Canon EF 100mm f/2,8 USM Macro


Summmering2015-10-04 Mr Davidson

PLUS: Skarp, snabb, vacker bokeh, exakt af, smidig och kompakt. Äkta 1:1
MINUS:

Skarp, snabb, vacker bokeh, exakt af, smidig och kompakt. Äkta 1:1. Har ett "pirat" stativfäste. Funkar, men en ganska medioker fit&flush. Fullt med gjutskägg utmed klämringen, kräver noggrann montering av ringen för att inte repa gluggen ILLA.

Liknande produkter: L-versionen, som jag inte har råd till ännu.
2014-10-06 plonis

PLUS: Bra brännvidd, skön fokusring, bra skärpa, dugligt-snabb autofokus för makro
MINUS: inte så allround

Det omtalade makro-objektivet som alla pratar om. Med all rätt, ett mycket bra objektiv som kräver en hel del av fotografen dock för att det ska bli fina bilder. Macro fotografering är lite mer av en utmaning vilket också gör det väldigt kul att fotografera. Ett stativ är att rekommendera då man arbetar med så otroligt kort fokusområde vid makrofotografering. Minsta framåtlutning resulterar i att man missar fokus på det som var tänkt att fotografera.

Efter tiden när man lär sig hur man ska fotografera makro finns det inte mycket att klaga om när det gäller objektivet. Det är skarpt och det sätter färgerna. Jag håller nog kanske inte med lika mycket om tidigare recensioner att det funkar lika bra som ett porträttobjektiv. Jämfört mot mitt Sigma 50mm 1.4 tappar den i skärpa och bokeh vid porträttfotografering på lägre bländartal men mot ett kitobjektiv så självklart slår den det på fingrarna!
2013-03-08 mraros69

PLUS: Skärpan, bakgrunds oskärpan, snabbheten och nästa ljudlös
MINUS:

Jag är mycket nöjd med denna glugg! Det är en utmärkt macro glugg som inte väger mycket och känns väbyggd. Jag hade tidigare Tamrons 90mm men den var så plastig vart aldrig riktigt nöjd med den.
Denna glugg är snabb, tyst och skarp som attan även vidöppen och bländar man ner så är även kanterna grymt skarpa. Jag bara älskar bakgrunds oskärpan på denna glugg. Det är också en underbar porträtt glugg. Jag kan bara rekommendera denna glugg.

Liknande produkter: Tamron 90mm, Sigma 105mm

Pris: 3000
2012-12-01 Ulrik Nordberg

PLUS: Kanonbra, väldigt prisvärd, mångsidig.
MINUS: inte en L lins, om det nu är ett minus.

Väldigt bra lins att utöka sin kameraväska med om man fotar mycket utomhus. Den går ju självklart att ta bilder med inomhus också :)
mycket bra i macro läget.
2012-07-20 Kemo

Bra Objektiv
2012-04-06 Jeroen Hartings

PLUS: 1:1, skarpt, snygg bokeh, snabb USM, bra arbetsavstånd
MINUS: Blir "gigantiskt" med motljusskyddet monterat

Så vansinnigt skarpt, redan på f/2.8! Detta objektiv producerar dessutom underbar bokeh!
Kan knappt tänka mig att 100/2.8L är skarpare, men man får ju IS med den versionen..

Hade EF-S 60/2.8 Macro innan, men kände ganska omgående att jag behövde ett större arbetsavstånd. Därför skaffade jag 100/2.8 istället.

Liknande produkter: Canon 100/2.8L IS Macro

Köpt hos: Privat på Fotosidan
2012-02-27 aMpari

PLUS: Skarpt, USM, ljusstarkt, passar mer än bara macro-fotografering, kvalitet för denna prisklass. vacker bokeh
MINUS: Inget

Mycket skarpt och ljusstarkt macro-objektiv! Har länge varit en favorit i min fotoväska. Vacker bokeh och åter igen - vilken skärpa detta objektiv besitter!

Lagom brännvidd, fungerar både till macro och porträtt och även i andra lägen där en normalzoom inte räcker till och man behöver lite extra brännvidd.

Ett plus är att man kan ställa in om fokusen ska gå till närmaste fokusavståndet eller om man fotar något på över 1.5 meter så kan man begränsa det till det för att då få snabbare AF. Det har skön kvalitets-känsla och vikten är lagom.

Jag har tidigare testat Tamrons 90/2,8 och detta Canons har betydligt snabbare autofokus tycker jag, Men det är inte så konstigt med USM. Bilderna blir även skarpare och bättre.

Liknande produkter: Tamron 90mm f/2,8
2011-12-31 Toni Hermansson

PLUS: Skärpa, kontrast, internfokus, USM
MINUS: Motljusskydd medföljer ej, aningen tungt jämfört med tex Tamron.

Mycket skarpt. AF jobbar tyst, snabbt och säkert, speciellt utanför "macroområdet" (där man ändå mest använder manuell fokus). Bra känsla och precision i fokuseringsringen. Stativfäste finns som tillbehör vilket är bra för den som behöver det, men Canon tar oförskämt mycket betalt för detta. Piratfästen finns dock mycket billigare.
Jag valde mellan detta objektiv och främst Tamrons 90mm macro. Anledningar till att jag valde Canon: Ungefär samma pris som konkurrentalternativen, men Canon 100/2.8 har intern USM-fokus, den ändrar inte längd eller roterar vid fokusering, arbetsavstånd 15 cm mot Tamrons 10 cm, och inte minst; man kan vara säker på att objektivet kommer fungera bra även på framtida kamerahus från Canon.

Liknande produkter: Tamron 90/2.8 macro, Tokina 100/2.8, Sigma 105/2.8

Kundtjänst: Har mycket goda erfarenheter av Cyberphoto
2010-12-26 Bramberg

PLUS: Att den inte blir längre/kortare eller roterar när man focuserar. Skärpa och kontrastrikedom. Stort plus också för att den är i det närmsta lika skarp på alla bländare, något som alla mina andra canon linser inte är! Bred och greppvänlig focusring. Knapp som begränsar AF område. Denna lins är optiskt sett Mycket bättre än många av canons L linser! Vacker, mjuk oskärpa.
MINUS: Inget

Detta är ett av canons bästa objektiv oavsett pris! Inte det mest allround objektivet men det levererar otroligt skarpa bilder på alla bländare, även vid full öppning f/2.8 Snabb, exakt och tyst autofocus. Mycket bra till porträtt, sport och så klart till extrema närbilder - macro.

Liknande produkter: Canon 100mm f/2 USM (ej macro)

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2010-12-04 Gnudas

PLUS: Grym skärpa
MINUS: AF hörs en hel del när man filmar trots usm

Fick hem det nu i veckan, väldigt uppsving från kitobjektivet. Köpte det dels för macro och dels för att ha ha som standardobjektiv.

Saker jag önskar att jag fått läsa nånstans innan beställning är att den trotts USM är att AF låter en del när man filmar, dock inte alls lika mycket som ett objektiv utan USM men ska man filma så får man fokusera manuellt.

En annan sak är att om man vill fota folk så behöver man vara en bit ifrån. på 2 meter så får man bara med ansikten. För en nybörjare som mig så hade jag inte något grepp om hur inzoomat det ändå blir med 100mm.

Nu efteråt så funderar jag på om inte 60mm macro hade varit mer rätt väg att gå även om det bara är EF-S.

Har förstås även testat det som macro, fotat vatten droppar och annat smått, det blir riktigt bra =) men tror jag skulle behöva ett stativ för att bli av med lite isobrus.

Liknande produkter: bara kitobjektivet 18-55

Kundtjänst: Beställde en fredag och fick det på onsdagen. Chansar på att snön försenade posten från Umeå en dag.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4390
2009-11-30 jobe69

PLUS: Skarpt, enkelt, ljusstarkt, skärpedjupseffekter, tyst, macro
MINUS: Ingen IS, som vanligt endast manuellt fokus vid macro för att få bra närbilder, långt

Det objektiv jag använder mest av alla. Förklaringen till det är att det ger ett helt underbart resultat. Skärpa, färger, ljus, autofokus, vikt, pris och känsla.
Allt är nästan perfekt med det.
Porträttbilder i mörka lokaler med endast stearinljus och svag belysning blir fantastiska.
SKÄRPA SKÄRPA SKÄRPA SKÄRPA
Jämfört med mitt EF 70-200 L f/2.8 IS så blir bilderna MYCKET bättre.

Liknande produkter: EF 180mm macro
Sigma 90mm macro

Kundtjänst: Har haft inne kamera och 3 objektiv för kalibrering på Canon. Mycket trevlig servicetekniker, mkt kunnig. Trevligt bemötande. Tog sig tid att samtala med mig om mina funderingar kring skärpa på utrustningen.
Och MYCKET snabb service. 2 dagar med samtal under tiden.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 6000
2009-10-31 hsjoman

PLUS: Skärpa, färger, kontrast, internfokusering
MINUS: AF

Mycket bra och behagligt att arbeta med. Internfokuseringen får det att kännas professionellt i jämförelse med tamrons.

AF:n var något av en besvikelse trots de många lovorden. Min tanke var att använda det som ljusstark tele vid sport och det går väl, men den kan jaga värre ibland.

EDIT 2010-09-08
Det bästa jag har i väskan. Så skarpt, så vacker bokeh och underbara möjligheter med kort skärpedjup. 100mm är dock begränsande. Betyget går upp från 4 till 5.

Liknande produkter: Tamron 90mm, Sigmas 105

Kundtjänst: 5++++ Cyberphoto är cyberphoto. Bytte AF-motor och det var inga bekymmer.

Köpt hos: Cyberphoto
2009-07-13 Håkan Bråkan

PLUS: Superskarp och enastående färger för att inte vara L-objektiv
MINUS: Fjantig AF när man kör makro, men kanske hör till typen, i vart fall så blir manuellt det som kan funka.

Den är helt ok, men använder den för sällan, varför är makro så stökigt?
2009-07-10 Roqqy

PLUS: Skärpan, Fokuseringen, Snabbheten, Innerfokusering, Gedigen
MINUS: Kan inte komma på några.

Nu har jag haft mitt USM macro drygt en månad. Jag kan bara konstatera att det är ett mycket mycket bra objektiv. Gedigen känsla, jag upplever det som något lättare än mitt gamla Canon 100 macro, det utan USM motorn. Det är skarpt, riktigt skarpt. Fokuseringen sker snabbt och tyst, jag har en EOS 40D och det är sällan den letar fokus, Jag kunde till och med följa en svärmare med "AI Servo" på kameran, kul! Fokuseringen är mycket snabb för att vara ett macro. Begränsar man fokusområdet är den ännu kvickare när man inte behöver komma så nära. Den manuella fokusringen är bred och har lagom motstånd, mycket lätt att ställa exakt. Att objektivet har innerfokusering är riktigt bra i samband med makro. Inget som rör sig och skrämmer bort t.ex. fjärilar. Rekommenderas varmt!

Till sist ett ord om andra recensioner i denna samling. Jag vill varna för att vissa recenserat det äldre objektivet 100mm f/2,8 UTAN USM. Tänk på det när ni läser recensionerna här!

Liknande produkter: Canon EF 100mm f/2,8 Macro (utan USM), Sigma 150mm f/2,8 Macro. Canon EF-S 60mm Macro.

Kundtjänst: Har bara använt dem en gång för en annan produkt, då gick alt snabbt och smidigt. Inga problem alls.

Köpt hos: Dustin

Pris: 6100
2009-06-24 gedjan

PLUS: Skarp, snabb/tyst AF, välbyggd, snygg bakgrundsoskärpa.
MINUS: Inga så här långt.

Jag jfr. denna optik lite mot min gamla EF-S 60/2,8 Macro som inte fungerar längre då jag har bytt till FF.
Den är betydligt större, tyngre och därmed klumpigare. Men presterar en fantastisk skärpa med fina färger/kontrast.
På korta avstånd är denna betydligt bättre än min gamla när det gäller AF. Även om jag föredrar manuell fokus vid riktigt korta avstånd. På köpet får jag en riktigt trevlig brännvidd till FF.

Liknande produkter: Sigma 150 resp. 180mm macro samt Canons 180/3,5L som var alldeles för dyr.

Kundtjänst: Snabb leverans, bra mailkontakt.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB
2009-02-24 twallsten

PLUS: Liten, kompakt, tyst och förhållandevist lätt.
MINUS:

Inte lyrisk över skärpan jämfört med t.ex. Canon 50 1.8 men visst är det bra

Kundtjänst: Assist har varit bra hittills

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2008-09-27 dojz

PLUS: Snabbt, skarpt, usm, "lagom" brännvidd för de flesta oskygga insekter, litet och smidigt, lättsålt och bra andrahandsvärde om det blir aktuellt att sälja/byta upp sig.
MINUS: motsolsskydd kunde gott ingå i priset.

Ett fantastiskt objektiv på alla sätt och vis!

Några kommentarer rent generellt kring makrofotande reflekterat till detta objektivet är:
* Objektivet är mycket ljusstarkt - jättebra! Men fokusdjupet är knappnålstunnt vid minsta bländare. Att blända ner (och använda blixt) är enligt mig a och o om man vill få vettiga makrokort.
* usm-motor gör autofokus mycket snabb, precis och framför allt tyst - jättebra! Men hur ofta använder man autofokus vid makro? Jag gör det aldrig eftersom jag finner det bättre att blända ner, använda blixt och finjustera för hand (då det faktiskt finns utrymme för finjustering på just makroobjektiv eftersom) än att riskera att den inte hitta fokus och börjar snurra samtidigt som insekten man tänkt fota springer iväg och gömmer sig.

Jag äger dock ett 180mm Sigma makro som jag är mycket nöjd med men har inte testat några andra "likvärdiga" produkter men tror helt klart att både Sigmas och Tamrons är mycket prisvärda. Att ha i huvudet när man köper ett (makro)objektiv är ändå att tillvägagångsättet för fotandet är avgörande.

Liknande produkter: Sigma 105mm, Tamron 90mm

Köpt hos: begagnat på eBay

Pris: 2500
2008-09-20 bengt-re

PLUS: Inga.
MINUS: OSKARPT. Inte ens i närheten av halvskarpt. Suddigt, suddigt och suddigt.

Säger direkt att jag troligen är färgad av att fått ett dåligt exemplar, men detta är det sämsta objektiv jag någonsin satt på min kamera! "EF 100/2,8 gör ingen besviken." stod det i reklamen... jodå - tomten bor i norrland också eller hur var det...

Liknande produkter: Sigma 70mm F2.8 EX DG MACRO - fast då efter jag lämnat tillbaka detta oanvändbara objektiv.

Kundtjänst: Fick ju lämna tillbaka skräpet så skall väl inte klaga - kostade mig bara bensinen och ilskan att testa det. Aldrig mer Canon marco objektiv för mig iaf...

Pris: 5549
2008-06-18 Hannuse

PLUS: Skarpt, bra autofokusfunktion, bra ljusstyrka. Mycket bra autofokusfunktion på nära håll och enkelt att ta över manuellt. Underbar känsla vid manuell fokusering
MINUS:

Jag har även ett Sigma 18-50mm 1:2,8 EX DC Macro, och det är ett bra allround komplement till kameran (EOS 40D).
Men när det väl kommer till riktig macro-fotografering så ger det här objektivet en ytterliggare dimension.
skulle inte kunna vara utan det i kameraväskan nu när man väl fäst sig vid det.
Med 100mm behöver du inte gå så nära motivet, vilket ju är en fördel när det gäller insekter som jag använder det till mest.
Mycket skarp, hög kvalitetskänsla, och man inte behöver ställa om några knappar för att köra manuellt om man kör på "AF-One shot" man kan bara vrida på fokusringen direkt.
Jag har hunnit med ca 800 bilder, enbart på insekter, och jag är mycket nöjd, otroligt fin skärpa, och ett lättarbetat objektiv.
Att man kan användas sig av bländare 2,8 utan att behöva bekymra sig om oskärpa är fantastiskt.
Köpte det begagnat och fick även med motljusskyddet som är väldigt bra på macro-strapatserna.

Köpt hos: Privat, begagnat

Pris: 4600
2008-06-08 Nia

PLUS: skarp,snabb,lätt,fin teckning av oskarpa bakrunder i nedbländat läge.
MINUS: Finns inga

Har använt den till alla möjlig fotografier och har inget negativt alls att komma med

Köpt hos: NetOnNet

Pris: 5200
2008-06-05 Patrik Zettergren

PLUS: Kvalitetskänsla, skärpa
MINUS: Långsam autofokus

Känns gediget och är lättarbetat. Har bara haft det i några dagar men är redan helfrälst. Suveränt till porträttfoto. Bra känsla i manuellt läge. Sedan att det är långsamt..., tja finns det nåt Macro som INTE är det ?? Har haft både nikon, sigma och Canon från 50 - 150 mm/2.8 och kan inte påstå att något varit snabbt!

Köpt hos: Privat
2008-05-29 BugEyes

PLUS: Skärpa, Macro, USM
MINUS: Har inte hittat dom

Köpte den för att jag ville ha ett bra macro, fick en förträfflig porträttglugg på köpet. Den är även bra till allt annat där brännvidden passar.

Min är den nya med USM motor och fokuserar snabbt och tyst.

Köpt hos: Privat lätt beg

Pris: 3900
2007-11-27 christers

PLUS: Skärpan,färgåtergivningen och den otroligt tysta USM-en.
MINUS: Här blir alla minus plus!!;-)

Blev imponerad av detta objektiv.Skärpan tillhör den skarpaste.Färgåtergivningen fantastisk.Passar lika bra för macro som för porträtt. Gick in på objektiivi.info. Denna sida visar bilder tagna med olika Canon-objektiv. Läste recensionerna på respektive objektiv (fotosidan.se). Resultatet blev inköp av detta objektiv.

Kundtjänst: Snabb och säker.

Köpt hos: netanttila.fi

Pris: 6400
2007-11-09 MLFoto

PLUS: Super skarpt.
MINUS: Långsam autofokus.

Mitt skarpaste objektiv. Alla mina andra objektiv tycker jag är skarpa, em detta är ändå snäppet bättre. Dock är autofokusen mycket långsam. Jag är van vid canons EF 70-200/4 IS som fokuserar blixtsnabbt, så jag trodde först att det var något fel på objektivet när det inte ville ställa in focus. Men sedan upptäckte jag att det faktiskt fokuserar men mycket långsammare.
2007-08-14 Sasso

PLUS: Skärpan, ljuset, färgåtergivningen.
MINUS: Inget jag kan komma på efter 3 månader.

Nya favoritporträttgluggen.
Funkar utmärkt att fota porträtt pga av det långa avståndet till modellen. (Modellerna behöver inte känna sig illa till mods om man står en bit ifrån)
Testat macrofotograferingen och den ger en väldigt bra skärpa även på mycket uppförstorade insekter.

Mycket trevlig glugg som numera plockats med istället för 50mm.

Köpt hos: Dustin
2007-07-02 Lindersson

PLUS: Skärpan, snabb & tyst autofokus, bokeh.
MINUS: Kanske att motljusskyddet borde ingå i priset för ett objektiv i den prisklassen.

Mycket bra objektiv som ger skarpa bilder med bra färgåtergivning. Autofokusen är både snabb och tyst, vilket är en klar fördel om man ska fota insekter t.ex.
Väldigt bra helt enkelt. Rekommenderas varmt!

Liknande produkter: Sigma EX 105/2,8 DG Macro

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5595
2007-05-29 Geting

PLUS: Superskarpt, snabb autofokus. f 1/2.8.
MINUS: Ibland är brännvidden lite för kort för insektsbilder.

Mycket hög optisk prestanda. Bländare 2.8 i kombination med 100mm brännvidd ger ett härligt kort skärpedjup. Mycket gedigen och robust konstruktion. Snabb autofokus.

Liknande produkter: Canon EF-s 60mm USM, Tamron och Sigmas Makrogluggar.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-04-26 Leif Bength

PLUS: Snabb, tyst, skärpa, FTM
MINUS: -

Ett mycket bra macroobjektiv/kort tele på en 1,6-kamera. Fin skärpa. Tyst , snabb och exakt AF. Ring-USM med FTM. Ljusstark. Konstant längd och ej roterande frontlins.

Köpt hos: B&H NY

Pris: 3150
2007-02-18 Rille E

PLUS: Skarpt, snabb fokus och tyst
MINUS: Inga

Ett extremt skarpt och snabbt macro.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 5195
2007-02-09 Susanne Andersson

PLUS: Lätt och smidigt, supersnabbt, tyst och ljudlös AF, knivskarp skärpa med pricksäker AF, fantastisk bokeh och färgåtergivning
MINUS: Finns inget!

Jag älskade mitt Sigma 150-makro för de härliga färgerna och bokehn, men det var alldeles för tungjobbat för mig och mina händer, så jag köpte detta istället och är hittills supernöjd.

Canon-makrot är ljudlöst med en supersnabb och pricksäker AF. Skärpan är superb och knivskarp. Det är härligt smidigt och lättarbetat jämfört med det vansinnigt tunga och klumpiga Sigmat jag hade tidigare. Bokeh och färgåtergivning är suveränt fina. Brännvidden gör också att det passar utmärkt både till landskapsfoto och till porträtt.

Liknande produkter: Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro, Tokina AT-X M100/2,8 Macro, Sigma EX 105/2,8 DG Macro och Sigma EX 150/2,8 DG HSM Macro

Kundtjänst: Har inte behövts!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5595
2007-02-08 NeoTech

PLUS: Skarp, lätt, snabb USM.
MINUS: Autofokusen på en 350D med detta objektiv.. inte direkt smart.

Grymt bra, min första macro iofs men vart förvånad över hur ruskigt skarp den var.

Köpt hos: Komplett

Pris: 5000
2007-01-21 jonsomvet

uppfyllde mina förväntningar

Köpt hos: i asien

Pris: 2800
2007-01-06 Digi

PLUS: Oerhört skarp optik! Fina färger och extremt bra skärpa!
MINUS: Att det inte följde med motljusskydd.

Mycket bra optik som rekommenderas varmt!
Oerhört skarp och gedigen känsla!

Köpt hos: Cyberphoto
2006-12-05 Magnus_S

PLUS: Skarp, snyggt släpp, ljusstark, billig
MINUS:

Denna blev snabbt en favvoglugg och jag använder den väldigt ofta. En riktigt användbar brännvidd till min 5D. Skarp som attan och den ger ett bra och snyggt släpp. Inget störande vinjettering på en FF sensor heller. Använder den inte så mycket till macrobilder, tycker att den gör sig bäst som porträttglugg.

Klart prisvärd!

Kundtjänst: Trevliga och lite familjekänsla

Köpt hos: DigiCom

Pris: 5525
2006-11-03 Photocon

PLUS: Ett toppenmacro som även fungerar bra som porträttoptik. Interfokusering=gluggen blir ingen "snabel"
MINUS: Motljusskydd ET-67 borde ingå i priset

Det här objektivet är en dröm att sätta på en digital slr med fullformatssensor, typ 5D/1Ds/1DsMkII och Kodak Pro SLR/c. Men givetvis jättebra på dslr med cropfaktor 1.3-1.6 också. Bra fungerande AF men också jättebra manuell fokuseringsring. Min recension verkar kanske mer entusiastisk än andras vad gäller AF. Beror på att jag köpte objektivet ganska nyligen och har modellen med USM.

Liknande produkter: Tamron och Sigma, men även om de var bra vid test så känns EF 100 f/2.8 macro som det bästa köpet.

Köpt hos: Expert Fridhemsplan
2006-06-09 Jhns

PLUS: Skarpa bilder blir det
MINUS: Dålig och långsam autofokus

Skarpa och fina bilder när väl autofokus tar. Skall man ta makro vilket man gör med detta objektiv så kan lika väl handfokusera. Objektivet åker fam och tillbaka.
Önskar lite snabbare och precisare klipp i autofokusen.
2006-05-09 Lennie

Suveränt objektiv. Riktigt skarpt och väldigt bra resultat även ute i kanterna på fullsensor. Oskärpan i skärpedjupet ser väldigt snygg ut.
Perfekt objektiv för macro-, studio- och porträttfotografering.

Liknande produkter: Tamron 90 macro

Köpt hos: Swefo
2006-05-08 PierreS

PLUS: Skarp, Smidig och behaglig att jobba med. När era andra tekniska underverk går sönder så fungerar detta fortfarande om ni har det kvar..
MINUS:

Har lånat denna glugg av en vän i några dagar. Mycket bra skärpa. Vad jag kan se ungefär i klass med min numera sålda Sigma 150mm. Samma gäller autofokusen.
Det är mycket behagligt att arbeta med. Tycker att brännviddskillnaden mellan denna och Sigma 150 är mest en smaksak. Det är ungefär lika lätt/svårt att komma nära en fjäril med detta objektiv som med det lite större och klumpigare Sigmat.
Det som drar ner en poäng är prisvärdheten. Jämför med Sigmas 150mm som är ungefär lika dyrt. Där medföljer ett rejält fordral samt motljusskydd och stativfäste. Sigmat känns dessutom lite gedignare byggt. Dock lite klumpigare pga den högre brännvidden.
Tillägg 20080827 - Har haft detta objektiv i min ägo i några månader nu - köpt begagnat i bra skick.
Tillägg 20160523 - Mitt Sigma 150 med bildstabilisering gick sönder för andra gången och då kändes det tryggt att detta fortfarande fungerar klanderfritt. Jag tänker inte reparera sigmat mer utan kommer att använda detta fortsättningsvis.

Liknande produkter: Sigma 150mm nytt - hade blivit dyrare trots sämre kvalité...

Köpt hos: begagnat
2006-02-26 RÖN

PLUS: Bra Macroobjektiv
MINUS: Inga

Bra och snabb. Tar mycket bra macrobilder men även bra för porträtt.Autofokusen fungerar utmärkt efter kalliberering av Canon.

Liknande produkter: EF-S 60

Kundtjänst: Bra

Köpt hos: Fotokungen i Stockholm

Pris: 5200
2006-02-17 Tommy Åström

PLUS: Knivskarpt!
MINUS: Ganska stor.

Ja vad ska man säga...ruskigt skarpt objektiv! Har använt det flitigt både som en "vanlig" hundra och till närbilder. Oavsett avstånd till motivet så är det bett i bilderna. Den kromatiska aberrationen är försumbar, ströljusnivån är låg. Färgerna neutrala med dragning åt det varma. Med motljusskyddet ET-67 blir det en bastant och biffig pjäs. Autofokusen är blixtsnabb med EOS-1v. Jag håller med föregående skribent om att det är lite plastigt, men ändå rejält och gediget. Jag sätter stort värde på att det funkar ned till 1:1 utan mellanring. Denna godbit säljer jag aldrig.
PLUS: Skarpt, Snabb AF, Lätthanterligt och ljudlöst.
MINUS: Dyrt.

Först tyckte jag det kändes plastigt men efter 20minuter så blev det en dröm att använda.
Mjukt smidigt och helt underbart objektiv.
Objektivet levererades utan motljusskydd men det löste jag genom att svarva upp en "kaffemugg".
2005-12-12 Panoreda

PLUS: Tecknar knivskarpt. Snabb och exakt skärpeinställning.
MINUS: Lite långt för digitalkameran, skärpedjupet kan ibland bli i minsta laget.

Favoriten för makrobilder naturligtvis, men även porträtt är den perfekt för.

Köpt hos: Cyberphoto
2005-10-31 Windle

PLUS: Suveräna glasbitar som ger extrem skärpa.
MINUS: Dålig närgräns för ett macroobjektiv. Lite stort och klumpigt för en fast 100 mm.

Ett perfekt objektiv för porträttfoto och närbilder på t.ex. blommor.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4000
2005-08-29 Jorik

PLUS: Skarpt, bra autofokusfunktion, bra ljusstyrka. Mycket bra autofokusfunktion på nära håll. Bra med stilla frontlins.
MINUS: Inga - möjligen att det inte är så lätt att ställa in skärpan manuellt på 3 meter och längre.

Mycket bra objektiv - både makro och tele i ett! Jag tycker inte att objektivet är tungt. Bra autofokusring. Autofokusringen har - om man tittar på avståndsinställningen - det lite tätt mellan avstånden på 3 meter och däröver men det inget som gör något. Förmodligen är det konstruerat så för att det är ett objektiv framför allt avsett för närbilder. På nedre delen av skalan är det mycket gott om utrymme på avståndsskalan. Skärpan är inte svår att ställa in någonstans på skalan egentligen men lättast på närmare håll.

Skärpan är mycket bra - i L-optik-klass. Vid fotografering på mellanavstånd (0,5 - 3 meter) är objektivet som allra skarpast på f5,6 men skärpan är ypperlig även på full öppning. För landskapsfoto behöver objektivet inte bländas ned alls och för närbilder är f8-f11 att föredra för skärpedjupets skull. Ett objektiv i toppklass, enligt Cyberphoto.

+ Bra autofokusfunktion
+ Bra skärpa
+ Bra ljusstyrka
+ Frontlins roterar ej
+ Objektivet stängt både på fram och baksidan - alltså ingen öppning in i det.
2005-07-30 javisst

PLUS: Skärpan. Fungerar tillsammans med alla Canon EOS-hus
MINUS:

Eftersom jag har tillgång till både Canon EF 100/2,8 macro USM och EF-s 60/2,8 macro USM har jag försökt göra en liten jämförelse.
Båda gluggarna tecknar riktigt skarpt från full öppning, men det har funnits tillfällen då jag tyckt att 60:an är skarpare. Men jag vill betona att det är fråga om ett helt ovetenskapligt tyckande.

Det är något lättare att få en behaglig oskärpa på bak/förgrund med 100:an p.g.a. den längre brännvidden. Men det är samtidigt lite lättare att få skärpa på motivet med 60:an p.g.a. den kortare brännvidden och därmed det något större skärpedjupet.

Med 100:an behöver du inte gå så nära motivet, vilket ju är en fördel när det gäller skygga insekter och dyl.

60:an är lättare/kortare vilket gör den smidigare när det är snålt om plats.

60:an är billigare.

100:an fungerar på samtliga Canons EOS-hus vilket ju inte 60:an gör. Spelar kanske ingen roll idag men gör det kanske i framtiden när du vill byta hus.

Sen beror det på vad man har för optik i övrigt. Båda gluggarna duger fint till annan fotografering än just macro. Har man en 100 mm optik tidigare tycker jag att 60:an är ett bättre val. Har du en 50 mm optik tidigare är kanske 100:an ett bättre val.

Liknande produkter: Canon EF-s 60/2,8 macro USM

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 5500
2005-05-04 jepson

PLUS: Knivskarpt-välbyggt-bra,snabb,exakt o tyst AF,internfokusering,ljusstarkt
MINUS: Inget motljusskydd i boxen

Har bara tagit ett 50-tal bilder än men det är ändå ingen tvekan om att det här blir en favorit. Eftersom den är ljusstark är det lätt att ställa skärpan manuellt vilket ofta krävs när man kommer riktigt nära och skärpedjupet är minimalt. Men man får tänka på att den verkliga ljusstyrkan inte är 2.8 vid skala 1:1 - jag kom fram till att ljusförlusten motsvarar 2 bländarsteg.

(Långt senare läste jag manualen och den bekräftar min slutsats angående ljusförlusten - så är det bara och förmodligen gäller det alla macroobjektiv - mer eller mindre.)

Liknande produkter: Tamron 90/2.8 Macro

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5795
2005-03-31 ekemannen

PLUS: Skarpt, ljusstarkt och snabb autofokus (speciellt när man begränsar närgränsen)
MINUS: dyr, men man får ju vad man betalar för.

Skärpan är otrolig, med bländare 2,8 är den perfekt skarp ända ut i kanten (på Canon 300d visserligen, 1,6ggr mindre sensor än vad objektivet klarar, men ändå). Ljusstark som få, jag ska inte nog inte använda annat än ISO 100 till det. Jag var lite orolig att 100mm inte skulle ge så kort skärpedjup som jag ville ha... Så fel man kan ha.

Liknande produkter: Sigma 105mm, Tameron 90mm

Kundtjänst: Cyberphoto... (har inte utnytjat men ska va på topp)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5611
2005-03-02 Tomrox

PLUS: Enorm skärpa och snabb tyst fokus
MINUS: Något tung

Jag blev klart imponerad av objektivet - överträffade klart mina förväntningar

Kundtjänst: Lite dålig info när leverans skulle ske

Köpt hos: Technikdirekt.de

Pris: 4700
2005-02-15 Chris Berg

PLUS: Topprestanda likt det gamla 100/2,8 men utan att objektivet far ut och in som ofta skrämde iväg fjärilarna. Snabbheten på USM är guld värd samt motljusskyddet ch möjligheten att använda stativfäste.
MINUS: Finns inga

2005-02-10 Funke

PLUS: Högkvalitativt macro som tillåter närgångenhet utan att krocka med motivet
MINUS: Ett motljusskydd kunde ingått eller gått att köpa till för ett mer resonabelt pris. Jobbar lite mycket med autofocusen ibland.

Ett ganska mångsidigt objektiv som tillåter alltifrån macrofotografering till något som skulle kunna kallas korttele och däremellan bra porträttfotografering. Skala 1:1 utan att gå så nära att man slår objektivet i motivet.
Många står alldeles för långt ifrån och tar sina foto med det här objektivet går man automatisk närmre utan att tänka på det, man har ju liksom inget val :)

Liknande produkter: Sigma 50mm macro och Canon 50mm macro (ej USM)

Kundtjänst: Vi får väl se, det hette "international warranty on lenses, but not on cameras" när jag köpte det i Thailand.

Köpt hos: fotothailand på MBK i Bangkok

Pris: 3800
2004-12-16 tryman

PLUS: Skarpt, snabbt, tyst, gediget
MINUS: Motljusskydd medföler ej

Hade ett Sigma 105/2,8 EX macro tidigare och tycker att Canons objektiv är ett solklart uppköp för inte många slantar extra!

Intern fokusering! Sigmas objektiv åkte ut en rejäl extrabit vid macrofoto.

Snabb och tyst fokusering med USM! Sigmas var långsam och väsnades.

Ungefär lika skarpt som Sigmas, d.v.s. typiskt skarpt.

En favorit i kameraväskan.

Liknande produkter: Sigma 105/2,8 EX macro, Tamron 90/2,8 macro

Köpt hos: Hegethorns

Pris: 5600
2004-10-01 Torda

PLUS: Skärpan, storleken, snabb fokusering.
MINUS: Motljusskydd ingår ej.

Suverän skärpa redan fullt öppen, relativt kompakt, samt att objektivet inte blir längre vid fokusering. Autofokusen tycker jag är mycket snabb för att vara ett makroobjektiv, dock låter det lite mera än jag är van vid från USM. Objektivet fungerar alldeles utmärkt som ett kort tele, med många användningsområden utöver makrofotografering. Jag tittade först på både Sigmas och Tamrons motsvarigheter, men valet föll på Canon, framförallt därför att det inte ändrar storlek vid fokusering.

Liknande produkter: Sigmas och Tamrons konkurrerande modeller.

Kundtjänst: Begagnat
2004-05-22 Nitobert

PLUS: Mycket skarp, hög kvalitetskänsla, att man inte behöver ställa om några knappar för att köra manuellt om man kör på "AF-One shot" bara vrid på fokusringen direkt. AF är suverän vid vanlig fotografering och förvånadsvärt träffsäker vid makro, även om man oftast får köra manuellt ändå för att inte bli irriterad.
MINUS: Det ingår inget motljusskydd eller väska vid lev. och mottljusskyddet i äkta plast betingar det totalt löjliga priset 525:-

känslan i hela gluggens byggnation tilltalar mig, det känns gediget rakt igenom, skärpan är mycket hög genom hela registret.

Liknande produkter: Sigma 105:2,8 Macro
Tamron 90:2,8 Sp DI Macro

Köpt hos: NY Cameras.com

Pris: 5200
2004-02-12 mafa

PLUS: Mycket skarpt
MINUS: Dålig autofocus

Mitt favoritobjektiv i kameraväskan. Skarpa bilder och snygg oskärpa. Autofocusen är inte speciellt bra, men det stör inte vid macrofotografering då jag ställer in skärpan manuellt.

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 5995
2004-02-02 T.S.

PLUS: Underbar i oskärpan, prisvärdheten.
MINUS: Lite oständig i autofokusen, svår att rengöra.

Fruktansvärt skarp och bländarlamellerna kan skapa vacker oskärpa... Fångar mest insekter för mig men även som "normalporträtt"-objektiv visar den på "styrka! En optik jag hade haft svårt att vara utan.

Liknande produkter: Sigmas 105:a.

Kundtjänst: Ingen än.

Köpt hos: Kodakcenter Gårda

Pris: 7700
2003-01-21 Skyllberg

PLUS: Mycket skarp, Bra bokeh (topprankad)
MINUS: Äldre ljudlig AF (micromotor)

Tidigare hade Photodo MTF-resultat för detta objektiv, det låg på 4,4 (om jag minns rätt). Det betyder att dess skärpa ligger i toppen tillsammans med de andra fasta objektiven i L-klass. Jag har ingen anledning att betvivla detta, då de bilder jag tagit med detta objektiv är mycket skarpa (kanske de skarpaste). Att den inte har USM är egentligen inte en så stor brist, vid makrofotografering går det snabbare att fokusera manuellt (oavsett USM eller ej). Annars tycker jag att ÁF-hastigheten är helt acceptabel, dock ljudlig, men man måste använda fokusbegränsningen (vid icke-makrofotografering). Annars kommer den att söka över hela fokusområdet, inklusive det låånga makroområdet, vilket tar tid.
Objektivet är gediget med inbyggt motljusskydd, vilket är praktiskt men innebär att frontlinsen blir lite svårare att göra ren. Å andra sidan blir det inte lika smutsigt då det inte är lika utsatt just pga motljusskyddet. Är på vippen att ge detta objektiv en 5 i betyg, men det tänkte jag spara tills det dyker upp något bättre. Men en klockren 4+ är det iaf.

Liknande produkter: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Macro 1:1

Köpt hos: NY-Camera www.ny-camera.net

Pris: 5500
2002-08-23 froderberg

PLUS: Robust, lätthanterligt, skarpt
MINUS:

Objektivet har flera fördelar.
- Fokusering. Autofokusen är snabb och ljudlös. Underbar feeling vid manuell fokusering.
- Innerfokusering. Till skillnad mot de flesta andra macroobjektiv rör sig inte frontlinsen utåt vid fokusering på nära håll.
- Robust. Stadiga grejor med möjlighet till stativfäste. rejält.
- Bra motljusskydd. Solm ofta för Canon är motljusskyddet

Liknande produkter: Sigma 105/2,8 och Tamron 90/2,8

Köpt hos: Scandinavian Photo
2001-10-05 pixelbild

PLUS: Skarpt objektiv.
MINUS: Lite långsam autofokus,ingen usm,52mm filter gänga.

Ett mycket smidigt macro objektiv som numera finns i en nyare variant med usm och 58mm filter gänga.Att autofokusen är lite långsam spelar ingen större roll för mig för jag fokuserar manuellt ändå vid macro det går snabbare.
Denna kommentar gäller objektivet utan USM som av någon anledning har blivit flyttat hit.

Liknande produkter: Tamron 90/2,8,

Lastolite HaloCompact