Annons
OBS: denna grupp är markerad som inaktiv. Gruppvärden kan aktivera den igen genom att redigera inställningarna.

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
ChristineS
för 11 år sedan sedan


Ja Peter, vi har ju skrivit i Cirkuläret flera gånger... men det verkar som om medlemmarna skulle vara lata att läsa Cirkuläret också... Och sen klagar de över att "de inte vetat att"...
ChristineS
för 11 år sedan sedan


Hörni! Vad är det här för något? Ingen som lägger upp bilder, ingen som kommenterar, ingen som skriver, är AFK ett fotogäng eller vad? Hallååå!
för 11 år sedan sedan

Kanske vi borde lite mera informera och puffa på klubb medlemmarna att de ansluter sig till den här sidan. Nu finns det väl säkert bilder att ladda upp.
för 11 år sedan sedan

Gällande biofoto - Anders snubblade över klubben i somras, och anslöt sig. Verkar som om de ännu håller på och kör igång verksamheten, men jag tror att där finns en hel del iver, talang och goda idéer.

Och gällande bilder säger jag samma som Christine och Frasse. Visst kunde jag vara flitigare med att lägga in bilder, men så där värst mycket fjong är det inte på vår sida .... tyvärr.
ChristineS
för 11 år sedan sedan

Nänå, de e just de. Int ids man. Men om man inte är naturfotograf, så vart ansluter man sig då? När man ju vill vara på en afk-sida-
ChristineS
för 11 år sedan sedan


Nu har jag en fråga som jag ställer till dem som är klokare än jag: Kan man köpa begagnat?
Jag skulle vilja ha en Nikkor 60/2,8 med makro, och som ny kostar den ca 650 euro, medan en begagnad sådan finns på Rajala i Sanomahuset för 340, tror jag det var.Nästan halva priset, alltså. Men man får bara en månads garanti på begagnat, tanken är att man på en månad skall hinna komma underfund med om det är något fel på den. Men en månad känns som en kort tid. Den är ju inte servad i butiken, bara kollad.
Hur säkert är det i allmänhet? Brukar begagnat vara ok?
ChristineS
för 11 år sedan sedan

Ouki douki, då förstår jag. Och jag tänker gå dit och köpa över disk - även med risken att just det objektivet ren är sålt när jag kommer så långt. Tack igen!
för 11 år sedan sedan

Det är säkertt OK att köpa direkt från en välrenommerad finländsk butik också, speciellt om du kan besöka butiken. Mina rekommendationer var närmast om man köper på nätet från internationell leverantör - då ska man hålla sig till butiker med gott rykte och ärlig klassificering av varorna såsom Greys och KEH.

/AndersBq
ChristineS
för 11 år sedan sedan

Så du rekommenderar inte den butik jag nämnde?
för 11 år sedan sedan

Man kan nog köpa begagnat på nätet också. Helt säkert skulle jag anse det vara att köpa från någon välrenommerad fotoaffär, t.ex. Grays of Westminster i London eller KEH i USA.

Man kan naturligtvis köpa av någon privatperson direkt, speciellt om man träffar säljaren och objektivet vid köpet. Det är precis som med bilar billigare att köpa direkt från förra ägaren. Om man köper av privatperson i Finland per post så ska man kräva att man får öppna paketet och skicka tillbaka objektivet om det inte ser ut som det ska. Oftast publicerar de bilder på säljforumen, så man vet ungefär i vilket skick det är.

De bästa webbplatserna för begagnat i Finland är:
http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/board,9.0.html
http://www.digicamera.net/keskus/viewforum.php?f=10&sid=ff01984990dc492f546b2f4cccf76d63

/AndersBq
för 11 år sedan sedan

Jag köpte ett 105 mm analogt objektiv på ett lopptorg på Balders, det visade vara från 1960 talet. Det var snyggt och fint med inga skråmor. Enda som jag måste göra var att låta ett företag lite slipa ner gaffeln där vid bajonetten för att kunna sätta fast objektivet på kameran och ta bort den utan att den blir fast i kameran samtidigt fick jag det kollat. Gäller för objektiv med gaffel och som är tillverkade omkring1960 talet och före.

En gång hände det med att annat begagnat gaffel objektiv att det fastnade, så jag måste skruva bort gaffeln. Det var inte en kiva upplevelse.

Mitt 105 mm objektiv är jag helt nöjd med och det funkar bra fint, fast det är helt manuellt.

Man kan ju prova fästa objektivet på kameran före köpet och ta några bilder och kolla att förstora upp dem, då borde man få en referens över det.

Lycka till med köpet av begagnat optik. Kvaliteten brukar vara bra!
ChristineS
för 11 år sedan sedan

Jag kan tydligen inte svara på Anders svar nu, utan det här blir liksom på min egen fråga. Men i alla fall, Anders svar tyder på att man inte vågar köpa på nätet, utan med hands on, i butiken, för att kunna kolla. Vilket var vad jag också trodde. Tack för alla tipsen på vad man bör kolla när man inspekterar!
för 11 år sedan sedan

Jag har mestadels goda erfarenheter av begagnade objektiv, ungefär hälften av mina objektiv är köpta begagnade. Enda problemet var med en billig konsumentzoom som sade upp kontraktet efter ett par månader utan någon märkbar yttre påverkan. Det bättre objektiven är i allmänhet av rätt bra mekanisk konstruktion, och håller tiotals år i amatörbruk. Jag köpte i våras ett objektiv som slutade tillverkas 1992, 20 år sedan.

Ett par saker att kolla då du köper begagnat:

1. Visuell inspektion: kika in i objektivet bakifrån och framifrån samt inspektera ytorna utanpå. Några dammkorn mellan linserna har ingen betydelse, medan tecken av slag eller dunkar på utsidan är ett varningstecken att objektivet råkat ut för nåt. Små skråmor på utsidan däremot är närmast kosmetiska.

2. Mekanisk koll: kolla att bländarringen (om den finns) och fokusringen rör på sig som de ska, samt att de inte knastrar pga. sand. För zoomobjektiv ska man kolla att zoommekanismen också funkar som den ska, utan större hackighet. Checka att spaken bakpå objektivet som öppnar bländaren fullt rör sig lätt, och att bländarlamellerna sluter sig snabbt och inte har olja på sig. Om bländaren är slö får man lätt överexponering.

3. Efter att du köpt objektivet ta testbilder vinkelrätt mot någon plan yta på åtminstone största bländare och f/8. En glasfasad på ett hus skulle vara bra, då kan du se till att spegelbilden av dig själv syns mitt i bilden för att försäkra dig om vinkelrätheten (finns det ett sånt ord?). Det klassiska motivet är en tidningssida upphängd på en vägg, men då måste du försäkra sig om att kameran är vågrät och är bildplanet parallellt med sidan. Kolla speciellt att alla fyra hörn har likadan skärpa vid full öppning, det är däremot normalt att de alla har lägre skärpa än i mitten. Om de är olika skarpa kan linselementen vara osymmetriskt orienterade, coh det är naturligtvis inte bra.

Lycka till med köpet av begagnade objektiv!

/AndersBq
för 11 år sedan sedan


På Christines uppmaning skriver jag "några rader" om bildstabilisering.

Efter att ett par klubbmedlemmar varit missnöjda med skärpan för vissa av sina bilder så läste jag mig in på saken och gjorde vissa experiment.

En av exempelbilderna var tagen på 1/800 s vid 200 mm brännvidd med en bländare kring f/11. Hela bilden var oskarp, fastän man kunde identifiera en något skarpare ställe på marken som gick från förgrund till bakgrund. Den här oskärpan var märklig, eftersom slutartiden borde ha fryst alla rörelser och fokusplanet var rätt placerat. Vid jämförelse med andra objektiv med kameran på stativ verkade objektivet mycket oskarpt på vissa bilder. Oskärpan visade sig bero på två faktorer:

a) Exempelfotot var en ögonblicksbild, där slutaren hade tryckts av snabbt från kamerans viloläge (exponeringsmätaren avstängd). Det här gjorde att bildstabiliseringen inte hann ställa in sig före exponeringen, med den följd at det rörliga linselementet rörde på sig under själva exponeringen och gjorde bilden oskarp.

b) Nikons VR funktion reagerar med en hastighet av 1000 svängningar per sekund. Det här betyder enligt Nyquistteoremet att endast exponeringar på 1/500 s och längre kan korrigeras. Om man har på VR vid snabbare slutartider kan bildstabiliseringen enbart försämra skärpan!

Jag tog tre testbilder med samma motiv och samma inställningar (1/60 s, f/5.6 vid 200 mm) men på tre olika sätt.
1) kamera på fri hand med snabb avtryckning från viloläge,
2) på fri hand men där jag först tryckte in slutarknappen halvvägs för att låta bildstabiliseringen ställa in sig och
3) på stativ med snabb avtryckning med infraröd fjärrutlösare från viloläge.

Det visade sig att den handhållna bilden 2) där bildstabilisatorn hade hunnit ställa in sig var skarp, medan de två andra var båda mycket oskarpa. Stativbilden kunde föbättras på två sätt: genom att hålla in slutaren halvvägs före expoeneringen (går inte med alla fjärrutlösare) eller ännu bättre genom att stänga av VR.

Följande tumregler ger skarpare bilder med objektiv med bildstabilisering. De här är generella och gäller också andra objektiv än Nikons (VR ~ IS ~OS).

1. Ha bildstabilisering på endast vid behov.

2. Om du har VR på ska du ge den tid att ställa in sig före slutaren trycks helt ned.

3. VR ska normalt vara av vid tider snabbare än 1/500 s.

4. Kom ihåg att om motivet rör på sig så måste du trots bildstabilisering ha tillräckligt kort slutartid.

5. Kolla manualen för objektivet om du kan ha på bildstabiliseringen på stativ. Åtminstone tidiga implementeringar av bildstabilisering kan göra bilden oskarpare då den försöker korrigera de små svängningar som förekommer på ett stativ. Nyare konstruktioner känner av att objektivet är monterat på stativ, och stänger automatiskt av VR. Ha VR avstängd på stativ om du är osäker, eller om inte manualen säger något om saken.

Mera utförlig information om speciellt Nikons bildstabilisering finns att läsa på:
http://www.bythom.com/nikon-vr.htm

/AndersBq
ChristineS
för 11 år sedan sedan

Mycket tacksam för detta. Lättare att läsa och fatta än den långa tekniska utredningen på engelska, och mycket lättare att läsa och fatta den när man först läst din redogörelse. Jag är tacksam för egen del, men nästan framför allt med tanke på alla andra - jag hade tidigare aldrig hört talas om några varningar för och regler om VR-användningen och när jag pratat med andra har de också varit stora frågetecken och glada för den information jag tack vare dig kunnat ge.
för 11 år sedan sedan

Det var trevlig att läsa den här artikel som var mycket intressant om VR funktion, nu har man ett lass i ryggsäcken över Vr funktionen. Tack
ChristineS
för 11 år sedan sedan


Anders! Jag tycker du här skulle ta och redogöra för det testarbete du gjort för att bevisa att bildstabilisator i ett objektiv ibland (ofta?) kan åstadkomma skakningar och göra bilden oskarp. Vi som köper nytt objektiv med inbyggd bildstabilisator tror ju att allt skall bli bra med det, och ingen berättar för oss att funktionen inte skall användas ALLTID och framför allt inte under VISSA förhållanden. Varför står det inte varningslapp på paketet? Varför har ingen skrivit om detta här eller ens någonstans?
Mitt nya objektiv, Sigma 18-200, klarade tre månader och sen var bildstabilisatorn kaputt. När den var påkopplad skramlade det, jag kunde varken fokusera eller komponera bilden i sökaren för den FLYTTADE sig från höger till vänster och tillbaka hela tiden!
Och bilderna hade inte blivit helt skarpa tidigare heller.
Varning för felanvändning av bildstabilisator borde utfärdas - jag gör det nu, men ber Anders, som begriper detta bättre, att förklara det hela närmare.
Christine
för 11 år sedan sedan


Jag var för en tid sen på landskapsfotokurs med Mikael Rantalainen. Den gav åtminstone mig inspiration och matnyttiga tips.
Hörde på International Evening, att han ordnar en kurs på ENGELSKA den 4-6.5. Där finns flera lediga platser kvar:

http://www.kamera-lehti.fi/kauppa/kurssit/landscape-photography-4-6-5-2012.html

Så om ni har engelskspråkiga vänner som kunde vara intresserade - ge dem en vink!
för 12 år sedan sedan


För alla intresserade av internationella utställningar

SKsL:s koordinator för internationella utställningar rekommenderar följande sex utställningar som ett minimiset. De ger hygglig utdelning, och har i allmänhet fina kataloger.

april: Belgian Golden spurs (digi) samt österikiska Trierenbergs grundserier (färg- och sv-kopior, öppen digi och naturdigi).

Senare på våren: indiska Grand Circuit (digi)

Tidig höst: indiska Photolovers (digi) och USA:s ICS-circuit (digi)

Oktober: Qatars Al-Thani, vars bilder sänds till Mr. Hinterobermaier såsom Trierenberg. I Al-Thani lönar det sig att satsa på alla serier.

Skippa inte heller Trierenbergs papperskopior. Observera däremot att Special Theme serierna inte är under FIAP:s beskydd och därmed inte räknas till godo för FIAP:s titlar.

Via http://www.sksl.fi/sksl/kansainvaliset/tule_jakelulistoille.html kan du prenumerera på Leena-Maijas information per e-post.

/AndersBq
för 11 år sedan sedan

Till kännedom: indiska Grand Circuit som jag gjorde reklam för i mitt tidigare inlägg är inte mera under FIAP:s beskydd (läs: är snåla), vilket betyder att ev. accept inte räknas till godo för FIAP:s titlar.
för 12 år sedan sedan


På studiokursen i söndags diskuterade vi alternativa sökarskivor till systemkameror, för att underlätta manuell fokusering. Jag har bytt ut sökarskivan i min Nikon D300 till en från KatzEye, och är mycket nöjd:

http://www.katzeyeoptics.com/

/AndersBq
för 12 år sedan sedan


Har börjat beta av Helsinki Photography Biennale. Gå till Villa Hagasund på utställningen "No Exit - Stadens rum"! Överraskande, kreativt och intressant. Utställningen hänger kvar till 22.4.2012.
för 11 år sedan sedan

Jo mycket intressant och kreativt. Jag tyckte verkligt om både Villa Hagsunds huvud utställningen samt fortsättnings utställning i Cederholmska huset. Båda är ett rekommenderat besök!
I båda utställningar har man poängtera på ett realistiskt syn på samhället som är mycket bra.

Och nu finns det massor av olika foto utställningar.
för 12 år sedan sedan


Fin skildring av insektsfotografering i Franska Guyana, och upphittande av världens största skalbagge:
http://makrofokus.se/blogg/2012/2/9/varldens-storsta-skalbagge.html
för 12 år sedan sedan


TIPS: har ni märkt att on ni går till min sida och klickar på bevakningar så kan ni lägga till en bevakning som skickar meddelanden då något nytt kommit in i era grupper eller som berör era bilder?
för 12 år sedan sedan


Hej. Nej jag hade nog ingen djupare mening med frågan. Ville bara veta om gruppen är aktiv eller inte - tidigare var jag medlem i AFK:s Facebookgrupp, men senast jag sökte mig till den visade det sig att jag inte hörde till den mera. För övrigt har jag inte varit speciellt aktiv i fb-gruppen så fotosidan är helt ok för mig.
för 12 år sedan sedan

Ingen ny aktivitet, förutom att jag lagt in notis om att vårt huvudsakliga forum är Fotosidan. Jag har också bett Andrej att lägga in samma notis i gruppens beskrivning, för nu måste man först bli medlem för att konstatera att diskussionen sker på Fotosidan.
för 12 år sedan sedan


Är AFK:s grupp i facebook fortfarande aktiv? Den tycks ha transformerats på något vis så att den nu har fyra medlemmar. Lönar det sig att ansöka om nytt medlemskap?
ChristineS
för 12 år sedan sedan

Tycker du vi skall splittra oss på både Facebook och Fotosidan? Jag hoppas så att flera skall komma in här och börja kommentera och lägga in egna bilder. Glädjande att nu Anders skriver så långt och utförligt om tekniska grejer (som jag inget begriper av, men andra säkert!) Så här borde den här sidan funka, när våra egna webbsidor inte riktigt tycks bli fungerande forum för diskussion och bildkritik. Här är det slutligen ganska enkelt att komma in, när man väl lärt sig.
för 12 år sedan sedan


Hej,

Några medlemmar har undrat över fokuseringsverktyg för test eller kalibrering av objektiv. Jag har själv en kamera som tillåter kalibrering av AF individuellt för varje objektiv, och märkte att en finjustering av AF speciellt för vissa ljusstarka objektiv behövdes. Verktygen går också att använda för att testa överensstämmelse mellan fokus på mattskivan och sensorn.

I början använde jag en testbild som jag skrev ut på tjockt A3 papper. Den testbild jag använde var en modifierad version av Jeffrey Friedls bild (med vit bakgrund i mitten eftersom det ljusa mönstret störde min kameras AF):
http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

Den metoden fungerade bra, men var litet omständig att sätta upp så att man var vinkelrätt mot bilden. Därför köpte jag SpyderLenscal på Kamera & Kuva mässan. På Spyders sida finns bilder och bruksanvisning om verktyget:
http://spyder.datacolor.com/product-cb-spyderlenscal.php

Den här är lättare att använda än en testbild, men jag var besviken på att skalan bara är en enkel linjal med skala. Jag har därför skrivit ut en remsa från Jeffs testbild och limmat den på halva skalan - det gör den betydligt lättare att avläsa.

Jag har också sett tester och beskrivningar av LensAlign verktyget, och rekommenderar det i stället. Det har hjälpmedel för att rikta in kamera och testtavla, samt en skala som är betydligt lättare att avläsa (de har faktiskt diskuterat med Jeff under utvecklingarbetet). Dessutom är deras information betydligt bättre och i mitt tycke tillförlitligare.
http://michaeltapesdesign.com/lensalign.html

Det största problemet är nämligen att avläsa resultatet från den slutliga bilden. Eftersom man fotograferar på den största bländaren kan resultatet bli litet suddigt, speciellt eftersom rekommendationen är att man ska fotografera på rätt långt avstånd för att det ska motsvara en verklig situation. Rekommendationen är 25-50 ggr objektivets brännvidd, dvs. 1,25-2,5 m för ett 50 mm objektiv. LensAlign har en räknare för avståndet på sin sida.

Om någon vill köpa ett begagnat SpyderLensCal verktyg så säljer jag mitt billigt ;-) Det säljs som nytt från Verkkokauppa för 60 €, medan LensAlign kostar 97 USD inkl. frakt från USA (+ ev. moms).

/AndersBq
för 12 år sedan sedan


Det låter mycket bra. Det dök upp en tanke om workshop. Dvs att vi skulle t.ex ha ett ämne som vi fotograferar efter. Efter det skulle vi titta på bilderna och kommentera dem. Vi skulle kanske t. ex ha en månad på oss att fota bilden eller bilderna ev. ett reportage.
Alandica
för 12 år sedan sedan


Jättebra boktips, Anders!

Kanske vi kunde göra en cirkel på boken till hösten? Det kunde ju vara ett sätt att dels gå igenom en bok gemensamt och dels få lite ny inspis... Det funkade ju bra på ungdomskursen, kanske ett lite "långsammare" format med ett kapitel/tips per gång kunde funka i cirkelform?
för 12 år sedan sedan


I går under Johannas gedigna och professionella bildbedömning så påmindes jag om en bok i min bokhylla. Den pratar också om slutna och öppna bilder, om innehåll, form och budskap. Jag ska nog ta och läsa den på nytt. Den är en rätt annorlunda fotobok som manar till eftertanke (kanske det borde hellre vara "förtanke").

Boken är "Konsten att ta vinnande bilder" av Göran Segeholm. Titeln är misslyckad, men hänger samman med att läsare förundrade sig över vilka bilder som klarade sig i tidskriften Kamera och Bilds tävlingar. Den kunde hellre heta "Konsten att ta betydelsefulla bilder" eller "Konsten att förstå sig på bildbedömare".

http://www.johnnybuchwald.com/?p=669
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9163609428
för 12 år sedan sedan


Hej, vad tycker ni om Fotosidan? Det är ju bra att allt är på svenska.
för 12 år sedan sedan

Jo Christine, visst kunde FS vara lite redigare. Jag har inte heller lyckats lista ut logiken i alla funktioner. Men det ser ju ut som du skulle kommit igång i alla fall. :)
ChristineS
för 12 år sedan sedan

Så här i början tycker jag det är lite råddigt. Hittar inte vad jag söker och vet inte hur jag skall ladda upp bilder... Ännu. Men det är väl som med det mesta, att så småningom blir det en del av förlängda ryggmärgen. Dit är ändå en liten bit ännu... Gillar att allt är på svenska, det gör jag. Och roligt satt få ett forum att prata bilder på! yeah!
för 12 år sedan sedan

Jag tycker om den, kan säga lite mera när jag har mera erfarenhet!
ANNONS