Annons

Chinon CE-4

Betyg


(4.11/5)
(4.5/5)
(3.94/5)
(baserat på 18 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

Enögd spegelreflex, Tider auto, 4s 1000 och B. Din 100 - 3200. Fördröjd utlösn 5 och 10s. Låsning av tid.Bengt Björkbom
2022-08-05 Benganbus


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Lättjobbad kamera. och mycket billig i dag! Intruktionsbok finns såklart på nätet! :)
MINUS: Kameran fungerar bra, men det är såklart ingen yrkeskamera. Som första analoga kamera, sannolikt perfekt.

En granne kom med några kameror och undrade om det va nå't att ha, eller om det bara va att slänga dom på tippen? Det va några analoga såklart, och en av dom va en Chinon CE-4. Jag hade noll koll på den, men påminde om en ädre Pentax. Så jag sa, tippen för de andra, men kan jag få den här Chinon för att provfota med? Och det fick jag. I med batterier, tre stycken! Allt verkar funka!
Hittade en adapter, som jag tidigare undrat vad den va till för, som passade i Chinons objektivbajonett och gav en M42-fattning. Satte i en Biotar 2/5,8 cm från 1949. Obs, 5,8 cm, inte 58 mm! :) Och nu kör jag andra rullen med "The King of Bokeh!" Ännu ingen framkallning, men det kommer!
Kul det här! :)
Per Bergman
2012-03-16 Per B


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Sökaren samt reglage
MINUS: Plastig

Bra kamera som man inte behöver vara rädd för att använda.Lite slit o släng känsla.
Kanonbra sökare tagit många bra bilder med den.
alexander banko
2011-05-22 aleba1


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Enkel fungerar för sitt ändamål o skapa negativa bilder.
MINUS: inte ännu.

Köpte den som en kamera som man kan använda för att köra film på.
Hade en chinon för många år sedan med winder , denna är lika genigen o skön o hantera , gott o få skapa bilden igen i stället för att smattra igenom men hundra tals skott .
Köpte den med en 28 ´+ 135:an perfekt !

Köpt hos: privat
2010-12-08 funkishus


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Lättanvänd. Hyfsad bildkvalitet. Rätt snygg. Tufft slutarljud.
MINUS: Slutarljudet är kanske lite för högt? Saker ramlar av.

En kamera min pappa av någon anledning "hade i jobbet" och på oklara vägar kom den i min ägo. Det är väl en kopia av en kopia men synnerligen trevlig faktiskt. Slutaren låter som ett skjutvapen och det är enkelt att exponera rätt. En röd prick i sökaren representerar slutartid och en annan prick visar bländaren, sedan ska de bara mötas. Kör man i programläget är det ännu enklare. En nackdel med slutarens markanta ljud är förutom skrämselfaktorn vibrationerna som kanske är ett problem när man behöver långa tider. Jag har bara använt den med en tillhörande zoom och en telezoom som dock gav rätt värdelösa bilder. Om man är noggrann i exponeringen är det dock en helt ok kamera. Tåligheten är väl sådär, saker tenderar att falla av och det är en del pillande om cellbatterierna till den digitala datumdisplayen ska bytas. Displayen på min visar för övrigt alltid något på 1988- vilket är charmigt. Det finns manualer inscannade på nätet som är skojiga att titta på. För övrigt låste sig slutargardinen en gång men jag lyckades låsa upp den. Om man köper kameran av någon ska man nog inte ge mer än en hundralapp. Jag är tyvärr alltför digital och beroende av höga ISO-tal för att helt uppskatta analoga kameror.

Kundtjänst: Existerar det någon? Behövs det?
2009-10-11 idrougge


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra kvalitet, K-fattning
MINUS: Läderimitationen lossnar.

Väldigt mycket kamera för pengarna. Snittbild och mikroprisma ger lätt fokusering och autoläge med bländarprioritet gör det lätt att ta bilderna. Bra hållbarhet och alla funktioner man kan önska sig: tidsutlösare, skärpedjupsgranskning, ganska informativ mätare. Dessutom är den mycket snyggare än Pentax motsvarigheter men använder samma objektiv.

Pris: 200
Bo-Lennart Jönsson
2009-10-06 blj


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Känns bra att hålla i bra kvalite för pengarna,ger bra bilder
MINUS: Inga speciella

Bra kamera,skön att hålla i,vikt 735g med Chinon Auto 50mm objektiv.Ger bra bilder rätt använd.Med min kamera följde det med Chinon PW-530 Power winder med inställningar för olika exp.antal framatn. mm

Köpt hos: Röda Korset Boden Secondhand affär

Pris: 250
Sture Elgh
2006-05-03 Sture E.


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Låg vikt, enkel att använda, god information i sökaren.
MINUS:

En mycket trevlig och behändig systemkamera. Objektiven är billiga att köpa i daxläget om du får tag på några. Kameran exponerar bra och är mycket lättanvänd.Saknar denna trevliga och fotoglada! kamera. Har sett att man kan köpa den inkl objektiv för 400 kr på Tradera. Min rekommendation, vill du ge dina tonåringar en bra kamera så vet du vilken du skall välja. Den ger lika bra bilder som en gammal Canon... Frågan är bara hur om kameran har samma hållbarhet. Detta kan jag inte uttala mig om alls.

Köpt hos: I butik på 70-talet

Pris: 2000
Morgan Asplund
2006-01-21 531


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Rolig, lätt att använda, skön ergonomi, tål mycket, dubbelexponering och sist... Men inte minst, slutarljudet, "Schablang" - Oslagbart ;)
MINUS: Äter batterier(?)

Jag hittade den här lilla guldklimpen i farsans gamla flyttlådor för en vecka sedan och har sedan dess gått igenom två rullar svartvit film tillsammans med den. Mycket lätt att ha och göra med, sitter bra i mina händer... Svår att ogilla helt enkelt.

För ett "digitalbarn" är det otroligt underhållande att knåpa med en sånhär skön kamera. Det kanske bara är nyhetens behag, men hittills älskar jag den verkligen. Och inser hur mycket jag saknar fokushjälpmedlen som finns i sökaren hos alla analoga systemkameror hos min D70.

Det enda jag inte riktigt blir klok på är hur den verkligen käkar batterier. Det kanske är mina Clas-Ohlsson batterier för 12 spänn styck som det är fel på dock... Ska prova med dyrare varianter när tillfälle ges.
2005-09-21 thaung


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Väldigt lätt att använda, tydlig och ljus sökare. Väldigt kompakt för att vara en systemkamera. Gott utbud av objektiv.
MINUS: Skulle gärna fått finnas spegeluppfällning.

En väldigt billig kamera som presterar väldigt bra. Fungerar klockrent för mig. Gott om funktioner.

Liknande produkter: Manuella minolta kameror, Canons FD-system

Kundtjänst: Finns det?

Köpt hos: Privat
Linus Karlsson
2005-06-29 _arson


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Enkel att använda
MINUS: Känns lite plastig

Har precis köpt en för 150 kr. av en kille som hellre ville ha en kamera med autofokus, och priset var nog inte helt fel, med tanke på att det är den lättaste saken i världen att ta väldigt bra bilder med den här kameran. Den har antagligen hängt med ett tag, men funkar kanon i alla fall. Nackdelen är väl att kameran känns lite plastig och tråkig.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 150
Björn Ylinenpää
2005-02-23 KalZoom


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten, exponerar bra, bra sökare, snygg med god kvalitet. Mycket bra ergonomi, ligger perfekt i handen.
MINUS:

Far min köpte den i början av 80-talet och den har använts flitigt av honom och sen lika flitigt av mig fram till att den råkade ut för ett olyckligt fall.

Den vanliga 50:an som följer med är mycket skarp och känns bra i kvaliteten trots att den är byggd i plast. Huset känns väldigt gedigen trots att toppen är av plast, resten av huset är helt i metall.

Jag tror att jag kommer att köpa en till för att den var så härlig att fota med!

Liknande produkter: Pentax har väl en del liknande produkte.
2004-08-12 Andreas Andersson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Gedigen och robust, gott om begagnade tillbehör.
MINUS: Avtryckaren?

Köpte den begagnad av en bekant. Huset och 4 gluggar i finfint skick för löjliga 1000:-. Ville inte ha med mig min Minolta Dynax 505 si överallt och sökte efter en lite äldre kamera med den där klassiska känslan. Numera fotar jag nästan mer med denna än min Minolta. Hade i början problem med att avtryckaren "låste sig" ibland och tillslut var den helt fast. Men jag lämnade in kameran till en pensionerad kamerareparatör som fixade till det åt mig och nu är den med i matchen igen. Är helnöjd!

Köpt hos: Begagnad

Pris: 1000
2004-04-23 anki_ghyttan


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Jag tycker den är lätthanterad och tar fina bilder. Bra med manuella inställningar. Det finns även auto om man vill det.
MINUS: Optiken verkar vara lite svår att få att hålla. Mitt macro-zoom har gått sönder ett flertal gånger. Det liksom glider isär....

Jag verkligen älskar min gamla "schlabang" som jag kallat den. (den låter så) den tar verkligen bra bilder med fint skärpedjup. Har försökt få tag på ny optik likvärdig men tyvärr ej lyckats hitta ngt till vettigt pris. Så nu ligger den här till ingen nytta :(

Kundtjänst: Har varit lätt att få service till kameran

Köpt hos: Köpt i Jönköping i början av -80 fotoaffär glömt namnet

Pris: 2995
Peter Atterfjäll
2003-09-27 quarc


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Billig. Pentax-K. Bra kvalitet. Alla funktioner som krävs, inkl skärpedjup och multiexponering.
MINUS:

Min första riktiga kamera som jag köpte när jag var 15. 35-70/2,8 Macro zoomen som satt på var skarp. Jag sålde den för ett par år sedan efter att ha använt den i nästan 20 år utan problem. Anledningen var att jag ville ha autofokus. Ett alldeles utmärkt hus som man borde kunna komma över riktigt billigt begagnat. Ser den fin ut borde den hålla ett tag till. Se upp så att det finns batterier att köpa. Kommer ej ihåg vad som satt i, men vissa batterityper finns ju inte längre på marknaden. Tror det var väldigt standardmässiga batterier, så det skall nog inte vara något problem. Någon som fortfarande har en kanska kan bekräfta?

Liknande produkter: PÅ den tidan var det Chinon eller Practica om man inte hade en förmögenhet. Valde Chinon tack vare kompatibiliteten med det stora Pentax systemet. Tänk om trenden med att små spelare använde PK som fattning hade fortsatt. T.ex ser ju Sigmas nya hus spännande ut, men vem vill vara tvungen att köpa alla objektiv från Sigma?

Köpt hos: Expert

Pris: 2195
raderad medlem
2002-12-07 raderad medlem


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Automätning av exponering! Blir jättebra nattbilder. Inte så gräsligt tung.
MINUS:

Jag använder den flitigt, och det samma gjorde min far som jag ärvt den av. Så hållbar får man nog säga att den är även om jag haft den inne på lagning en gång.
uffe stridsberg
2002-11-18 uffes


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Billig att förvärva, K-baj,
MINUS: Känns lite plastig, avtryckaren har svagheter och vill gärna bli glapp (erfarenheter från 3 st kamerahus)

Mats Jonsson
2002-10-05 Linmajon


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Enkel och bra funktioner. Bra indikering i sökaren. Billig. Fin ergonomi. K-bajonett.
MINUS: Lite plastig.

Kameran har alltid kostat runt tusenlappen med ett skarpt 50mm objektiv. Jag köpte kameran ny 1980. Ett perfekt nybörjar/andrahus

Liknande produkter: Nikon ME, Olympus OM-10

Köpt hos: Hasselblads foto, Gävle

Pris: 1395
2002-10-03 Arne.K


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätt att använda, mycket tillbehör
MINUS: Dåligt andrahandsvärde.

En billig men ändå mycket bra kamera. Har tålt ganska omild behandling. Går väl att jämföra med betydligt dyrare kameror.
ANNONS