Hasselblad 503 CW

Mångsidig och avancerad för krävande professionell fotografering. Kamerans TTL/OTF blixtmätsystem ger automatisk styrning av anpassade systemblixtar. Det finns en Winder CW som även kan styras med IR fjärrkontroll. Gliding Mirror System (GMS) ger vinjetteringsfri sökarbild. 503 CW är kompatibel med alla CFi/CFE/CF- och CB-objektiv, filmagasin, sökare och flertalet nuvarande och äldre systemtillbehör. (källa: Hasselblad Produktkatalog 2001).2019-01-02 Framsidan

PLUS: Pålitlig, stabil, lättanvänd mellanformatskamera. Kameran med Zeiss-optiken ger skarpa bilder med 3D-känsla. Det går att skapa en digitalkamera av den analoga 503 CW-kameran. Byt det analoga filmbakstycket till ett digitalt dito - om du kan få tag i ett digitalt. Med de bytbara filmmagasinen kan du lätt byta ISO-tal (magasin laddade med filmer i olika ISO-känslighet).
MINUS: För att använda TTL/OTF-blixtstyrningen måste du antingen använda ett H-blad blixtaggregat eller ett Metz-SCA-aggregat med SCA 390-adapter. 503 CW med prismasökare PME 45 blir ganska klumpig och stor. Men trots allt är 503 CW lätt att jobba med - tycker jag. Men, en måttlig H-bladutrustning är tung och skrymmande.

Nu när V-modellerna är nedlagda är en H-blad ur 500C-serien ett fynd för alla som vill jobba analogt i mellanformat. Många tillbehör och objektiv finns att köpa bättre begagnat. Service kan dock vara ett lite knepigt kapitel, men det går ännu att få kontakt med kunniga kameratekniker som kan H-blad V-serien. 503 CW med den inbyggda TTL/OTF-blixtmätningen är en av det bästa köpen bland V-modellerna, anser jag. En härlig kamera med ypperliga Zeissobjektiv till överkomliga priser. 6X6-formatet är trevligt att arbeta med, tycker jag. Antingen trivs du med det eller hatar formatet. Mina bäst komponerade bilder har jag skapat i fyrkantigt format. Att använda ett magasin för 6X4-format fungerar dock inte för mig. H-blad V-serien är i sin form som gjord för ett fyrkantigt bildformat. Jag har även PME 45-prismasökaren med inbyggd ljusmätare som kan användas både som TTL-ljusmätare (mätning av reflekterat ljus genom objektivet) och/eller mätare för infallande ljus (mätning av infallande ljus på kameran där du står)! Perfekt för den som vill lära sig konsten att få, för motivet och använd film, rätt exponerade bilder genom att använda Zon-systemet. 45-graders blickvinkeln i PME 45 gör också att jag automatiskt tar bilder med ett lägre perspektiv som ofta ger intressantare bildkompositioner. Har du tur kan du komma över ett digitalt bakstycke till H-blad V-serien (helst det senaste digitala bakstycket CFV-50). Men, digitala bakstycken är dyra tillbehör. Du bör ha minst två filmmagasin till din analoga H-blad av V-modell.

Kundtjänst: Kan vara svårt att få service på en H-blad ur 500-serien

Köpt hos: Privat genom Tradera, kamerahus, 80-optik samt A12-magasin

Pris: 7900
2008-02-25 Thomas E Beckmann

PLUS: Kalasbilder, superskärpa, hanterligheten är grymm. Byt mellan dia & B/W på sekunder. Kolla om det funkar med pol ( direkt). Ett ord = flexibilitet.
MINUS: TUNG. !

Såklart världen bästa 6x6:a. Skulle bara fattas att man vågar säga något annat.
Önskar däremot att man utvecklar en modell i cobolt-titan eller så, så att man orkar asa runt på de tunga prylarna. Min ryggsäck med fotoprylar väger 11,5 kilo efter det att jag moget övervägt vad jag INTE kunde släpa med mig.
I övrigt tror jag det mesta blivit sagt om den här på siten. :-) Lyckliga vi.,
2005-07-20 bengt lj

PLUS: TTL är en stor förbättring jämfört med H-blad 500C/M. Rörelsen vid avtryck och filmframmatning är mjuk och skön. (Och ljudet!) En stor fördel är också ergonomiförbättringen med Windern, jag blev aldrig helt nöjd med vänsterhandsfattningen som 500C/M kräver. Dessutom är det nu lättare att ta stående rektangulära bilder, magasin 16 kan utnyttjas till fullo. Det var, som väntat, smidigt att byta kamerahus från 500C/M till 500CW, alla objektiv och övriga tillbehör är ju till 100% kompatibla!
MINUS: Den största nackdelen med Windern är, att det inte finns någon varning för sviktande batterikapacitet, vilket gör, att kameran plötsligt låser sig när batterierna är slut, såvida man inte har full koll på dem. Då kan det vara knepigt att få igång kameran igen. Har någon något tips? Ett mindre, men dock problem är, att Windern kräver hyfsat stora händer av fotografen, typ handskstorlek 8. Till sist: Priset är en nackdel, åtminstone för oss glada amatörer!Köpt hos: L-Foto i Vansbro
2003-01-05 Stefan Isaksson

PLUS: Otroligt pålitlig och tidlös.
MINUS: Dyr

Pålitlig i alla väder, stort tillbehörssortiment. Smidig blixtstyrning. Tillsammans med Winder CW och PME 45 fungerar den ypperligt även på fri hand.
Detta är en mycket allsidig kamera som jag använder till allt. En kamera för livet! Bra andrahandsvärde, se det som en investering.

Liknande produkter: Pentax 67II, Hasselblad 203FE.

Kundtjänst: Toppklass.

Köpt hos: YFO Göteborg
2002-08-29 wikman

PLUS: Det underbara 6*6 formatet och fantastisk kvallitet.
MINUS: Dyra tillbehör

Jag är otroligt nöjd med min Hasselbladare, jag fotograferade mycket i min ungdom och drömde då om att en gång äga en, nu har jag äntligen en. Den är otroligt lättarbetad och har aldrig gjort mig besviken, möjligen är sökaren lite mörk men sätter man bara ner ögat mot huven så har man en perfekt bild.

Jag gillar att man ser sökaren på lagom avstånd, det ger en helt annan kontroll över kompositionen än med en kamera där man har ögat tryckt mot sökaren och måste svepa av kanterna på bilden innan man trycker av.

Många klagar på att mellanformatarna är stora och otympliga, själv tycker jag att Hasselbladaren hänger bättre runt halsen än en vanlig 35:a med objektiv.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2001-10-03 Jacob vP

PLUS: Totalt batterioberoende / Carl Zeiss objektiv
MINUS: har inte upptäckt några... aningen dyr kanske...

Jag köpte Hasselbladaren och några objektiv nytt, efter att ha trilskats med en Mamiya RZ67 alldeles för länge. Det var ett ständigt krånglande, men Hasselbladaren har funkat helt perfekt nu i snart 3 år. Visserligen missar man lite om man jämför med 6x7 formatet. Men det kvadratiska 6x6 formatet har helt klart sin tjusning. För att inte tala om CZ gluggarna som är helt otroliga. Den är mycket gedigen och välbyggd, och det känns som om den skulle kunna hålla livet ut (vilket den antagligen gör). Jag har kameror från småbild till storformat men Hasselbladaren är den jag helst använder.

Miops Smart Trigger