Canon EF 24mm f/1.4L USM


Summmering2014-05-09 Jeroen Hartings

PLUS: Skärpa, litet format
MINUS: Ingen tätning mot kameran

En underbar liten glasbit. Riktigt bra skärpa på 1.4.
Använder den mycket till natt- och astrofoto. Stjärnor går utmärkt att fota om man bländar ner till 1.6-1.8.

Liknande produkter: Canon 14/2.8L

Köpt hos: Privat
2008-03-17 Hellberg

PLUS: Fantastiskt
MINUS:

Har precis fått det. Tagit några bilder... GRYMT!

Köpt hos: FotoKungen
2006-06-21 Apple.Xpan

PLUS: m. ljusstark, mycket skarp, proffsklass, tyst
MINUS: inget

Vilken juvel !!! (testad på en EOS 1D mark II)

Jag har jobbat i flera år med Sigma EX 20/1.8 - som i och för sig är ett väldigt bra/prisvärt objektiv - speciellt när man idag kan försiktigt skärpa upp bilder - men jag misstänker att just mitt objektiv inte riktigt var centrerad och högra bildsidan ofta var lite luddig vid stora bländare (vilket för övrigt är relativt vanligt bland Sigma objektiv, så det gäller att hitta en BRA kopia i serien !)

Så köpte jag Canon EF 24/1.4 L USM - och kände direkt att jag hade hittat hem. (20-24mm är mitt mest använda brännvidd) Skärpan är helt enkelt underbar, och ligger där den skall (Sigman var där mycket mera ojämn och missade oftare, speciellt med kameror som EOS 10D)

Man bör dock ha klar för sig, vilka krav man har på ett objektiv. Jag är typen som prioriterar SKÄRPA i mitten av bilden, och bryr mig inte så mycket om ett objektiv är aningen luddig vid öppen bländare vid bildkanterna. Och jag bryr mig inte heller om vinjettering - tvärtom - det ger ofta (om rätt använt) en vacker atmosfär i kombination med litet skärpedjup.

Det här objektivet kostar mycket - ja - men det är också i proffs klass utan kompromisser, inte bara i teorin, utan också i praktiken, och jag föredrar fasta, ljusstarka brännvidder. Att fotografera med 24mm på bländare ƒ 1.4 och få central skärpa - är för mig en sannerligen underbar upplevelse.

Jag kan tänka mig att objektivet är aningen "trist" på en 1.6x kamera, då den förlorar mycket av sin vidvinkel karaktär (= 38mm) så man bör kanske tänka till om det är värt det (och väljer Sigma EX 30/1.4 istället = 48mm, för väsentligt lägre pris, högsta uppmätta bildmitt-skärpa, men avtagande mot bildkanterna)

Men på 1.3x och full-frame kameror, är Canon's 24mm enastående bra. Givetvis när man bländar ned, så ökar skärpan ytterligare och vinjetteringen avtar.

En annan sak man bör tänka på när man fotograferar med skarptecknande objektiv och minimalt skärpedjup - att det ÄR ibland lätt att missa fokus. Det ligger i sakens/kamerans natur, eftersom man arbetar verkligen på marginalen - även med ett 24mm objektiv där skärpedjupet vid ƒ 1.4 är minimalt (och bakgrunden vackert oskarp !)

Vid låga ljusnivåer hittar kameran fokus förvisso, men det tar (som vanligt) längre tid. Det gäller mer eller mindre alla objektiv.

Liknande produkter: Sigma EX 20mm/1.8 Asph.

Köpt hos: Cyberphoto

Köpt hos: Jun 2006

Pris: 13000
2003-12-29 Jonas Nyhav

PLUS: Ljustark och mycket skarp.
MINUS: Dyr

Detta är ett extermt objektiv. De flesta hade nog istället valt Canon 16-35mm f/2,8 iställer för Canon 24mm f/1,4. Men när det gäller befintligt ljus så är bländare 1,4 ovärderligt. Är man dessutom bekväm med fasta objektiv så är detta gluggen för dig.

Skärpan på bländare 1,4 är mjuk och inte speciallt detaljtecknade (fult användbar), dock så blir skärpan riktigt bra redan vid bländare 2,8.

Brännvidden på en Canon 10D motsvarans av 38mm för småbildsfilm vilket gör den till ett mycket trevligt allround-objektiv.

Liknande produkter: Canon 20mm f/2,8

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: Begagnat

Pris: 8700
ANNONS