Adobe Photohop Lightroom


Summmering

Fotoredigering genom ett smart och användarvänligt arbetsflöde. Perfekt för RAW-bilder. Fungerar även som bilddatabas.PLUS: väldigt enkelt att komma igång, enkla menyer och bra flyt i programet
MINUS: upplever brus efter i bilderna efter man har exporterat bilderna,

Väldigt lätt program att lära sig grunderna fort.
använder bara LR5 för att efterbehandla alla mina bilder.
upplevde att bruset var lite högt i LR 5.1 men efter uppdateringen till 5.3 så upplevs inte bruset som störande längre.
finns inte alls lika många funktioner som adobe photoshop cs6 men man har ett bättre flyt i LR5,

Liknande produkter: adobe photoshop cs6

Kundtjänst: alltid snabb hjälp då jag varit i kontakt med kundtjänst,

Pris: 1250
2010-04-09 Framsidan

PLUS: Snabbt, stabilt, justeringar går snabbt.
MINUS: Lite svåröverskådligt initialt. Omstädligt att använda Bridge för arbetsflödes- och arkivövervakning.

Lightroom kommer "bundlat" med Leica M9. Så jag hade ingen möjlighet att "klara mig undan". Jag använder sedan tidigare Aperture och Capture One Pro. Min favorit bland RAW-framkallare var C1 Pro. Först upplevde jag Lightroom som "buggigt" och föga intuitivt i användningen. Dessutom blev mina bilder inte "skarpa". Men i och med Lightroom 2.7 (jag väntar mig mycket av 3.0) har jag reviderat min uppfattning.
Lightroom 2.7 är i min MacBook stabilt. De RAW-filer jag framkallar blir "färgriktiga" och skarpa. Specieltl sedan jag tillämpat tips från L-Camera-Forum rörande förinställningar för Leica M9 i "Camera Calibration". Mina Leica-bilder får rätt "plastisk" 3D-känsla och texturåtergivning som kännetecknar Leica-optiken.
Adobe Bridge, för att få överblick över sitt arkiv, känns lite "avigt". Men, jag kanske lär om även här. Hur som får Aperture finna sig i att "petas ned" till en tredjeplats. Fortfarande är C1 Pro min favorit. Snabbt, lättarbetat som ger bilder med precis rätt kvalitéer. Rätt färgbalans får jag med ett enda tryck varje gång! Capture One har i mina ögon de bästa algoritmerna för RAW-framkallning! I den senaste versionen (5) finns också "Spot Removal"! Lightroom är lika snabbt, men lite mer svåröverskådligt. Aperture är "segt" och långsamt även om det är den mest intuitiva/lättanvända RAW-framkallaren enl. min erfarenhet. Helst C1 Pro, men gärna Lightroom.

Liknande produkter: Aperture, Capture One Pro

Köpt hos: "Bundlat" med Leica M9
2008-08-08 Hultström

PLUS: Lätt att använda, många funktioner.
MINUS: Dyrare

Jag använder det mest för utskrifter, där det är helt överlägset övriga raw-konverterare på marknaden. Det är också den överlägset snabbaste programvaran. Vad gäller själva råkonverteringen och dom möjligheter som ges där kan jag inte helt bestämma mig vilken som är bäst av Light Zone, Capture One och Light Room. Light Zone är skitlångsamt, men är det enda som har möjlighet för att redigera enskilda områden, pjatta och efterbelysa mm. (funktionen finns i Lightroom 2.0 som jag inte hunnit skaffa). Capture One är lätt att arbeta med men kan inte skriva ut alls och kan bara arbeta med hela bilden, inte ens klona bort dammprickar. Exporterings funktionen in Light Room tycker jag är lite omständig, men det är för att jag vant mig vid att omvandla till jpeg (för internet och lokalt) eller tif (för utskrift) och lagrar dessa i ett katalogsystem, medan man i Lightroom kan sköta både katalogiseringen, utskrifterna och raw-hanteringen utan att spara några konverterade bilder alls. Det är ett system jag inte helt hunnit vänja mig vid.

Liknande produkter: Light Zone, Capture One, Canons och Epsons bilagda programvaror, UFraw.
2008-05-06 Hajdarevic

PLUS: Många alternativ, förinställda inställningar, möjlighet till att spara sina egna inställningar, bra sortering, mycket bra förhandsvisning.
MINUS: Svårt att lära sig, kan ge oönskade redigeringar.

Var först skeptisk mot detta program men det visade sig fungera väldigt bra. Det ger ett väldigt bra flöde i redigering och man glömmer inte några steg som man annars kanske skulle ha glömt. Vidare anser jag att "Lightroom" kan vara lite krångligt i början och man förstår inte riktigt hur man ska göra. När man väl ha lärt sig hur det fungerar kommer detta att underlätta all bildredigering.

Förut använda jag mig av Adobe CS3 Bridge för mina RAW-filer men Lighroom är mycket bättre.

I kombination med Photoshop CS3 Extended så har man i princip allt man behöver för bildredigering.

Liknande produkter: Adobe CS3 Bridge

Köpt hos: Annat
2008-03-26 beasten

PLUS: Bra överblick med ganska många funktioner lätt åtkomliga.
MINUS: Suger datorresurser så det står härliga till. Segt som attan om man kör framkallningsmetoden och klickar lite för snabbt. Brusreduceringen ok men inte mer...

Fungerar och har ett bra gränssnitt.

Köpt hos: privat

Pris: 700
2007-12-26 Månsson

PLUS: suveränt flöde
MINUS: framkallningsmotorn suger. Bildern blir brusiga och fula

Flikarna med Library, Develope etc fungerar bra. Bra gränssnitt, metadata etc MEN vad gör allt detta när huvudsyftet är att framkalla och resultatet inte blir bra

Liknande produkter: Elements

Kundtjänst: Nja de vill inte erkänna de har problem att med bruset
2007-11-20 gladers

PLUS: enkelt, kraftfullt, navet i fotoflödet
MINUS: kan varra segt f f i min dator (kan det ha med min dator att göra?)

Helt enkelt ett fantastiskt universalinstrument för alla aspekter och behov. Tillsammans med CS3 total kontroll. Det har aldrig varit så lätt att använda RAW sedan LIghtroom kom till. Programmet växer.

Liknande produkter: ACDsee, Elements

Pris: 1995
2007-09-29 AFJ

PLUS: Snabbt, lättfattligt. Hanterar RAW såväl som JPG
MINUS: Dåliga hjälpfiler

Tycker att programmet uppfyller de flesta av mina krav. Det är mycket smidigt att snabbt gå igenom en stor mängd foton. Funktionen för att märka bilderna som "picks" och "rejected" göra att det är lätt att radera skräp och kunna jobba vidare med det man tycker blev bra.

Redigeringsmöjligheterna räcker gott för mina behov. Beskärning, kontrast, färger, exponering mm går givetvis att justera. Den som vill göra mera avancerade åtgärder behöver dock ytterligare ett program.

Jag gillar att programmet behandlar mina gamla jpg-bilder lika bra som mina RAW-filer.

Adobe verkar också vara snabba med uppdateringar när tillverkna kommer med nya kameramodeller (något som t ex ACDsee är bedrövligt dåliga på).

Jag upplever progrmmet som snabbt och smidigt och än så länge har jag inte haft några prestanda problem trots att jag har över 10 000 bilder i databasen.

Största nackdelen är hjälpsystemet som är näst intill uselt.

Jag har tidigare använt ACDsee som jag upplevde som mycket trevligt men lite "buggigt". Har också använta Elements 5.0 men det är verkligen segt att jobba med många bilder där och upplägget känns inte lika logiskt som i LR.

Som det känns nu är jag väldigt nöjd med LR.

Använder mig av version 1.2

Liknande produkter: ACDsee, Elements
2007-08-09 Sten Hansson

PLUS: - Stöder sammanhållet och genomtänkt workflow - Snabbt och stabilt - Bra överblick trots många smarta genvägar - Bra rendering - Rimligt pris - Templates och synkronisering av settings
MINUS: - Dålig dokumentation, finns många odokumenterade men användbara funktioner - Kan ej exportera bildspel med musik

Adobe Lightroom fyller en viktig uppgift att effektivisera inläsning och hantering av stora mängder foto. Tycker att Adobe lyckats bra att balansera kraven på ett lättanvänt verktyg som samtidigt är flexibelt och effektivt.

Funktionerna för bildeditering täcker merparten av vad man behöver för att beskära och göra korrigeringar av färgstick, kontrast med mera. Funktionerna för bildspel, utskrift och web publicering täcker grundläggande behov.

Medföljande dokumentation bristfällig men det finns flera bra ställen på nätet som kompletterar.

Liknande produkter: Har använt bl.a. Kodak Easyshare och Windows Photo Gallery för katalogisering men inget av dom fungerar bra på Vista. Har testat Nikon Picture project, Photoshop Elements, ACDC men tyckte inte dom fungerade för mina behov.

Pris: 2900
2007-07-21 Christer Dahlin

PLUS: Metadata inmatning
MINUS: Bildjusteringar

Som alla program beror det på vad man söker. För mig fungerar det perfekt för att enkelt lägga in metadata, sortera och arkivera bilderna. Men varför inte lägga dessa funktioner i PS. Enkelt att snabbt sortera ut och markera bilder. Bra med DNG konvertering integrerat. För mig fungerar detta program som inmatare i datorn och bilddatabas, konkurrerar med Portfolio från Extencis.

Liknande produkter: Apeture, som är betydligt krångligare

Kundtjänst: Ganska okunniga och de flesta hos Adobe gillar inte programmet.

Köpt hos: Adobe

Pris: 2800
2007-07-10 cool cat

PLUS: Fungerar med Intel. Uppbyggnaden är intuitivt, överblicken är god och man hittar rätt funktion enkelt. Sök och biblioteksfunktioner är i världsklass
MINUS: Modulen Develop verkar ha flera buggar. "loading" från miniatyr till full bild tar lång tid, Adobe Elements 4 är mycket snabbare. Arbetar man hårt i history menyn, t.ex. hoppar fram och åter mellan valen kraschar den.

Lightroom 1.1 består eg. av fem moduler som tillsammans ger bra kontroll (från ax till limpa) över bildarbetet. LR har bra funktioner och orkar utan att knota mina 25000 bilder, 350 GB. Jag använder LR främst för hantering/arkivering av bilder. Behöver jag göra avancerad bildhantering, högerklicka och CS2 tar över hanteringen. Generellt är jag nöjd, men det finns buggar som irriterar,
Library-modul
Biblioteksfunktioner som label, keyword och filter & sökfunktioner jobbar bra tillsammans och sökning går snabbt. För statistikintresserade är Meta data browser en guldgruva, du kan få information och söka fram bilder map. använd kamera, objektiv, bländare, slutartid, datum, fotograf, mm. Omarbetning till andra format och Importera och exportera bilder fungerar också hyfsat.

Develop-modul
Det finns många val för manipulerade via reglar, knappar, inmatningsfält och histogram. Det går också att "dra" med musen i bilden för att påverka Tone curve, Hue, Saturation, Luminance, Color, Greyscale. History ger bra kontroll över vad som har utförts.

Slideshow- Print- och Web-modulerna är inte så märkvärdiga, de fungerar för vardagsjobb.

Köpt hos: YFO
2007-07-04 gladers

PLUS: Enkel och intuituv hantering av RAW-filer. Tyckte det var bökigt innan. Bra och grundläggande bildediteringsfunktioner - även avancerade sådana!
MINUS: Kan gå lite långsamt ibland

Det är ett stort program som tar tid att lära sig och jag kan inte påstå att jag behärskar det ännu. Känslan av att hantera RAW-filer blir en helt annan, mycket lättare och intuitivt. Har precis uppgraderat till ver 1.1. Jag är övertygad om att Lightroom kommer att bli vägledande allt eftersom det byggs ut och utvecklas. Rekommenderas varmt!

Liknande produkter: ACDSee, Elements Organizer

Kundtjänst: -

Köpt hos: Expert

Pris: 1995
2007-07-03 Sture E.

Ren skit, vad skall jag med detta program till? Antingen har jag missuppfattat allt för CS2 känns bättre eller så är det helt enkelt busenkelt...

Köpt hos: Gratis från nätet,,,
2007-05-30 SmashingPumpkins

PLUS: Mängder av funktioner
MINUS: Långsamt, trögt, buggigt, Amerikanska tangentbords-genvägar till många funktioner

Fick programmet gratis eftersom jag hade köpt RawShooter Premium strax innan Pixmantec köptes upp av Adobe :-)

Väntar på 1.1 realesen !
2007-05-05 fabbe72

PLUS: Lättarbetat om man är van vid Adobe Mycet Mackänsla Snabbt Prisvärt
MINUS: Inga direkta möjligen lite plottrigt gränssnitt

Efter att ha prövat Aparture (stavning?) som gick ruskigt segt på MBP gen 2 med 2 gig ram så var jag ju tvungen att pröva Lightroom... Och vilken skillnad... Visst importen tog lite tid, men hey 4 gib bilder ska ju hanteras...

Efter tio minuter var jag helt inne i programmet och hade ordnat både med imort alternativ och meta taggar... Och för en gångs skull ett katalogverktyg som lägger bilderna där jag vill... Helt suveränt!!

Och när du är klar med grovjobbet är det bara att högerklicka och fortsätta arbeta i Photoshop...

Adobe har gjort det igen... Och det lilla faktum att det inte är svindyrt gör ju inte saken sämre...

Liknande produkter: Aparture, Iphoto (om det kan räknas i sammanhanget)

Köpt hos: Adobe.com (nedladdad demo)
2007-04-23 NeoTech

PLUS: Organiser och mörkrums funktionaliteten
MINUS: Saknar ibland sätt att söka i bildarkiv

Inte så mycket att orda om, slår raw importen med hästlängder, och gör vad Aperture gör fast bättre.

Liknande produkter: RAW import filtret te photoshop

Köpt hos: www.adobe.com

Pris: 1800
2007-03-04 alfin

PLUS: En sammanhållen enhet, uppbyggd kring en förbättrad version av Adobe's suveräna RAW konverterare 'Camera Raw'. Kan för den som envisas med att låta kameran utföra RAW konverteringen, också hantera och justera JPEG bilder fullt ut.
MINUS: En version 1.0 produkt, som naturligtvis innehåller en del barnsjukdomar. Som tidigare har skärpning och brusreducering en klar förbättringspotential i ACR och så också i Lightroom. Avsaknaden av 'softproofing' i printmodulen begränsar möjligheten till fine-art utskrifter i dagsläget.

Ett nytänkande inom digital bildbehandling som tar en stund att vänja sig vid. Var beredd på att överge en del gamla vanor och delar av det arbetsflöde du för närvarande tillämpar, om du vill få ut mesta möjliga av programmet.

Helt suveränt att i samma applikation kunna importera och namnändra bilderna från minneskortet, hantera och hitta bilderna fullt ut på hårddiskarna (nyckelord, sökbegrepp, IPTC data, dvs DAM funktioner), kunna sortera och justera RAW filerna utan att nödvändigtvis konvertera dem separat annat än vid behov, skapa slideshows och websiter automatiskt samt skriva ut bilderna, enskilt eller i grupper, mycket enklare än i Photoshop (ungefär som ImagePrint & Qimage).

Behöver man skicka över filen till Photoshop, kanske för någon avancerad lokal justering, lokal kontrastförstärkning eller storleksanpassad utskriftsskärpning, fungerar det nästan helintegrerat med PS CS2.

Ser framför mig en mängd olika "plug-ins", alltså nya tredjepartsmoduler som förbättrar funktionaliteten framöver. En brusreduceringsmodul från NeatImage eller NoiseNinja verkar given och jag skulle vara mycket förvånad om inte PixelGenius lanserar Photokit Sharpener som separat modul inom en rätt snar framtid.

Liknande produkter: Naturligtvis Photoshop CS2 (CS3) med Bridge och ACR samt Apple's Aperture för Mac användare.
Phase One C1 Pro (ver 3.7.x) är knappast ett alternativ till Lightroom, däremot till Adobe Camera Raw, alltså själva RAW konverteringsdelen. Och då finns en säck andra konverterare också som alternativ, ingen nämnd, ingen glömd.

Köpt hos: www.adobe.com

Pris: 1863
2007-03-02 Göran Norstedt

PLUS: Ett heltäckande organsationsverktyg för dina digitalbilder. Har stor potential i en kommande, förhoppningsvis stabilare, version.
MINUS: Långsamt vid stora bildmängder. Jag kör en snabb Dual Core PC och har 4 GB internt samt rymliga 500 GB SATA-diskar men det hjälper inte. Mitt program kraschar gång på gång vid inläsning av stora bibliotek. Men LR minns tack och lov var den kraschade och återupptar vid omstart inläsningen där den la av!

Programmet är skönt intuitivt att arbeta med. Den skarpa versionen är betydligt bättre än Beta-versionerna. Snabbare framför allt - men även rent funktionellt.
Jag använder det huvudsakligen för att hålla reda på mina många bildfiler.

Liknande produkter: Adobe Bridge, Capture One,

Köpt hos: Adobes nätbutik

Pris: 1863
2007-03-02 bow string

PLUS: Inkluderar många olika format i ett arbetsflöde
MINUS: Sharpen och RAW konvertering

Programmet fungerar mycket bra och omfattar hela arbetsflödet från capture till utskrift.
Med dom funktioner som finns klarar man av en stor del av dom korrektioner som man behöver göra. Finesser som Remove spotts gör att man enkelt kan ta bort stänk, damm etc på en bild och har man tagit en serie av bilder så kopieras ändringen lätt över till hela serien vilket innebär att man inte måste öppna och redigera varje bild.
Programmet stöder även andra format än RAW vilket gör att man kan använda samma verktyg för bearbetning av bilder tagna/lagrade i JPEG.

Tyvärr så är RAW konverteringen inte i den klass som man kan förvänta sig och speciellt svagt är programmet i sharpen funktionen.
Jag har jämfört Lightroom med Phase One Capture One Pro och när det gäller bildkvalitet så når Lightroom inte upp till det som Capture One kan åstadkomma.

Söker du det ultimata programmet för att framkalla RAW så är Lightroom ännu inte det verktyg som du ska välja men inbegriper ditt arbetsflöde andra format än RAW så fungerar Lightroom ypperligt trotts sina brister.

Liknande produkter: Phase One Capture One Pro

Köpt hos: Adobe

Pris: 1800
2007-02-21 fotofred

PLUS: Snabb! Skillnad mot beta 4:an. Snygg layout och användarvänlig. Metadata browser. Indexerar info såsom objektiv, brännvidd, filtyp etc., Databasen är enkel att använda. Printmodulen är kanon.
MINUS: Omständigt att bränna till skiva.

Jag fastnade för detta program redan då det befann sig i beta4 versionen. Det har dock hänt en del mellan versionerna och ver. 1.0 är betydligt snabbare. Jag kör med 1.5GB RAM och upplever inga störande fördröjningar. Då bör tilläggas att jag är kräsen vad gäller sån't.

Prestandan vid import är avsevärt förbättrad. Här är det också läge att bränna bilderna till skiva. Vill man göra det senare blir det omständigare.

Nya verktyg har tillkommit. Bla:
- Cloning/Healing verktyg
- Röda ögon verktyg
- Justera Färg/Mättnad mm genom att klicka å dra i bilden

Jag är helnöjd och förmodligen kommer jag att använda detta program i 90% av mitt arbetsflöde vid bildbehandling / lagring. Resterande 10% blir nog i PS Elements.

Liknande produkter: CaptureOne, iView, Rawshooter

Köpt hos: Adobe

Pris: 1883
2006-09-27 Digi

PLUS: Bättre kontorller och användargrännsnitt.
MINUS: Inte lika snabbt som RS än.

Adobe har en bit kvar på vägen...
2006-09-27 Sten-Åke Sändh

PLUS: Sobert, smart och mycket anpassningsbart gränsnitt nu i Beta 4. Många mycket fina verktyg och ett utmärkt stöd för DNG-filformatet (Digital Negative) som dock ännu är lite buggigt i Lightroom.
MINUS: Ännu inte riktigt där när det gäller arbetsflödet. RS är ännu oöverträffat effektivt enligt min mening.

Tyckte Lightroom var en katastrof i Beta 3 version. Mycket bättre nu. Inte minst mycket snabbare och smidigare. Föregående version var praktiskt oanvändbar och avinstallerades i princip omgående.

Beta 4 har framförallt fått ett betydligt uppfräschat och mycket mer flexibelt användargränssnitt. Dessutom har Pixmantec-folket och RawShooter-användarna säkert utövat ett visst mått av inflytande. Verktygen under "Develop" känns mycket mer RawShooter nu och det finns t.o.m RS verktyg som Fill Light och Vibrance i menyerna.

Lightroom är ett mer funktionsrikt program än RS (även i jämförelse med Premium-versionen och det är faktiskt nästan dubbet så stort på disk. En del funktioner är dessutom betydligt mer sofistikerade som exv. det fantastiska tone curve verktyget. I jämförelse med RS Premium så tycker jag att både "straighten"- och "crop"-verktygen är betydligt vassare än i RS.

För mig är stöd för DNG /Adobes Digital Negative-filformat viktigt och det finns nog inget annat verktyg som har ett mer kompetent stöd för detta format inbyggt än Lightroom. Man kan konvertera t.o.m en JPG-fil "on the fly" till DNG, vilket gör att man kan redigera en JPG i konverterat DNG-format utan att riskera att förlora ytterligare-bildkvalitet vid återsparning på disk. Det tror jag inte jag sett i nåt annat program.

RS har också möjlighet att läsa DNG, men bara DNG som konverterats från de RAW-format som stöds av RS ursprungligt (och då med Adobes DNG-converter). Av detta skäl kan RS exv. inte hantera DNG konverterat från Sony A100, eftersom denna kamera tillkommit efter utvecklingen av RS frysts p.g.a. Adobes uppköp av Pixmantec. RS kan heller inte konvertera nånting överhuvudtaget till DNG.

Vi som har RS Premium får uppgradera gratis till Lightroom. Det var en möjlighet jag inte hade en enda tanke på at utnyttja efter att ha sett Beta 3. Jag såg det erbjudandet mer som ett sarkastiskt hån. Men med Beta 4 är läget ett annat. Jag tror Lightroom kommer att bli fantastiskt bra när det blir klart och Adobe har faktiskt visat att de lyssnat på en hel del av kritiken (inte minst från RawShooter-kollektivet).

Jag ser trots allt det som en fördel att hantera både JPG- och DNG-bilder i ett och samma Adobe-program. Adobe är grafikföretaget alla kategorier och dess produkter är ofta defacto standard som funnits där i evigheter med IT mått mätt. Till och med Microsoft har halvt om halvt tvingats acceptera att de faktiskt inte rått på Adobe. När Adobe rasar rasar nog allt annat också i IT-världen. Tryggare kan man inte vara i denna världen. Jag ser i just detta sammanhang det som en extra trygghet att det är Adobe som utvecklat och står bakom det generella "RAW"-filformatet DNG, även om de släppt rätten för andra att använda formatet gratis.

Detta gör inte Adobe-folket för att vara snälla. Om alla börjar använda DNG så kommer man ju slippa att göra importfilter till sina program för alla möjliga RAW-filsformat som kontinuerligt ser dagens ljus och det ligger stora kostnader i dessa anpassningar, som man kanske hoppas slippa på sikt om DNG blir defacto standard för RAW-filer på samma sätt som exv. PDF-formatet blivit for textdokument. Även PDF har ju utvecklats av Adobe.

Liknande produkter: RawShooter Premium och Silkypix
2006-09-27 Christer1

PLUS: Det går att editera väldigt sofistikerat och få resultat som skiljer sig enormt från originalet. Säkert bra för AD´s
MINUS: Funktionera är bra i beta 4 men fortfarande inte i realtid trots att jag har snabb dubbeldator med 2 GB minne.

Sedan skall det här vävas ihop med CS2´s RAWprogram på ett bra sätt men det vill man kanske inte visa förrän i första skarpa versionen.
2006-09-21 bolojen

PLUS: inga töntiga extragrejer, bara det man behöver.
MINUS: mycket tungt att arbeta med. äter ram till frukost.

lättarbetat för att vara adobe. ganska lågt insteg, dock kräver det sin dator, speciellt om man jobbar med raw.
2006-09-04 Digi

PLUS: Bra funktioner, smarta sätt att katalogisera bilder på.
MINUS: Är mycket slött, hackar och kräver en superdator för tillfället. Men som sagt, det är en betaversion.

Här får Adobe satsa otroligt mycket för utvecklingen av Lightroom.
Bra funktioner, smarta sätt att katalogisera bilder på.
Är mycket slött, hackar och kräver en superdator för tillfället.

Godkänt änsålänge!
2006-07-19 Andreas K

PLUS: Att det är en beta och den torde bli bättre
MINUS: Ointutiv import av album. Långsam rendering av bilder. Kan inte scrolla mig enkelt och snabbt genom tumnaglarna.

Lightroom har en lång väg att vandra för att uppnä det smidiga arbetsflödet som Rawshooter Premium har.
Det luktar för mycket glad amatör över Lightroom i nuläget för att jag skall tycka om den.
Den är för långsam och saknar intutivitet som RSP erbjuder.

Liknande produkter: Rawshooter Essentials, Rawshooter Premium Edition.
2006-07-19 Christer1

Nja, än når inte Lightroom Beta upp till Rawshootern.
Rawshootergänget som Adobe har "köpt" lär få jobba mycket med att lära Adobegänget hur man gör programvara som jobbar snabbt och smidigt.

I Rawshootern drar man t.ex. i EV-controllern och omedelbart ändras EV i bilden. I Lightroom Beta ändras EV stegvis och med fördröjning och det är ju inte alls acceptabelt.

Vi som köpt Rawshooter Premium får ju byta till Lightroom 1.0 utan kostnad men det är inte aktuellt för mig som det ser ut nu det måste tillkomma en hel del från RS-gänget för att den skall bli användbar.

Det hade varit mycket bättre om Adobe anpassat Lightroom till Rawshootern och inte tvärt om.

Jag har avinstallerat den tills vidare.

Liknande produkter: Rawshooter Premium

Elinchrom ELB 500 TTL