Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
Rapportera
rikitikitavi
för en månad sedan sedan


Hej allihopa. Ville bara stämma av lite i gruppen nu eftersom sommaren är över. Hoppas ni haft det bra och att ni såklart har hunnit fotografera lite med alla trevliga analoga kameror och film.
Slänger ut lite frågor för att få igång lite trevlig konversation "analoger" i mellan.
Har ni något trevligt fotominne att dela med er av efter sommaren?
Har ni hft någon "ny" analog bekantskap i form av kamera eller film eller annat?
Var ni på någon resa eller hade ni något jobb eller projekt ni gav er på under sommaren?
Har ni lärt er något nytt angående analog fotografi under sommaren?
Har ni träffat några andra som plåtar analogt?

Där lite olika att fundera över och om man känner för det gärna återkoppla :)

Själv har jag haft en rätt hyfsad sommar trots tiden vi lever i nu. Det var ju väldigt varmt där en period och jag hade en ny tatuerad arm vilket innebar långärmad tröja i stekhet sol.
Trots detta gav jag mig in för ett antal fotopromenader inne i Stockholm som blev an blandning av en del trevliga fotominnen men också en rätt trött fotograf med vätskebrist och solsting stundtals mycket pga av den långa tröjan.

Var inte på någon långresa men på en hel del mindre utflykter där kameran fick följa med, till Karlstad bland annat men även många små utflykter till olika platser i stockholm med omnejd.
Tog mestadels med mig en Nikon FM3a och en Leica M4a och lite lomma 800 fil och en del svartvit film i form av HP5, ponchor 400 och trix.
Fotograferade hästar vid ett tillfälle för ett litet "jobb" och drog med mig både digital kamera men också en Nikon F100 med lite HP5, blev en del trevliga bilder och var en bra och lärorik upplevelse.
har också plåtat lite med min Rolleiflex, som dessvärre verkar ha börjat repa negativen av någon anledning , men är annars helt underbar att plåta med och älskar bilderna den hjälper mig att ta.

Hoppas ni haft det bra!
/over and out...
Rapportera
Androbosso
för en månad sedan sedan

Usch det lät otäckt med långärmat under denna varma sommaren haha. Men låter som en trevlig sommar ändå! Har faktiskt skaffat mig en F100 också och gillar den skarpt, fotar lite med Tamron 35 1.8 och Nikkor 85 1.8. Nice att få ut en helt annan skärpa ur 135 formatet som jag inte kunnat innan.

Mitt största projekt här nu under sommaren har varit att framkalla färg vilket är trevligt. Känner att man kan dra ut och fota ännu mer nu när man håller ner priset!

Har även slängt på trådlös trigger och fotat blixt med min Bronica GS-1 och Godox AD200 :)
Rapportera
rikitikitavi
för en månad sedan sedan

Kul att höra Lars :)
Härligt att kajka runt i en husbil på det sättet, då man verkligen kan stanna och resa vart kosan styr.
Va tråkigt med den gamla kameran. Men dne nya verkar ju vara smidig den också.
Ha en fin vecka!
Mvh Martin.
Rapportera
Lars Ullström
för en månad sedan sedan

Jag, sambo och hund har under sommaren farit runt i husbil vilket passar och funkar utmärkt i dessa pandemitider. Gillar att ha en liten enkel kamera i fickan och under vintern var det en Olympus XA som är en rätt så avancerat kamera trots att den inte är mycket större än en tvål. I våras började emellertid filmframmatningen och även tillbakavevandet att kärva betänkligt. Började leta efter en ersättare och hittade en fin XA2. XA2 är en betydligt enklare variant av XA, saknar t ex möjligheten att välja bländare och har zonfokus (XA har mätsökare). Trots det väldigt nöjd och den får nu ta över platsen i fickan tills vidare. Har lagt in en bild från Påskallavik i galleriet.
Rapportera
rikitikitavi
för 4 månader sedan sedan


Hej gruppen :)
Hoppas ni har det bra i sommarvärmen som vi nu äntligen fått. Gissar att kanske inte alla sitter här och häckar, själv blev jag dålig innan helgen och fick stanna inne.
Men men, då fick jag tid att gallra lite bland bilder och se över annat jag hade fotat.

Ni som ändå är inne en stund, en fråga bara för alla. Skulle vara lite kul att höra vilka favoritfilmer ni har och varför? Och med vilken kamera ni helst fotar detta med. Bara så vi har lite mer kul läsning och får lite tips av varandra.
Jag kan börja:

Fotar det oftast med min Nikon FM3a, och då blir det mest med Ilford HP5, Lomography 800, Kodak Ektar100 och ibland Portra 800 för porträtt. har även gillat att fota lite med Berger Panchro 400. Acros100.
Hp5 Tycker jag är den där perfekta alltiallo svartvita filmen för mig, den vet jag hur den blir redan innan jag framkallat den, och blir sällan fel exponerad.
Lomo800 har blivit en favorit när jag gatufotar fina soliga dagar. Ger en fin gammaldags känsla och blir ofta bra exponerad också tycker jag.
Kodak Ektar nästan uteslutande för landskap.
Och Berger Panchro400 är en lite mer grovkornig film jag tycker ger en riktigt skön gammaldags känsla. Så mer när jag verkligen vill ha detta och passar kanske inte för all typ av fotografering.
Acros 100 och portra 800 när jag vill fota lite mer porträtt , och då tar jag kanske till min F100 för att kunna använda de nyare G objektiven.

Annars testar jag av lite andra Lomography filmer just nu som : lady grey, Potsdam 100, och Berlin. Är inte riktigt säker på vilken om några jag kommer fortsätta med där, men do ger en kul känsla också.

Your turn! :)
ha det gott i värmen.
Rapportera
Calle S
för 3 månader sedan sedan

När jag inte kör digitalt är det en ganska stor blandning med kameror. Jag har ett par DianaF+ för 120 som jag använder en hel del. Då nästan enbart med Kodak Portra 400. Soppar själv med Tetenals kemi.

Storformat; när det är 4X5 använder jag mest en Toyo 45A, oftast Ilford FP4 och Tri-X, och ibland Fomapan 100 och 400, allt går i D76. 8X10; jag har en Svedovsky fieldkamera som funkar bra. Jag har också en Sinar P för 8X10 som knappt är släpbar, så den står i studion. Sjukt rolig att använda. Till 8X10 oftast Ilford FP4.

Till storformat använder jag ibland fotopapper istället för film. Billigt, enkelt att framkalla, och det blir fränt!
Har skaffat tre processorer för Polaroid 8X10, ska ge mig på det när jag får tid.

Sedan blir det en del Polaroid i-Type och har ett par Instax-kameror. Pentax 67, men den används inte så mycket. Min hålkamera ska få hänga med mer i sommar, tänkte jag.

Sedan har jag kvar en av mina gamla Nikon F3P med motor som jag haft sedan 80-talet, men det är mest för nostalgi. 35 mm är för pluttigt:-)
Rapportera
rikitikitavi
för 3 månader sedan sedan

Kul att höra Jonas :) Ja jag håller med, de olika kameror jag har sliter jag med mig för olika typer av fotografering och olika film för rätt tillfälle också då såklart,
Rapportera
Jonas Seffel
för 3 månader sedan sedan

Jag alternerar lite mellan mina kameror: Konica Autoreflex T och T3, Minolta SRT101b, Canon EOS 1N och nu senast en Leica M2. Har ingen klar favorit... alla har sin charm. Konican är tung och stabil - film frammatningen är den skönaste jag stött på, Minoltan nättare och har bättre sökare, Canon 1N är maffig och har AF, Leican är nätt och har mätsökare...

Har kört mycket HP5 men är lite mätt på den, har kört den i HC110 (1:31, 5min) men ska nu se om Delta 400 kanske smakar bättre - har även köpt DDX-framkallare.
Rapportera
Androbosso
för 4 månader sedan sedan


Tjena allesammans!
Skaffade en plustek nyss och har scannat lite och testat. Verkar vara en trevlig scanner. Kör den i Vuescan och sparar som rå format.
Hur brukar ni skärpa, i scanprogrammet eller i typ lightroom? Lightroom tycker jag hanterar skärpan sådär och är negativet inte så skarpt så kan det förstöra mer än vad det skärper.

Sen köpte jag en Fuji gs645w å ha över semestern, mest för att den är lätt att bära på. Spännande att fota med zonfokus, blir en del träning.

Glöm inte ha kameran på er nu i sommar och fota massor :)
Rapportera
Jonas Seffel
för 3 månader sedan sedan

Jag hade en Plustek 8100 tidigare... jag gjorde så här:
1. Scanna i 7200 dpi med multiexposure på.
2. In i Capture One och gör justeringar, skärpte rätt hårt
3. Öppna tiff-filen i PS och skala ner 50%, skärpte lätt med unsharp mask.

Omständigt och bökigt... blev aldrig riktigt nöjd. Gick så bedrövligt segt att scanna och tyckte aldrig det blir helt bra. Nu kör jag macro istället. Omständigt det med om man inte har reprostativ vilket jag inte har.
Rapportera
Androbosso
för 4 månader sedan sedan

Ok då ska jag bara testa lite i vuescan med olika skärpeinställningar :)
Ah nice! M4 är en riktigt nice kamera, och ja kan man zonfokus och det så kan man nog bli riktigt snabb med fokuseringen!
Rapportera
rikitikitavi
för 4 månader sedan sedan

Hej Robin va kul :) Kör ju också med plustek och tycker den fungerar bra faktiskt för det mesta. jag brukar ibland lägga på lite skärpa i silverfast när jag scannar där men mest med svartvitt. annars skärper jag alltid lite i PS eller LR.
Den är ju lite tidsödande men annars väldigt liten och smidig och gör det den ska.
Ja zone fokus är lite utmaning först. jag kör en hel del med min M4a nu och det är bara att komma in i det, sak försöka träna uteslutande på det nu så man blir lite snabbare med det.
detsamma och som sagt sommaren är så härlig för foto, och speciellt analogt!
/Mvh martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 5 månader sedan sedan


En liten uppdatering i mitt eget analoga fotograferande. Skaffade mig i veckan en Rolleiflex och för mig är det den första mellanformataren jag har ägt även om jag fotat med dom förut. Har endast snabbt testat den med 2 rullar på dottern i helgen och rullarna är inskickade så inväntar spänt resultatet. Hursomhelst vard en väldigt trevlig att fotografera med, och det var kul och lite annorlunda. Kände mig dock som en riktig amatör när jag skulle ta de där första bilderna, måste sett rätt kul ut.
har någon här fotat eller ägt en Rolleiflex? Vore kul att höra om era erfarenheter.
Har något annars något nytt kul analog foto relaterat som hänt, eller något nytt kul inköp :) allt är välkommet!
Och mer bilder åt folket! Vi behöver inspiration :)
Ska försöka lägga in några nya själv från senaste veckorna som gått.
Fridens!
/Martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 4 månader sedan sedan

Tack Robin :) ja det kommer definitivt bli mer fotande med den. Har tagit 2 rullar iaf som snart kommer från scanning så ska bli kul hur det blev faktiskt. Är lite för rädd om den tror jag så vågar inte ta med den överallt. Men egentligen borde den åka med oftare. Den är ju precis som du säger så smidig att frakta trots allt.
Rapportera
Androbosso
för 4 månader sedan sedan

Ha så kul med Rollein! Den spegelvända bilden är lite funkig i början :) Har haft en Rolleicord, yashica och nu en Seagull TLR. Tycker dom är väldigt trevliga att fota med och så bra och kompakta.
Rapportera
s20
för 5 månader sedan sedan


Tänk att världen är sig så lik i vissa avseenden, har träffat många MC och bilintresserade som iskallt räknar med att bli 4-500 år gamla för att hinna med alla sina projekt i garaget och vi (det finns undantag) Fotointresserade tenderar till att vara likadana. Hur ska vi hinna använda våra 12 analoga och 3 digitala kameror med sammanlagt ett 30 tal objektiv? (jag vet, har inte så mycket utrustning just nu 😜). Det blir till att leva ett långt liv...
Rapportera
rikitikitavi
för 5 månader sedan sedan

Haha bra fråga. Nä lite så är det ju faktiskt. Jag återupptog mitt analoga fotande i början av pandemin och har redan samlat på mig för mycket för att hinna med att fota med alla kamerorna. Några har redan blivit så kallade "Hyll-Drottningar" och kanske antingen förblir det eller sälja av till förmån för film eller annat inom foto ;)
vet inte, kan inte bestämma mig för om det är roligt nog för att motivera allt detta samlande ibland hehe.
Rapportera
rikitikitavi
för 6 månader sedan sedan


Hej! I väntan på några rullar jag lämnat in senaste veckorna kollar jag lite bilder och "strosar" runt på Tradera och blocket för att se om det finns några trevliga äldre kameror att införskaffa.
Har ni också den där samlar mentaliteten eller nöjer ni er med ett hus och ett par objektiv eller kanske en kamera med ETT fast objektiv överlag?
Själv verkar jag bara ha en växel, det är att testa och samla oavsett vad jag ger mig in på. jag hade precis lugnat mig de senare åren när det gällde de digitala kameran jag hade och hade landat i några jag verkligen trivdes med och ett gäng objektiv.
Men så började jag plåta analogt igen och sedan satte samlar trollet inom mig igång och sedan har det blivit en stigande hög med hus och objektiv. När det gäller analoga hus så är det en dimension värre än vad det var med de digitala eftersom husen har ett sentimentalt värde och är "vackrare" och roligare att samla och spara också om det ändå inte är i superskick.
Lite nyfiken på vad ni andra har hittat för kul? Och om inte vad ni har landat i och gillar bäst att plåta med :)?
Tror det "roligaste" jag införskaffat de senaste månaderna var min Rollie35 faktiskt. Och inte kostade den en förmögenhet heller. Dock har jag inte fått tillbaka första rullarna ännu....så kanske ska vänta med att ropa hej innan de är här ;) Men otroligt rolig att använda.
Ha en fin vecka, hoppas vi får in lite nya bilder under kommande veckorna.
/Martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 6 månader sedan sedan

Haha, underbart att höra Tommy :) den där allergin tycker jag mig ha hört om förut måste jag säga, verkar vara något som sprider sig ofta i en familj där en fotograf finns på plats..
Rapportera
sodeto
för 6 månader sedan sedan

Hej,

EBay, Tradera och Huuto (vår motsvarighet till. Tradera) är mycket farliga platser...
För tillfället finns det ca 40 kameror i hushållet, de flesta bara att ”ladda och skjuta”. En viss allergi i familjen börjar jag skönja, så en del har jag sålt. Under senaste månaderna har åtminstone 2 st Olympus OM-2n, en Nikon EM, en Canonet, en Welta Belfoca en Holga och en Olympus PEN EE halvfomat blivit sålda. Alla i skick förutom Canoneten, men köparen hörde av sig och den är reparerad. Men som sagt ännu finns det mer än tillräckligt kvar.

Tommy S.
Rapportera
JonasHol
för 6 månader sedan sedan


Hej

Jag fotar just nu inte analogt men funderar allvarligt på att börja. Mitt intresse för fotografi började i början på 80 talet och jag skaffade en enklare systemkamera. Tyvärr blev intresset ordentligt vilande när jag började gymnasiet och inte längre hade tillgång till mörkrum. Sedan kom lumpen o livet emellan. Intresset återuppväcktes ordentligt när jag tjänstgjorde i Afghanistan och på "riktigt" uppfattade skillnaden i kvalité mellan min enkla kompakt o våra riktiga fotografers systemkameror. Den digitala tekniken gjorde det ju också fotograferandet mer tillgängligt då mycket av det man tidigare behövde ett mörkrum till nu går att göra i datorn. Ett antal år in så upplever jag att jag behöver utveckla grunderna. Det känns som det blivit/blir alldeles för mycket "spray and pray" Min "plan" är att börja med att fotografera med min gamla analoga kamera för att tvinga mig själv att tänka igenom vad jag gör. Tänker mig också att framkalla filmen själv. Därefter så blir det nog att scanna negativen och fortsätta arbetet digitalt, det är helt klart smidigt att jobba med bilderna i datorn.
Har försökt att så mycket som möjligt sätta mig in i hur jag skall försöka börja. Kameran är det ju check på, börjar om där jag slutade. Film är ett annat kapitel. Just nu lutar det år att jag kommer att börja med Fomapan som ju inte är så där överdrivet dyr, tänker mig att den kan vara lämplig att göra felen med så kan man senare kanske gå över till något som bättre passar det utseende man vill ha. Åsikter om detta mottages mer än gärna.
Det blev långt men, kommer att följa gruppen o försöka lära av er andra. Det dröjer nog innan det kommer någon bild från mig men som jag inledde, allt är just nu på planeringsstadiet.
/Jonas
Rapportera
JonasHol
för 5 månader sedan sedan

Det blev Fomapan 200.

Som jag försökte få fram så tar jag allt ett litet steg i taget utan att ha allt för bråttom. Än så länge har det bara blivit en rulle. Inga överdrivet bra bilder men kanske fler dugliga än vad jag räknade med. Det var ganska mycket som skulle passa ihop för att överhuvudtaget kunna se någon bild så jag har inta haft några som helst krav på mig själv. Men jag har haft det både nervöst och kul.

Först skulle ju bilderna tas o det blev som sagt si så där. Glömde bort det mesta av grunderna o stressade nog igenom bilderna lite väl mycket men det syns o jag har noterat så helt fel var det inte. Sedan skulle filmen framkallas o det var nog det mest nervösa momentet, jag har aldrig framkallat en film tidigare men det gick ok, ja det blev bilder på filmen. Har lärt mig en del av framkallningen med, saker att tänka på och förändra till nästa gång.
Det sista momentet var att scanna negativen, även här så blev det mycket testande o jag tror att jag i viss mån har börjat förstå hur jag skall göra, fördelen med scanningen är att den kan man ju göra om mer eller mindre hur många ggr som helst. Nåväl det har varit kul o nu hoppas jag att det blir några bilder tagna o någon film framkallad i helgen.

Nu har jag kanske varit rätt allmän i detta inlägg men oavsett, tips mottages mer än gärna.
/Jonas
Rapportera
för 6 månader sedan sedan

Hej

Gissar att det är 135 formatet du har.
Fomapan är en duglig start. Ilford, Rollei och Kentmere har också lågprisfilmer värda att titta på.
Lite Rodinol, en fixer, ett mörkt ställe att ladda framkallningsdosan, sen är det bara att köra.

Nästa steg är att framkalla sin egen färgfilm, både positiv och negativ.

Sen kommer man till stadiet där man vill förfina sig och börjar experimentera med
framkallningstider, temperaturer, över/underexponering och över/underframkallning.
Och sen är man förlorad.

Det är spännande och lite beroendeframkallande att lyfta en film ur dosan och se - blev det nåt?

Kör på!
Rapportera
för 6 månader sedan sedan


Hej

Kul med en analog grupp. Med tiden har jag blivit mer intresserad av den mekaniska tekniken som kameror byggdes med på 60 och 70 talen. Små tekniska underverk!

Jag har uppdaterat min lilla apparat som kontrollerar slutarfunktionen hos analoga kameror med en ny prototyp som kan mäta slutartiden över hela ridån. Den första mätte bara i en punkt, så man fick flytta runt kameran för att mäta vid öppning, på mitten och i slutet. Nu räcker det med en mätning så får man öppningstid, mittentid och stängningstid, om ni förstår vad jag menar.

Så får ni ojämnt exponerade negativ så har ni en skillnad mellan vänster/högersidan eller på modernare kameror mellan ovan/undersidan. (vertikal ridå)

Nu är det oftast inget stort problem om det skulle skilja 1/3, 1/2 eller rentav 1 steg i exponeringen mellan öpnning och stängning av ridån. Går normalt att ta hand om i efterarbetet.
Däremot är det vanligare att 1/1000 del är 1/500 del och att 1/15 är 1/4 o.s.v, vilket ger fotografen ett större problem.

Det mesta går dock att åtgärda genom rengörning och lite smörjning. Men det kräver handlag med små skruvar och bra syn.

Youtube har massor med bra information om man vill kasta sig över sin gamla kamera och göra den fullt funktionsduglig.

Nä nu får det vara färdigklottrat för den här gången. Ha det gott och glad påsk!
Rapportera
för 6 månader sedan sedan

Att slutartiderna inte stämmer på gamla kameror är nog mer regel än undantag. De flesta går dock att justera så dom blir acceptabla och ligger inom 1/2 - 1/3 dels stegs avvikelse.
Att de två ridåerna går olika är också ganska vanligt och möjligt att justera.

Jag har ju en liten samling av Hasselblad, Leica, Minolta och Nikon. De tre senare har ju samma typ av mekanisk konstruktion av slutaren och uppvisar samma felsymptom. Jag kan inte peka ut en viss modell som särskilt utsatt för slutarproblem. I min lilla samling finns det några exemplar av alla fabrikat. T.ex. har jag en Nikkormat FT som håller en fantastisk exakthet i tiderna och en några år yngre Nikon F2 som uppvisar tider som är väldigt fel. Det beror nog mest på hur kameran varit använd och blivit liggande.

Låt aldrig en gammal kamera med mekanisk slutare ligga oanvänd med slutaren spänd. Och motionera slutarna regelbundet.
Acceptera avvikelser på ett halvt till ett stegs exponering. Prova med att exponera en film lika över alla bildrutor genom alla tider. Är bildrutorna då någorlunda lika och korrekta så var nöjd och använd den.
Rapportera
rikitikitavi
för 6 månader sedan sedan

Hej och Välkommen :)
Intressant med din apparat, själv är jag väldigt oteknisk och önskar man vore bra på att pilla med kamerorna så skulle man nog spara en slant ibland:)
Vad har du haft för kamera som haft det problemet du beskriver, och kunde du åtgärda detta med den?
/Detsamma! Martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 6 månader sedan sedan


Gokväll Analoger. Hoppas ni får en fin påskvecka. Hoppas på att få plåta en del om vädret tillåter det, eventuellt lite gatufoto men kanske ett och annat porträtt under helgen som kommer. Eventuellt inköp av några nya gluggar också. Någon som provat ett Nikkor 135mm f2,0 Ai med film? Hade ett 135 DC f2,0 tidigare och gillade den men sålde.
Hoppas på att få se lite kul bilder under dagarna framöver!
/Mvh Martin.
Rapportera
jerrysoderberg
för 7 månader sedan sedan


Jag såg att några är på gång att tillverka en liten förstoringsapparat. Här är en länk till en test av den https://www.youtube.com/watch?v=3Tzdp_lgxy0
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan


God Helg på er :) Idag hämtade jag ut en "Rollei 35" kamera, riktigt kul liten kamera för dom som inte provat. men det visade sig vara trixigare än vad jag tänkt mig innan jag kom igång. Efter mycket om och men tog jag med den ut på 4 timmars gatufotande idag, var lite mer utmaning än vad det är annars. Samtidigt var det rätt kul ändå, men det gjorde något som annars inte är enkelt kanske ännu svårare så blev en bra utmaning.
Tror jag fick ihop 12 rutor efter dessa 4 timmar, så blir nog en session imorgon också, sedan kom jag att tänka på idag att man kanske har oturen att det inte ens blir några bilder av det i slutändan ....men det är ju lite den ryska rouletten som är en av orsakerna till att jag gillar att plåta med film :)

Någon annan som kör med Rollei 35 eller har testat?
/Mvh Martin.
Rapportera
spotnick
för 7 månader sedan sedan


Kul med en ny grupp :)

Jag fotar nästan bara analogt sedan ett par år tillbaka. Fastnade för en viss look som film ger men fastnade också för det konstnärliga uttrycket och arbetssättet. Är med i en analog grupp på FB annars blir det oftast Instagram, Twitter och på min hemsida som jag delar mina bilder.

Har samlat på mig en del kameror :) Senast en Pentax 67ii efter att ha fastnat för min 6x7 som jag nu sålt. 105 2.4 såklart!

Jag fotar alltid wide open. Dels för att få en speciell look som jag gillar. Kort skärpedjup, speciellt på lite avstånd. Men dels för att jag tycker att objektivets karaktär kommer mest till sin rätt då. Är väldigt svag för 3D känslan som vissa objektiv framkallar, fotade vidöppna. Motsvarande 50mm är min favorit men även 35mm är en brännvidd som jag gillar mer och mer.

Skickar allt på scanning efter mina önskemål så jag sitter inte och redigerar själv i efterhand. Blir kul att se vad ni andra fotar för något!
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Skoj att läsa :) ja vi hoppas gruppen tar fart och att vi får dela många fina bilder och ha lite kul samtal runt tekniken och konsten med det analoga. Själv har jag alltid älska att diskutera foto och prata foto och den analoga biten har alltid legat mig varmt om hjärtat.
Pentax har jag faktiskt aldrig fotat med men vet ju hur fina deras kameror är. Och hur mycket bra man hört om dom.
Vilken grupp är det på FB du är med ? Är också med i några internationella analoga grupper men tycker inte det är så mycket samtal kanske mest bilder som delas ibland.
Mvh Martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan


Hemma här på kvällskvisten och kollar igenom lite bilder och ser lite nya bilder här i polen :) Kul! och roligt att vi verkar ha en del olika stilar också och använda mycket olika i form av utrustning etc. Och använda lite olika typer av film generellt.
18 medlemmar starka är vi nu också. Blir säkert fler framöver också.
Köpte precis en gammal Rollei 35 som ska bli kul att prova sedan när den kommer, och när jag väl lär mig använda den, hört att den ska vara lite trixig.
Ha en fin vecka alla "analoger"
Rapportera
sodeto
för 7 månader sedan sedan


Här på ”andra sidan viken” utlovas det mest snöslask till helgen, så det ser dåligt ut vad gäller att rasta nån gamling. Troligtvis är det mörkrummet som gäller istället. Lade just upp några bilder på bloggen från mitt mörkrum om det intresserar nån.

Ha det bra och hälsningar från Finland.

Tommy S.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Ja här är det verkligen inte bra väder heller, har varit storm och slask fy. Men som sagt , skönt att ha ett mörkrum som du har och kunna pilla lite där istället då :) Super.
Ska kolla in blogge under helgen helt klart, tack:)
/Martin.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan


Helgen är här :) har ni något kul planerat när det gäller fotografin?
Själv har jag sonen denna vecka så blir inte mycket gjort, kanske någon bild med honom men kommer inte iväg något tyvärr-
Fick däremot 4 nya rullar framkallade som kom, så blir en hel del skannande och lite redigerande. Det är ju alltid roligt att se resultatet så ser fram mot detta! Blev lite naturbilder taget med Fm3a och kodak gold, en del gatufoto med Lomo800 film och sedan lite svartvitt med Ilford HP5.
Ha en grym helg!
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Ja nej Robin, var rätt uselt väder här idag också, tog med mig kameran ut men blev inget taget , så ja blir nog lite mer skanning hehe :D ha en fin lördag!
Rapportera
Androbosso
för 7 månader sedan sedan

Inte det minsta planerat, tråkigt grått väder som hänger i luften. Då är det ju perfekt att passa på å scanna, ha skoj! :)
Hoppas på några trevliga resultat!
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Men va drygt Johan :( Hoppas ni kryar snabbt. ja men verkligen , förstår precis hur du känner det. Som sagt på benen fort och framkalla lite istället. Då får du ju det gjort iaf :D
Sitter just och skannar en batch med rätt "trista " bilder i naturen där jag plåtat flera exponeringar på många likadana motiv, inte super inspirerande, sedan måste jag sålla ut ett par av dom också, blir för mycket jobba att redigera alla känner jag.
Sedan är skannern eller programmet lite struligt ikväll också, varannan bild blir inte sparad av någon anledning så måste göra om många igen vilket inte spar tid direkt...vet inte vad det är.

Gatubilderna var lite roligare att skanna, blev några kul bilder :)
ha en bra helg nu trots eländet!
/martin.
Rapportera
endah
för 7 månader sedan sedan

Både jag, grabben och frugan är förkylda så det lär inte hända så mycket här tyvärr! :( Grabben är 3 år, han blev helt tossig när han fick leka med en gammal Rolleicord (titta ner i sökaren och se mamma). Satt sedan och tyckte mest synd om mig själv och funderade på att ladda bladaren med FP4 och sticka ut.. 10 minuter senare somnade jag och mådde mer skit.. , misär! ;p Är jag piggare så ska jag framkalla lite B&W samt C41! Himla trist när man har planerat halva veckan att plåta! Hoppas bilderna dina blev bra! :D
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan


Nyfiken på era metoder för Skanning föresten, vilken skanner men också vilket program och process ni kör från början till slut?
Jag körde i början min Plustek och silverfast, men kör nu med Silverfast och skannar in som positiv och vänder på dom sedan i Negative Lab pro som jag köpte för någon vecka sedan. har inte hunnit utvärdera riktigt i jämförelse med det jag körde tidigare. men det verkar lovande :)
Rapportera
Lars Ullström
för 5 månader sedan sedan

Jag kör med Epson V800 och Silverfast 9 och har inte upplevt några färgproblem. Funkar fint med NegaFix-funktionen där man väljer vilken film som scannas. För 135 funkar det bra med Epsons egen negativhållare, smidigt att kunna preppa upp
till 18 rutor för scanning och sen köra i batch. För 120 använder jag Lomographys Digitalizer 120 Film Scanning Mask (långt namn för liten pryl...) som håller även svårt curlade filmer plana. Scannar till .tiff som jag sen pysslar om i LR och PS.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Hade jag inte haft en plustek och hade mer plats hade jag gärna köpt in mig på en sådan Epson. Skulle vara rätt skönt ibland att kunna skanna fler på en gång:)
Hade du någonsin problem med din plustek, att den inte sparade filerna stundtals? Det är irriterande men ibland bara bestämmer den för att bråka, vet inte om det är en program bug när minnet i datorn är lågt eller så, men verkar vara när jag håller på med för mycket andra saker samtidigt upplever jag. Skumt. Igår när jag skulle skanna bråkade den men idag fungerar den klockrent igen...nyckfull rackare ;)
Rapportera
Calle S
för 7 månader sedan sedan

Har en Plustek för småbild, men den har varit utlånad i flera år... Fotar bara mellan- och storformat upp till 8X10, så en Epson V850 funkar fint. Ett extraglas för att öka avståndet mellan negativet och scannerns optik.
Scannar alltid raw, använder Vuescan. Sedan Adobe Camera Raw och efter det Photoshop.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Jag var faktiskt inne på både Nikon coolscan 4 och minolta innan det blev den jag har nu. Men Nikon coolskannern var jag mest orolig att den skulle lägga av, hörde att en var kompatibel med VueScan iaf så var inte orolig där. men kan tänka mig att den är bra annars. Minolta verkar göra riktigt fina skanners som inte kostar skjortan. Men antar att dom har några år på nacken också. Nu verkar ju iof skanners hålla rätt länge ändå.
Rapportera
endah
för 7 månader sedan sedan

För småbild använder jag en Nikon Coolscan IV eller en Minolta Scan Dual II (Minoltan är faktiskt rätt bra och kostar typ knappt nånting, fick min gratis.. :) ) E6 och C41 kör jag främst med Nikon scannern (ICE) och svartvitt varvar jag mellan Nikon och Minolta, dedikerade filmscanners är toppen.., annars kan man alltid plåta sina negativ, har själv gjort det förr och skulle inte tveka att göra det igen.. om jag hittar är vettigt makro glugg.. :D För MF kör jag med en Epson V600 med Digitaliza 120 hållare för de som följer med Epson är inte sådär super bra.. ! Använder alltid Vuescan, kan vara lite rörigt att lära sig men väl värt det! Sen Photoshop för att justera konstrast osv. ;)
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Japp man ska inte ha bråttom det är helt klart haha, men som sagt jag har ingen brådska och nu med NLP går det ändå lite fortare så jag lyssnar lite pod och pular lite man så känns det inte så farligt :)
Hade precis börjat känna mig hyfsat nöjd me de resultat jag hade fått fram efter mycket pillande och tester i Silverfast, men det känns som att speciellt färger etc landar på en helt ny nivå direkt i NLP.
Rapportera
Androbosso
för 7 månader sedan sedan

Ok nice! Jo har hört en del att den ska vara lite seg att arbeta med, scanna med kameran är nog aningen kvickare kan jag tänka mig. Men resultaten jag sett från Plusteken är riktigt trevliga enligt min mening. Kameran är ju aningen mer beroende av optiken.
Skönt att höra att du gillar NLP iaf, provade lite silverfast när jag hade flatbädd. Tyckte programmet inte var direkt så roligt att färgkorrigera i osv. Rörigt interface etc. Så där är NLP aningen smidigare!
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Ok intressant :) Blev ju rekommenderad många gånger när jag skulle välja skanner att köra med digital kamera istället. Men blev till slut en Plustek efter att den Polaroid Sprintscan 120 jag skulle fått inte fungerade. I början var jag lite "skeptisk" trots att jag hörde gott om den, men kändes mycket som en budget variant jämfört med att lämna in eller vad jag skannat med tidigare.
Nu såhär efter att ha haft den ett tag måste jag ändå säga att jag är ganska nöjd med den helt klart. För det jag gör, alltså inte proffesionellt med den analoga delen, så duger den alldeles utmärkt. Det är lite tidsödande att inte kunna skanna fler på en gång, men det är rätt kul att sitta och skanna med den, gillar verkligen processen nu med Negative lab pro efter också. Blir ju inget pillande i Silverfast som innan. sedan har jag ganska litet där jag bor, så en flatbeds skanner gick ändå bort för mig. Så det var den här eller alternativt någon Nikon Coolscan eller dyligt, men det kändes bra att få något nytt med garanti dessutom.
Rapportera
Androbosso
för 7 månader sedan sedan

Kör på en Nikon Z6 med ett gammalt Vivitar series 1 90mm 2.5 macro och sen konverterar med Negative lab pro. Är lite intresserad av Plusteken dock, är du nöjd? :)
Rapportera
s20
för 7 månader sedan sedan


Spännande med en analog grupp, har precis köpt en mörkrumsutrustning igen efter så många års uppehåll. Fotar nu mer gärna med min Fuji gsw 690 III och har precis tagit första rullen Tri-X. Får förhoppningsvis återkomma med knivskarpa bilder 😜
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Underbart att höra :D ser verkligen fram mot de bilderna nu :D
Rapportera
endah
för 7 månader sedan sedan


Roligt, ser framemot alla analoga bilder.. :) film <3
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Hej Johan! Kul vi växer sakta men säkert hehe. Ja ska bli superkul att se era bilder.
Rapportera
gunnar_berg
för 7 månader sedan sedan


Jag började fota för ca 50 år sedan, var väldigt aktiv med bla eget mörkrum. Nu har intresset kommit tillbaka och i dagsläget plåtar jag nog 50% analogt.

I dagsläget plåtar jag med Nikon F80 och Mamiya RB 67
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Kan tänka mig att den väger en del. Men när man fotar analogt kan jag ändå tänka mig att det känns värt det. Blir en annan dimension på bilderna verkligen. Ett redigt verktyg:)
Rapportera
gunnar_berg
för 7 månader sedan sedan

Mamiyan är verkligen trevlig att jobba med, även om den är riktigt tung. Jag plåtar mest natur, landskap och porträtt.
Mina favorit filmer är Ilford FP4 Plus samt Delta 100 och 400. Framkallar med Ilfords kemi.
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan

Hej!, Va kul. Hade aldrig eget mörkrum och aldrig haft platsen för det tyvärr . Men hade på skolorna där jag gick och studerade fotografi. Så det var dom åren jag framkallade och stod i mörkrummet. Mamiyan måste vara roligt att plåta med, och ge trevliga bilder. Har faktiskt aldrig plåtat med en analog mellan eller stormformat mer än testat hos fotograferna jag assisterade för när jag var yngre.
Vad plåtar du mest och vilken eller vilka filmer tycker du är roligast att jobba med?
Rapportera
rikitikitavi
för 7 månader sedan sedan


Lägger första inlägget då. Välkomna alla som släntrar över till denna grupp framöver. Hoppas som sagt verkligen att det kunde bli ett gäng. vet att det är trögt med inlägg sista åren, men det analoga fotograferandet verkar ju trots allt vara på frammars. Och det finns så mycket att diskutera och dela runt ämnet. Tänker också att istället för att dela upp det i olika genrer så får man lägga in alla typer av bilder här. Då finns ju möjligheten att vi blir fler.
Själv så plåtade jag analogt för många år sedan och framkallade själv och stod i mörkrummet etc, var absolut ingen mästare på detta men tyckte det var väldigt roligt och slutade fotografera analogt ganska sent.
Min sista analoga kamera var en Nikon F100. Så spola fram ett gäng antal år fick jag stor lust att börja igen. Införskaffade en Nikon F100 igen som den första kameran där jag började igen , plus några äldre Nikon Fe2 och Fm3a och ett gäng manuella gluggar och så var jag igång.
Vile börja skanna själv och i slutändan framkalla igen tror jag. Som skanner blev det en "enkel Plustek 8200ai som duger väldigt bra för det jag gör med mina bilder.
Det var min resa lite kort, vad är eran? :)
/Martin.
ANNONS