteringar. Ekvatoriella monteringar har inte dessa problem. Astrofoto är svårt nog ändå, man behöver inte också ha konstruktionslösningar i monteringen som försvårar och begränsar det hela ytterligare kan jag tycka.

Den som är intresserad kan läsa här som jag hittade då jag googlade lite snabbt:
http://daltonskygazer.com/alt-azimuth-mount-tracking-movement-and-field-rotation/
http://calgary.rasc.ca/field_rotation.htm
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Varför jag svarar här i tråden är för att jag själv ibland kollar på teleskopmontering kontra kameravridare typ AstroTrac. Jag har ingen av dem. Vad jag funnit är att en montering och en AstroTrac går ungefär jämt upp i pris. Vilket man skall välja styrs då främst av vad och hur man vill fotografera. Vad man vill med astrofotohobbyn.

Monteringar är tunga och klumpiga att bära ut och in till bilen för att åka till en bra obsplats utan störande gatlysen och annat ljus. Om man nu inte råkar bo så att man slipper detta. Men monteringen skall ändå släpas in och ut, om man inte bygger ett litet teleskophus där den får stå permanent uppställd. Då gjuter man sig nog en pir i betong och stål på plats i stället. Monteringen skall också förvaras någonstans om man väljer att ta in den inomhus. Var beror på ens boende.

AstroTracen är liten, lätt och portabel i förhållande till en montering. Det går också montera ett litet teleskop på den, tror den skall klara 10 kg enligt spec. Hur stabilt det blir med AstroTracen monterad på ett fotostativ med teleskop och det blåser lite, som det ofta gör, låter jag vara osagt.

En teleskopmontering kan autoguidas (om den är förberedd med anslutning för detta). Tror AstroTracken bara autoguidar i en axel, så den blir lite begränsad i detta. Över huvud taget är en teleskopmontering mer specialiserad på att bära just teleskop och astrofota. AstroTracen är mer för widefieldfoto - alltså korta fokallängder, brännvidder.

Däremot trackar AstroTrac mycket bra med lågt periodiskt fel som det kallas. Star Adventurer trackar betydligt sämre med tämligen stort fel, den är därför också främst för widefield.

AstroTrac eller Star Adventurer har ingen GoTo. Hittar man på stjärnhimlen ändå (vilket kräver både intresse och lång övning/erfarenhet) behövs inte detta. Men det är ändå bekvämt. Många fotoobjekt syns inte för blotta ögat och natthimlen är stor att försöka orientera sig på utan hjälpmedel. Att sikta in teleskopet på sitt objekt är därför inte helt enkelt. GoTo underlättar och snabbar upp. Astrofoto är tidsödande nog som det är.

Det finns alltså många parametrar att ta hänsyn till och vad som passar en, passar kanske inte en annan. Vill man köra widefield och nöjer sig med detta? Vill man gå på längre fokallängder senare? Vilken typ av himmelsobjekt siktar man in sig på? Hur ser logistiken kring det hela ut? Var har man sin obsplats/obsplatser?
 

Fredrik183

Aktiv medlem
När du nu har ett 300/4 L så vill även jag ge rådet att börja lite lätt med det för att skaffa erfarenhet och se vartåt det lutar för just dig. Du kan få rent fantastiska bilder med det på en AstroTrac, eller på en teleskopmontering. AstroTracen är helt klart behändigare att hantera rent transportmässigt.

Den refraktor i det färdiga paket från Cyberphoto du länkade behöver du ju egentligen inte då, du har ju redan en finfin refraktor i ditt tele. Brännvidden är kortare, men det finns fina himmelsobjekt att börja med som passar denna bildvinkel. Dessutom har ditt tele f/4, inte att förglömma. Inom astrohobbyn använder man Barlowlinser, en telekonverter. Det tål nog också ditt tele om du vill nå mindre objekt.

Ja, någras idéer, tankar och uppslag att börja med.
 
ANNONS