Annons

Nikon 1 V1

Betyg


(4.33/5)
(4.33/5)
(4.33/5)
(baserat på 9 recensioner)
Skriv en egen recension2018-07-03 bomalt


Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten och lätt, bra bildresultat trots liten sensor, elektronisk sökare, tyst slutare när det behövs. RAW-format. Bra batterikapacitet med EN-EL15.
MINUS: Ratten på baksidan, lätt att av misstag komma åt. Brus vid högre ISO. Inte så många pixlar. Ingen inbyggd blixt. Bilden man tar blir liggande kvar i sökaren tills man trycker på avtryckaren igen.

Trevlig liten kamera, bra att ha med sig på resa t ex. Med optiken som följde med, 10-30 mm, får man motsvarande 27-81 mm på en fullformatskamera. Den elektroniska sökaren är en stor fördel när man ska komponera bilden och vid fotografering när det är starkt solljus ute. Snabb autofokus.

Den ger ett hyfsat bildresultat som i bästa fall räcker till en A3 utskrift. Att kunna fotografera i RAW-format är en fördel. Bruset ökar snabbt vid höjt ISO. Över ISO 400 bör man inte gå.

Ratten för olika fotograferingslägen på baksidan är lätt att av misstag komma åt vilket är irriterande. En inbyggd upplättningsblixt saknas, vilket gör att man måste ha en extern blixt som dock har ett speciellt fäste vilket gör att bara särskilda blixtar (2 st) från Nikon passar. Att den bild man tar blir liggande kvar i sökaren tills man trycker lätt på avtryckaren är irriterande, något som man borde kunna ställa om i någon meny, men icke...

En fördel är att man kan använda objektiv med F-bajonett om man skaffar FT1-adaptern. Är man tidigare Nikonägare kan man då få tillgång till betydligt fler objektiv.

Kundtjänst: Bara bra

Köpt hos: Elgiganten

Pris: 2790
2015-02-18 Thomas Hedrén


Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Snabb, bra på låga ISO och RAW-format
MINUS: Bruset som kommer redan på ISO400

En liten behändig systemkamera som lätt följer med på resor. Det mesta redan sagt, men jag vill betona att lika bra som bilderna blir på låga ISO lika brusiga blir de redan på medelhöga ISO! Riktigt bra bilder med RAW-format. Då får man tillräckligt tonomfång.
2014-03-06 mrwalker


Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Snabb autofokus, enkelt handhavande, smidig och liten kamera
MINUS: Kan ej välja att använda Sökaren eller bildskärmen, det sker automatiskt, Vredet vid höger tumme kommer man åt alldeles för lätt och ställer då om läget för kameran

En liten flexibel kamera som tar väldigt skarpa och fina bilder i bra ljus. Vid sämre ljusförhållanden så kommer kamerasensorns svaghet fram, upp til någonstans ca. 800 ISO så blir bilderna användabara och helt OK, vid högre värden blir bruset för högt. Med tillräckligt ljus är autofokusen väldigt snabb. Storleken gör att den är enkel att ha med sig och att det finns inte så många olika optik att välja bland är inte ett problem, det som finns täcker ganska väl in de flesta områdena. Lite fler fasta optik hade inte varit helt fel, men lite bättre ljusstyrka.
2013-12-19 Fredrik AVT


Att använda: 2 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten, ger gott kvalitetsintryck, snabb AF i bra ljus, bra bildkvalitet upp till ISO 800 för de flesta ändamål
MINUS: Pilliga knappar, lätt att komma åt av misstag.

En kompakt och förefallande välbyggd kamera med grymt snabb autofokus och serietagning. Det gör den både som ersättare till en kompaktkamera och en fattigmans sportkamera för barnens fotboll. Det är snabb uppdatering av sökarbilden men med priset att, istället för att släpa i dåligt ljus, så blir sökarbilden mörk. I sämre ljus blir autofokusen också långsam. Knapparna är pilliga och lätt att komma åt av misstag. Om man använder FT1 och Nikon F objektiv blir kombon framtung och då man försöker greppa ordentligt blir det ännu lättare att komma åt knapparna av misstag. Däremot saknar jag inte en PASM ratt då jag bara gått in i menyerna en gång då den var nyinköpt och satte den i läge A och det behöver jag aldrig ändra.

Liknande produkter: Sony RX100
2013-07-28 Sebastian Palm


Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Lätt och smidig
MINUS: Lätt att räka växla mellan VIDEO och FOTO. Ingen PASM hjul.

En bra kompletterande kamera att ha med sig ut genom dörren varje dag när det stora Systemkameran får ligga hemma.

Liknande produkter: Nikon F1, Nikon V2
2013-01-20 frwe


Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Bra bildresultat, enkel att hantera, känns välbyggd. Bra elektronisk sökare som tänds automatiskt när man håller ögat intill sökaren.
MINUS: Vredet för bildläge, stillbild, film mm är rena skämtet. Det är nästan omöjligt att INTE ändra läge av misstag. Specialfattning för blixt och andra tillbehör. Det går inte att sätta en extern mikrofon i blixtskon. Löjligt dyr adapter till Nikons övriga objektiv.

Köpte som fick- och resekamera nu när priset var riktigt lågt. Positivt överraskad över bildkvalitet, särskilt film. Går förstås inte att jämföra med mina fullformatskameror men gillar den till det den är bra på. Alltid med. En anledning att jag köpte just den förutom priset var att jag redan använder Nikons programvaror för bildredigering och att det finns en adapter så jag kan använda alla moderna Nikonobjektiv med viss begränsning.
2013-01-04 Sven_Sven


Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Smidig kamera och framförallt smidiga skarpa objektiv. Sensorstorleken är en bra kompromiss för att ge bra bildkvaliet och ändå hålla ner storleken och vikten. Hastigheten på autofokus. Kvalitet och känsla. Mycket trevliga bilder.
MINUS: Dåliga högisoegenskaper med trist utsmetat brus. Jag har ställt in kameran på AutoISO 100-400 och det verkar bli bra. tillbehörsblixten är lite för svag för att fungera bra när man vill vinkla och studsa ljuset i tak och väggar. Lätt att komma åt fotografiinställningsratten så att den ändrar läge vilket är mycket irriterande.

Nikon V1 är en väldigt trevlig kamera. Framförallt gör kombinationen AF-snabb, liten storlek, bra bildkvalitet och behändiga objektiv gör den till en ständig följeslagare. Särskilt med 10mm objektivet, som är mycket bra och kompakt, är den fantastikt trevlig att ha med. Den känns som en "riktig kamera" men i kompakt format. Får lite nostalgikänsla från min Minox 35 på 80-talet.

Liknande produkter: EOS M som föll på långsam fokusering och stora objektiv.

Köpt hos: Broadway i Hongkong inklusive 2 objektiv och blixt

Pris: 5500
2012-04-06 Tord S Eriksson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Lätthanterlig, utmärkt bildkvalié - ett helt system, med blixt och tre knivskarpa objektiv, väger hela kalaset under två kilo! Blixtsnabbt focus, slow-motion, HD video, med flera finesser!
MINUS: Lite knepigt arrangemang av knappar och vred. Auto-ISO gör konstiga val ibland, liksom slutartiden ibland är alldeles för låg för att antiskak-systemet ska klara av det! Konstig placering av de flesta knapparna på kameran, och en hel del märkliga finesser som bara nån enstaka kan tycka vara användbart, som de digital vykorten kameran kan ta - en kombination av en videosnutt, musik och en stillbild. Dessa snuttar kan inte exporteras på något sätt, så varför skulle man använda dem då?!

Än så länge finns 'bara' tre objektiv till 1-serien, plus adaptern TF1 (som gör det möjligt att använda alla Nikon-objektiv i G-serien), och en blixt (och en GPS) till denna lilla läckerhet, men fler objektiv lär komma inom den närmaste tiden. De är en halv gång mindre än de till PEN, men enligt min åsikt (och Photozone.de) är de bland de skarpaste på marknanden, oavsett fabrikat.

Kvalité ut i varje detalj, och förvånansvärt bra bildkvalité - i klass med många APS-C-kameror, om inte alla!

Liknande produkter: Gav bort kameran till min fru, men hon bytte till en OM-D E-M5 istället! Inte för att jag klagar ...
2011-11-06 matskling


Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: lätt, känns stabil (inte alls så plastig som man tror när man ser den på bild). väldigt hög ljuskänslighet - har inte behövt blixt (kan ju bero att jag ännu ej har någon). Väligt trevlig slow-motion funktion.
MINUS: kan ej ställa in scen-läge manuellt (kameran vill göra detta själv) saknar blixt (J1 har blixt men saknar multifunktions kontakt för ex. GPS).

Svårt att skriva en utförlig recension efter bara ett fåtal dagars användande, men den känns verkligen stabil och kvalitetskänslan är mycket bra.
Trots att den lanserats som en systemkamera så känns det mer som en kompaktkamera med utbytbara objektiv. Saknar en del inställningar som finns på de 'riktiga' systemkaerorna.

Liknande produkter: Nikon J1

Kundtjänst: Köpt hos Expert på Götaplatsen i Göteborg, helt fantastik service och väldigt bra pris.

Köpt hos: Expert, Götaplatsen , Göteborg

Pris: 9800