Annons

Pentax K-1

Betyg


(5/5)

Summmering

En professionell systemkamera med en högupplöst bildsensor i fullformat i ett rejält kamerahus med belysta reglage och totalt 87 st vädertätningar för krävande fotograferingsförhållanden.

Pentax K-1 har en fullformats-CMOS-sensor (35,9x24 mm) med 36,4 Mpixel och Pentax unika anti-moaréfunktion istället för optiskt lågpassfilter. Detta i kombination med den nyutvecklade PRIME IV bild-processorn ger prestanda som överträffar alla tidigare Pentax-modeller.

Pentax K-1 klarar ISO-värden ända upp till 204800.
SR II - en effektiv 5-axlig bildstabilisering som gör att man vinner upp till motsvarade 5 slutarsteg i stabilitet. Systemet fungerar även vid panorering.
Inbyggd GPS och WiFi
Pentax unika Astro Tracer-funktion2020-01-08 Måns H


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen. Tålig. Hög bildkvalité. Bra unikt vinklingsbar skärm. Intuitiv att använda. Kompatibel med i stort sett alla objektiv med k- eller m42fattning. Även de kan använda skakreduktionen i kamerahuset.
MINUS: Saknas

Kameran är väldigt trevlig att använda. Bra sökare, och den där udda skärmupphängningen är faktiskt riktigt bra. Man kan vinkla lite hur som helst och undvika blänk. Det finns ett par extra vred ovanpå kameran. Tillsammans kan de användas för att ställa in och ändra allt möjligt. Skärmen och extravreden gör kameran väldigt väl lämpad för att fota med stativ eller som med en Rolleiflex, att man handhåller, tittar ovanifrån och ändå kan ställa in allting. Kvadratiskt format? Lätt att ställa in.

Lätt att komma i gång med. För mig som länge använt digitala Pentax var det bara att ställa in tiden och copyrighten och DNG RAW och börja plåta. Men den har massor av knappar och vred och mycket stora konfigureringsmöjligheter som det tar tid att lära sig. Bruksanvisningen behöver konsulteras ibland.

AF funkar helt OK för mig. AF funkar nästan med äldre linser. Man får skruva själv men kamera piper och lyser till då skärpan stämmer. Jag kör fokus med tummen på särskild knapp, annars piper och blinkar det hela tiden.

Kameran är betydligt större än min ur-Pentax från 1962 och lite men ändå märkbart större och tyngre än K 3 som är gnuttan större än K 5. Ett kilo plus en liten lätt Pentaxlins är tämligen smidigt, men med stor zoom börjar det likna andra proffskameror.

Liknande produkter: K-1 II.

Kundtjänst: Utmärkt. Trevlig och kunnig per telefon. Föredömlig leverans, snabb och väl emballerad. Det gick att slippa Klarna. Det fattades tryckt bruksanvisning i kartongen (Pentax Sverige hade inte skickat med någon) men Nybro Foto postade omgående en för K-1 II som duger gott.

Köpt hos: Nybro Foto & Ateljé

Pris: 13190
2019-12-29 Thuflan


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En robust kamera som klarar blött väder utan problem. Bra att även äldre objektiv kan användas. Lätt att navigera mellan menyerna.
MINUS: Finns inte.

Har nu använt K-1an under några år nu och är mycket nöjd med den. Pentax är i mina ögon en kamera som tål hårda tag och blötväder. Den är min slitvarg och är med jämnt. Under en workshop i mycket blött väder slutade det att endast min kamera fungerade bra. Autofokusen är inte den snabbaste men är är för mig helt ok. Behöver man snabbt autofokus finns det andra kameror för det. Lätt att vandra mellan de olika menyerna och inställningarna.
Då jag alltid varit Pentax trogen har det varit intressant att se hur man har utvecklat kamerorna varefter. Villl man ha en hyfsat snabb autofokus ska man inte köpa K-1an utan satsa på K-3 men annars kan jag inte se så stor skillnad mellan dem förutom att man placerar om knapparna lite. Men ff ärr ff och svårt att jämföra med småbildsensor.
2017-09-10 Livius


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra bildkvalité. Skärmen går att ställa in i många lägen. Genomtänkt kamera m a p ergonomi och hantering. Man kan ha roligt med många äldre objektiv.
MINUS: eeh... kanske autofokusen som alla andra tjatar om. Gör inte så mycket. Innan AF kom så gick det aldeles utmärkt att ta sportbilder med manuell fokusering. Inte hela världen om man missar något. Ta livet med ro.

Upplever att bildkvalitén är mkt bra. Inställningarna sitter bra placerade. Måste bara lära mig hantera medföljande bildbehandlingsprogram (från Silkypix).

Pris: 17000
2016-05-04 mats.johansson.794


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, robust och rejäl byggkvalite, sökaren, bildstabliseringen
MINUS: Något tung, bara 4,5 FPS i FF läget.

Kompakt och rejält hus, fast något tungt, med många knappar och en unik rörlig skärm.
Kameran är fullpackad med funktioner som många bygger på det 5-axliga bildstabiliseringssystemet och GPS.
Otroligt bra bildkavalite med 36,54 MP, ny processor och inget AA-filter.

Liknande produkter: Inga, hade redan många Pentax objektiv, tillbehör och kameror. Annars D810, A7RII

Pris: 19700

Elinchrom ELB 500 TTL