Annons
Användarnamn: Shabbadang
Ålder: 62 år
Bor: Bromma, Stockholms län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1985
Medlem sedan: 2007-02-04
Senast inloggad:

Hej, jag har legat lågt i några år nu, men det finns rätt mycket att se här ändå. Mitt betalmedlemskap gick ut i nov 2013 - vi får se om jag förnyar det...

(Feb 2011)
Då har jag börjat lägga in nya bilder igen och jag plockar kontinuerligt bort gamla bilder nu och siktar på att förnya mig helt under året. Det ligger/har legat många gamla bilder kvar ända från 2007 (när jag började med digital systemkamera) och naturligtvis har mitt fotograferande och bildseende utvecklats en hel del sedan dess och jag vill att mina bilder här alltmer ska återspegla detta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Då är man åter betalande medlem på Fotosidan! (april 2010). Jag har gjort ett års uppehåll med att lägga in bilder och istället fokuserat på mitt eget fotograferande. Bland annat så har jag gjort slag i saken och börjat sortera upp mina bilder och börjat skriva ut dem och rama dem. Har haft tre utställningar hittills i år, se nedan. Tar gärna emot förfrågningar om fler. Tyvärr har jag inte hunnit lägga in så många av dessa bilder här, men det ska komma efterhand.

FOTOUTSTÄLLNING PÅ GALLERAGET, ALVIKSTORPET 2–14 OKT.
================================
Har blivit antagen till en utställning där i höst. Roligt, eftersom de inte haft foto där tidigare.
Jag visar 52 tavlor där, varav 8 är nya för denna utställning.

FOTOUTSTÄLLNING PÅ TULPANENS HUS, ÅKESHOV 6-31 MARS
===============================
Jag ställer ut 52 tavlor på Tulpanens Hus i Åkeshov (vid T-banan). En hel del alster som inte varit med på de tidigare utställningarna.
Välkommen!
www.tulpanenshus.se
*****************************
FOTOUTSTÄLLNING PÅ SCANDINAVIAN PHOTO I STOCKHOLM 6-27 FEB
===============================
Jag ställer ut 26 tavlor med främst nya bilder (som jag inte har upplagda här) på Scandinavian Photos butik i Stockholm. Pågår fram till och med lördag 27 februari. Välkommen in och titta!
http://www.monarda.se/foto/index.htm
http://www.scandinavianphoto.se/stockholm.aspx
*************************

FOTOUTSTÄLLNING I BOLLNÄS 16/1-31/1
===============================
I skrivande stund lägger jag sista handen vid de 52 tavlor som kommer att visas på min premiärutställning på Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs. Vernissage lördag 16 januari alltså, välkomna ni som har möjlighet då, eller kom senare och titta. Jag kommer även att vara på plats den sista utställningshelgen 30-31 januari.

Det har varit en intressant och rolig resa att välja och skriva ut bilder till utställningen. Frustrerande bara att behöva ställa många bra bilder åt sidan.

För er som bor i Stockholm blir det en utställning under mars månad, med vernissage lördag 6 mars, på Tulpanens hus, Åkeshov. Välkomna då!

***************************************

Fotograferar främst växter och landskap. Publicerar en del bilder och texter i trädgårdstidningar.
Självklart plåtade jag analogt innan, med systemkamera, men det tog inte riktig fart förrän digitalfotot kom in i bilden(!) cirka 1998. Passade mig utmärkt eftersom jag hade blivit datorintresserad i samma veva.

Det framgår säkert av mina bilder att jag är intresserad av naturen och då kanske särskilt växtlivet. Vad som inte framgår är att musik är ett av mina andra stora intressen. Jag spelar saxofon och lite andra träblåsinstrument. Mest åt jazzhållet. Just nu känns dock fotandet som den mest aktuella uttrycksformen för mig. Sådant ändras från tid till annan.
**********************

Skärmkalibrering
Det är viktigt att ha en kalibrerad och helst profilerad skärm för att kunna se andras bilder korrekt och för att kunna göra rätt redigeringar av sina egna bilder så att de blir neutrala, utan färgstick och inte för ljusa eller mörka.
Har du Photoshop så följer Adobe Gamma, ett enkelt kalibreringsprogram med som man absolut bör använda, om man inte har någon hårdvarukalibrator typ Spyder. Dessa blir nu också billigare efterhand så ett köp kan anbefallas.
Helt gratis är denna sajt där man kan se hur ens skärm stämmer och sedan göra nödvändiga justeringar för att få den neutral. De flest skärmar är inställda på för hög temperatur vid leverans. 6500K är neutralt, använd det om det finns en förinställning att välja på i skärmen.

Bildspel
Jag kan verkligen rekommendera bildspelsfunktionen som är tillgänglig på varje albums startsida, uppe till höger. Maximera bildspelsfönstret och njut!

Skärpning
... av bilder alltså, tycker jag är viktigt. Det gör verkligen mycket för intrycket om en bild är uppskärpt på ett bra sätt. När man förminskar bilderna för att anpassa dem till fotosidan, så förlorar man alltid skärpa. Därför bör man alltid ha som rutin att skärpa bilden före publicering.
Observera att det är det sista man gör av allt när man redigerar bilder. Först beskärning, nivåjustering etc. sedan skärpning.
Jag har funnit att insticksprogrammet Noise Ninja är mycket värdefullt för skärpningsjobbet. Det tar också bort brus och eftersom brus och skärpa är två sidor av samma mynt så är det fiffigt att man gör bägge delarna i samma program.
Läs och ladda ner här. Programmet finns som fristående, men det smidigaste är att använda pluginvaranten som då läggs till menyn i Photoshop eller Photo-Paint eller andra program som tar insticksprogram av photoshopstandard.

Om bildkritik
Fotosidan är ju mycket en social tillställning, en slags fotoklubb på nätet. Och det är jättetrevligt att kunna gå runt här och betrakta andras bilder och att visa sina egna.
Jag inser att det har utbildats en praxis att man gärna kommenterar de som har gett kommentarer på ens egna bilder, och det är ju väldigt bra.
Nu orkar man ju inte kommentera hur mycket som helst, men om alla kommenterar fler bilder än de får kommentarer på så blir det ju lite över till nytillkomna fotografer också.
Det är viktigt att kommenterandet inte bara blir ett återgäldande av artigheter även om det är bra att vara artig. En stor poäng med fotosidans kritikfunktion är att man får och ger rak kritik (som för den skull inte behöver vara otrevlig, inte alls). Den ärliga kritiken ger oss alla möjlighet att växa som fotografer. Mycket hellre en kritisk kommentar på en bild än ingen kommentar alls. Man får komma ihåg att inte ta kritiken personligt, det är bilden som kritiseras. Naturligtvis är det ändå en aning känsligt eftersom man knappast lägger ut bilder som man själv tycker är dåliga. Så i någon mån blir en kritik ändå en slags kritik på ens smak. Men det gäller att inte ta detta för personligt utan att försöka se objektivt(!) på bilder och bildkritik.
Läs gärna den här artikeln om att ge och få bildkritik!

Medlem i gruppernaVem är jag?


Mina intressen:


Mitt bästa fotominne:
När man känner att allting stämmer och man kommer in i ett flow.

Mitt sämsta fotominne:
När jag fick negativen från sonens första dagar på BB. Hade satt i en redan exponerad rulle så det blev drömska bilder med bokskog och vitsippor och ett bäbisansikte inkopierat...

Min största inspiration:
Växtriket

Jag fikar helst:
När jag är hungrig!

I kameraväskan har jag alltid:
Minst två gluggar och en på kameran.

Drömbilden är:
Något som jag inte kan tänka ut innan, utan som helt plötsligt bara uppenbarar sig som en möjlighet, när allt stämmer.

 
Vinterhägrar
Kollektion
5 bilder
Trollhassel i februari
Kollektion
0 bilder
Livet på prärien
Kollektion
0 bilder
Växtriket: vinter
Vanligt
0 bilder
Göl om hösten
Utställning
0 bilder
Växtriket: höst
Vanligt
0 bilder
Växtriket: övrigt
Vanligt
0 bilder
Växtriket: sommarblommor
Vanligt
0 bilder
Trädgårdsmiljöer
Vanligt
1 bilder
Växtriket: blad och former
Vanligt
1 bilder
Landskap
Vanligt
1 bilder
Gatufoto
Vanligt
0 bilder
Fåglar
Vanligt
0 bilder
Däggdjur
Vanligt
0 bilder
Kulturmiljöer
Vanligt
0 bilder
Danska Sverige
Vanligt
0 bilder
Växtriket: skymningsbilder
Vanligt
0 bilder
Växtriket: tidig vår
Vanligt
0 bilder
 
 
ANNONS