Användarnamn: hakanbergstrand
Ålder: 79 år
Bor: Mölndal, Västra Götalands län (visa på kartan)
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1967
Medlem sedan: 2006-10-04
Senast inloggad: 2020-09-19 14:57

Välkommen till denna sida. Hoppas du skall finna något av intresse här!

Jag är en numera ganska senior pensionär med främst naturvetenskaplig/biologisk bakgrund. Under min tid i yrkeslivet har jag varit verksam inom läkemedelsindustrin.

Jag har ett stort intresse för att vistas i markerna och på kusthavet med kamera och kikare men som fotograf är jag en glad, helt oskolad amatör, pigg på att lära mig mer. Det som främst roar mig är om jag kan fånga någon speciell, laddad situation i naturen. Med den relativa brist på storvilt som råder i våra trakter blir inriktningen därför naturligt nog mest på fåglar och våra vanligare hjortdjur och smådjur. Men också naturen som sådan intresserar mig, kust såväl som inland, liksom också i hög grad resor – miljöer, människor, djur. Det är de fotografiska resultaten av dessa intressen ni möter i mina album här.

Det debatterades ju häftigt hösten 2011 om fotografisk etik med anledning av uppdagade fusk och mot den debatten kan en allmän deklaration om hur jag fotar kanske vara på sin plats: Jag tar mina bilder i RAW-format. Lätta justeringar av grundläggande saker som vitbalans, exponering, skuggor och högdagrar, kontrast, mättnad, klarhet och lyster, färger och skärpa, i den mån jag tycker det krävs, sker i Camera Raw och/eller PS i samband med konvertering till jpeg-format. Ingenting tags eller läggs till, såvida inte detta anges specifikt, frånsett spår av ev damm på sensorn.

Albumet Örn slår sothöna - sekvensiell digiscoping är lite speciellt. Här finns några bilder tagna av de första gångerna jag fotade med kameran kopplat till en tubkikare, s.k. digiscoping. Vid Näsbyholmssjön i Skåne fick jag av ren slump en havsörn som uppenbarligen siktade in sig på att slå en sothöna i kikaren. Det blev trots långt avstånd en sekvens bilder som, även om dom har stora tekniska brister i främst skärpa och brus, kan vara spännande att ta del av. Ses nog främst som bildspel.

Och så: Ge mig gärna synpunkter som kan hjälpa mig utvecklas både vad avser själva fotograferandet och bildbehandlingen. Det uppskattas!!

Medlem i gruppernaVem är jag?


Mina intressen:
Vilda djur, Natur

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i färg. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast rörliga. Motiven hittar jag med tele, och när jag exponerar så tar jag hjälp av erfarenhet. När jag surfar på Fotosidan.se så gör jag det med Windows och jag tycker bilder är roligast.

Mitt bästa fotominne:
En av de första gångerna jag digiscopade och vid Näsbyholmssjön av ren slump fick en havsörn som skulle till att slå en sothöka i kikaren. Det blev trots långt avstånd en serie ganska lyckade bilder

Mitt sämsta fotominne:
Alla de fantastiska National Geoghraphic-bilder jag plåtat med ögonen och som fortfarande sitter på näthinnan men inte på någon film eller sensor därför att jag inte praktiskt hann med att knäppa

Min största inspiration:
För närvarande (i fotohänseende) rovfåglar

Drömbilden är:
Ännu inte tagenDu behöver Macromedia Flash 9 och ha Javascript påslaget för att kunna se bildspel.

Ladda ner Flash
 
Vardag och fest
Vanligt
2 bilder
Ansikten från Nepal
Kollektion
20 bilder
Ansikten, människor
Vanligt
37 bilder
Fåglar - Exotiskt
Vanligt
36 bilder
Fåglar - Gäss, änder
Vanligt
32 bilder
Fåglar - Hackspettar
Vanligt
38 bilder
Fåglar - Häger, svan, trana
Vanligt
26 bilder
Fåglar - hönsfåglar
Vanligt
2 bilder
Fåglar - Rovfåglar
Vanligt
65 bilder
Fåglar - Småfåglar
Vanligt
42 bilder
Fåglar - Svartfågel
Vanligt
6 bilder
Fåglar - Tornfalkens brunch
Kollektion
11 bilder
Fåglar - Vadare
Vanligt
60 bilder
Fåglar - Vitfågel
Vanligt
38 bilder
Insekter
Vanligt
21 bilder
Maritima miljöer
Vanligt
14 bilder
Natur
Vanligt
55 bilder
Resor
Vanligt
75 bilder
Vilda och tama djur
Vanligt
70 bilder
 
 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar