Annons
Användarnamn: Klasnyberg
Bor: Stockholm, Stockholms län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1971
Medlem sedan: 2009-05-05
Senast inloggad: 2022-12-01 13:08

Jag är ekonomi- och modehistoriker och mina fotografier knyter an till min forskning och utgivning: Stockholmiana, textilt industriminne, äldre byggnadskultur och kulturhistoria. Jag fotograferar till mina kulturhistoriska böcker och har även givit ut två fotografiska essäer.

Jag har främst intresserat mig för arkitektur- och interiörfotografering av textila industriminnen och Stockholmiana.

Jag tar sedan ett par år fram monokroma duplexbilder till en textilhistorisk stadsvandring på Södermalm i spåren av 1700-talets textilmanufakturer. Materialet från Katarina kyrkogård är ett exempel från den. Jag har även pågående fotoprojekt om Norrköpings industrilandskap och textilhistoria. Ett nytt projekt blir ljuset i Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad i Kapprovinsen.

I juli (20/7-1/8) ska jag ställa ut en del originalsidor till en grafisk bildberättelse (fotografik) och en dummy på Björkö konstnod/Ateljérundan i Roslagen. Den består av en prosadikt: "När ljusen slocknade" med fotografik. Det är en personlig berättelse om textilkrisens Norrköping på 1960- och 70-talet, främst om mina föräldrar och släktingars liv. Jag har arbetat med den sedan 2017 vid sidan av med egna foton, arkivbilder och gamla fotoalbum som original till grafiken och några collage, se här exemplen som omfattar mina egna bilder

Jag läste episka serieromaner när vi var i USA i olika omgångar, som var delvis nytt då, och blev särskilt inspirerad av att gestalta Norrköpings textilkris med en liknande ton som i Jacob Lawrence målningar i hans Migration Series från början av 1940-talet.

Dummyn av hela mitt eget material till sommaren får fungera som kombinerad utställningskatalog och provtryck. Utan handkolorering. Målar betydelsebärande detaljer i originalbilderna för att förstärka outsagda saker eller peka ut utsagda. Det är fortfarande under arbete just nu, men jag räknar med att det ska vara komplett och kolorerat i augusti.

Publikationer
Nyberg, K. Textilmanufakturer och skeppsbroadel – en historisk promenad. Särtryck ur Nyberg, K. (red.) Till salu. Stockholms textila handel och manufaktur, 1722-1846. Studier i stads- och kommunhistoria 36. Stockholm 2010, s. 63–83.

Nyberg, K. The Textile Trades of Stockholm and Norrköping, c. 1722-1846 – a Historical Walk. Stockholm 2011. 20 s. [översättning av den föregående]

Nyberg, K. Huset vid Valles garage. En fotografisk essä. Brukskultur, Åtvidaberg 2011. 48 s. Fotografierna var utställda på Brukskultur Åtvidaberg 23/10 2011 till 31/12 2011med vernissage den 23 oktober. *

Nyberg, K. Fabrikssalen, Almgrens sidenväveri och museum. Särtryck ur Nyberg, K. & Lundqvist, P. (red.) Dolda innovationer. Textila produkter och ny teknik under 1800-talet. Kulturhistoriska Bokförlaget: Stockholm 2013, s. 121-145.

Under utgivande:
Nyberg, K. När ljusen slocknade. En grafisk berättelse.

* ställer ibland ut i liten skala på Ateljérundan på Väddö i slutet av juli där jag även säljer mina böcker och vykort samt på Fria fotografers filial på Kulturhuset.

ANNONS