Pentax ME

Betyg


(4.14/5)
(4.33/5)
(4.24/5)
(baserat på 21 recensioner)
Skriv en egen recension2018-06-30 MarieF1


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bästa sökaren! Liten och skön att hålla i.
MINUS: Inga

Enkel att använda, tar , mycket bra bilder, många bra objektiv, både gamla och nya.

Liknande produkter: Nikon EM
2012-08-01 ma59


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kompakt, lättanvänd, stor sökare med bra snittbild/mikroprismor, logisk och snygg design, det som behövs finns (nästan)
MINUS: Saknar nedbländningsfunktion (skärpedjupskontroll) Inte riktigt så rejält byggd som den ser ut..(men långt bort från smäckig!)

1977 köpte jag en ME m 50mm / 1,7 vilken var med några år. Gick tyvärr sönder ett par ggr och så småningom var den ute ur bilden.

Köpte den då för dess vettiga pris (1532 kronor inkl 50:an) och för att den erbjöd ganska exakt vad jag ville ha: Liten lättanvänd och snygg(!) samt hade tidsauto vilket jag både då och nu föredrar. Annars kunde ju en Canon AE-1 varit nåt, men som sagt, tidsauto rules och 1977 var inte Canon AV-1:an kommen (inte lika läcker som ME så hade blivit ME ändå...)

Trivdes mkt bra med kameran förutom att den pajade ett par ggr (frammatningen/slutaren)

I januari 2012 blev en ME åter i min ägo. Kom med ett 50mm/1,7 samt ett Tokina 135mm/2,8 och en 2x telekonverter, ett extra ME Super-hus (vilket dock la av snabbt), samt allt i en svart hård väska med röd inredning som var så vanliga på 70/80-talen.

Till den första MEn hade jag ett Tamron 135/2,8 så nu är kitet nästan som då (fanns då även ett Vivitar 24mm/2,0 i väskan, ett trevligt och ovanligt objektiv vilket kom bort på okänt vis tyyvärr..hade varit kul ha det kvar)

Har hunnit köra genom ett par rullar i den i år köpta MEn, enTRI-X och en Ektachrome diafilm, vilka när detta skrivs ej har framkallats. Ska bli mkt roligt att se bilderna, och sen skanna dem...

Fototeknik åsido är det slående hur sjukt snygg design den har; knappt någon kamera har på den punkten överträffat Pentax ME modell, om än några är nära som tex Olympus OM-1 & OM-2

Kundtjänst: Min 1:a ME var på rep 2 ggr.
2009-01-21 mlindblom


Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: liten, lätt
MINUS: kan inte bestämma så mycke själv

trevlig liten lätt kamera... MEN man kan inte ställa in tiderna helt manuellt, utan måste hela tiden kompensera med över- underkompenseringen när man tar i lite motljus etc...

Nä, skulle hellre rekomendera ME Super. I princip samma kamera men kan köra helmanuellt (om än lite feppligt med knappar istället för ratt)

Liknande produkter: Pentax ME Super

Pris: 300
2008-11-28 muhamed


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätthanterlig, mycket kompakt, kostar ingenting idag
MINUS: inga alls

En helt fantastisk kamera. Det är synd att hus av samma höga kvalitet inte tillverkas idag.

Pris: 150
2008-10-27 Speedy45


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt att fota med. Bra med ljuskompesation -2 0 +2
MINUS:

Liten och lätt resekamera med tidsautomatik. Hade en MG på 80-talet , men köpte ME 2008 och är mycket nöjd med den.

Liknande produkter: Miranda EE

Köpt hos: Tradera

Pris: 300
2008-10-23 J.Netteberg


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Titta och tryck.
MINUS:

Min äldre favorit med 40mm Optik så är den perfekt i rockfickan. Har varit ersättare till min Nikon F3HP när jag rest runt i olika länder.

Köpt hos: Köpt på auktion i Malmö

Pris: 400
2008-09-18 Ventures


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Liten och lätt
MINUS: Inte så robust. Saknar det där lilla extra.

Det här var på 80-talet. Efter att ha släpat på både Praktica och Mamiyas gamla 35mm kameror tyckte jag först att det var ett riktigt lyft med en "modern" kamera med automatiska slutartider. Som sagt liten och behändig med ett ljusstarkt 50mm. Någon axel i frammatningen gick sönder, vilket inte borde ske. Det gick att laga med nya delar och lite finmekaniskt tålamod. Windern som passade var en klen historia som inte tillförde så mycket. Klassiskt winderfel är att den lilla plastöglan på batteriluckan går av. En bristfällig konstruktion som kan lagas genom att borra två små hål och sätta i en ögla av ett gem.
Jag tog åtskilliga rullar tills jag märkte att den inte gav den skärpa som jag sökte. Sedan bytte jag till ett fabrikat jag fortfarande håller mig till.

Kundtjänst: Lagade själv

Köpt hos: En fotoaffär på Hyttgatan i Sandviken
2008-01-25 exilmas


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Har aldrig krånglat på över 25 år.....!!!
2006-10-29 od_foto


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Kom med en 50mm/1,7 som kitglugg, helt överlägsen alla fåniga ljussvaga kitgluggar som sitter på husen idag.
MINUS: Näe, jag tror inte jag hittar några, förutom att den inte är digital då... :-p

Köpte min ME i slutet av 70-talet. Min första systemkamera. Den funkar klockrent än i dag. Jag kommer alltid att ha den kvar, ska jag plåta med film igen är den självklar, så jag ser till att hålla fräscha batterier i den, även om den vilar rätt mycket nu när digitalbilderna tagit över.

Söker du en lite äldre, men still-going-strong kamera för vanlig film är denna självklar.

Kundtjänst: Haft ett fel under de snart 30 åren, spegeln hängde sig. Fixat på en dag hos någon firma som Pentax rekommenderade (minns inte vilken).

Köpt hos: Expert Fridhemsplan
2006-01-19 Petterus


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
Har denna när jag tar svartvitt och framkallar själv...Rolig kamera..har en winder eller vad de heter också. Gör de lite roligare att fota med denna kamera!
2005-11-06 jonasw


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Enkel att använda. Snygg
MINUS: Saknar knapp för skärpedjupskontroll.

Pentax ME är en enkel "titta tryck kamera". Faktiskt ganska annorlunda är sin syster Pentax MX. Jag använder min mest till dia och negativfoto då det ska vara enkelt att ta bilder. ME;n och MX; är helt olika kameror både till använde och konstruktion - trots tillsynes ser lika ut. Tidsautomatik och ridåslutare. ME:n ersattes senare av MESuper. Jag tycker dock att ME: är snyggare och har färre knappar. Min är helsvart, vilket är ganska sällsynt.

Liknande produkter: MESuper, MG, MX och Chinon CE, Nikon FE

Kundtjänst: Min Pentaxutrustning är fullservad av Kamerateknik, Malmö, december 2004.

Köpt hos: Beg, Stockholm, 1991

Pris: 1000
2005-02-24 Sten-Åke Sändh


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten, mycket smidig och näst intill oförstörbar.
MINUS: Inte speciellt flexibel

Köpte min på 70-talet. Har haft den på många och långa resor i 20 år. Perfekt som resekamera. Jag har tappat den i marken 2 gånger (hårt) men den har knappt påverkats av detta alls. Ett 100 mm objektiv som satt på sista gången "knirkar" lite om man ställer in skärpan (verkar ta i en fjäder inne i objektivet om liten bländare ställts in av kameran) men annars funkar det lika bra som vanligt. Jag har utsatt den för nästan allt, fukten i Laos, dammet i Afghanistan, slag och omild behandling på bussar, tåg och båtar. Det enda som inte funkar efter över 20 år är räkneverket som lade av nån gång i slutet på 90-talet (men vem behöver egentligen ett räkneverk)? Man kan ju alltid riva av en flik av en filmkartong och sätta in den i det lilla filmfliksfacket som finns bak på kameran med den vita kartongsidan utåt. Sen är det bara att komma ihåg att göra ett minnesstreck per bild med penna. Jag kommer alltid att ha min ME kvar. För många med mig är detta en verklig kultkamera. I jämförelse med det hantverk som ligger nedlagt i ett ME-hus är många moderna kameror pinsamt usla i sin plastighet. ME var en billig brukskamera när den kom. Ska man hitta något motsvarande välbyggt idag så inte hittar man det i det segmentet.

Liknande produkter: Olympus OM-1. Även det en lysande liten kamera.

Köpt hos: Fotoaffär (nedlagd idag) på Vasagatan i Stockholm

Pris: 800
2005-01-28 Leo S


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kompakt, pålitlig, enkel
MINUS: Begränsade manuella möjligheter

Köpte denna 1979 tillsammans med ultrakompakta 40/2,8 för mitt "muckarbidrag". Jag älskade att den kunde slinka ner i vilken ficka som helst, den fick bl a följa med i smyg på konserter med fotoförbud (preskiberat). Tog bra bilder, pålitlig centrumvägd ljusmätning som man "visste var man hade". Aldrig problem eller reparationer.

Man kunde sakna manuell inställning ibland, men att välja slutartid genom att ändra bländaren blev snabbt en vana.

Senare köpte jag till en 24:a och en 100:a. Gav bort hela paketet för några år sedan.

Skulle jag idag vilja ha en SLR i fickformat skulle jag mycket väl tänka mig att köpa en beg ME/MX/ME Super med 40:an igen.

Liknande produkter: Olympus OM-1/2, men vad jag minns var den klart dyrare.
2004-06-02 Grantun


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
Använder Me'en ljusmätare,men avvänder oftare MX'en.
Med MX'en har jag tagit mina bästa bilder.
Bra då optiken passar på båda kamrorna, så man kan ha olika optiker på och snabbt ta en bild.....men ME'n blir nog mäst en reservkamera för mig........

Pris: 300
2004-06-01 carlén


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket gediget byggd och samtidigt väldigt kompakt.
MINUS: Ingen skärpedjupskontroll. Lamellerna i frammatningsvalsen tenderar med åren att torka och således ge dåligt grepp om filmen.Liknande produkter: Canon AE-1
2004-05-21 Liedman


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättbegriplig, inga konstigheter, mycket robust
MINUS: Saknar en del saker man vant sig vid i modernare kameror

Köpte den här kameran begagnad 1988, och har sedan dess varit med lite överallt, däribland både en Hultsfred-festival och Nordkorea (på allvar, jag lovar); den har gått med grace genom allt detta och fungerar fortfarande.

Har varit tvungen att rostrengöra funktionsvredet vid ett tillfälle (lätt att göra själv) och fått mindre problem med ljusläckage.

Kameran har ett automatiskt läge där du väljer bländare och kameran tid, ett läge med fast slutartid (1/100s), samt bulb. Räcker en stund, men det hade varit kul att kontrollera t.ex. slutartid bättre själv. Räcker dock mycket långt, och jag har tagit många fina kort med denna kvalitétsprodukt.

Ett plus är att kameran fungerar i läget för fast slutartid även utan batteri.

Pris: 1200
2004-01-12 mcqueen


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Kompakt och användarvänlig
MINUS: -

Som en Volvo 240. Inga krusiduller, mycket bra nybörjarkamera som tar skarpa kort.
Pentax storsäljare som under 80-talet såldes i miljontals exemplar. Fortfarande lätt att få tag på och relativt billig.

Köpt hos: privat

Pris: 500
2002-11-22 huggyviking


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lattanvand kamera med fina mekaniska egenskaper.
MINUS: Man kan inte stalla slutartiden manuellt om man vill framtvinga en medveten over- eller underexponering.

Fin kamera som ersatte K1000. Den ar halvautomatisk, vilket gor att du inte kan stalla slutartid manuellt. Detta medfor vissa begransningar vid fotografering i svora ljusforhollanden.
Robust kamera med fin tillforlitlighet. Min kamera agdes av min far innan jag tog over den, och med den togs ett antal tusen rullar innan mekanisk service behovdes. Sedan dess har det gott som toget igen. Aldrig nogra problem med elektroniken heller.
Jag gillar blixtsync po 1/100-dels sekund, vilket gor att om batterierna tar slut, kan du fota helt mekaniskt med denna installning. Bara att valja blandare efter ljusforhollanden och kora po.
Annan fordel ar att hela Pentax objektivtillverkning med K-fattning passar, vilket ger ett enormt urval nar det ska kopas optik.

Liknande produkter: Detta var en gova, so det var inte so mycket att valja po.

Kundtjänst: Med lite detektivarbete gor det att hitta utmarkta servicestallen.
2002-11-18 uffes


Hållbarhet: 1
PLUS:
MINUS: Vill bara orda om ME Windern, den med 6 batterier i. Min erfarenhet är att den är alltför klen. Inte sällan "kurkar den ur" mitt i en frammatning och då måste windern skruvas loss från kamerahuset för att "komma vidare"

2002-05-18 Pentapix


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Liten & lätt, befriad från finesser.
MINUS: Tillförlitligheten hos elektroniken.

Ackes tidigare inlägg visar samtliga funktioner på denna modell. Det jag kan tillägga är att den saknar nedbländning, vilket man nog inte kan kräva av priset. Egna erfarenheter är att 4 av fem ME-hus jag haft har strulat med elektroniken, inte bara vid fuktigt väder. Detta har resulterat i felaktiga slutartider och låååånga väntetider på verkstan. Dock har jag hört många, många nöjda ägare som just påpekat en hög tillförlitlighet.

Kundtjänst: Sådär

Köpt hos: Nybro Fotomagasin
2002-01-03 acke


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Liten, lätt, smidig, snygg, hög hippfaktor. Stort utbud ny och beg. optik, Pentax håller ju fast vid K-fattningen fortfarande. Flera udda kameramärken, typ Chinon, har oxå nyttjat K-fattningen.
MINUS: Eftersom modellen är från 70-talet så saknar den ju en del "moderna finesser" som autofokus, flerfältsmätning och motordrift. Men den räcker långt ändå. ME tar i de flesta fall lika bra bilder som vilken modern super-duper-Dynax-EOS-F6 som helst.

Jag ägde en Pentax ME för ca 20 år sedan. En mycket liten och mycket trevlig kamera med tidsautomatik och centrumvägd ljusmätning. Lysdiodramp visar vald tid i sökaren. Inga manuellt inställbara tider förutom blixtsynktiden (1/100 eller 1/125, minns ej). Blixtsynktiden funkar dessutom utan batterier, bra nödlösning om batterierna tar slut. Manuell exponeringskompensation +-2 steg gör att man inte saknar manuella tider så mycket. Lös winder fanns som tillbehör, men då blev kameran genast mycket klumpigare. Bland objektiven fanns en ultrakompakt 40mm-glugg - med den påsatt slank kameran lätt ner i minsta byxficka. Jag minns inte om kameran hade nedbländningsknapp.

Jag var mycket nöjd med min ME. Kan bara komma på en brist: elektroniken lade av några gånger när jag plåtade i mycket fuktig väderlek. Men så fort kameran fått torka i rumsvärme så funkade den igen.

Några år senare kom ME Super som i princip är en ME uppgraderad med manuell tidsinställning. Bra kamera det oxå.

OBS: Betygen är satta i relation till jämförbara kameramodeller från sent 70-tal.

Elinchrom Rotalux Softboxes