Canon EF 300mm f/2,8L USM


Summmering2020-06-20 Fredrik AVT

PLUS: Enormt skarp och kontrastrik. Möjligen är 300/2,8 den objektivtypen som är skarpast eller i varje fall kontrastrikast i sortimentet.
MINUS: Tung, tyngre än efterföljarna. Manuell fokus är elektriskt driven. Saknar IS. Går inte längre att reparera via Canon men tydligen finns internationellt de som ännu gör det men kanske inte ekonomiskt försvarbart. Tydligen så delar den AF modul med andra "great whites" av samma generation vilket gör att det kan finnas r reservdelar hos tredje part.

Har haft denna version ett antal år sedan och även dess omedelbara efterföljare med IS. Otroligt skarp och kontrastrik och nedbländning ändrar endast skärpedjup då den är knivskarp på full glugg redan. Det blir ett "pop" i bilderna som få andra objektiv kommer nära. Till nackdelarna hör hög vikt, avsaknad av IS och svårigheterna att reparera om den går sönder.

Liknande produkter: Canon 300/2,8 L IS USM och 300/2,8 L IS II USM samt Sigma 300/2,8 EX.
2013-07-30 Niclasfoto

PLUS: SKARPT (jämför med EF500 4L IS USM) Jag använder ofta en 1,4 converter och resultatet är otroligt bra!
MINUS: Inga reservdelar.. Det händer att jag saknar IS (men mkt sällan som tur är) Som Tibor skriver i sin rec så kan jag också sakna den stabila sökarbilden. Men det är en vanesak till stor del, anser jag.

Återigen har jag köpt ett äldre EF300 f/2,8L USM.
Senast så sålde jag detta objektiv för att köpa EF500 f/4L IS.. ett lyft på flera sätt!
Åren har nu gått sedan dess och nu är jag åter tillbaka till detta underbara gamla EF300 f/2,8L USM.
Jag lyckades hitta ett väl/synligt använt exemplar för ok pengar och inser att detta är ett lyft i skärpa från det 500 f/4L IS jag hade tidigare. IS saknar jag förvånansvärt sällan då stativet alltid är det viktigaste för att kräma ur den skärpa optiken har.
De såkallade fokuslamellerna är fina och rena på mitt objektiv (de signalöverförande detaljerna som gör att den manuella rörelsen överförs elektroniskt till USM-motorn)..
Mitt råd. Köp INTE ett sådant gammalt objektiv om den manuella fokusen strular. Är den däremot helt död så kan det vara bättre än om lamellerna strular. Mitt första objektiv led av detta och det går INTE att bli kvitt, tro mig! Problem med fokuslamellerna gör objektivet i stort sett obrukbart, oavsett inställning MF/AF.

Hittar du ett fungerande, om än synligt skitslitet, objektiv så har du hittat ett objektiv som kommer att ge dig gåshud vid datorskärmen och RAW-format.

Liknande produkter: EF300 f/2,8L IS USM
2012-03-15 Betacam_SP

PLUS: Skarp!!! Toppenbra AF, snygg bokeh, ljusstark.
MINUS: Inga reservdelar tillgängliga. Tyngden

Jag köpte ett grymt slitet ex förra året genom Nybro Foto.
MF är paj. Men AF är schysst.
Trots att det är fult osv så är detta en av mina favoritgluggar.
Jag målade om min optik. Den ser finare ut nu.
Jag har blivit teleberoende. Önskar fler supertelen.

Liknande produkter: Ef 400/2.8 eller Ef 400/5.6 eller EF300/4 Is

Pris: 6000
2012-01-08 RH85

PLUS: Ljusstyrkan! vilken skärpa! kvalite kostar...
MINUS: Ingenting!

Vilken maskin! Detta är ett objektiv som levererar grymma bilder oavsett om de handlar om sportfoto eller fotografering av djur(fåglar m.m)

Saknaden av IS är inga som helst problem, vill man så gör ett enbensstativ susen.

Jag som tyckte min Canon EF 70-200 IS f/2.8L USM va grym , men min EF 300mm f/2.8L USM slår den gluggen med hästlängder!!
2011-10-09 jridell

PLUS: superskarp, stabil gedigen kontruktion, ljusstark,fina färger o kontrast, prisvärd
MINUS: kan inte hitta ett enda

detta är en glugg som förstör för dem andra för att den är så skarp. skärpan gillar jag mest med denna. tyngden är okej ett par timmar i skogen sen blir det lite tungt på axeln använde denna mest till fotboll och den levererade varje gång fin kontrast och fina färger som alla L objektiv mycket nöjd

Köpt hos: privat

Pris: 13000
2010-08-07 Tibor

PLUS: skärpan, färgerna, kontrasten
MINUS: inga.. ;-)

Edit 150301:
Sålde denna idag till medlem på fotosidan. Hoppas den kommer till glädje och mer användning än den gjorde hos mig senaste åren pga för lite tid.
Om någon är intresserad av bilder på och av den så finns de här: www.lakatos.se/ef300
Bilder med konverter 1.4 och 2 grr samt även stackad dvs 840mm. Förvånandsvärt goda prestanda. Extenders är Canon EF Mk II.

=======================================
Köpte denna privat idag då jag saknade min IS-version som jag sålde förra året.

Denna är vad jag kan se närmast identisk i skärpan - möjligen är IS versionen en "aaaaaning" vassare.
Mina motiv rör sig oftast - hästar mm - så IS saknas mest för att få den lugna sökarbilden. Det är stor skillnad att komponera bilden med IS påkopplad då sökarbilden ligger fast. Detta saknar jag.
Annars är den knivskarp och fungerar fint med 1.4 extendern redan på full öppning (420mm f/4!!) och även 2x MkII extendern men då bör man blända ner ett halvt steg.

En aning lättare och smidigare än IS-versionen.
Edit: tänk vad man vänjer sig vid vikt och även glömmer fort. Visade sig när nya "II"an lanserades och det skrevs om vikten på de olika modellerna att IS versionen väger lite mindre än denna utan IS. Nya IS II blir ytterligare lite lättare.


Mitt enbenstativ får duga som IS och då sparade jag 20000.- kronor.. ;-)

Liknande produkter: IS versionen

Köpt hos: privat
2009-03-21 månis

PLUS: Skärpa Skärpa... Färger
MINUS: Vikten,lite seg af.

Är under rätt förhållanden klart vassare än 400/5,6 som har varit min favorit förut.Blir inte oskarp på full bändare,nedbländad ett par steg är den grym,kör för det mesta med stativ på grund av vikten.Har ni läge så köp denna guldklimp ni blir inte besvikna.

Liknande produkter: canon ef300f/2,8L is usm

Köpt hos: privat

Pris: 16000
2008-04-17 bländarnisse

PLUS: allt är bra
MINUS: finns det några??

har bara positivt att säga.

Köpt hos: shueido camera/japan

Pris: 18000
2006-06-03 PeoR

PLUS: Snabb, extremskarp, kontrasten, färgåtergivning: Allt i toppklass!
MINUS: Tung, drar till sig uppmärksamhet.

Ett härligt underbart objektiv med en skärpa som slår det mesta i fotoväg. Stort och tungt, men gediget in i minsta detalj. Fungerar alldeles utmärkt med teleförlängare. Kontrast och färåtergivning av högsta klass. Knivskarpt redan från 2,8. Mycket snabb fokusering. Dyrt, men värt varenda krona. Enda nackdelen med detta objektiv skulle väl vara att man blir snabbt tillvänjd med extrem skärpa så att man blir kritisk till alla andra gluggar. Objektivet drar till sig uppmärksamhet ute på gatorna, vilket gör att det ibland kan vara svårt att få arbeta ostört. Balanserar utmärkt på ett enbensstativ.

Köpt hos: Fotobutiken, numera FotoQuick i Gårda, Göteborg

Pris: 25000
2006-01-01 robertM

PLUS: allt.
MINUS: inget.

ett makalöst objektiv. passar till alla motiv. jag tar även mycket landskapsbilder med det. mycket solid konstruktion. funkar bra att handhålla. väger inte alltför mycket.

Köpt hos: privat
2004-08-05 vbg_snake

PLUS: Allting, hittar inget dåligt. priset? Nej, man får vad betalar för som alla skriver. Detta är toppklass!!
MINUS: Frågan

Fick objektivet för en timmasedan, har hunnit dra några testbilder. Jag vet inte vad jag skall säga. är helt totalt stumm. Konstruktion är grym, metall målad i vit, känns som att hålla i en tegelsten. Snygg som bara attans, proffsig. Focusen, aldrig vart med om något värre. Rakt på alltid, missar inte en mm, jagar inte alls mycket, skärpa och kontrast är något av det grymaste jag varit med om. Registerar allting till 110%

Liknande produkter: 300 2.8 IS

Köpt hos: Privat via USA

Pris: 16000
2003-11-30 Niclasfoto

PLUS: Fantastiskt objektiv som funkar till nästan allt!, skarpt och bra mekaniskt!
MINUS: Kameran ("har elektronisk överstyring") måste vara påslagen för att man skall kunna focusera manuellt!=Dåligt! (De nyare har inte denna missfunktion dock,,) En fördel med denna teknik är att mekaniken kan göras bättre.. Fokusringen "flyter" finare på dessa äldre telen än de nya IS,modellerna.

Otroligt objektiv som inte kostar skjortan längre om man är villig att köpa beg.. Hade min på service på focuslamellerna två gånger vilket kostade skjortan,,,men annars finns iiiinget negativt att säga om det!
Med EF -converter får man också en läcker skala vid närgränsen, som inbjuder till exprementerande! Tungt tycker jag inte att det är heller, allt är en vanesak- det är mitt enkla resonemang!

Denna har också två lägen/val av den manuella focusahstigheten, Det ÄR GENIALT bra vid tex närbilder där man vill lägga focus exakt och noggrant! VARFÖR finns inte denna funktion på den nyaste Canon teleLinen?????

Liknande produkter: ef300 2,8lis

Köpt hos: priv, beg
2002-06-04 Magnus Nyman

Ett mycket skarpt objektiv. Användbart till de flesta situationer så som Rock, Sport, Natur och Porträtt.
Blir inte mindre användbart med 1,4x och 2x konverter.

Lastolite HaloCompact