Annons
Användarnamn: indis
Ålder: 66 år
Bor: Malmö, Skåne län
Kategori: Frilansfotograf
Medlem sedan: 2004-05-26
Senast inloggad:

Socialantropolog som tycker om att använda bildmaterial i mina böcker och föreläsningar. Vid Lunds universitet håller jag en kurs i Visuell antropologi. För egen del gillar jag att fotografera i storstäder vilket bl.a. resulterat i en fotoutställningarna Paris Sérénade (Pauliskolan i Malmö), Det gröna hjärtat (Kulturen i Lund) och Indianer - andlighet i naturens tempel (Ystad klostermuseum).

På min privata hemsida www.indis.se finner Du följande gallerier:
- Ansikten
- Kuriosakabinettet
- Äldre arkitektur
- Modern och postmodern arkitektur
- Under allt annat
- Här är mitt liv
- Biljard
- Kulturskulpturer
- Naturskulpturer
- Gatans konst
- Into the Night
- Ekivokt
- Blomsterprakt

Jag är författare till böckerna Marley: Lejonets frihetssång (en Bob Marley biografi), Den gode och onde vilden (handlar om västerlandets syn på Amerikas indianer), I lönnlövets skugga (om situationen för Kanadas indianer idag), samt Erland Nordenskiöld: ett indianlif (en biografi över vår förste indianforskare).
Jag har också skrivit artiklar om bl.a. museiutställningar och film (en om Clint Eastwood som heter "Du och ditt förbannade samvete"). Dessa ligger lagrade som pdf-filer på min hemsida (adress se nedan). Där finner Du också en presentation av mina böcker.

NY FOTOBOK: Signs, Solitude & Serenity (december 2019) i två delar visar makro och intima landskapsbilder i första delen och landskap i tablåformat (liggande) i den andra. Bilderna är huvudsakligen från Sverige och USA.

NY FOTOBOK: New York's Raven (Januari 2017)
Detta är en fotografisk hyllning till rockikonen Lou Reed och staden New York. Den kryddas med Edgar Allans Poes poem The Raven, en mörk historia om sex, våld och död, efter vilken Reed skapade såväl ett musikaliskt verk såsom en teateruppsättning.


NY BOK Augusti 2015: Med fingret på avtryckaren: En essä om fotografi och antropologi (Bokförlaget Nya Doxa).

FOTOBOK (2013)
Fascination: Black - Blue - Brown


FOTOBOK (2012)
Lindberg/Malm: Det gröna hjärtat
Bilder från Lunds universitets botaniska trädgård

Recension i Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/bocker/botan-berattar


Den vackraste platsen i lärdomsstaden Lund är »Botan« en botanisk trädgård med intressanta växter från jordens alla hörn. I denna praktfullt illustrerade bok tas vi under sakkunnig ledning med på en promenad genom fuktdrypande regnskogar, kryddoftande medelhavssnår och torra öknar, vi slår oss ned vid solspeglande näckrosdammar och beundrar träd som det växer tulpaner på allt inom murarna kring »Lunds gröna hjärta«.

Ord och bild för oss nära kottepalmer, blommande kaktusar, djävulsnässlor, skunkkallor, insektsätande växter och orkidéer i de mest häpnadsväckande former och färgkombinationer. Samtidigt som vi får veta mycket om växters anpassningar i olika miljöer träder färgstarka personer fram ur historien, inte minst den lundensiska. I växthus och rabatter möts botanik, kulturhistoria, äventyr och ett ständigt skiftande färgspel.

"Det gröna hjärtat« är ett fyrverkeri av fotokonst och berättarglädje en önskebok för alla som är intresserade av växter, trädgårdar och historia."FOTOBOK: Parisisk serenad
100 stämningsbilder från Paris 1983-2008 har jag samlat i boken Parisisk serenad som publicerats på mitt eget förlag Transco-Script i april 2009. Merparten av bilderna är i s/v, några i sepiatoning. Bildkategorierna omfattar bl.a. parisarna, blå timmen och pariskiska scener. Här finns allt från monumenten till konstnärerna, gatumusikerna och de evigt vilade legenderna Edit Piaff och Jim Morrison. "I loved the homage to the "City of Light", one of the places to celebrate life, from Hemingway to Lindberg" (E. Krebs Aug 29, 2009)
Pris inkl. moms och porto är 250:-. Droppa ett mess eller kontakta mig på christer.lindberg@soc.lu.se


INDIANFOTOGRAFEN EDWARD S. CURTIS
Som socialantropolog med Amerikas indianer som specialitet har jag på Hasselblads Centrum och Fotografiska Föreningen i Malmö hållt ett föredrag kallat ”I skärningspunkten mellan konst och dokumentation: Edward S. Curtis och Nordamerikas indianer.” Föredraget erbjuds till fotografiska föreningar, gallerier, konsthallar och museum.


INDIANER - ANDLIGHET I NATURENS TEMPEL
Ystad klosterkyrka. Fotoutställning 16 februari - 21 september. Här visar jag bilder från mina resor i Amerika. Reportage i Skånska dagbladet:
"Storslagna landskap som Grand Canyon är heliga platser i gammal indiansk tro. I en ny fotoutställning visas de i en helt annan religiös kontext – klosterkyrkan i Ystad. En samekvinna i traditionell högtidsdräkt kommer att vara med när utställningen ”Indianer – andlighet i naturens tempel” har vernissage klockan 14 på söndag, berättar Pär Bjelvehammar, intendent på klostret i Ystad.
– Vi har bjudit in Majvor Massa Eriksson för att även visa på debatten om minoritetsfolk och deras kulturer, säger han.
Fotografen Christer Lindberg har i utställningen inriktat sig på just de andliga delarna av indianernas traditionella kultur i Nordamerika.
Han är även professor i socialantropologi och har länge forskat om indianernas religion, som i hög grad är kopplad till naturen.
– De religiösa mästarna, schamanerna, söker sig ofta till otillgängliga platser som grottor. Där kan de fasta under lång tid för att komma i kontakt med andevärlden och det finns gamla målningar på klippväggar som de har lämnat efter sig.
Bilderna som nu hänger i klosterkyrkan är tagna under Christer Lindbergs resor i USA och Canada under 25 års tid.
På en bild har Christer Lindberg fångat en flock bisonoxar i flykten, i den amerikanska nationalparken Yellowstone. Ögonblicket när han såg de mäktiga djuren sätta sig i rörelse var lite av en andlig upplevelse för honom själv, berättar han.
– När man besöker de här platserna är det lätt att förstå varför indianerna ser dem som heliga. Man inser att man själv är väldigt liten."Till sist en notis om att det skulle vara kul att finna en kompis i Malmö med omnejd som vill göra fotoutflykter tillsammans.

Medlem i gruppernaVem är jag?


Mina intressen:
Gatufoto, Nattbild, Svart-vitt, Arkitektur

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i färg. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast stilla. Motiven hittar jag med vidvinkel, och när jag exponerar så tar jag hjälp av histogram. När jag surfar på Fotosidan.se så gör jag det med Windows och jag tycker bilder är roligast.

 
Skåne
Vanligt
13 bilder
Nya bilder
Vanligt
32 bilder
Tyskland
Vanligt
12 bilder
Paris
Vanligt
3 bilder
My hometown - Malmö
Vanligt
36 bilder
Blomsterprakt
Vanligt
4 bilder
Köpenhamn
Vanligt
5 bilder
Stockholm
Vanligt
20 bilder
 
 
ANNONS