Annons

Canon EF 300mm f/4L IS USM

Betyg


(4.62/5)
(baserat på 26 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering



Bo Wiren
2022-06-05 bowire

PLUS: Lätt o smidigt Skärpa som räcker gott för min ändamål
MINUS: Har väl inte supersnabb AF

Trotjänare som hängt med länge o överlevt alla uppgraderingstankar

Liknande produkter: Har haft en del typ Sigma Zoomar som varit OK men inte direkt smidiga
2014-10-29 Nyblivenfotograf

PLUS: Skärpan, AF, vikt, pris.
MINUS: Lite väl mycket ljud från IS.

Köpte detta begagnat och rätt så gammalt men lika bra som den dagen den var ny. Otroligt fin skärpa, supersnabb AF, väger "lagom" allt vad man önskar av ett L objektiv.

Liknande produkter: 100-400 L 400 F5.6 L

Kundtjänst: Begagnat.

Pris: 5000
2014-04-09 nennulf

PLUS: Lätt och smidigt, skärpa, bildstabilisering, närgräns och det in- och utfällbara motljusskyddet.
MINUS: IS kan vara väl ljudlig.

Bytte mitt Sigma 150-500 mot detta och har inte ångrat mig en sekund! Det är litet och lätt (jämfört med Sigmat) vilket gör att det alltid följer med. Jag använder det ofta tillsammans med en Sigma 1,4 extender och det funkar utmärkt! Har även börjat använda det tillsammans med mellanringar! Funkar utmärkt till t.ex fjärilar och humlor.

Liknande produkter: Canon 100-400 Canon 400 och Sigma 70-300 2,8

Pris: 7000
Mona Nilsson
2013-09-16 Mona Nilsson

PLUS: Lätt och smidigt. Integrerat motljusskydd som man skjuter fram.
MINUS: Hittar inga.

Galet skarpt objektiv med snabb AF. Faktiskt fullt jämförbar med 70-200/2.8L IS USM II. Snygg bokéh, fina färger och hög kontrast. Lätt att handhålla med sin förhållandevis låga vikt. Rekommenderas varmt. En favorit i min kameraväska. Ett objektiv som PRESTERAR.

AF fungerar endast ihop med konverter 1.4, inte 2.0.

Har använt objektiv och konverter 1.4 tillsammans med Canon 5D Mk III.

Pris: 13000
Jonas Hedlin
2012-11-18 gamleJ

PLUS: Skärpa, färger, bakgrundsoskärpan.
MINUS: Har inte bländare 2.8

Har bara haft objektivet i några veckor och hade tänkt sälja av det ganska omgående. Köpte det tillsammans med flera andra Canongluggar som jag var ute efter vilket gav ett bra paketpris. Nu är jag mer tveksam. Fotade med min 5dmarkII på Kolmården och fick några riktigt fina bilder. Var inte förvånad med tanke på övriga recensioner om objektivet. Det som däremot förvånar mig är resultatet med en 2x extender ver III. Satte upp objektivet på stativ med min 5d och fokuserade manuellt eftersom AF inte fungerar med 2x. Bilderna blev långt över förväntan. Visst blir det en liten skillnad mot att fota utan extender men har tidigare fotat med ett riktigt skarpt 100-400 och när det levererade som bäst såg det ut såhär på f6.3-7.1 vilket är ett gott betyg. Kan inte låta bli att slicka mig runt munnen lite med tanke på att nya 5dmark III kommer att fixa af vid f8. Det betyder att jag just nu sitter med ett bra 600mm-objektiv med fungerande af och is. Visserligen med en bländare på 8 som bäst men ändå :-). För oss som lägger i stort sett allt vi får in extra på kameraprodukter men som inte når upp i den allra bästa klassen är detta verkligen intressant.

Pris: 8000
Stefan Andersson
2012-07-11 Mr Davidson

PLUS: Lätt, robust, bra reglage
MINUS: Inte riktigt superskärpan som föreg.

Gedigen, lätt vikt, bra placerade knappar, men kanske något små, rejäl fokusring m FTM. Integrerat bra motljusskydd som till skillnad från föregångaren har en bajonettgänga, så den stannar ute. Kanske inte riktigt så skarp som jag upplevde 300 4L USM, men kanske det är som nån sa, mikrojusteringen. Gillar trycket i färgerna. Gick från L-seriens 100-400 och tycker det är en bättre bildkvalitet.

Liknande produkter: 300m 4L USM, 300 2,8L USM

Köpt hos: Privat

Pris: 7500
2011-03-09 sgfk

PLUS: Skarp, IS, inbyggt motljusskydd
MINUS: Lite långsam AF

Fin kvalitetskännsla, skarpt och väldigt roligt att det finns ett proffsobjektiv för tele som har ett pris som är uppnåeligt för icke proffesionella entusiaster. Säljs änuu men börjar bli en gammal konstruktion. Borde komma en uppdaterad... Idag finns dock inga alternativ i samma prisklass, vad jag vet.

Lite långsammare AF, lite mer CA och inte riktigt så skarpt som mitt 70-200 f4. Dock inte konstigt eftersom detta är ett 300 mm och skall inte jämföras mot ett 70-200. Det är det bästa tele för naturfotande du kan få till ett pris som är vettigt. Otroligt mycket skarpare än alla vanliga konsument objektiv.

Väl fungerande IS även om det är den 1:a generationens IS som inte är riktigt lika effektiv som den de nyare utvecklade objektiven har. Mycket bra med utdragbart motljusskydd. Varför gör inte canon den konstruktionen på fler objektiv?

Liknande produkter: EF 300 mm f4 (utan IS)

Köpt hos: Begagnat - Tradera

Pris: 8950
Michael Katona
2009-01-06 Michael Katona

PLUS: Prisvärd, skarp, smidig, lätt, bildstabilisering (IS) Billigare än 300 2.8L IS. Smart med det inbyggda motljusskyddet.
MINUS:

Har haft objektivet i min ägo under en period och det har hjälpt mig i varierande situationer. Jämför man det med storebror 300 2.8L IS så är det en viss skillnad upplever det dock som en mycket bra kompromiss. Det är ändå ett stort ekonomiskt steg att köpa storebror samt att släpa på. För dig som vill ha ett smidigt skarpt objektiv så kan jag rekommendera detta. Vad gäller hastigheten på AF så kan det dessutom variera på vilket hus du använder objektivet på. Har uteslutande kört på proffshus (1) och fått mycket goda resultat.

Liknande produkter: Canon EF 300 2.8L IS USM, Canon EF 300 4.0L
2008-05-15 Martin Karlsson

PLUS: Skärpa, storlek, vikt, autofokusen
MINUS:

Lagom stort, inte alltför tungt utan det går att fota handhållet. Färgåtergivningen är mycket bra, dock så får jag väl instämma med flertalet andra här att autofokusen är kanske något slö. Jag kopplade om den och kör på 3 m närgräns och det gör att den går kortare väg till fokuserningen, det hjälper väl lite i alla fall. Skärpan är väl så bra det går att få för pengarna, även om den gått upp i pris på sistone. Jag är nöjd med mitt köp. Gillar dess kompakthet och vikt, det gör den lätt att arbeta med. Jag har inte bestämt mig än om jag har en åsikt om motljusskyddet, men visst verkar det praktiskt att slippa plocka bort det när den ska ner i väskan, bara att skjuta bakåt. Färgen är också en sån grej som diskuteras, men det känns lite som att det är Canons grej, det säger nästan kvalitet. Är man inte gjord av pengar är detta ett mycket bra alternativ. Med dagens digitala kameror är det ju så smidigt att höja iso-känsligheten.

Liknande produkter: Vet ej.

Kundtjänst: Mycket bra service, snabba, vänliga och kunniga!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 13995
2008-04-12 hgb

PLUS: Vikten! skärpan, inbyggt motljusskydd.
MINUS: Priset! Långsam AF jämfört med 400/5,6L, Risk för oskarpa måndagsex!!

Skarp, men en bit kvar till 70-200/4L och 200/2,8L.
Noterbar skärpeförlust med extendern men ändå helt ok. AF blir också något slö med extendern men det går ju köra manuell fokus även i AF läget så det är sällan några större problem. IS är väl alltid trevligt men för mig inte en nödvändighet och resultatet kan många gånger faktiskt bli bättre utan IS.

Bra objektiv för fjärilsfoto! För fågelfoto är 400/5,6L ett bättre val, då 300mm ofta är för kort för att komma tillräckligt nära.

Tyvärr släpper Canon igenom oskarpa ex av detta objektiv så testa innan köp.

Köpt hos: Zebra Media
Mikael Långström
2008-03-29 MLFoto

PLUS: Byggkvalitet,skärpa,snabb AF
MINUS: Lite mjukare med 1,4 extender än vad 70-200/4 IS är.

I stort ett lika skarpt som mitt 70-200/4 IS utom vid användanet av 1,4 extendern. Mycket snabb AF. Väldigt bra byggkvalitet.

Köpt hos: bhphotovideo
viggo carlsen
2008-03-29 viggo carlsen

PLUS: INTE FÖR TUNGT,,SNABB FOKUSERING.
MINUS: Möjligen att det är grått och inte kamoflag,,f,

Otroligt bra skärpa,och ett fint macro,men!det bör nog kompliteras med ett 1,4 X extender för närheten till motiv,ex fåglar.

Köpt hos: Blocket

Pris: 11500
Johan Gelting
2007-05-28 Geting

PLUS: Skarpt, mångsidigt och lätt
MINUS: Långsam autofokus jämfört med Canon EF 400mm 5.6L USM

Har använt objektivet sedan hösten 2005, nästan uteslutande till fågelfoto och i 95% av fallen med 1.4 x konverter (Canons). Bildkvaliteten som objektivet levererar är mycket hög, även med konverter. Där finns egentligen inget att anmärka på. Autofokusen försämras när konvertern är påmonterad, märks tydligast i dåliga ljusförhållanden. IS funktionen är mycket användbar, med konverter (=672 mm!) tar jag skarpa frihandsbilder med slutartid på 1/100 s (ibland ner till 1/25).

Den korta närgränsen gör att man kan använda objektivet till närbilder på blommor och fjärilar (inte Makro 1:1, men med konverter blir förstoringsgraden 0.33).

Objektiv + konverter har inte lika snabb autofokus som Canon EF 400mm USM vilket är ett problem när man vill fota flygande fåglar. För flygande fåglar är 400mm objektivet definitivt ett bättre val.

Liknande produkter: Canon EF 400mm 5.6L USM

Köpt hos: Zebra Media
Erik Johansen
2006-11-30 raderadmedlem

PLUS: Skarp, kompackt, solid, smart motljusskydd
MINUS: Vit/ljusgrå.. är det vintercamouflage? Priset...den kostar ju lika mycket som 325 fl. god Singel Malt.

Mitt 1:a IS. Parkinson tar ut sin rätt, tyvärr :-) Ååå, faen; det funkar ju.
Jag är Polariziker; IS kompenserar gott för filter-tap, och stativ är ofta/allti omöjlig från bät
Har bytt upp mej från den superskarpa 300/4 (utan). Testad mot Iso12233 och focuschart...smack. Min är spot on.
300mm på APS-C är smidig, med snusdosan (Kenko TC1.4X) i bakfickan, räkker jag det mesta.
Jag har inte kollat motljusegenskaperna ennu; många glas här som kann skapa problem.
Nån talar om högljudd IS...mina 60 år gml. öron hör inget. AF är swich. TC 1.4X funkar bra på denna. Då har jag gammaldags 670mm med bra kvalitet för gråsparvar och lättklädda kvinnor....
Spännande att se om batteriförbrukningen ökar dramatisk, håppas att slippa BG.
I.a.f. kommer denna att användas mycket

Liknande produkter: EF 300/4 USM

Kundtjänst: Lokala fotohandlaren, servil som alltid.

Köpt hos: Kamerahuset AB, Stenungsund

Pris: 13000
2006-10-06 OlofP

PLUS: Lätt, smidig, skarp, bra närgräns
MINUS: Färgen, ljudlig IS och AF

Jag har det mest för fågel- och fjärilsfotografering men det följer också med vid barnens sportaktiviteter. Ofta används det med en 1,4x extender. Det är lätt att bära med sig i skog och mark, speciellt jämfört med mitt gamla Novoflex 400/5,6! Den korta närgränsen är mycket värdefull och gör det till ett idealiskt fjärilsobjektiv. Det fungerar bra med extendern även om man tappar en aning skärpa och lite kontrast. Det är dock enkelt att justera i datorn. Jag blir mer och mer nöjd med denna pärla.

Liknande produkter: Sigma 100-300/4, Canon 100-400, Canon 400/5,6

Köpt hos: Zebramedia
Mikael Pettersen
2006-02-26 Mikael Pettersen

PLUS: skarp,lätt,IS,närgränsen 1,5m snygg bokeh, kan manuellt focusera i autofocusläge
MINUS: ljudlig IS och snabba ögonblicksbilder blir oskarp pga att IS ska ha tid att sätta sig

en riktigt bra glugg

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 13085
Daniel Lindberg
2006-01-23 Daniel Lindberg

PLUS: Bra autofokus, fin skärpa, behändligt, bra pris, IS.
MINUS: Ljudligt, ej vattentätt.

Ett mycket bra objektiv. Lätt att använda, bra autofokus och fin skärpa. Fungerar också ypperligt med en 1,4X extender på.

Jag använder det främst till fågelfotografering och det passar mig perfekt. Jag har inte pengar till att köpa de lite dyrare objektiven med IS. Det har var det bästa alternativet för mig. Kikade också på ett 400L 5,6, men det föll bort pga att det inte hade IS.

Negativt med objektivet är att det är ljudligt. Ett "klonkljud" hörs både från IS:en och från autofokusen. En aning störande faktiskt, men det går att leva med.

Jag hade ett Canon EF 75-300 IS innan (den gamla modellen) och detta objektiv slår givetvis det med hästlängder. Även om det objektivet var helt ok.

Jag rekomenderar detta objektiv till dig som vill fota djur, fåglar m.m. Med detta och en 1,4 X extender kommer du upp i en brännvidd på 640 mm på en 300D, 350D och 20D. En bra början...

/Daniel

Liknande produkter: Canon EF 400 5,6L, Canon EF 100-400 4,5-5,6L IS

Kundtjänst: -

Köpt hos: Begagnat
Eero Karhu
2006-01-11 Eeros

PLUS: Bildkvalitén som detta objektiv levererar är superbra. IS fungerar mycket bra (förutom att det väsnas). Fungerar ypperligt väl ihop med EF 1.4x extender.
MINUS: Mekaniken (både IS och autofokus) låter en hel del, allt för mycket för ett objektiv som kostar över tiotusen kronor. Få objektiv, ens i de allra billigaste segmenten, låter så mycket som denna. Exempelvis när IS går i gång, hörs ett metalliskt *klonk*, som skrämmer iväg småfåglar om de är inom några meters håll. Något ljussvag. Saknar gummitätning på objektivfattningen.

Optiskt mycket bra! Mekaniskt inte alls i samma klass som exempelvis EF 70-200/2.8L IS och EF 300/2.8L IS.

Liknande produkter: EF 300/2.8L IS. Ljusstarkare, bättre konstruktion och mycket tystare. Tyvärr kostar det fyrbubbelt så mycket och väger det dubbla.

Köpt hos: Zebra Media AB
Per Norlin
2005-08-27 skrinnare

PLUS: Skarpt, fina färger, lätt, IS, närgränsen
MINUS: Skulle vara nypriset då...

Underbart objektiv för rörligt naturfoto. Lätt att bära och med IS:en så fungerar det bra utan stativ. Har tagit bra bilder på upp till 1/20s med detta objektiv. AF:en är snabb och exakt. En annan trevlig egenskap med detta objektiv vid naturfoto är den korta närgränsen (1,5m) som ger 1:4 avbildningsskala. Perfekt för växter och större småkryp.

Objektivet är skarpt redan på f4, och från f5.6 är skärpan suverän. Skillnaden mellan f4 och 5.6 är dock synlig. Färgåtergivningen är mycket fin.

Byggkvaliteten är mycket bra, men inte riktigt på topp. Motljusskyddet har jag lyckats bryta itu från sin infästning. Lätt att laga, men irriterande att det inte är lika stadigt som det ser ut.

Liknande produkter: 400/5.6L, sigma 100-300/4

Köpt hos: Begagnat

Pris: 8000
Pierre Stjernfeldt
2005-07-17 PierreS

PLUS: Mkt skarpt på alla bländare, snabb autofokus, lagom stort, Bildstabilisering
MINUS: Ej autofokus med min 2x konverter...men det funkar ju ändå ;).

Mycket bra skärpa. Även i närområdet. Använder största bländaren mest vid fågelfotografering och tycker att bilderna pga snabbare tider blir skarpast då. Även med konverter. Jag ser ingen skillnad på bildkvaliten med 1,4x konvertern på. Inte ens på största bländare. Kan för övrigt inte se nån kvalitetsskillnad mellan bländarna. Får utmärkt skarpa bilder med sigmas 2x konverter (dock bara manuell fokus men det har funkat bra). Bildstabiliseringen funkar bra. Den är dock inte magisk på nåt sätt och jag försöker numera hålla slutartiderna över 1/300 sek med 1,4x konvertern på.
Med 1,4x konvertern på fotar jag obehindrat samtliga dagfjärilar med 1,5m närgräns. Utan konverter kan det bli problem med de minsta dagfjärilarna.

Liknande produkter: Sigma 120-300/2,8 ...dyrare och saknar bildstabilisering

Köpt hos: TeknikDirekt

Pris: 11500
Stefan Andersson
2005-05-31 StefanCAn

PLUS: Mycket hög kvalitet och skärpa. Snabb autofokus. Smidigt och med inbyggt motljusskydd och stativfäste.
MINUS: Inga

Har snabbt blivit ett favoritobjektiv. Fungerar utmärkt med Canons 1.4x konverter.
Lite strul att hålla koll på hur IS-omkopplaren ska stå när man snabbt växlar mellan stativ, panoreringar och vanliga frihandsbilder. Men det är ju inte objektivets fel...
Ingår i "pengar tillbaka"-kampanjen från Canon för 20D/350D.

Köpt hos: zebramedia
Lars Johnsson
2004-05-21 Lars Johnsson

PLUS: Mycket skarpt & bra kontrast, Stativfäste, IS, Vikt & storlek
MINUS: Något långsam AF

Mycket bra skärpa redan vid full bländar-öppning. Mycket lätt att hand-hålla med IS och det ligger perfekt i handen. Kontrastrikt och mycket bra bild-kvalitet. Fungerar perfekt med Canon 1,4x extendern.

Köpt hos: Canon Sverige

Pris: 10800
Thomas Berglund
2004-05-20 pixelbild

PLUS: Skärpan ,vikten, IS, snabb af.
MINUS: Ingen o-rings tätning vid objektivsfattningen.

Mycket nöjd så här långt med vad den presterar,mycket smidigt att ha med sig och vilken skärpa.Köpte den begagnad för 8500:- i nyskick och värd varenda krona.IS funktionen tar en del ström det märks.

Liknande produkter: Canon 300 4L utan IS

Köpt hos: Begagnad

Pris: 8500
Ralph Lindberg
2004-04-28 Ralph L

PLUS: Skarp, bra stativfäste, smidig, stabil, bildstabilisering
MINUS: Egentligen ingenting. Kostar en slant men presterar oerhört bra.

Har handhållet tagit bilder ner till 1/45 utan problem, det går säkert att ta med längre tider också.

Oerhört bra skärpa, snygg bokeh och är tämligen smidig att ta med sig också (jämfört med en 300/2,8)

Liknande produkter: 300/4 L utan IS, Sigma 100-300/4

Kundtjänst: Canon tog lite tid på sig att leverera...

Köpt hos: Cyberphoto
2003-07-20 dsmannen

PLUS: Smidigt, vikten, skärpan, bildstabiliseringen, närgränsen.
MINUS: ?

Underbart 300, bildstabiliseringen gör det suveränt att handhålla. Tar underbart skarpa och kontrastrika bilder. Har egentligen ingenting att klaga på..

Liknande produkter: EF 300/4L
2003-03-14 MNordlund

PLUS: Storleken, vikten är mycket bra. Kraftigt stativfäste.
MINUS: Skärpan på majoriteten av bilderna jag tog under de 6 månader var överlag dålig. 10% av bilderna var knivskarpa, resten var inte så knivskarp som jag var van vid av L-optik. Priset är på tok för högt med tanke på att detta är 1:a modellen IS.

Jag KAN ha fått tag i ett måndagsexemplar. Jag köpte det beg. men var nyskick på ytan och linserna. Jag tog bilder med alla möjliga slutartider med liknande överlag dåliga resultat. Å andra sidan så har jag träffat/hört fotografer som tar toppbilder (skärpemässigt) med denna lins. Även sett en del bilder i div. fototidningar.

Liknande produkter: Har ägt EF 300/4,0L. FD 300/2,8L, FD 500/4,5L, FD 600/4,5 samt motsvarande Nikon innan jag övergick till EOS.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 9000
Michael Lander
2002-01-08 Oxen

PLUS: Canonskärpa och mums med stabilisator.Går att handhålla ner till 1/15 sek med bibehållen skärpa.
MINUS: Inga minus.



Liknande produkter: Canon 300mm f/4 L

Pris: 13
ANNONS