Annons

Pentax SMC DA 10-17/3,5-4,5 fisheye

Betyg


(4.5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Måns Hagberg
2007-05-11 Måns H
PLUS: Tillräcklig vidvinkel för nästan vad som helst. Deformerar inte runda motivdetaljer. Bra med zoomen. Välbyggt.
MINUS: Inga direkta dåligheter

Jag fotograferar gärna regnbågar, haloeffekter och annat på himlen som behöver bred vidvinkel. Nu har jag 180 grader räknat från hörn till hörn. På bredden är det väl snarare 130 grader eller möjligen 140, men det räcker nästan alltid. En dubbel regnbåge kommer med utan problem.

OK skärpa på full öppning, bra skärpa med bländare 5,6 - 11.

Linsen tecknar runda motivdetaljer som runda. Inte förvrängda i bildhörnen som en raktecknande supervidvinkel. Bra också för t ex för motiv som grupporträtt.

Bildinnehållet är VÄLDIGT tätt packat längst ute i hörnen vid 10 mm. Vid 17 mm så är det en del tunnformig distorsion men inget extremt.

Bra egenskaper beträffande motljustålighet - behövs eftersom solen ofta kommer med i bilden.

Tillägg 2013:
Raka linjer i motivet blir ju böjda med en fisheyelins. Utom radiella linjer, de tecknas rakt. Vill man få alla raka linjer raka i den färdiga bilden har Photoshop CS6 en effektiv korrigeringsmodul.

Tillägg 2020: På FF skymmer det rudimentära motljusskyddet. En ny version har släppts så att hela FF-sensorn utnyttjas. Nörd-info: A patent for the lens design was filed on 30 August 2005, and granted in 2008. The design is credited to Takayuki Ito and Jun Hirakawa.

Liknande produkter: Valde Pentax delvis p g a detta objektiv

Kundtjänst: Kameraservice Kungsör åtgärdade en stötskada. Allt funkar minst lika bra som nytt.

Köpt hos: Cyberphoto
Thomas Svärd
2007-02-03 Svärd
PLUS: Roligt och kul att använda. Ger en massa ideér till annorlunda motiv och vinklar.
MINUS: Kan inte komma på några. Naturligtvis kraftig förvrängning i fisheye läget, men det är ju något man får räkna med.

Ett otroligt roligt objektiv. Med fisheye kan man ta extremt annorlunda bilder som gör det extra roligt att fotografera. I 17 mm läget är det tillräckligt raktecknande för att fungera som ett bra vidvinkelobjektiv för mer normala bilder.

Kundtjänst: Köpt i New York på BHPhoto. Inte så jättemycket billigare än i Sverige. En skatt på ca 10% läggs på priset i NY.

Köpt hos: BHPhoto i NY

Pris: 3900
Johan Marklund
2006-03-15 raskolnikov
PLUS: Smidig Grym i motljus, inga reflexer alls
MINUS: Det lila skiten runt motiven, petitess

blir lite lila i kanterna på motiv. Men va fan, liten smidig och räddar många motiv som annars skulle bli trista. Grym att jobba med, sätta skärpa behövs knappt. Hyfsat raktecknande i 17mm läget så det blir lite mer allsidigt.

Kundtjänst: Fick inte med ngn choklad - stor besvikelse!!!!!

Köpt hos: Cyberphoto
Peter Jaktlund
2006-01-17 jaktis
Efter en första test i dåligt dunkel ljus så lever den upp till förväntningarna skarpa bilder, problemet är jag vet inte vilka krav som skall ställas på ett fisheye.
Efter mera användande så har jag konstaterat att det är kanonbra

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4695
ANNONS