Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Användarnamn: Klasnyberg
Bor: Stockholm, Stockholms län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1971
Medlem sedan: 2009-05-05
Senast inloggad: 2024-01-03 22:33

Jag är ekonomi- och modehistoriker vid Stockholms universitet. Mina fotografier knyter an till min forskning och utgivning: Stockholmiana, textilt industriminne, äldre byggnadskultur, kulturhistoria samt grafiskt berättande. Jag fotograferar till mina kulturhistoriska böcker och har även givit ut två fotografiska essäer. Jag har tidigare främst intresserat mig för arkitektur- och interiörfotografering av textila industriminnen och Stockholmiana.

Jag tar sedan ett par år fram monokroma duplexbilder till en textilhistorisk stadsvandring på Södermalm i spåren av 1700-talets textilmanufakturer. Materialet från Katarina kyrkogård är ett exempel från den.

Jag är även med i projektet "Stadens ansikten" som leds av docent Rebecka Lennartsson inom Stadsmuseets organisation Stockholmia forskning och förlag. Där ska jag analysera vävnader och kläder ur modehistorisk synvinkel för tusentals ateljéfoton under 1800-talets sista decennier och början av 1900-talet.

I juli 2021 ställde jag ut en del originalsidor till en grafisk bildberättelse (fotografik) och på Björkö konstnod/Ateljérundan i Roslagen. Den inleds av en prosadikt: "När ljusen slocknade" med fotografik. Det är en personlig berättelse om textilkrisens Norrköping på 1960- och 70-talet, främst om mina föräldrar och släktingars liv. Jag har arbetat med den sedan 2017 vid sidan av med egna foton, arkivbilder och gamla fotoalbum som original till grafiken och några collage. Jag lägger upp sidorna efterhand som de blir klara. En rad olika kapitel planeras.

Jag läste episka serieromaner när vi var i USA i olika omgångar, som var delvis nytt då, och blev särskilt inspirerad av att gestalta Norrköpings textilkris med en liknande ton som i Jacob Lawrence målningar i hans Migration Series från början av 1940-talet.

Publikationer
Nyberg, K. Textilmanufakturer och skeppsbroadel – en historisk promenad. Särtryck ur Nyberg, K. (red.) Till salu. Stockholms textila handel och manufaktur, 1722-1846. Studier i stads- och kommunhistoria 36. Stockholm 2010, s. 63–83.

Nyberg, K. The Textile Trades of Stockholm and Norrköping, c. 1722-1846 – a Historical Walk. Stockholm 2011. 20 s. [översättning av den föregående]

Nyberg, K. Huset vid Valles garage. En fotografisk essä. Brukskultur, Åtvidaberg 2011. 48 s. Fotografierna var utställda på Brukskultur Åtvidaberg 23/10 2011 till 31/12 2011med vernissage den 23 oktober. *

Nyberg, K. Fabrikssalen, Almgrens sidenväveri och museum. Särtryck ur Nyberg, K. & Lundqvist, P. (red.) Dolda innovationer. Textila produkter och ny teknik under 1800-talet. Kulturhistoriska Bokförlaget: Stockholm 2013, s. 121-145.

Under utgivande:
Nyberg, K. När ljusen slocknade. En grafisk berättelse.

* ställer ibland ut i liten skala på Ateljérundan på Väddö i slutet av juli där jag även säljer mina böcker och vykort. Har även deltagit ett par gånger i Fria fotografers filial på Kulturhuset.

ANNONS