Leica Q

Artiklar om produkten


TEST: Leica Q typ 116

Betyg


(5/5)
(4/5)

Summmering

Leica full format 24MP. Fast 28mm 1.7.2018-10-27 rikitikitavi


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: IQ, Snabb Af. Väldigt fint ljusstarkt objektiv. Byggkvalite'n och ergonomin. Lätt att använda, Inbjuder till att fota, rolig att använda.
MINUS: Storleken? Priset.

En av de bästa och framförallt roligaste och mest inspirerande kamerorna jag någonsin använt.
En kamera man verkligen vill ta upp och som går lätt att ta bilder med. Enkla användarvänliga menyer. Alla reglage och knappar känns rätt och finns inte i överflöd utan precis de som behövs. Kanske hade man önskat sig en eller två till Fn knappar att kunna fler funktioner till, men överlag finns det precis rätt mängd av rattar och reglage så det inte kommer i vägen för fotograferandet.
Ergonomin och byggkvaliteten är superb. har sett några klaga lite på att den känns hal i och med att man inte har något större grepp att hålla i. Men med den lilla tum ingjutningen bak på kameran får man ett fint grepp som jag tycker räcker fint och det är ett skönt sätt att hålla kameran på och fotografera med.
Jag köpte dessutom till ett så kallat "stealth" cover ifrån Tekiac där det förutom att skydda kameran också sitter ett litet grepp på sidan så det känna ännu tryggare att hålla kameran i handen. Kameran blir dock något större med det, men det är marginellt och ger ett bra skydd för kamerans underdel och framsidan.
Objektivet på Leica Q är av fantastisk kvalitet. Bland det bästa jag upplevt, att ställa manuell fokus är ett rent nöje och att växla om från manuellt till autofokus men också ha möjligheten att välja macro läget på ett väldigt smart och enkelt sätt känns väldigt genomtänkt. Allt känns bara lätt och smidigt att använda.

Bildkvalite'n är bland det bästa jag upplevt med någon kamera. Och att den finns i den här lilla kompakta kameran är rätt fantastiskt. De starka färgerna och 3d känslan i bilderna gör att den har en unik "look" och känsla som jag verkligen gillar. Man ser att det är en Leica Q som tagit bilderna tycker jag.
Jag tycker den lämpar sig bäst för gatufoto och landskapsbilder, Den är i stort sett knäpptyst och med den snabba autofokusen tar man snabbt kort utan att man hinner sticka ut eller störa folk i sin omgivning. Den är lätt och smidig att gå runt med, kanske kunde den varit något mindre i omfång så man kunde få ned den i en jackficka. Men med en modell mindre kameraväska känns den ändå smidig att ta med sig överallt.
För landskapsfoto lämpar sig de vackra färgerna och den fina bildkvalite'n väldigt bra. Finns mycket utrymme för att dra i kurvor för skuggpartier i efterbehandlingen.
Även om de större fullformatarna kanske är vassare överlag när det gäller brus tycker jag att den funkar fenomenalt bra i förhållanden med dåligt ljus. har nästa aldrig känt att den inte räcker till och då ha jag fotat i miljöer med riktigt dåligt ljus.
Med den nyaste FW uppdateringen löste de dessutom flera saker jag tycket kunde vara ännu bättre, bland annat valet av Fokus som låg inne i menyerna och var svåra att ta fram, nu kan du knyta det till användar profiler så du lätt kan skräddarsy olika alternativ för att fotografera.
Finne helt enkelt inte mycket att klaga på förutom priset då möjligen. Men samtidigt får du också något jag inte existerar idag i någon annan form. En väldigt bra och kul kamera att fota med och som ger en unik speciell känsla i bilderna.

Liknande produkter: Fuji X100F, Fuji X-T2

Pris: 43000
2016-12-11 bassa


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Skärpa kontrast färg, gråskala. Snabbhet.
MINUS: Inget annat en påslaget

Fantastisk kvalitet. Snabb Af, tyst slutare. Bilderna blir naturligt fina, såväl färgbilder som svartvita bilder.
Jag vet inget jag kan klaga på , jo möjligtvis att den känns aningens klumpig, och en liten detalj. Påslaget . Det är mycket lätt när man sätter på kameran att man för påslaget ett steg för långt och får därmed seriebilder i i stället för singelbildsiinställningen.

Liknande produkter: Fujifilm X-T 2
2016-07-12 trumflis


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En riktigt genomtänkt, välbyggd och högkvalitativ kamera.
MINUS: Saknar att laddaren inte är spänningsuniversell, så det går att ladda batteriet även med 12 volt

Har haft Leica M4 o M9, med äldre o nya objektiv som alla varit sagolikt bra. Men Summiluxobjektivet övertrumfar. Kameran är intuitiv att förstå sig på och det som döljer sig i menyer finns i den grundliga bruksanvisningen. Den överraskar med sin mångsidighet.
14 mars 2016. Har nu haft kameran en tid. Att lära sig funktionerna var lätt, även utan brux. Optiken är fantastisk, kul med macroläge.
Snabb AF, funkar fint i autoläge även om jag föredrar manuella inställningar.
Kameran levererar fina bilder om jag bara gör min del rätt. Känns bra att ha den med sig överallt.
30 juli 2016
Idag har jag uppdaterat kameran till 2.0 Funktioner som användarna haft synpunkter på är nu justerade.
Augusti 2018
Nu en 3.0 uppdatering. Smärre funktioner och justeringar. Eg. inget jag saknat. Men kul att de lyssnar och åtgärdar
Är fortfarande mer än nöjd
11 dec 2018
Efter tre år har jag nu sålt kameran, inte utan lite vånda. Jag är lite less på foto för tillfället. Har hänt förr

Liknande produkter: Sony A7II, några varianter med Zeiss optik. Suveränt fina kameror, men..

Kundtjänst: Wibergs Foto funkar alltid bra

Pris: 39000
2016-07-11 morgondotter


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: spännande att undersöka på ett lätt sätt
MINUS: avstängningsknappen kan jag lätt glömma att stänga av - den är lite otydligt markerad

kameran utvecklas ju mer jag använder den - dvs lär känna den

jag använder den till att börja med under helt olika ljusförhållanden för att se vad den klarar - den här kameran lockar mig till att återgå till s/v fotografering då gråskalan känns som på den analoga tiden

Pris: 39
2015-11-28 frankgi


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus, bildekvalitet, søker, smidig objektiv som responderer veldig veldig bra, iso-egenskapene, menyer. EGENTLIG ALT.
MINUS: Ingen spesielle svakheter. Men kunne kanskje lagret større data hurtigere.

Et fantastisk verktøy for sitt bruk.

Pris: 37500
2015-07-05 tedsc456


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Grym byggkvalitet. Grym auto focus Mycket skarp optik. Mycket fina bilder
MINUS: 28mm är inte optimal för foto av människor - MEN bildkvaliten är så bra att det är inga problem att zooma till motsvarande 50mm i Lighroom.

Min första Leica. Haft den i snart 3 veckor, tagit ca 300 bilder och måste säga att jag är fenomenalt nöjd. Har sedan tidigare haft både Sony RX1 och Fujifilm X100S och denna är klart bättre (även om jag måste säga att RX1 var lite skarpare och X100S ger väldigt fina hudtoner i JPEG). Otroligt snabb i autofocus etc. och tar fantastiskt skarpa bilder men nästan oändliga möjligheter till modifiering i Lightroom. Ger en underbar egen Leica-look.

Liknande produkter: RX1, X100S

Pris: 39500

Miops Capsule360