Annons
Användarnamn: wirsen
Ålder: 40 år
Bor: Linköping, Östergötlands län (visa på kartan)
Kategori: Frilansfotograf
Började fotografera: 2005
Medlem sedan: 2006-04-04
Senast inloggad:

Jag började att fotografera på den storslagna och anrika ön Gotland. Jag lever i min fotografiska process efter tanken att kameran avbildar något som våra ögon inte förmår att se. Ibland har vi som människor svårt att uppfatta de små detaljerna i ett helhetsperspektiv. Detaljer som i sin tur skapar helhet. Det är något som kameran registrerar. Den blir mitt sjätte sinne och en möjlighet att få uppleva något som jag annars inte skulle ha uppmärksammat. Som frilansande naturfotograf skildrar jag såväl odlingslandskap, hagmarker och de djupa skogarna och dess djurliv. Jag är också intresserad av att visa de mänskliga spår som finns överallt runt omkring oss i naturen. När jag fotograferar gör jag det helst i mina hemtrakter kring Linköping och omnejd.

Idag lever människan i ett stressigt samhälle och det ställs ofta höga krav på oss. Vi ska göra karriär, ta hand om vår hälsa, arbeta och dessutom få tid över till ett rikt privatliv. Det är sällan vi stannar upp och ser hur vacker vår natur är. Inte många har tid att förundras över de första höstlöven, den brusande forsen eller ängen med vitsippor. Jag tror att vi måste se oss om och uppleva en vindpust i träden, doften av mossa eller synen av en älg som hastigt rör sig över hagmarken. Naturen är fantastisk! Den kan framkalla känslor, välmående och kanske även nostalgi. För en stund känns inte allt arbete så tungt. Jag möter ofta stressen i vardagen och även jag är en del av den. Men när jag brygger mitt kaffe på morgonen och packar kameraväskan för ett äventyr i skog och mark fylls jag av glädje. Väl i naturen tar känslorna överhand. Mina känslor och tankar kring naturens krafter, mystik och väsen. Min förhoppning är att förmedla denna glädje och känslor genom mina fotografier.

Mitt förhållande till skog och mark yttrar sig i tankar om att naturen inte är objektiv utan i ständig förändring. Vi som naturfotografer har möjligheten och förmågan att förvandla det vi ser i fotoögonblicket till en saga från det förflutna eller varför inte till en plats fylld av mytologiska väsen? Det är den skapande processen och bilden som intresserar mig mest. Tekniken är givetvis en förutsättning för fotografiet men sekundär när du har lärt dig att hantera din utrustning.

Jag fotograferar uteslutet med kamerahus från Pentax (K5 och K20D). Brännvidder som jag använder mig av sträcker sig från 14mm och upp till 500mm.

Jag är skapare och chefredaktör samt grafisk formgivare för Naturfotomagasinet. Jag publicerar dessutom både artiklar, fotografier, reportage m.m. Jag har även ett stort intresse för det skrivna ordet och har en mindre journalistisk bakgrund. Korrekturläsning av inskickat material är således också något som jag ägnar tid åt. Naturfotomagasinet är en idé som jag under flera år funderat på att genomföra men de första spadtagen togs i slutet av år 2010.

Medlem i gruppernaANNONS