Annons

Nikon Nikkor AF-S DX 12-24 f/4G IF-ED


Summering

DX Nikkor, specialdesignat objektiv för Nikons digitala systemkameror, t ex D70, D100 och D1-serien. Erbjuder vidvinkelfotografi med en bildvinkel som motsvarar 18-35mm i 135mm formatet.



Betyg


(4.39/5)
(baserat på 23 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Paul Krawitz
2013-01-31 mrpk
PLUS: Robust, skarp, snabb autofocus, mångsidig. Bra zoom och högt bygg kvalitet.
MINUS: Priset, liten bländare.

Helt enkelt bästa vidvinkel i DX format när det gäller både optik och byggkvalitet. Att det är bara f/4 är ingen nackdel i praktiken. Mångsidig objektiv tack vore hyffsad zoom.

Har provat även Tokina 11-16 f/2.8. Halva priset på Tokina betyder halva prestanda, lite mer vidvinekl men mycket mindre mångsidig (för liten zoom), långsammare autofocus, lite sämre optik... Nikon är Nikon, bäst.

Liknande produkter: Tokina 11-16 f/2.8

Pris: 10000
Hans Erik Hansson
2011-07-16 Ventures
PLUS: Bra skärpa. Ger oftast tillräcklig vidvinkel i DX.
MINUS: Lite kort omfång uppåt.

Jag gillar detta objektiv som för närvarande sitter på för det mesta inomhus, så länge blixten används och även utomhus. Det är dock inget allroundobjektiv då 24 mm inte räcker särskilt långt när avståndet ökar och man vill fånga något enskilt objekt. På riktigt nära håll och vid landskapsfotografering är det ypperligt. Bra skärpa ända ut i kanterna. Snabb och tyst fokusering. Filterkostnaden börjar bli hög med 77 mm filtergänga.

Tillägg 2013-11-14. Det där jag sa om allround innan, glöm det. Det här objektivet sitter på nästan jämt. Fortfarande klar favorit.
Tillägg 2014-10-21. Sitter fortfarande på som standardglugg både hemma och på resor. Gillar att kunna komma riktigt nära och ändå få med mycket av omgivningen. Allt med skärpa. Det hade varit ännu bättre med vädertätning, men jag har inte upplevt några problem hittills.
Tillägg 2016-03-18. Har sålt pga. övergång till Fx. Kan konstatera att detta objektiv var bättre än min ersättare 16-35/4 på flera punkter. Motljusegenskaperna, man kan fota rakt mot solen med obetydliga "flares". Storlek/vikt, mycket mindre och lättare. Skärpan, tycker 12-24 är överlag skarpare.

Liknande produkter: Nikon 16-35/f4

Köpt hos: Privat
Bo Maltanski
2011-05-19 bomalt
PLUS: Liten och lätt, bra motljusegenskaper, skarp
MINUS: Funkar bara fullt ut på en DX-kamera, ganska dyr

Skojig kort brännvidd till en DX-kamera. Bra skärpa!

Funkar väldigt bra i motljus också. Ljusstyrka 4 genom hela zoomområdet.

Synd att den bara fungerar fullt ut på en DX-kamera. När jag gick över till FF blev den liggande oanvänd. Då blev det en 14-24 mm/f 2,8 istället vilken också kan användas på en DX-kamera, dock blir brännvidden 2 mm "längre" i det fallet.

Även om det är välbyggt inger det dock en lite "plastig" känsla.

Kundtjänst: Inte behövt

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 10250
Ola Dusegard
2009-05-03 iSolen.se
PLUS: Skärpan, motljusegenskaperna, storleken, snabbheten, vikten, f/4 genom hela omfånget.
MINUS: Priset.

Härligt objektiv som jag änvänt mest för stadsfoto och inomhusfoto. Har haft det på dagar i sträck. Var favoritgluggen under 2008. Har nu uppgraderat min kamera från D300 till D700 och det går faktisk att använda på en fullformatare om man begränsar sig till 16-24. Pga FF blir det en rätt extrem vidvinkel. Ett trick: croppar man till kvadratiskt format kan man gå ner till hela 12 mm vidvinkel.

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 10.5
2009-05-02 esign
PLUS: Ganska litet och kompakt. Bra skärpa speciellt från 15mm och uppåt. Bra antireflexbhandling.
MINUS: Något mjukt i kanterna på 12mm och full öppning. Bara 4.0.

Köpte det begagnat eftersom nypriset är för högt. Det är inte det objektiv jag skulle ha valt om det funnits ett bättre alternativ för en D300. Canons 10-22 är bättre och billigare, men nu har jag Nikon. Nikkor 14-24 är för stort och ömtåligt (och för dyrt) och inte nog mycket vidvinkel för DX-formatet. Ändå fungerar 12-24 bra för det mesta och är, om jag skall vara ärlig, ett av mina skarpare objektiv när jag granskar tagna bilder. Alltså en ganska bra kompromiss som jag förmodligen kommer att behålla även om jag går upp till FX-formatet, det går att använda från 18-24mm även då. Bästa bländare jämnt 8, bästa bländarområde 5,6-11 eller 8-11 från 20 till 24mm.
Det stora motljusskyddet är fruktansvärt, men även ett mycket platt gängat som jag provade gick inte att använda för att det vinjetterade svårt på 12mm.

Liknande produkter: Sigma 10-20, Sigma 12-24, Tokina 12-24, Tokina 11-16, Tamron 11-18, Nikkor 14-24, Nikkor 14/2.8

Köpt hos: Privat

Pris: 5500
Erik Ringhede
2009-04-04 volodja
PLUS: Objektivet känns gediget. Presterar bra jämfört med motsvarigheter från andra tillverkare.
MINUS: Priset är på tok för högt. Särskilt med tanke på att det är en DX-glugg.

Sedan jag kastade mig in i digitalfotograferande med en Nikon D70s, har det kännts lite taskigt med förlängningsfaktorn. Smidigt för fågelskådare och smygfotografer, men jobbigt för de som gillar lite mer vinklar och djup i bilderna.

Det här är inget objektiv jag skulle köpa nytt. Elva och ett halvt tusen är det inte värt. Inte med tanke på att för drygt femtusen mer pengar kan du få 14-24, som skiljer sig otroligt mycket i kvaliten.

Jag fick tag på mitt exemplar begagnat för sextusen. Först blev jag otroligt besviken på skärpan. Då jag tidigare bara ägde ett 18-70, vilket tydligen ska vara en ovanligt bra normalzoom för sin prisklass, kändes 12-24an suddig.

Jag lade ut lite exempelbilder på fotosidans forum. Det var tack vare responsen där och när jag gick tillbaka för att titta på bilder jag tog med Canons motsvarighet för två år sedan. Skärpan där var inte mycket bättre.

Man får inte den där riktiga skärpan med grundinställningarna. Men med lite hjälp av Camera Raw och antagligen ännu mer med Capture NX2, kan man få upp skärpan till mycket bättre resultat.

Liknande produkter: Canon 10-22, Tokina 12-24

Köpt hos: Genom annonsmarknaden på Fotosidan.se

Pris: 6000
Ola Dusegard
2009-03-04 iSolen.se
PLUS: Skärpan, motljusegensklaperna, CA, litenheten, vikten
MINUS: DX

Det här är nog mitt favoritobjektiv och det sitter på väldigt mycket. Det är en av anledningarna till att det är svårt att ta steget upp till FF eftersom det inte finns något motsvarande FX-objektiv.

Liknande produkter: Sigma 10-20

Köpt hos: Kameradoktorn
Johnny Buchwald
2009-03-03 Johnny Buchwald
PLUS: Motljusegenskaper, liten och smidig!
MINUS: Inte hittat något.

Det här är en riktigt trevlig liten sak. Jämför man med t.ex. 17-55 så har den lite att önska i byggkvalite, men å andra sidan får man en betydligt lättare optik i och med 12-24:an.

Optikens stora stryrka enligt mig är dess motljusegenskaper som jag tycker är riktigt bra. Vart förvånad första gången jag tog en motljusbild.

Jag är ingen skärpetestare och lämnar därför den bollen vidare till andra som anser det vara viktigt, men min helt oventenskapliga erfarenhet av den här optiken är att den levererar så väl god skärpa som bra kontraster och detaljrikedom.

Objektivet gör sig bäst i mitt tycke då man kommer riktigt nära saker, då kommer den till sin rätt.

Riktigt bra optik som jag inte hade kunnat vara utan!

Liknande produkter: Nej

Kundtjänst: Riktigt bra!

Köpt hos: Cyberphoto
Mikael Ackelman/N
2008-04-19 Mikael Ackelman
PLUS: Lätt, smidig, trevlig att jobba med
MINUS: optiska prestanda vid kortare bränvid än ca 18-20mm

Smidigt ooch lättarbetat objektiv. Tyvärr tycker jag inte att den håller optiskt på kortare brännvider. Från ca 18/20 mm bra men kortare, nej inte tillräckligt för att jag skall bli nöjd. Sista året med 12-24 i kameraväskan låg den nästan helt oanvänd. Körde alltid 17-35/2,8 istället. Visst, inte möjlighet till samma stora bildvinkel men bra resultat i hela brännvidsområdet är vktigare för mig.

Liknande produkter: Såld!
Johan Igelström
2008-01-04 endah
PLUS: AF, Skärpa, 77mm filter
MINUS: Lite väl plastig, bara F4, motljusskyddet, DX..

Trevlig glugg, ogillar dock det plastiga höljet.
Leif Eliasson
2007-05-01 Leif Eliasson
PLUS: skärpan den snabba och tysta autofokusen.
MINUS: Sulle vara ljusstyrkan, 2,8 hade suttit bra.

Har länge saknat ett riktigt vidvinkelobjektiv till min D200 - 12-24:an är ett alldeles utmärkt objektiv, skarpt, lagom stort för att vara en zoom, snabb och exakt fokusering. Känns stabilt.

Köpt hos: YFO
paul innergård
2006-12-22 Palletheking
PLUS: Riktig vidvinkel för DSLR, låg vikt men ändå skapligt välbyggd, skarp som attan och bra redan på största bländare, Af-s är underbart.
MINUS: Finns egentligen inga, skulle eventuellt vara pris i relation till byggkvaliten.

En suverän glugg med det perfekta omfånget för DSLR. För den här typen av zoomomfång räcker bl 4 gott och väl. Skapligt välbyggd och balanserar bra på en D200. Har blivit den nya favoriten, sitter på som standardglugg nu mera. Det som förvånade mig var den höga upplösningen (även i kanterna) och hur pass raktecknande den är trots sin extrema vidvinkel. Kanske är min 17-55 något skarpare, men det är ganska marginellt. 12-24 är en mycket bra glugg, tveka inte o skaffa en själv.

Liknande produkter: Tokina 12-24

Köpt hos: B&H New York

Pris: 8500
Anders Weiss
2006-11-24 Farbror
PLUS: Snabbt. Härligt omfång.
MINUS: Inga hittills.

Tycker att det känns gediget. Made in Japan.

Ett objektiv jag trodde jag skulle använda vid 'speciella tillfällen' men man blir verkligen beroende av det. Ett objektiv jag kan rekommendera.

Köpt hos: ebay.com
2006-06-18 Orky
PLUS: Omfånget, fokushastigheten.
MINUS: Skärpan

Jag är splittrad. Jag gillar brännvidden men jag vet inte vad jag ska tycka om skärpan, tycker inte den är så bra som jag hoppats på, varken vidöppen eller nedbländad. Frågan är om jag har fått ett dåligt exemplar eller om det var dumt att köpa det två veckor efter ett 70-200 VR.

hastigheten är det inga problem med, fokus sitter där den ska innan man hinner blinka. Optiken är bra byggd. Det jag skulle vilja veta är om det är vädertätat eller inte. Med en d1 och 70-200 är jag inte feg för rejäla regnskurar men jag är osäker på 12-24at.

Edit 2007-02-08:
Har nu sprungit runt med den här hela hösten på jobbet. Det jag skrev om skärpan tidigare står fast, den saknar den där "krispigheten" på bilderna, men den duger fullgott för mig. Ett problem är motljusskyddet som lossnar på tok för lätt, så det sitter nu fasttejpat med eltejp.

Liknande produkter: Tokina, Sigma 12-24.

Kundtjänst: Cyberphoto är sinnessjukt bra och trevliga att ha att göra med.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 11000
johan Ahlbom
2006-05-28 Johan Ahlbom
PLUS: Brännviddsomfånget! kontrast o färgåtergivning. Byggkvaliteten. Lagom tung. Snabb AF.
MINUS: oskarpa hörn o distortion vid korta brännvidder.

Inte världens skarpaste på stor bländare o kortaste brännvidd, men för min del så är jag helnöjd med tanke på att det är en zoom! Gillar bildkvaliteten i övrigt, kontrastrikt o fina färger.

Liknande produkter: tokina o sigmas motsvarigheter.

Köpt hos: Fotofile.net , MBK Center Bankok.

Pris: 8300
Henrik Ekstrand
2006-03-19 Clouseau
PLUS: Snabb tyst fokus. Bra skärpa och obefintlig vinjettering redan vid lägsta bländare. Kommer med motljusskydd. Klarar av filter.
MINUS: Distortionen vid 12-15mm. f4 som lägsta bländare.

Distortionen vid 12-15mm kan vara svår att få bukt med i t ex PS men med programmet PTlens är det enkelt fixat (kostar 35kr). Problemet syns dock mest vid arkitekturfoto eller när man har helt raka hoizonter. f4 är inget kul särskilt på ett hus med APS-stor sensor. Att få något annat än skärpa i hela bilden är näst intill omöjligt. Men med vidvinkelzoomar har man inget alternativ. Det får ju dock sägas att man hur som helst kan köra på f4 konskekvent för gluggen presterar mycket bra redan där vad gäller skärpa och vinjettering. Motljusegenskaperna är klart godkända och CA är även det under kontroll. Gluggen känns därtill mycket välbyggt, fokuserar snabbt och tyst och kommer med motljusskydd.

Liknande produkter: Sigma 10-20mm

Köpt hos: www.shop.multimedia.de

Pris: 8900
Björn Fredriksson
2006-01-27 partystarter
PLUS: Bildvinkeln, skärpan och den gedigna känslan
MINUS: Priset (över 10000:-)

En riktigt bra vidvinkel helt enkelt. Har inte märkt av några direkta svagheter och med tanke på hur mycket jag har plåtat med den borde jag sprungit på dem vid det här laget om de fanns. Naturligtvis är priset inte det roligaste men dessvärre är det väl så med vidvinklar... De kostar satan och är svåra att göra riktigt ljusstarka trots att de kräver stora filter.

Gluggen känns mycket gedigen, motorn är mycket tyst och känslan av att jobba med objektivet är härlig. Kanske inget att satsa på om man inte är ganska petig med känslan i grejerna utan mest söker bildvinkeln. Isåfall är nog Tokinas motsvarighet ett bättre alternativ för mycket mindre pengar.

Liknande produkter: Tokina 12-24, Sigma 12-24

Köpt hos: Kameradoktorn
Francesco Sapienza
2005-10-28 francesco
PLUS: Bra med en riktig vidvinkel
MINUS: Inga

Nöjd med köpet

Köpt hos: Digital Rev

Pris: 7000
Andreas Kanon
2005-05-06 Andreas K
PLUS: Snabb AF. Skarpa bilder (D70). Storlek. Frontmonterad lins.
MINUS: Känslig för motljus

Väldigt nöjd med detta objektiv då det erbjuder en möjlighet att montera ett linsskyddande filter framtil.
Jag jämförde den med Sigma EX 12-24 men Nikon kändes mer gedigen.

Liknande produkter: Sigma EX 12-24

Kundtjänst: Inget behov

Köpt hos: Chung Pui Photo Supplies, 44 Stanley Street, Hong Kong

Pris: 5700
Bo Ignell
2005-05-06 Slowfinger
PLUS: Väldigt lite distorsion. Kontrastrikt och överraskande skarpt. Obefintlig vinjettering ens på största bländare.
MINUS: Möjligen ljusstyrkan då, men man kan inte få allt för så lite pengar. Lite CA också vid starka kontraster typ grenar i motljus. Frågan är om det går att bygga vidvinklar helt fria från fenomenet?

Har provat diverse vidvinklar för min D70. Tycker att Nikon har lyckats mycket väl med 12-24. Fullständigt överlägsen kitlinsen 18-70 som jag tycker är aningen överskattad. Både i 18-läget och i 12-läget faktiskt. Tycker att den faktiskt ser lika bra ut som Nikons svindyra, fasta 14 mm-objektiv.

Liknande produkter: Sigma 12-24. Nikon 14 mm, Sigma 14 mm.

Köpt hos: B&H New York (momsfritt)

Pris: 6600
peter skjold petersen
PLUS: Super skarp linse
MINUS: Lysstyrken er på F4 den skulle være F2,8

lille og kompakt, kan ikke laves bedre
Per Ågren
2005-04-21 MediaPer
PLUS: Vettig vidvinkelzoom för DX-formatet.Liten och lätt! Nu har man äntligen en digital "17-35"!
MINUS: Lite luddig upplösning i 12mm-läget och kronatisk abberation, men inte mer än andra vidvinkelzoomar.



Köpt hos: Fotohörnan Swefo i Umeå
Patrik Björklund
2004-06-04 Piscovery
PLUS: God optisk prestanda nedbländad. Litet och smidigt objektiv.
MINUS: Känns lite plastig.

Det enda vettiga vidvinkel alternativet till DX kameror. Ett utmärkt landskaps objektiv då man bländar ned till åtminstone f/8. Har en 77 mm gänga för filter. Känns inte lika gediget byggt som AFS 17-35, AFS 28-70 men ändå rejäl. Är otroligt skarp i 24 mm läget, där den täcker FF. I 24 mm läger piskar den AF 24/2.8 och AFS 17-35mm inställd på 24 mm.

Liknande produkter: -

Kundtjänst: Har inte behövt.

Köpt hos: Photografica APS
Magnus Garpedal
2003-11-19 Mankan G
PLUS: Relativt kompakt. Oerhört skarp från 5,6 - 8, Känns välbyggd
MINUS: PRISET!!!! samt att den är lite luddig fullt öppen

Saknade vidvinkelmöjligheterna min älskade 18-35:a skapade tillsammans med F80:an. 12-24:an passar perfekt på D100:an

Liknande produkter: Sigma 12-24

Köpt hos: Sergel foto
ANNONS