Annons
Användarnamn: Letes
Ålder: 72 år
Bor: HJÄRUP, Skåne län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1968
Medlem sedan: 2004-10-23
Senast inloggad:

Har fotograferat mer eller mindre i olika perioder under mitt liv. I många år med en gammal Topcon RE2 som fortfarande fungerar, numer med modernare Nikon-utrustning. 2004 startade jag ett projekt med dokumentation av olika miljöer ljud- och bildmässigt, speciellt vid familjens lantställe i Blekinge i närheten av Mörrumsån. Det är vattnet, dess liv och rörelse, ljus och ljud som fascinerar mig, samt alla olika livsformer ovan eller under vatten (jag är sen många år inbiten sportfiskare och båtmänniska).
Men egentligen intresserar människor i alla åldrar och situationer lika mycket som naturens växter och djur, varför jag också gärna fotograferar människor i min omgivning (vilket stundtals förtretar mina barn).
Min fotografiska filosofi är starkt influerad av Roland Barthes bok "det ljusa rummet" och hans funderingar om fotografiets studium och punctum. Ett fotografi är både en mer eller mindre "konstnärlig" bild, men också ett minne av något som en gång var men inte längre finns, i varje fall inte som vid fotograferingstillfället.

Sedan detta skrevs 2004 har mycket vatten runnit genom Mörrumsån. Jag kanske inte längre är lika pretentiös utan mer ödmjuk i mitt fotograferande. Ibland lyckas man med en bild, oftast inte. En bild har ju ofta flera syften, även om ett vanligen dominerar. Bilden kan vara dokumentär, dekorativ, "konstnärlig" enligt kompositionsreglerna, humoristisk osv. Helst skall flera av dessa egenskaper föreligga för att en bild blir en bild som man återvänder till. Om jag någon gång lyckats kan bara Du avgöra. Om Du vill se mer bilder från Letesmåla och Mörrumsån är Du välkommen att besöka min hemsida.

Medlem i grupperna



Vem är jag?


Mina intressen:
Landskap, Gatufoto, Nattbild, Macro, Reportage / Situation, , Arkitektur, Porträtt, Husdjur / Tamdjur

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i färg. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast stilla. Motiven hittar jag med vidvinkel, och när jag exponerar så tar jag hjälp av erfarenhet. När jag surfar på Fotosidan.se så gör jag det med Windows och jag tycker bilder är roligast.

Mitt sämsta fotominne:
När jag i min enfald kastade bort 100-tals svartvita negativ från början av 1900-talet i 6x9 cms format som hade tillhört min pappas familj. Hur korkad kan man vara! Fotoalbumen finns visserligen kvar men jag tänkte inte (2001) på att man kan scanna gamla negativ och bearbeta dem i Photoshop. Gör inte om det misstaget om Du hittar några gamla negativ i en byrålåda.

Min största inspiration:
Utan all pretention och rangordning vill jag nämna några fotografer vars bilder fungerar för mig; Lee Friedlander som har ett mycket brett register, särskilt kul är hans möjliga och omöjliga självporträtt, Anders Petersen för hans bilder av mänsklig värdighet och misär från Reeperbahn, Sune Jonsson som liksom Friedlander har skildrat många olika företeelser (natur, människor, blommor etc alltid med samma precision och värdighet) samt den amerikanske nestorn Alfred Stieglitz som var före sin tid. Av fotografer med anknytning till Fotosidan idag håller jag Terje Hellesö som den främste. Terje har en helgjuten fotografisk filosofi, dvs han är medveten om vad han gör och vad han vill uppnå inte bara som bildskapare (läs hans texter!) och hans bok "Min plats i ljuset" kan verkligen rekommenderas.

I kameraväskan har jag alltid:
Min Nikon D50, men inte med Nikons kitobjektiv som är mycket dåliga enligt min åsikt, däremot fungerar Cosina 19-35 mm, Nikons 1,8:50 mm, Cosina 100 mm makro, Nikons 24-85 mm och 70-210 mm samtliga mycket bra ihop med D50.

Drömbilden är:
Om jag kunde ta en bild som Alfred Stieglitz "Hästspårvagnarnas ändhållplats" (The Terminal - Harlem 1892) hade jag varit mycket nöjd.

 
Arkitektur
Vanligt
0 bilder
Makro
Vanligt
0 bilder
Blommor och växter
Vanligt
6 bilder
Byn
Vanligt
0 bilder
Stormen
Vanligt
0 bilder
Arbetsalbum
Vanligt
0 bilder
Blandat
Vanligt
3 bilder
Mörrumsån
Vanligt
1 bilder
Insjöbilder
Vanligt
0 bilder
Novemberljus
Vanligt
0 bilder
 
 
ANNONS