Annons

Pentax K20D


Summering

14.6 Mpixel
20 bps (1.6 Mpixel)
ISO 100-6400



Betyg


(5/5)
(4.43/5)
(4.9/5)
(baserat på 21 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2015-03-08 PortMan
PLUS: En fantastisk kamera
MINUS: Inget än

Just när jag äntligen hittat en adapter så jag ska kunna använda mina Konica Hexanon AR objektiv på min Nikon D100 fick jag överta sonens Pentax K20d. Spräckt display på ovansidan och rejält spräckt botten. Skyddsplast på displayen och ett billigt batterigrepp från England så är allt ok igen. Mina manuella pentaxobjektiv är sålda så det blev till att jaga nya. Mitt första blev ett 50 mm 1:2 som jag nu ersatt med ett 55 mm 1:1.8, Det verkar som om jag skulle klara mig med det. Tar en bild och väljer ut det i bilden som är intressant - fungerar! När man som jag är nöjd med 6 MP är 14.6 MP rena önskedrömmen.

Nu ska jag testa några månader men är redan nu totalnöjd med resultatet.

Köpt hos: övertagit gratis av yngsta sonen
2013-08-23 Billy Hyttsten

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känns kvalitet när man håller i den. BRA resultat rakt igenom. Och en lång batteritid.
MINUS: Nej.

Rejäl och SÅ bra. Bästa kameran jag haft. Snabb, lättarbetad och sen så passar ju alla gamla fina objektiv på den.Finns ett STORT sortiment av fina (ganska billiga) objektiv finns på begagnat-marknaden.Att batteritiden är mycket bra är också ett plus.

Pris: 1200
Marcus Jernström
2010-03-06 skix3m

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Väderskyddad, förhållandet mellan sökarens storlek och husets storlek och vikt, många funktioner via knappar och rattar på huset, byggkvalitet.
MINUS: Förhållandevis långsam och osäker AF, liten begagnatmarknad

Har använt kameran i snart två år. Jag har främst använt den i fjällen vintertid, men även en hel del i fjällen sommartid samt i skärgården sommartid. Vädertätningen verkar vara helt fenomenal och kameran har hittills hållit för mer än vad som utlovats (endast använd med "vädertätade" objektiv).

Menyerna upplever jag som lättbegripliga och jag sätter stort värde på att flera funktioner går att nå direkt via rattar och knappar på huset. Under ISO1000 ger sensorn för mig tillräckligt bra bilder, men över ISO1000 blir det för mycket brus för att det ska fungera för mig. Bildstabiliseringen är riktigt bra (jag upplever den som effektivare än t ex den i KM Dynax 5D). Jag uppskattar även den förhållandevis stora sökaren samt det relativt slimmade (låga) huset och den relativt låga vikten. Autofokusen upplever jag som något långsam (endast använd med objektiv med ultraljudsmotor) och osäker. En bildserie på en skidåkare som rör sig lite åt sidan samt mot mig brukar innebära att 1 bild av 4 är suddig.

Liknande produkter: Canon EOS 40D, Nikon D300

Köpt hos: Scandinavian Photo
2010-03-05 Thorbjorn

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
En bra kamera men som alltid finns det nackdelar och den ena nackdelen är att den konsekvent underexponerar bilden. Vet man det så är det inget stort problem. Som dom flesta digitalkamror har den även svårigheter med färgtemperaturen i vinterbilder, man får lätt blåstick.

Köpt hos: Ahlsens Fotö

Pris: 9600
Bengt Blomstrand
2009-10-22 Rhodos52

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Inbyggd skakfunktion i kamerahuset, greppvänlig, fuktokänslig. inkl. Objektiv 18-55, GPS-logger, 220w AC, 4gb minneskort
MINUS:

Tog mig flera månader att hitta rätt kamera. Tror jag känt på alla i marknaden nu. Pentax K20D är för mig en förlängd kroppsdel. Fantastisk ergonomi, balans och yta. Helt auto men med alla möjligheter till manuell påverkan,(när jag lärt mig).
En fantastisk kamera!

Liknande produkter: Har inte hittat något ännu.

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: Panorama Rhodos

Pris: 6500
Berra Löfgren
2009-08-10 Swegrulf

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Vädertålig.Fina menyer. Hyfsad manual.super fina bilder. känns som god kvalité.
MINUS: Knappen antiskak ( varför inte under en av menyerna ? ) lite onödig

Äntligen kom den ! Jag tycker den känns perfekt i mina händer och den tar mycket fina bilder.
En perfekt proffskamera för amatörer kanske?
Prismässigt ligger den väldigt bra.
Den är bra byggd och känns pålitligt.
Jag skall testköra den för fullt och även kolla att min sensor sitter rakt, och prova med mitt nya macro objektiv.

Liknande produkter: Nikon D90 Pentax K7 priset avgjorde.+ vädertät

Kundtjänst: Supersnabb leverans..helt Ok packat i kart. Sms avis perfekt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7690
Håkan Nyman
2009-08-09 H.Nyman

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, vädertätad, lätt att använda.
MINUS: Svårt med autofokus vid dåligt ljus

Kameran känns väldigt gedigen och ligger bra i handen. Bilderna blir mycket bra med fina färger och jag har inte upplevt att det blir mycket brus.

Kundtjänst: Ingen uppfattning

Köpt hos: Media Markt
uffe stridsberg
2009-07-26 uffes

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Gediget byggd. Vädertätningen. Ljus och stor sökare. Relativt tyst och behagligt slutarljud. Ett seriöst fotoverktyg.
MINUS: Ljusmätningsbrister med användning av objektiv som är äldre än ca 25 år och inte har "A-läge" på bländarringen.

Ett "begagnatköp" som känns hellyckat. En gedigen och seriös kamera som sitter som en smäck i handen. Har "allt" utom förmågan att mäta ljuset rätt vid användningen av manuella gluggar äldre än A-serien. Men det ett för mig känt fenomen när jag köpte den och är hanterligt. Gammelgluggarna för nu för det mesta sitta på K100:an som klarar mätuppgiften bättre.
Fick problem med frontfokus på ett par tidiga autofokusgluggar (F-serien) men det gick att justera till belåtenhet med autojusteringsfunktionen som finns i kamerans meny. Där fanns möjlighet att, individuellt för ett tjugotal olika gluggar som kameran känner av, justera till belåtenhet. En suverän funktion.
Mattias Johansson
2009-06-17 mighty mattis

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliten,robust,känns seriös, finurliga funktioner, priset.Rolig och enkel att jobba med.
MINUS: Lite dålig bps, endast 3. live wiev är inget vidare.

En härlig kamera befriad från allt lull som face detection och smille shutter och allt vad det heter. Kameran känns som ett seriöst fotografiskt verktyg inte som en plast leksak som så många kameror gör. Jag tycker mycket om robustheten och bildkvaliten. Att priset ligger lågt jämfört med konkurrenterna gör kameran mycket attraktiv för personer med liten plånnbok.Priset nedan avser kamera med 16-45 4.0 optik.

Efter att ha använt k20 intensivt under en period såväl privat och som under uppdrag kan jag bara konstatera att det är en dröm att jobba med k20. Fotoporr helt enkelt.

Liknande produkter: Olympus E-30 och E-3 med det föll på de allt för höga priset.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9500
Sverker Eriksson
2009-04-13 Zeeke71

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Vädertätad.annvändarvänlig.bra bildkvalitet
MINUS: Ljudlig af,ej metallhus

En trevlig kamera som har fått för lite uppmärksamhet då det fokuseras allt för mycke på Canon 40/50d och Nikon d90.
Den är lagom stor,rejäl och har smarta lösningar(knappar) vilket gör den rolig och smidig att använda.Om man ska klaga på något så låter af ganska mycke och är inte alltid så snabb...

Liknande produkter: Canon 50d,Nikon d90

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 7590
Oskar Nystrand
2009-03-25 ogge

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitéten, kan med rätt inställningar nöja mig med bilderna rakt ut ur kameran. Vädertätning, handhavandet.
MINUS: Af hade gärna fått vara snabbare. Hög upplösning är inte bara positivt, upplever att mina äldre manuella objektiv inte riktigt hänger med...

Har gått från Ist DL till K10 och är sedan augusti 2008 en stolt ägare till K20D. Min uppfattning är att det är en fantastisk kamera till det priset. Det finns saker som hade kunnat vara bättre men då hade den så klart blivit dyrare också. Jag är mycket förtjust i det smidiga handhavandet. Allt viktigt är snabbt åtkomligt. För mig som har med kameran i skog och mark känns det tryggt med vädertätningen. Har inte hårdtestat K20 men K10 höll måttet, satt en kväll i hällregn uppe på Runde och K10:an bara smattrade på =). Precis som andra har sagt så känns det som att K20 är en finputsning av föregångaren och har det som den saknade. Lite mindre brus och högre känsligheter är två saker jag sätter värde på.

Liknande produkter: Olympus E-3, Nikon D200.

Kundtjänst: Inte behövt.

Köpt hos: Bh Photo

Pris: 6200
2009-02-10 popzickel

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Jag ville uppgradera från min LX till den digitala världen.
Har faktiskt inte fått den ännu men är så upprymd att jag måste lägga med den i min väska.

Köpt hos: Bollebygds Glasmästeri AB

Pris: 8000
Emil Gustavsson
2009-02-10 Losecontrol

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lika bra väderskydd som en kamera i den dubbla prisklassen skulle vara stolt över. Bildkvaliten är mycket hög och du kan andvända alla objektiv med k-fattning (flera tusentals olika objektiv från hundratals tillverkare)
MINUS: Inte enormt snabb serietagning. Men det räcker för de flesta.

Det är bara att konstatera. Pentax k20d ska kallas för semi-proffskamera och inte entusiastkamera. Det håller en enormt hög nivå i allt och de som inte vet vilken kamera de ska ha, bör kolla på Pentax. Det ångar kvalitet!

Liknande produkter: Nikon D300, canon 50d

Kundtjänst: Swefo är helt fantastiska.

Köpt hos: Swefo

Pris: 9400
2009-01-19 Puggen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliteten blir väldigt bra, detaljrika bilder med naturliga färger. Bra brusprestanda, lågt eller obefintligt brus från ISO 100-400. Hög upplösning 14,6 megapixlar. Vädertätat och gediget kamerahus. Bildstabiliseringen gör sitt jobb bra. Skönt grepp.
MINUS: Liveview är som sagt mer show än användbar. Priserna på optiken har höjts rejält tyvärr vilket inte främjar utbudet på optik.

Van Pentaxägare sedan tidigare. Hade förut en K10D men kände att jag ville få lite bättre brusprestanda, högre upplösning och CMOS sensor istället för K10Ds ccd variant. så jag uppgraderade till K20D och jag ångrar verkligen inte mitt val. K10D var mycket kompetent och bra men K20D känns som det slutgiltiga valet. Det som saknades eller var bristfälligt i K10D är fixat i K20D. Är riktigt nöjd med bildkvaliteten. Det blir skarpa bilder, detaljrika sådana. Naturliga färger mm. Kamerahuset är rejält och vädertätat,känns väldigt gediget. Bildstabiliseringen är mycket bra. Liveview är helt ok, mer flashig än användbar dock. Högre upplösning på LCD skärmen mm.

Liknande produkter: Canon Eos 50d, Nikon D90 samt D300

Kundtjänst: Fotokungen. Helt ok vid köpet, jag visste vad jag ville ha. Bra pris. .

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 7400
Mauritz Nordkvist
2009-01-04 Northtwig

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildstabiliseringen i huset, Byggkvaliten, Det gummerade greppet för tummen, Menysystemet, Brusnivån, Vädertätningen, TAv läget är bekvämt.
MINUS: Kanske det mindre utbudet av optik och grejer till Pentax hos försäljare.

Har haft denna nu ett tag och har bara positivt att säga om den. Gör sitt jobb med bravur och den rena bildkvalitén är inget att orda om.

Testade på jobbet att göra en A3 utskrift direkt ur kameran på en K20d och en Nikon D80 och K20d hade renare bilder.

Liknande produkter: Nikon D90, Canon EOS 450D

Kundtjänst: Har inte behövt än.

Köpt hos: NetOnNet

Pris: 7995
2008-10-26 robman71

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Vädertätad, passar fint i mina händer, fina färger och samma objektivfattning sen senare -60 tal = mycket objektiv till rätt kurs att välja på. Billig till den prestanda!
MINUS: Vet inga än!

Är ju som min första systemkamera. Så jag vet ju inget annat.

Liknande produkter: Nikon D300

Kundtjänst: Har ingen erfarenhet..

Pris: 7499
Måns Hagberg
2008-07-31 Måns H

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalité, vädertätad, skakreducering, tämligen lättarbetad sen man lärt sig. Prisvärd!
MINUS: Lite omständlig ibland (för många finesser?). Bruksanvisningen och dåliga språket i menyerna. Förbluffande att dom inte lärt sig nåt sen K10D utan har exakt samma ibland obegripliga rotvälska.

Har bytt från K10D och gillar verkligen den nya! I stort sett samma kamera men med vettiga uppgraderingar: Fler pixlar faktiskt en fördel, mindre brus vid högre ISO, lite större skärm mm. Påtagligt högre bildkvalité både avseende skärpa och dynamiskt omfång (med specialinställningen). Inget har blivit sämre vad jag kan se.
Har köpt mattskivan med rutnät. Bra då man vill ha vertikaler vertikala och horisonten horisontell. Kom med specialpincett för monteringen.
Skakreduceringen funkar bra men låter illa om man samtidigt har Live View.

Liknande produkter: Nikon 300D/700D och objektiv med skakreducering men min budget räcker inte.

Kundtjänst: Fotokungen funkade helt OK vid köpet.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 8390
Lothar Marunga
2008-04-12 Lothar Marunga

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: En genomtänkt kamera har blivit bättre. Trots likheten med K10 är det stor skillnad.
MINUS: Vad som stör är att man fortfarande inte kan använda AF knappen ihop med vertikalgreppet (Högkantfotografering). Men det är väl mer en miss på vertikalgreppet.

Sammanfattningsvis kan man säga att k20 håller det som k10 lovade.
Jag uppfattar kameran bra i allt utom att den har långsam seriebildtagning.
Å andra sidan levererar den knivskarpa bilder i "bursten" (20 bilder/sek) om än i ngt låg upplösning.

Liknande produkter: Efter k10 var det ett självklart val. Finns ingen annan kamera i det prisläget som erbjuder så mkt.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: Foto Palme, Tyskland

Pris: 8400
Peter Frisk Hansen
2008-04-07 Peter Frisk Hansen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Stadigt bygge, hög upplösning, bra brusprestanda och många nyttiga finesser.
MINUS: Inga nämnvärda

En ganska bra uppdatering av en redan bra kamera (K10D). Fotar man t.ex. landskap gör dom 14,6 megapixlarna att man får med otroligt många detaljer och det utökade dynamiska omfånget hjälper också på resultatet. Tystare slutare och snabbare autofokus är ytterligare några förbättringar. ISO upp till 6400, lägre brus än K10D på 1600 ISO. Live view är yterligare en nyttig finess. Antiskak verkar vara förbättrad och även sensorrengöringen verkar vara effektivare.
Kommer du från K10D är inlärningströskeln obefintlig.

Liknande produkter: K200D K10D

Kundtjänst: Har ej använt

Köpt hos: MediaMarkt

Pris: 11995
Philiphe Netterby
2008-04-06 Philiphe Netterby

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Upplösningen. Ergonomi. Användarvänlighet. Nyttiga funktioner.
MINUS: Osäker autofokus i svagt ljus.

Om man är Pentaxian sen tidigare finns det knappt någon inkörströskel på detta kamerahus.

Liknande produkter: Diverse system-hus.

Kundtjänst: Försenad två gånger. Kameran kom 2 veckor för sent. Fick ett Mars-choklad som tröst.

Köpt hos: Cyberphoto
2008-04-05 interpix

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Byggkvalite, bildkvalite, smarta funktioner, bildstabilisering.
MINUS:

Till det fysika är det inte mycket som skiljer från K10. Kameran är myket välbyggd och verkar ordentligt tätad.Den största skillanden är högre upplösning och förbättrade brusprestanda. Funktionen med utökat dynamiskt omfång som bevarar högdagrar i såväl raw som jpg är ett annat värdefullt tillskott. Kameran har också massor av finesser som kan vara både nyttiga och kul samt flera smarta programlinjer.

Liknande produkter: K10D

Köpt hos: Hegethorns Foto AB
2008-03-17 Jka1891

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Hög upplösning.Bildkvaliteten.Exponeringsinställningarna. Stor sökare.Vädertätning.
MINUS: Autofokushastighet i svagt ljus.

I jämförelse med Pentax K10D, vilken är föregångaren till K20D så anser jag att:
• Upplösningen är högre
• Bruset är lite lägre vid höga ISO
• Sökarinformationen är bättre, nu med RAW och ISO
• Antiskakfunktionen är något bättre
• Spegel-/slutarljudet är mer dämpat

Köpt hos: Torins,Borås
ANNONS