Annons

Minolta Program Flash 5600HS(D)


Summering

Minoltas nyaste "värstingblixt". Ersättare till 5400HS



Betyg


(4.64/5)
(4.18/5)
(3.73/5)
(baserat på 11 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Henrik Mjöberg
2008-12-09 henrik.mjoberg

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: kraftfull blixt med bra testlägen
MINUS: generellt lite bräcklig känsla

Trots den bräckliga känslan i plasten är blixten ännu hel efter fyra års användande. En riktigt bra blixt som fungerar suveränt trådlöst tillsammans med Minoltas Dynax modeller. Bortsett ifrån det kraftiga LED-talet är talar flertalet inställningsmöjligheter av såväl ljusmätning, funktion samt vridbart huvud för blixten.

Kundtjänst: Svårt att få tag på reservdelar, men Zieger Teknik gör så gott de kan.

Köpt hos: Expert
Peter Sundell
2007-07-14 Peter Sundell

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Trådlös styrning om man behöver, Bra drag i den om man behöver, Lätt att justera även ute på "fältet".
MINUS: Det kunde vara bättre hjälpbelysning i kontrollpanelen.

Har haft min 5600HS(D) 4 år, och jag har inte ångrat mig någon gång att jag investerade i denna härliga blixt.
Fungerar utmärkt på Sony a700.

Kundtjänst: Scandinavian Photo har jag använt 15 år utan några problem.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3500
Björn Lindblom
2006-06-29 Ergotype

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Batterierna håller, Kunna använda den trådlöst. Mycket lätt att använda. Bara massa pluss.
MINUS: Luckan till batterierna känns lite klen. Men inget som har hänt.

En blixt som gav mig mycket. Vilken skillnad mot det jag haft förut. Kanon att man kan köra trådlöst. Lätt att sköta och ställa in. Inte massa krångliga val. Behövs knabbt någon manual för att förstå. Batterierna håller länge.

Kundtjänst: Bra

Köpt hos: Tradera

Pris: 3200
Andreas Englund
2006-04-11 zazall

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Vridbart blixthuvud, trådlöss.
MINUS:

Underbart blixt som även är trådlöss, vilket gör att man kan lätt kan ta med sig den för att få helt underbara utomhus bilder utan att behöva bära med sig någon utrustning.

Kundtjänst: Ingen kommentar
2005-12-25 samuel_k

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kraftfull, ger suveräna resultat (köp omnibounce)
MINUS: Batteriluckan, lite onödig låsmekanism för blixthuvudet

En biffig historia som kan lysa upp det mesta. Använder den nästan bara vinklad uppåt och med omnibounce, och då ger den helt suveräna resultat. Kan också köras trådlöst, vilket fungerar klanderfritt. Naturligtvis också fullproppad med andra finesser, t.ex. modelljus och stroboskopläge.

Huvudet är vinklingsbart (90° uppåt, 10° nedåt) och vridbart (180°). Byggkvaliteten är helt OK, med undantag för att han/hon som utformade batteriluckan förtjänar ett kok stryk.

Använder den tillsammans med Dynax 5D men har faktiskt inga exponeringsproblem alls, inte ens med blixthuvudet vinklat uppåt.

Liknande produkter: KM 3600HS, Sigma EX-500DG Super

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500
Arne Hedberg
2005-11-23 arnenym

Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: När man kör blixten i adi eller ttl läge rakt fram och utan bouncer så fungerar den utmärkt
MINUS: Luckan till batterierna kan driva mig till vansinne!

Jodå, den blixtrar och har sig! Jag har lite exponeringsproblem när jag vinklar blixten och har omnibounce på den. Och när man kör trådlöst så bränner den på allt krut den har så då blir det rejält överexponerat.
Använder den tillsammans med en d 5d

Köpt hos: Scandinavian Photo
Per Johnni
2005-11-02 Per Johnni

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kraftfull blixt om man använder omnibounce. Trådlös styrning (beroendes på kamera).
MINUS: Dyr

Jag använder den till en KM-A2, på kameran eller monterad på ett stativ bredvid. Den trådlösa styrningen fungerar perfekt. Jag använder oftast en omnibouce på den och det har blivit ett lyft på mina bilder, både inomhus och utomhus.

Köpt hos: Scandinavian Photo
Michael Johansson
2004-02-15 Michael Johansson

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Kraftigt ljus samt vrid- och tiltbar. Trådlös styrning (med kamerans egna blixt). Många inställningsmöjligheter och stroboskopfunktion liksom inställningsljus.
MINUS: Dyra sladdar om man behöver det. Specialkontakt för externt batteri och ingen nätadapter.

Kraftig blixt med många fysiska och elektroniska justeringsmöjligheter. Mycket ljus men går att strypa ner till 1/32 av full styrka vid manuellt läge.

Jag använder mina blixtar till 99% på manuell väg och oftast i kombination med bouncer, reflektorer och egentillverkade strutar i svart papper för att få små ljuspunkter på motivet. Jag skulle gärna sett att det funnits ett enkelt sätt att fästa tillbehör framför blixten, någon form av ram som jag kunde bygga vidare på och sedan enkelt montera på respektive av.

Knapparna på baksidan är ganska ologiskt placerade. Till/från-knappen sitter till exempel näst längst till vänster. Det hade kanske varit mera naturligt om den suttit i ytterkant. En röd knapp (som den oinvigde tror är till/från) är manuell avfyrning enligt ett förval som sker via ett litet vred. Det går då att välja på vanlig blixt eller stroboskop (som i sin tur ställs in i antal blixtar via menysystemet) eller inställningsljus. Det senare är ovärderligt vid ljussättning av minder föremål i "studio".

Köpt hos: 3 styck köpta genom fotosidan.se
KG Stolt (HDFS)
2003-11-07 KGS

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Ledtal 56, vridbar o fjärrstyrningsbar
MINUS: lirar inte 100% med Dimage 7 eller A1

Stor o stark. Vridbar åt alla håll. O så går den att fjärrstyra med Dimage 7i och uppåt! Det är himla skoj att leka med den som slavblixt, fast man får moderera styrkan på den ibland, på nära håll verkar inte ADI-mätningen fungera särskilt bra, risken är stor att man får ett utbränt spöke på bild. Fixar man förstås lätt genom att vinkla, köra med bouncer o ha sej, men jag hade hoppats att mätningen skulle fungera.

Eftersom jag gillar allt med mycket knappar o displayer är jag väldans nöjd med 5600 HS(D), här finns mycket att leka med o än är jag inte fullärd.

Hade tidigare en 3600 HS(D) och den var nästan lika bra, men hade ingen sexig display *s* o så var den inte vridbar. Det sista argumentet använder jag hemma för att motivera bytet...

Kundtjänst: Funkar bra det lilla jag nyttjat, men är också i behov av en ny fot, har städat bort den som följde med... hoppas Minolta kan fixa det.

Köpt hos: Radannons på fotosidan.se
Larsa Zingmark
2003-07-09 .Z.

Att använda: 3
PLUS: Mycket kraftig! Många avancerade funktioner.
MINUS: Låsknappen för vridning av huvudet för trög, plottrigt med tryckknappar.

En mycket kraftig blixt med många användbara funktioner. Exponerar tillsammans med min 7i mycket jämnt i alla situationer utom vid upplättning tillsammans med vidvinkel (ca 28-50mm). Vad detta beror på vet jag ej, kan även bero på kameran.

Något plottrig att hantera med små tryckknappar som ska "bläddras" med.

En stor miss på blixten är låsknappen för blixthuvudet, den går så trögt att man måste ta kameran från ögat när blixten ska vridas från låst läge! Låsningen kan vara bra att ha men knappen kunde ha varit mycket mer lätthanterad, funderar på att koppla ur min.

Bortsett från knappen så tycker jag att denna blixt är mycket kompetent!

Liknande produkter: Minolta 3600HS

Köpt hos: Kamerahuset, Stenungsund

Pris: 3900
Fredrik Johansson
2002-10-27 Maverick

Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: Högt Ledtal, trådlös TTL, ADI-funktion, inställningsljus.
MINUS: Menyn är dålig, går inte att ställa ner styrkan vid trådlös TTL, huvudet har en låsknapp.

En kraftfull blixt och på många sätt bättre än sina föregångare. Dock finns det en del saker som är riktigt dåliga om man jämför med tidigare blixtar.

Den blixt jag har jämfört med är Minoltas blixt 5200i.

Till att börja med så finns det ett lås på blixthuvudet som man måste trycka in med tummen varje gång man vill rikta om huvudet. En del kanske tycker det är bra, jag tycker det är värdelöst pga följande orsaker. Dels så går det åt för mycket kraft till att trycka in låset så jag är tvungen att ta ögat från kameran för att orka rikta om blixthuvudet. Det andra är att jag tror att det är negativt för hållbarheten. Om man råkaar slå i blixthuvudet så på de tidigare blixtarna så vred sig bara huvudet och man fick rätta till det, på denna nya blixt sitter blixthuvudet stumt kvar och det är som att be om att få brottsytor i plasten. Ett stort minus för denne i mina ögon värdelösa funktion.

Ett annat stort minus är att de gjort om menysystemet. Tidigare fanns det en knapp för nästan varje funktion. Nu har man gjort en blädder knapp som bläddrar mellan funktionerna och sedan en minus- och en plusknapp för att ändra värdena. Det hela får till följd att när man som jag ofta vill ändra uteffekten på blixten så måste jag stega mig igenom en massa funktioner för att sedan kunna ändra värde. På den äldre blixten är det en knapp för att stega igenom värdena. Ett litet problem kanske, men det irreterar mig att de tycks gå bakåt i användarvänlighet, det tycks heller inte finnas någon anledning till att de har ändrat. Det har heller inte blivit mindra antal kanppar totalt sett och just inga nya funktioner heller.

Nästa sak som gjorde mig djupt besviken är att det av någon anledning inte går att ställa uteffekten när man kör trådlöst. En brist som nästan helt tar bort idéen med att kunna köra trådlöst. Jag kan heller inte komma på vad det ligger för tekniskt hinder bakom detta, då jag lika gärna kan sätta filter framför blixten och på det viset skala av effekten. Urdum begrännsning.

Finns det något som är bra då? Jo några saker finns det ju. Ett är att den fungerar med Minoltas digitalkameror och är den direkta orsaken till att jag köpte den. En annan är att det finns inställningsljus på den. Vilket är trevligt när man vill kontrollera slagskuggor.

Det finns ett inbyggt vidvinkelfilter på blixten vilket de med extrema vidvinklar säkert uppskattar.

Den har också ADI-funktion...fast ärligt talat så har jag ännu inte sett någon större skillnad mot tidigare. Fast jag har mest använt den på min digitalkamera än så länge.

Kundtjänst: Jag skrev och frågade om jag kunde köpa en extra plastfot. Det är väl tre veckor sedan och de har fortfarande inte hört av sig...

Köpt hos: Uppsala Fotokompani

Pris: 4600
Niklas Arnfelt
2001-11-18 Niklas Arnfelt
PLUS: Minoltas bästa blixt någonsin.
MINUS: inga

Ett riktigt kraftpaket (ledtal 56 ISO 100). Lättskött och kan riktas åt alla håll. Stor tydlig belyst display. Möjlighet till blixtsync på alla slutartider (även trådlöst med Dynax 7).

Kundtjänst: ingen erfarenhet

Köpt hos: Kodak Image Center
ANNONS