Annons
Användarnamn: DavidCarlsson
Ålder: 33 år
Bor: Uppsala län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 2003
Medlem sedan: 2009-12-21
Senast inloggad:

Hej!

Mitt namn är David Carlsson och är för tillfället 20 år. Jag har sysslat med fotografering sedan 2003 då jag köpte mig min första kamera, en Olympus [mju] 400. Från en början bestod fotograferingen mest av semesterbilder och lite spontana hoppbilder. Efter lite mer än ett år så hade jag blivit intresserad av min gode fars gamla Pentax från 60-talet som han fotat diabilder och svart/vitt med. Jag blev ganska fort intresserad av den roliga kameran med snurrbar optik (fokus), hur man laddade filmen och inte minst ljudet från slutaren. Pappa introducerade mig i det mörka fotolivet där man blandade kemikalier och lös på papper. Inte kort därefter skaffade jag mig min andra kamera som blev en Pentax Spotmatic ll med tele, vidvinkel, trådutlösare, converter, filter m.m.

Kort efter att jag införskaffat min Pentax så skaffade jag mig kemikalier, papper och lite annat smått. Förstoringsapparat fick jag låna av pappa och baljor. Mitt första försök i mörkrummet, som va i en toalett, blev mer eller mindre misslyckat med allt, men jag lärde mig mycket som bland annat att ha papperet åt rätt håll när det belys.

Jag kände att mörkrumslivet var verkligen min grej och jag ville fortsätta att jobba med det, trots alla missar och allt arbete som erfodras. Men omständigheterna gjorde att jag la mörkrumsarbetet åt sidan i något år och fotograferingen gick i vågor. När jag väl fotograferade så blev det under semestrar eller liknande.

2007 skaffar jag mig mer labbutrustning som bland annat bestod av en Leitz Focomat V35. Jag provade utrustningen och jag blev helt klart förtjust i mitt nya kap, men det gav tyvärr ingen riktig nytändning för att börja på allvar, då jag även bodde på internat och toaletten var väldigt trång att jobba i.

Året blev 2008 och jag fick mig en till kamera, helt gratis. Det var en Olympus OM 10 med ett teleobjektiv och ett batterigrepp. Då gjorde min fotografering ett nytt språng och jag började fota lite mer. Jag var dock fortfarande lika sällan i labbet som jag var på de fillipinska öarna, men glöden fanns fortfarande kvar.

På hösten 2009 hade jag slutat plugget och blivit soldat istället. Detta bidrog mycket till mitt fotograferande då jag ville dokumentera mitt liv i lumpen. Jag fotade enbart svart/vitt, precis som jag gjort tidigare. Tre filmer gick åt att dokumentera mina 10 väldigt långa månader i lumpen och efter att jag hade muckat i juni 2010 så framkallade jag. Det blev en bra början till att nu verkligen börja på allvar. Som muck-present köpte jag mig en Hasselblad 500 C/M med ett teleobjektiv, en extra kasset, trådutlösare och en instruktionsbok. Jag köpte på mig lite svart/vit 120 film och lite 135 film. Strax efter det fick jag mig en Sekonic L-358 ljusmätare i födelsedagspresent. Nu kunde jag börja fotografera riktigt seriöst, då jag även hade en mellanformatskamera. Problemet var att jag behövde en förstoringsapparat som kunde ta mellanformat. Jag sökte runt lite efter någon bra modell som kunde matcha min fina hasselbladskamera. Efter ett tags letande så köpte jag mig tillslut en komplett proffs utrustning med ljusbord, torkmaskiner, jätte baljor, våtbänk och sist men inte minst en Leitz Focomat llc med Multigrade huvud.

Så nu står jag här idag och bara väntar på att jag "snart" ska få kunna montera upp hela mitt fotolabb i ett rum på vårat förråd som nu är under uppbyggnad. Fram tills dess så får jag nöja med min toalett!

ANNONS