Quantum R+300 Dual Power

Betyg


(4.5/5)

Summmering

300 Ws effekt
150w inställningslampa, socket E27
Steglös effektinställning ner till 1/16 av full styrka
Uppladdningstid: ca 1,5-5 sek beroende på effekt och drift
Automatisk dumpning av effekt
Färgtemperatur: ca 5.600° kelvin
Slavsensor: Ja
Säkring: 10A
Överhettningsskydd: Ja
Fläkt: Ja2013-03-16 vibrance


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Prisvärt, kvalitet, batteridrift om så önskas.
MINUS: Endast manuella reglage (inget motsvarande Skyport där man kan ändra effekt via fjärrstyrning), modelljus fungerar ej med batteridrift utan endast vid anslutning via eluttag.

Följande intryck baserar sig på ca 1 veckas användande.

Ville börja med studioljus och ville gärna ha något som är både portabelt, rimligt prissatt och ändå ok. Valet föll på Quantum R+300 Dual Power och Quantum R+600 Dual Power för jag tyckte det stämde mest in med mina önskemål. Övervägde att istället köpa ett set med 2 st Elinchrom Studioblixtpaket BRX 500/500 To Go men det föll på avsaknaden av batteridrift i paketet och skulle dragit iväg i kostnad i jämförelse om jag dessutom skulle investera i det.

Efter att ha provat mina Quantum R+300 Dual Power och Quantum R+600 Dual Power så är slutsatsen den samma om dem båda även om de har olika styrka (se nedan). Kvalietskänslan var över förväntan för priset och de känns robusta. De är gjorda i metall, har överskådliga reglage, på och av (batteri eller elkabel), modelljus full styrka eller relativ styrka, optisk utlösare, testutlösning och vridbart reglage för styrka från fullt 1/1 till 1/32 som är steglös. Studioblixten har Bowensfattning och passar därför med en mängd olika ljusmodifierare. Medföljer gör en reflektorkåpa med ett djup på 10 cm och diameter på 18 cm.

För att relatera skillnader i effekt mellan Quantuum R+300 och Quantuum R+600 har jag gjort en enkel mätning. Jag riggade båda blixtarna med medföljande likadana reflektorkåpor på stativ och därefter mätte jag ljuset med en Sekonic L-358 på ett stativ 1 m från blixten. Alla mätningar var vid ISO 100 och slutare 1/250. Vid full effekt 1/1 ger R+300 f36 och R+600 ger f51. Därefter gjorde jag samma test och vred ner effekten till minimum som är 1/32 på båda blixtarna och mätte då följande; R+300 ger f8 och R+600 ger f13. Hoppas att den informationen är vägledande på något sätt i vilken av dem man är intresserad av att satsa på för sina ändamål. Givetvis kommer olika ljusmodifierar annat än de medföljande reflektorkåporna ge andra värden beroende på hur ljuset manipuleras och "äts" upp.

Det jag saknar med dessa jämfört med Elinchrom alternativet ovan jag valde mellan är att alla ändringar på blixtarna är manuella och jag måste göra dem direkt på blixten. Inget Skyport där jag kan fjärrstyra blixtarnas effekter är något som jag ändå kan sakna av bekvämlighetsskäl. Modelljuset fungerar inte i batteriläge utan bara när man kör blixten ansluten med elkabel. Jag hade gärna kunnat få välja om jag vill dra ström från batteriet om jag är ute på "location" och använda modelljus och färre blixtar med batteriet innan det dör ut.

I övrigt är det hittills endast med nöje som jag använder de här blixtarna så här långt. Rekommenderar dem gärna till någon som är ute efter ett prisvärt alternativ. Möjligen finns det anledning att återkomma med en uppdatering men än så länge fungerar blixtarna utan problem.

Pris: 2392
2011-06-25 Seiki


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Prisvärt, bowens-bajonett, både batteridrift nätdrift.
MINUS: ingen svensk eller engelsk manual, endast polsk och tysk Något lång laddningstid för batteripacket ca 260 minuter.

Köpte denna då jag vill kunna använda blixt både inne i studio samt utomhus, fastnade direkt för dessa bilder då jag behövde en till 300 ws blixt till studion samt en blixt att ta med ut.

Dessa blixtar har blivit uppgraderade även fast Quantuum nämner det själva, de går att sänka till 1/32 istället för 1/16 som nämns.
samt att de har 12volts ingång på batteripacket, kabel ingår (special variant)

Blev positivt överraskad av kvalitén på produkten.

Tacksamt att det även finns en typ av autodump av effekten, sänks effekt slår den automatisk av en liten blixt för att bli av med överskottseffekten, många andra blixtar lagrar effekten tills man själv trycker av ett "skott"

Dyrare blixtar dumpar visserligen effekten internt utan att blixtra, men då kostar de därefter också.

Perfekt att hänga batteripacket på blixtstativet som en "motvikt".

Liknande produkter: många olika

Köpt hos: Cyberphoto
2011-06-20 alexandervik


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätt, battery väger 1 kg.
MINUS: inga

Bra produkt. Lätt att använda. Bra ljus. Här kan man läsa min fullständiga test av produkten: http://alexandervik.com/blog/quantuum-r300-review

Kundtjänst: bra och snabb

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4000
2011-03-10 Narreh


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bowens fattning, steglös effekt från 1/1 till 1/32, bra känsla i materialet, utbytbara blixtrör och modellbelysning och mycket mer.
MINUS: Mina kom med en av skruvfattningarna (mellan blixt och batteri) något missformad så jag var tvungen att trycka till denna för att kunna skruva dit den, livslängden på batterierna, hur många laddningar håller dom?

Väldigt bra blixtar till ett underbart pris, visst finns det bättre och smidigare blixtar men då kostar dom 3-4 gånger så mycket.

Batterierna håller minst lika länge som utlovat, har själv fotograferat i flera timmar med batterierna på. Totalt över 500 bilder på en blixstyrka mellan 1/8-1/16.

Värt att nämna är att den steglösa effektregleringen går ner till 1/32 och inte 1/16!

Det finns en utförligt review med bilder på min hemsida: www.niklasbergstrand.com

Liknande produkter: Finns inget liknande för samma pris.

Kundtjänst: Väldigt bra och snabb service

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2990

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar