Pentax Program A

Betyg


(4.33/5)

Summmering

Föregångaren av Pentax Super Program.

Kom ut: 1984
Exponeringsval: P, Av, M
Slutartid: 15 ~ 1/1000, B
Blixtsync: 1/100 ~ 15, B
ISO: 6 ~ 32002020-10-15 Måns H


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket liten. Lätt. Rätt snygg. Känns bra. Låter bra. Programautomatik eller bländarstyrd automatik. Kompatibel med i stort sett alla K-bajonettlinser, har dom manuell avståndsinställning funkar det nog.
MINUS: Micklig att använda för manuell styrning. Tiderna syns bara i sökaren och inte alls då det är dåligt ljus. Kortaste slutartid 1/1000 kanske en begränsning.

Minsta SLR jag sett. Lätt, men inte plastig. Brassing på undersidan av mitt ex. Bra sökare som i mitten har en helt OK snittbild för att ställa in skärpan. Som man ju får göra manuellt. Slutarljudet mycket tydligt men låter bra, bara ett kort KLICK! På långa tider hör man (klick)....KLICK. Spegelnedfällningen känns i huset, men inte uppfällningen, så bildkvalitén borde vara OK.

Kameran har få knappar. Läge A ger programautomatik om objektivet står på A, annars får man bländarstyrd automatik. Då ställer man in bländaren, kameran tiden. Det finns manuella möjligheter men de är mickliga. Man kan stega fram olika inställningar men man måste hitta dom i ett fönster i sökaren, ett fönster som inte syns i dåligt ljus.

Ännu så länge har jag bara kört torrsim motsvarande 4 rullar film för att lära mig kameran. Den väljer samma exponering som min K-1.

Köptes på öppet köp hos Myrorna. Den var stendöd, det gick inte ens att dra fram filmen. Nya batterier och den fick liv. Rengöring av kontakterna till objektivet och den började mäta ordentligt. Känns nu som en ersättare för den Nikon F3 jag sålde för länge sen och saknat lite.

Kundtjänst: Myrorna gav mig öppet köp som inte behövde användas

Köpt hos: Myrorna

Pris: 279
2006-05-03 Sture E.


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättanvänd, smidig och god kvalitet.
MINUS:

Detta var den kameran som gjorde att jag upptäckte glädjen med att fotografera! En liten nätt kamera med ljus sökare och bra sökarinformation med dioder. För några år sedan var den lika dyr att köpa - 20 år begagnad - som att köpa ny. Den är faktiskt känd för sin goda kvalitet. Har jämfört bilder tagna med denna och min Nikon F3. Resultatet var förvånande - bilderna blev lika skarpa och välexponerade! Hittar du en billigt, så köp den!

Köpt hos: Nedlagd butik i Göteborg -84

Pris: 3000
2003-05-29 childofgaia


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Enkel. Hyffsat robbust och låter så fint.
MINUS: Omöjligt att se visarna i kameran i dåligt ljus.