Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Användarnamn: Roland J
Ålder: 57 år
Bor: Umeå, Västerbottens län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1978
Medlem sedan: 2003-11-28
Senast inloggad: (visas ej)

Jag är biolog till yrket och trivs bäst ute i naturen även om jag sitter framför en datorskärm de flesta arbetsdagarna. Jag fotar allt möjligt, men naturmotiv ger mig den största kicken. Mitt stora fotoprojekt är Vindelälven och dess växtvärld. Jag har fotat till och från sedan jag gick i mellanstadiet (Peter Gerdehag var min lärare), men övergången till digitalfoto blev en nytändning. Ernst Haas, Jim Brandenburg och Terje Hellesø är förebilder.

Många tycker naturfotografi som genre är tråkig. Det beror nog dels på att den är så traditionsbunden, men också på att många inte vistas så mycket i naturen och därför inte har någon relation till motiven. Gatufoto är annorlunda - alla är intresserade av människor.

Jag är intresserad av att komma förbi inlärda åsikter om vad som är fint och värt att avbilda i naturen. Målet är att komma åt den direkta känsloupplevelsen av ett motiv, utan att det färgats av intellektet. Går det, eller tappar man då alla referenser till hur bilden ska "läsas"? I väntan på svar blir det ändå mest vanliga, traditionella naturbilder som fastnar på sensorn...

 
Ett urval bilder
Vanligt
10 bilder
 
 
ANNONS