Annons
Användarnamn: snabb kamera
Bor: Uppsala
Kategori: Frilansfotograf
Började fotografera: 1990
Medlem sedan: 2007-06-25
Senast inloggad:

Mångårig hängiven naturfotograf medlem i nordens största naturfotoförening Biofoto ( BF ), knäppa kort ( KK ),bildbyrån Pixelfactory i Sverige samt Bruce Coleman INC. bildbyrå i USA ( New York ).Reser regelbundet både utomlands och inom landet för att, främst i bildförsäljnings och visst bokutgivningssyfte, samla bildmaterial ( årstidsbundet ).

Är numer 100 % digital och fotar allt inom naturfoto ( vilda djur, fåglar, insekter, annan macro samt landskap är det som gäller ) både här hemma och utomlands som sagt. En del sport- och evenemangsbilder slinker dock med som ett omväxlande komplement ibland också.

I min nuvarande fotoutrustning ingår:

Sigma SD-10 digitalkamera ( 10 MP/ 3,5 BPS. ).

Optik till Sigman: Sigma 18-35 mm f.2,8 vidvinkelzoom, Sigma 24-80 mm, f.2,8 vidvinkelzoom, Sigma 75-300 mm, f. 4 - 5,6 telezoom samt Sigma 105 mm, f.2,8 macro.

Blixtar: Sigma EF 530 DG Super blixt + Sigma DG 140 EM ringblixt ( för macro ).

Använder idag denna kamera främst till landskap och macrobilder

Canon 7 D digitalkamera ( 18 MP/ 8,5 BPS. )

Objektiv: Sigma 300-800 mm telezoom f.5,6 APO samt Sigma fast tele 400 mm f.5,6 + 2x och 1,4x Sigma teleconverters - fast då fungerar objektiven dels bara med MF dels ger två steg sämre ljusstyrka och därmed lika många steg längre slutartider. Fungerar ju dock hyfsat dom gånger då motivet är någorlunda stilla och fast.

Blixt: Canon 580 EX

Denna kamera används främst för fåglar och djur ( både stillasittande och i flykten ), sport- och evenemang.

Äger också just nu en lite mindre Jenova samt en större Kata HB-207 fotoryggsäck ( som är nästan den enda ryggsäcken på marknaden som tar mitt 52 cm långa Sigma 300-800 mm objektiv + resten av utrustningen samtidigt ). Däremot kan man tyvärr glömma den som handbagage då man är ute och reser - då den är på tok för stor för de tillåtna måtten.

Då utrustningen växer får jag ju tyvärr inte längre plats med all min utrustning i Jenovan - får inte alltför sällan kompromissa och välja mellan att ta antingen Sigma 400 mm eller Sigma 300-800 mm objektivet då jag tänkt fota fåglar och djur.

Vill helst få i bägge samtidigt och har nu därför satsat på en större fotoryggsäck ( Kata HB-207 har fått väldigt bra betyg dessutom ).

Äger dessutom två gamla analoga kamerahus ( ett Nikon F 90 X hus + ett Minolta 700 SI hus ) som dock i princip ligger och " samlar damm " idag. Men, ändå kanske lika bra att spara/ behålla dem i alla fall!

Brukar väl bli så typiskt så att någon får för sig att de vill ha analoga bilder så fort man gjort sig av med dem annars!

FAVORITRESMÅL DÅ, KANSKE DU UNDRAR:

Gillar framförallt den sydamerikanska kontinenten, med länder som Peru, Costa Rica, Venezuela och Brasilien; främst för sin enastående och unika natur ( då det gäller djur, fågel. insekts och- miljö/ landskapsbilder ) samt delar av arktis, som Grönland, Svalbard, Lofoten och inte minst Island för främst det fantastiska ljuset och vinterlandskapet i dessa delar av världen.

Med andra ord; rena fauna och florabilder: Sydamerika, Asien, Nordamerika med flera länder/ världsdelar.

landskaps- och stämningsbilder: delar av arktis, Island samt lite kallare och snötäckta länder och världsdelar i allmänhet, främst för det fantastiska ljusets skull som sagt.

Vem är jag?


Mina intressen:
Landskap, Nattbild, Macro, Vilda djur, Action / Äventyr, Sport / Motorsport, Natur, Växter, insekter, naturdetalj, Konsertfoto, Resefoto

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i färg. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast stilla. Motiven hittar jag med vidvinkel, och när jag exponerar så tar jag hjälp av känsla. När jag surfar på Fotosidan.se så gör jag det med Windows och jag tycker bilder är roligast.

Mitt bästa fotominne:
Den enorma artrikedomen i Costa Rica - som för en vuxen naturfotograf som mig känns detsamma som att ett barn skulle få tömma en godisbutik själv. Ja, en riktig " guldgruva " för en mångsidig naturfotograf.

Mitt sämsta fotominne:
Då en av mina kameror höll på att regna sönder i just regnskogen i Costa Rica ( Santa Elena nationalpark, nära Monteverde i samma land ) för några år sedan. Höll på att kosta mig en permanent trasig kamera eller åtminstone en förmodligen mycket dyr reparation och földaktligen kanske rent av en kamera mindre till och med.

Min största inspiration:
Främst Theo Allofs, Thomas Marent, Steve Bloom, Mattias Klum, Brutus Östling, Gunnar Aus, Hans Strand, Galen Rowel med flera, med flera...... Ja, skulle jag nämna alla skulle det förmodligen bli en hel bok.

Jag fikar helst:
Hemma ( och då gärna en varm, god kopp kaffe med smögensandwich )

I kameraväskan har jag alltid:
Allt jag äger i fotoväg, då ett av mina måtton är: " hellre för mycket än för lite med sig ut, man vet aldrig vad man spontant stöter på eller behöver då man är ute " . Gäller dock bara att hinna få upp det ur fotoryggsäcken INNAN motivet är borta förstås. Det som ALLMÄNT ANNARS irriterar mig mest är de gånger jag TROTT att jag haft en uppsättning färdigladdade batterier med mig ut, men, som då jag satt i dem i kameran, visat sig vara oladdade - med batteritorsk på kameran som följd. Ja, hände mig senast häromdagen då jag såg ett gäng bärätande sidensvansar i ett träd utanför mig - och då var typiskt nog INTE batterierna laddade och jag missade både fåglarna och bilden, då de, NATURLIGTVIS, under tiden jag fick köra en ny laddningsomgång på batterierna hann försvinna FLERA GÅNGEN OM! Irriterande är väl bara förnamnet?

Drömbilden är:
Har ingen speciell

ANNONS