Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM


Summmering2009-05-25 Hannuse

PLUS: Skärpan, fokusringen, kvalitetskänslan, arbetsavståndet
MINUS: Inga

Jag efterstävade ett längre arbetsavstånd till skygga insekter mm, än vad optik med 90-100mm kan erbjuda.
Valde mellan Sigma och Tamron som båda verkar fina, men lyckades hitta ett fint begagnat Canon till rätt pris, så valet föll på detta.
Mycket skarp redan från bländare 3.5, oerhört hög kvalitetskänsla, och man inte behöver ställa om några knappar för att köra manuellt om man kör på "AF-One shot" man kan bara vrida på fokusringen direkt.
Fokusringen är också härligt bred med gummi, och ger ett bra grepp att hålla i när man måste vara stadig på handen samtidigt som man finlirar med fokusjusteringen.
Jag har hunnit med ca 1400 bilder, på insekter och växter, och jag är mycket nöjd, otroligt fin skärpa, och ett lättarbetat objektiv.
Köpte det begagnat och fick även med motljusskyddet som är väldigt bra på macro-strapatserna.
Stativfästet är ett måste för att få bra balans i kameran, eftersom det är ganska tungt.
Det var en viss inlärningsperiod innan man kom överens med förstoringsgraden och arbetsavståndet, det kan nämnligen vara svårt att "hitta motivet" i sökaren när man är lite stressad nerkrupen i gräset på macroängarna, men det är en vanesak.
Trevligt i alla fall att kunna få skala 1:1 på 48cm avstånd.
Jag använder det i dagsläget till min EOS 40D och är mycket nöjd, även med Soligors Digital Pro 1.4x converter blir resultatet utmärkt.
Priset kanske många ser som en nackdel, men jag ser det som en investering, de flesta saker jag har köpt i mitt liv är en sämre affär än detta objektiv.
Med facit i hand så tycker jag att det är väl värt sina pengar.
Om du funderar på denna typ av optik, försök att låna ett, och jag är övertygad om att du kommer att gilla det.

Liknande produkter: Sigma 180/3.5, Tamron AF SP 180/3.5

Köpt hos: Privat

Pris: 10000
2006-11-04 gripner

PLUS: Skärpa kontrast färger aoutofokus känsla kvalite vikt Canon L.
MINUS: ?

Det här är optiken för den som vill ta sin macro fotografering till nya höjder alt är på absoluta toppen skärpa kontrast färger ja allt bara sitter där som en smäck!.
Har provat ett antal olika mackros innan som tex canon 100-2,8 50-2,5 Sigma 50-2,8 150-2,8 Tammron 90-2,8 180-3,5.
Alla macro objektiv är bra men Canons 180 3,5L lirrar i en helt annan division,A-laget liksom.
Att man sen kan använda den som ett tele är ju en ren bonus
o som tele är den precis lika bra som till macro bara man inte glömmer att ställa om avstånds väljaren.
Summa sumarum bättre än så här blir det inte så åk o köp värd varje krona!!!!!.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 14000
2005-12-18 rikard marklund

PLUS: Fantastisk skärpa, färgåtergivning och kontrast, redan på största bländarn. Extremt gedigen med skön fokuseringsring. Bra arbetsavstånd till skygga insekter. Kompatibel med canons extendrar. Extremt exakt autofokus.
MINUS: Sölig autofokus då den får jobba från närgräns till oändlighet (annars mkt rapp). Bländarlamellerna lyckas ej skapa 100 % cirkulära cirklar vid just makroläget, vilket kan märkas i vissa situationer (reflexer i bakgrunden).

(Nedanstående omdöme baseras i huvudsak på bilder tagna med Eos 3, samt fuji reala (iso 100)
Mkt gedigen, fantastiskt skön att arbeta med. Fokuseringsringen är stor, mycket jämn och smidig. Måste här nämna att autofokusen är, till skillnad vad många säger, mkt snabb då omkopplaren står på 1.5 m till oändligt. Vid makroläget är den dock sölig. Dumt av Canon att inte sätta en avgränsning mellan 0.48 – 1.5 meter för i makroläget jobbar autofokusen över hela skalan.

Skärpan är rakbladsvass redan på f/3,5, och naturligtvis även på korta avstånd. Skärpan är något sämre ut i kanterna på största bländaren då man närmar sig skala 1:1, men det är marginellt - alltså fortfarande skarp. Är man en bra smygare så kan man fånga fina fjärilsbilder med den.

Hade tidigare Tamrons 90mm f/2,8 som hade för kort brännvidd för att fånga skygga insekter. Tamrongluggen var mkt skarp, men tappade hela 3 bländarsteg i makroläget (180:an tappar 2 steg). Ha detta i åtanke när många fototidningar korar tamrons 90:a till "bästa" makron. Vi vet ju alla vad ett bländarsteg kostar och hur värdefullt det är, i synnerhet för makrofotografering. Den var också lite plastig med högljudd autofokus.

Det längre arbetsavståndet man får med 180 mm är också gynnsamt för naturlig ljussättning, d.v.s. ringblixt är inget måste. Däremot kan avståndet bli ett problem för de som vill ljussätta med ringblixt då ljuset blir väldigt platt. En annan fördel är att man kan använda sig av Canons extendrar. Skärpan är fortfarande överraskande god med med 2an.

Ett härligt objektiv som är som ett smycke – rekommenderas starkt!

Liknande produkter: Zigmas nya 150 mm f/2,8 verkar intressant.

Köpt hos: USA

Pris: 15000
ANNONS