Användarnamn: jägan
Ålder: 34 år
Bor: Blekinge län
Kategori: Frilansfotograf
Började fotografera: 1996
Medlem sedan: 2004-10-20
Senast inloggad:

Jag är 24 år och utbildad brandman som pysslar en del med foto på min fritid. Jag fotograferar idag mestadels natur och djur, men ibland hamnar även en del annat framför linsen. Många av mina bilder är tagna i den sköna Blekingenaturen i närheten av var jag bor.

Man kan nog säga att mitt intresse för fotografering började 1996 med min första lilla kompaktkamera när jag var 10 år. Det blev under början av tonåren till en flykt från skolans krav, röda streck och långa pekpinnar som ständigt påpekade om hur oduglig man var som dyslektiker. Fotografin blev en av mina välbehövliga tillflyktsorter som tonåring och senare också en motivationskälla. Idag är fotografin fortfarande ett sätt för mig att hämta andan, men också ett sätt att njuta - njuta av livet och av naturen.

Mitt fotograferande började alltså med en liten kompaktkamera jag köpte för 14 år sedan. Till en början bestod mina bilder till stor del av en horisont med några svarta prickar som liknade ett par flugskitar, men som i själva verket var ett par gäss eller liknande på alldeles för långt avstånd för det lilla vidvinkelobjektivet. När jag började högstadiet började jag ge mig in i systemkamerornas avancerade värld. Jag fick då ta över min fars gammla Chinon som säkert var från 70-talet. Detta var nog en perfekt kamera att lära sig grunderna i. Optiken tycker jag än idag gav riktigt skarpa bilder. Detta var dock en kamera utan genvägar med smarta program som gör jobbet åt fotografen med att välja bländare och tid i förhållande till ljuset och skärpan. Någon autofokus var det inte heller tal om.

Under mina gymnasieår gick jag på estetiska programmet med inriktning bild och form. Här fick jag möjlighet att bredda mina kunskaper inom foto. Jag tillbringade mer tid i skolans svart/vita labb än vad jag hade lektionstid till. Min kamerautrustning bestod vid denna tid av en begagnad Cannon med några objektiv till, bland annat mitt första riktigt kraftiga teleobjektiv 400mm med en bländare på 5,6. Jag köpte också min efterlängtade Hasselblad C500. En underbar kamera med ett, för mig, helt nytt format att bemästra. Efter studenten fortsatte mitt fotande och framför allt hade jag fått upp ögonen för att fotografera i svart/vitt. Jag skaffade mig då ett svart/vitt labb som jag byggde upp på toaletten med jämna mellanrum, som så många andra. År 2007 började jag läsa till brandman och 2008 köpte jag tillslut min första digitalkamera, en Nikon D80, och efter det har det blivit ett par objektiv.

I framtiden hoppas jag på att utvecklas så mycket att jag kan ha fotograferandet som en bisyssla till mitt vanliga yrke. Jag hoppas på att få möjligheten att nå folk med mina bilder genom att öka min bildförsäljning och få fler bilder publicerade. Om jag lyckas kan bara framtiden berätta.

Medlem i gruppernaHerre på stenen!
Herre på stenen!
7 kommentarer
smail
smail
1 kommentarer
Jag ser dig, men snälla se inte mig!
Jag ser dig, men snälla se inte mig!
4 kommentarer
Utsiktsplats
Utsiktsplats
5 kommentarer
Skogens juvel
Skogens juvel
2 kommentarer
Klassisk eftertänksamhet
Klassisk eftertänksamhet
1 kommentarer
 
UV
Vanligt
2 bilder
Människor
Vanligt
1 bilder
i skogen
Vanligt
2 bilder
krälar och kryper
Vanligt
1 bilder
Varm kyla
Vanligt
0 bilder
Fåglar
Vanligt
4 bilder
Skugga
Vanligt
0 bilder