Olympus 35 RC

Betyg


(4.5/5)

Summmering

kompaktkamera från 70-talet med fast 42 mm optik, ljusstyrka 2,8 och tidsförval 1/15-del till 1/500-del (=bländarautomatik)2020-05-02 Skogsbonden


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Det mesta!
MINUS: Mätsökardotten är lite liten...

Detta är en ROLIG kamera! Funkar i alla lägen och jag kör Ilford FP4 på 80 ASA i den. Kopiorna blir skarpa och fina. Det enda "abret" är mätsökarpunkten. Lite liten, men efter ett tag blir man van. Annars går ju vanlig hyperfokalmätning bra också. Batteriet är en Weincell och det bör täckas över om man inte ska använda kameran på ett tag. Annars förlorar de snabbt i spänst.
Jag har haft Rollei 35, men denna kamera är enklare att ladda och allmänt roligare. I sökaren ser man t ex vald slutartid och bländare. Den lär fungera bäst på f 8. Inte svårt att fixa med tidsringen.

Liknande produkter: Konica S3, Rollei 35.

Pris: 800
2016-02-16 MrKarisma


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Helt manuell, enkel att fokusera, liten, lätt, tyst, skarp optik, diskret, snygg osv osv
MINUS: Nä, inget.

Otrolig kamera.. den absolut bästa analoga kompaktkameran som någonsin gjorts.. Kan inte lovorda den tillräckligt.. Tyvärr har min gamla slitna nu gett upp men ska omedelbart införskaffa en ny!
Kör med zonfocus /guesstimating och manuellt läge.. Otroligt skarp optik för att vara en kompaktkamera, tex bättre än många systemkamera-objektiv från samma tidsepok. Perfekt att den har ända från 1/15 upp till 1/500. Väldigt få liknande kameror hade ett så stort intervall -de flesta började på 1/30 och slutade på 1/250. Härligt ljus optisk sökare, enkelt att komponera med parallax-strecken för när man fotar nära närgränsen. Åh.. vill en ny nu!

Liknande produkter: Div. mätsökare fast optik från samma epok. Dock så har ingen annan modell ALLT som denna lilla pärla har..

Pris: 50
2009-07-22 eeliasson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Kompakt, lättanvänd, exponerar bra.
MINUS: Gammal, vem vet hur länge den håller.

Smidig liten mätsökarkamera med skarp optik och förvånansvärt bra exponeringsmätning. Exponeringslåset sitter i avtrycket, så med lite eftertanke kan man klara även knepigare motiv genom att komponera om med avtrycket halvvägs nedtryckt. Går på numera förbjudna kvicksilverbatterier, antingen får man köpa dyra Wein zink/luftceller, eller så fuskar man och köper billiga hörapparatbatterier på Clas Ohlson och klipper till en pappring som håller batteriet på plats. Funkar utmärkt.

Köpt hos: Tradera
2006-04-05 Micha Persson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Skarp optik. Kan köras manuellt, dock utan ljusmätning. Liten och lätt.
MINUS: Mätaren är efter 30 år ganska osäker, man får "trycka av" långsamt, annars är det risk för underexponering.

Trevlig liten apparat.

Köpt hos: Tradera

Pris: 200
2003-09-09 janc


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Hållbar och enkel. Inköpt i slutet av 70-talet och har fått smällar så det är bucklor i metallen men den fungerar utan problem - den enda skönhetsfläcken är att visaren för slutartid i sökaren hamnat lite ur fas.
MINUS: I enkelheten ligger ocks dess begränsningar. En helt manuell kamera med 30 år gammal teknik.

2003-08-13 LaRoBo


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: robust kompaktkamera med skarp optik
MINUS: lite snävt tidsintervall

Tålig, tyst kamera med skarpt objektiv och hyfsat ljusstark (2,8). Metallkropp som varit med om flera fall i hård mark men funkar ändå efter 30 år! Möjligen lite snävt tidsintervall, "bara" 1/15- till 1/500-del, Erhållen bländare visas i sökaren.

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar