Canon EF 500mm f/4L IS USM


Summmering2016-12-04 Oförbätterlig

PLUS: Riktigt skarpt! Robust IS Så där lagom kombo brännvidd och ljusstyrka, perfekt för fågelfoto Funkar kanon med 1,4 ext. Humana priser begagnat, prisvärt helt enkelt
MINUS: Tungt, men det är svårt att göra något åt med de specifikationerna.

Nu har jag gjort några turer med objektivet och hunnit bilda mig en uppfattning.
Det är mitt första 4,0 och det är stor skillnad mot 5,6. Halva ISO-värdet allt annat samma, och betydligt grundare skärpedjup när man vill isolera objektet från bakgrunden.
Jag trodde faktiskt inte att jag skulle kunna se någon skillnad i skärpa mot mitt 100-400 5,6 MkII, men det gör jag definitivt. 500:t är något skarpare på ful öppning, och ännu bättre på 4,5. Möjlighet till bättre bokeh hjälper till att skapa en illusion av ytterligare lite skärpa om man så vill.
500 mm känns som en ganska "lagom" brännvidd. Nära närgränsen har man frameat en småfågel ganska lagom, och det är tacksamt med 25% längre brännvidd på längre avstånd.
Med 1,4 ext blir inte skärpan mycket sämre alls, och då har man 1120 mm F5,6 med crop-kamera! Fokushastigheten slöas inte alls ned lika mycket som på mitt 100-400 5,6 MkII. 2,0 har jag inte testat, men en bekant som testat på 600 4,0 MkII menar att det är bättre att köra på 1,4 och croppa mer, det ger bättre resultat. Då kan jag inte tänka mig att det här objektivet presterar bättre med 2,0 ext.

Objektivet är riktigt tungt, men det vet man om när man köper det. Har man inget tidigare så behöver man ett rejält stativ. Jag kan använda det handhållet, men inte hålla det uppe och titta i sökaren mer än någon minut i sträck. Den får ett hack i betyget för att MkII väger 700 g mindre, men det kostar ju också det dubbla.

IS funkar bra, om än sämre än på 100-400 5,6 mkII, men det är ju en äldre version också. Kan fota handhållet utan stöd stabilt ned till 1/320, sen behövs det stöd, mest p g a att det är svårt att hålla tillräckligt still p g a vikten. Med stativ ned mot 1/100.

Några nackdelar finns:
Det är bökigt att ta av och på motljusskyddet, det "fastnar" lite lätt och får lirkas loss trots att man skruvat upp skruven fullt.
Främre linsskyddet är en makalöst idiotisk konstruktion. Se fram emot att stå och finpassa ned 4 kg objektiv i det varje gång det ska på.

Trots vikten och de små bristerna är jag hur nöjd som helst med objektivet. Jag skulle gärna äga ett markII av denna, men det skulle vara kul med en ny bil också. Fotar man övervägande fåglar och djur är detta nog bland det mest prisvärda objektiv man kan hitta just nu.

Liknande produkter: 600 4,0 mkII
500 4,0 mkII
400 2,8 mk1/II
Pris och tillgänglighet på beggat-marknaden fick avgöra.

Köpt hos: Privatperson

Pris: 43000
2015-07-09 fribbe92

Det där med att blända ner för bättre skärpa och kontrast kan man glömma med detta objektiv då det är så skarp som det blir redan vidöppet. Jag gick från ett tamron 150-600 till detta och skillnaden i prestanda var lätt värd den extra kostnaden. Att kunna använda bländare 4 istället för 6,3 eller 8 är en fet skillnad. Kromatisk aberation är väldigt låg, af är klockren minst dubbla antalet bilder blir skarpa. Bildstabiliseringen är fint att ha när man kan nyttja den. De fyra knappen framför fokuseringen går att hänvisa en funktion till. Byggt för att hålla för det mesta. Det väger in på 3,87 kg så ja det är tungt att handhålla men jag har aldrig haft det på ett stativ det är bara vänja sig. Anser du att du har råd att skaffa ett så bara köp du kommer inte bli besviken.

Kundtjänst: Ej behövt

Pris: 48000
2012-07-20 Kemo

Mycket Bra... Jette Bra.. Kanon Godt og Fedt

Pris: 35000
2012-02-05 Fredrik Backman

PLUS: Bildkvaliteten, byggkvaliteten
MINUS: Tungt, otympligt och dyrt. Svårt att handhålla.

Ett fantastiskt objektiv som gav ett rejält lyft för mina bilder. Skall man sammanfatta kan man säga att det är tungt, otympligt och kräver en hel del övning för att hantera. Men när man väl sitter där och får in bilderna så är det helt oslagbart.

Liknande produkter: EF 400/2.8, EF 600/4

Pris: 56000
2011-05-07 loingen

PLUS: skärpa , snabb tyst autofokus, ja den har nästan allt man behöver.
MINUS: -vikten. -priset, de ä mycke pengar men de ä inte dyrt hihi......

Jag säger bara ojojoj, ett fantastiskt objektiv !!!!!
2009-09-15 bländarnisse

PLUS: inte sååå tungt,is,bildkvalite m.m...
MINUS: har inte hittat något än :)

har inte hittta något som är dåligt ännu,att handhålla det funkar bra..kommit på mig själv med att lämna stativet hemma oftare :)

Liknande produkter: 600 4L is

Köpt hos: privat

Pris: 38000
2009-07-31 Lars Madsén

PLUS: Bildkvalité, ljusstyrka, byggkvalité samt tyst och snabb autofokus.
MINUS: Lite tungt vid längre turer (en lämplig ryggsäck helt nödvändig!) Det läderliknade frontlinsskyddet är väl inte helt lyckat...

Ett helt underbart objektiv med optiska egenskaper i toppklass som kan handhållas trots vikten (3.9 kg) tack vara IS (bildstabiliseringen). Någon form av stativ är dock att rekommendera! Byggd som en stridsvagn .... Man får se det som en investering för att motivera det höga priset för sig själv :) Lever verkligen upp till sitt goda rykte!

Kundtjänst: Har aldrig haft några problem med Fotokungen. Trevlig, kunnig och serviceinriktad personal! (Mitt exemplar av objektivet var ett demoex från Canon)

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 59000
2009-02-08 Daniel Pettersson

PLUS: Snabb AF, fantastisk reduktion av aberation, skarp så in i norden, kompakt när den är ihopfälld, löstagbart filter, m.m.
MINUS: Pris

Den ägodel jag sist av allt i världen skulle släppa taget om.

Tycker inte att 3,8 kg är för tungt. Jag handhåller den ofta när tiderna tillåter det. Även med en 2x extender på. Det kräver i och för sig viss muskelstyrka.

Liknande produkter: Canon 400/2,8 och 600/4
2008-09-13 bländarnisse

PLUS: skarpt välbyggt,beroendeframkallande =)
MINUS: hmmmmm.....vikten kanske

helt fantastisk optik,skarpt även med converter,kan inte hitta något speciellt dåligt förutom vikten då kanske,men det kan man leva med...optike sitter ju för det mesta på stativ.ett plus är ju även att man kan handhålla det o få bra bilder,men några längre stunder att hålla det är väl inte att rekommendera. för mig var det här väl imvesterade pengar.

Köpt hos: studebakerbirds (privat) usa

Pris: 35000
2007-08-11 link

PLUS: Skärpa, IS, byggkvalite.
MINUS: Skulle ha samma is som 70-200 4,0

När det gäller att gå längre sträckor så får det bli 300 2,8L IS men i gömsle och runt skogen hemma så får jag det där lilla extra som blir med den här. Skärpemässigt ser jag ingen skillnad varken med eller utan 1,4 extender.
Med enbenstativ och IS så klarar man fyra bländarsteg.

En gedigen skönhet som tål det mesta av väder men som fått många fotografer att gå på knäna.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 62900
2006-10-03 Thomas Holmberg

PLUS: Optiskt toppkvalitet, fungerar bra med både 1,4 och 2x converter (dock ej autofokus med sistnämnda), bra ljusstyrka, snabb autofokus
MINUS: Tungt och kräver dessutom tungt stativ och stativhuvud (wimberley-head en nödvändighet!), kan vara svårt att hitta knappen för fokuseringsintervallen när man sitter i gömsle

Det mesta är redan sagt. Ett objektiv av hög kvalitet som kostar därefter. En synpunkt till den som står inför valet att köpa för att fotografera fåglar eller djur: tänk på att objektivet med stativ är så pass tungt att rörligheten blir väsentligt nedsatt. Jag har sällan med detta objektiv när jag "strosar" runt i fågelmarkerna. I praktiken mest användbart inom en kilometer från bilen eller vid planerad fotografering från gömsle. Nödvändigt komplement är exempelvis EF 400/5,6 som har det 500:an saknar, nämligen att det är lätt och tar lite plats. Jag har byggt om en Norröna-ryggsäck - Synkron 80 - för att kunna bära med mig 500-telet med tillbehör. Det fungerar utmärkt!

Köpt hos: B&H Photo, New York
2006-09-04 fotosidan.wd

PLUS: Hanterbar vikt,väderskyddad,skarp optik,snabb autofocus ihop med 1D Mk2N
MINUS: Motljusskyddet och möjligen priset, men som många säger kvalitet kostar !

Jag har nu hämtat min "pärla" Canon EF 500/4 L IS USM.Det tog tyvärr 2 månader från beställning till jag fick objektivet i handen. Tråkigt nog så är väl inte Canon Sverige de som prioriteras högst i Europa, därav lång väntan.Sen gjorde det väl inte saken bättre med EM och VM under denna tid, heller !

Optiken är tung,men inte som 400/2,8, 600/4 osv. Den går att handhålla 5 minuter utan problem. Sedan behövs givetvis stöd i form av stativ, ett träd eller liknande
Rent optiskt som sakt en pärla, med mycket skarpa och fina bilder, även med 1,4 ggr convertern.Monterar man en 2 ggr converter, blir det fortfarande bra bilder, men är genast svårare att handhålla, och skärpedjupet blir ju kortare
IS:en är värdefull och USM:en jobbar snabbt ihop med min Canon 1D Mk2N.Jag tycker dock att motljusskyddet är lite klumpigt, och de kunde sitta fast bättre. Dessutom saknar jag att inte kunna montera ett UV filter som skyddar första linsen. Men trots detta är jag är MYCKET nöjd med helheten i denna optik

Ett tips, ihop med denna optik köpte jag en ryggsäck Lowepro Lenscase Trekker 600AW. En MYCKET bra ryggsäck som får plats för optiken och kamerahuset + lite tillbehör. Dessutom utrustad med "regställ" som dras över ryggan.En mycket bra säck som har hög kvalitet, med många inställningsmöjligheter och den är dessutom lättburen

Liknande produkter: Canon EF 300, 400, 600 och 100-400

Kundtjänst: Som sagts tidigare mycket nöjd med Scandinavian Photo och Canon. Synd möjligen att Canon Sverige inte är tillräckligt stora för att få hög prioritet i leveranser till Sverige

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 63000
2006-08-14 Rolz

PLUS: Skarp så det räcker och blir över, snabb fokusering, ett rejält bygge.
MINUS: Priset, lite otympligt men det måste man vara beredd på av objektiv av denna kaliber.

Var inne på att köpa Sigmas motsvarande men hade innerst inne egentligen önskemål av originalet. Eftersom det var längre väntetid på Sigmat så blev det Canon. Så här i efterhand så är jag tacksam för det.

Det kostar som sagt pengar men som det heter så får man oftast vad man betalar för. Har nu hunnit på de cirka 3 månaderna jag haft det i min ägo testa det en del.

Var inte riktigt nöjd till en början med skarpheten men det har visat sig bero på mitt handhavande, en sådan här pjäs kräver träning och åter träning och då framförallt när man som jag kör nästan uteslutande handhållet.

Sätt fokuseringspunkten där den skall vara och resultatet blir till ingens besvikelse, garanterat.

Så mitt omdöme blir utan tvekan högsta betyg. Har du behovet och kan rättfärdiga det höga priset inför dig själva så finns det ingen tvekan, go for it!

//Ronney

Liknande produkter: Sigma 500/4.5 HSM

Kundtjänst: Högsta betyg.

Köpt hos: ZebraMedia

Pris: 60500
2005-11-09 Lars Johnsson

PLUS: Mycket skarpt även på största bländare. Bra kontrast. Supersnabb AF.
MINUS: Priset

Ett fantastiskt objektiv där allt är i topp-klass. Har ett 300/2,8 IS sen tidigare och detta känns som en längre och tyngre version av det. Allt annat är samma och även bild-kvaliteten. Mycket skarpt på största bländare och AF är mycket snabb.

Liknande produkter: Canon 500/4,5 Sigma 500/4,5

Köpt hos: FotoFile Bangkok Thailand

Pris: 47000
2005-06-30 Jan-Michael Breider

PLUS: Superskarpt
MINUS: Rangligt motljusskydd

Under optimala förhållanden går det även att använda med 2x konverter förutsatt att det är den nyare modellen.

Köpt hos: Björketorpar`n AB
2004-05-20 Jerry Gladh

PLUS: Skarp, snabb och IS
MINUS: Placering och utformning av knappar

Trodde inte att ett 500 kunde prestera likvärdigt med mitt 300 2.8 IS, men helt klart i samma klass. Handhållet fungerar det över förväntan och här kommer IS verkligen till nytta. Klart minus är inställningsknapparnas placering och utformning och det gäller även mitt 300. Bär man runt på ekipaget tvingas man alltid kolla inställningar för AF och IS då de ändras vid minsta beröring. Skärpning Canon. Till det priset bör ett sådant enkelt problem för länge sedan vara åtgärdad. Ett sätt att säkert behålla inställningarna när man rör mycket på sig är att spänna ett brett gummiband över knapparna men det är skandal att det ska behövas.

Köpt hos: B&H
2004-02-29 O.Olsson

PLUS: Skarpa - skarpare - Canon EF 500 4L IS
MINUS: Pris

Inte myckt att säga lika snabb eller snabbare en de andra L optiken jag har. Skarpare en något annat optik jag har - får känslan av att bilderna hoppar ut (beror självklart även på bränvidden).
Is är en gudagåva jag beundrar alla som har objektiv i den här storleken utan liknande funktion.
Gud skapade IS i ett försök att blidka frustrerade supertelefotografer.

Liknande produkter: Sigmas 500 ,Canon 500 L4 (utan IS)

Köpt hos: B&H (usa)
2003-11-28 Niclasfoto

PLUS: Mktmktfin skärpa, bra mekanik, "lätt" att bära med! Is,en fungerar effektivt!
MINUS: Svårt att hitta begagnad, idag i alla fall,,

Har aldrig kännt ett bättre obj.. i mina händer....bilderna kommer liksom av sig självt... bytte min ef300 2,8 mot denna och det var helt klart ett lyfft efter mina behov och krav på funktion!!!
Håller inte med ovansående Jerry ang knapparna och deras placering,,
Känner inte ngt direkt behov av converter men läser med glädje att nedanstående talare har positiva erfarenheter...
Borde vara en fotografs rättighet att fota med ett sådant obj,,,om man har behov av det såklart!
Denna lins kan inte annat än att rekommenderas på det varmaste!

Tillägg 10/4-05. Köpte för x månader sedan en EF1,4 II cnverter. Fungerar super. Men den tenderar att ofta sitta applicerad vilket kan bli/vara en nackdel.
Får se om jag behåller den. 500mm på fullformat räcker lååångt. Köpte convertern för att få högre skala vid närgränsen, det ger nya möjligheter för div närbilder.

Liknande produkter: EF500 4,5L usm, fin lins men visst är det en uppgradering med IS och f4!

Köpt hos: Köpt ny i Sverige.
2003-07-15 Omar

PLUS: Superskarpt, bra kontrast, relativt kort motljusskydd, bildstabilisator
MINUS: Vit, syns för mycket, går ej att stänga av manuell focus, stort och tungt.

Bilder från mitt 500mm här http://www.pbase.com/omar_brannstrom


Ett mycket skarpt objektiv. Ofta pratar man att man kan få acceptabla bilder med 2Xtc men med denna glugg får man 1000mm och det är riktigt skarpt, helt otroligt. Använder då bländare f/8 dvs max öppning. Den otroliga bildkvaliten med denna kombination beror på bra glugg och TC och bildstabilisator, 1000mm är mycket vibrations känsligt så bildstabilisatorn hjälper till och det även på stativ.

Denna kombination med 1000mm f/8 fungerar väldigt bra på flygande fågel och ger skarpa bilder, mycket positivt. Med dessa 1000mm kan man även handhålla för att få skarpa bilder, vilket jag har testat, men är tungt i längden. Självklart är den skarpare utan tc eller med 1.4Xtc men knappt synligt sämre med 2xtc.

På min EOS 1v fungerar bara AF punkten i mitten med 1000mm. Har även fotograferat med 1000mm och 25mm mellanring på insekter med bra resultat.Tyvärr kan man inte stänga av manuell overide, vilket betyder när man har gluggen på beanbag och komponerar om dvs låst skärpan kan rörelsen av objektivet göra att fokusen förändras för att fokuserings ringen ligger på beanbagen.

Får nästan en känsla att Nikons motsvarighet (500mm eller 700mm) ger lite säkrare AF och då speciellt för flygande fågel. Har satt på ett neoprenskydd i camo för att skydda gluggen samt att få bort lite av det vita lysande. AF-låsknapparna sitter lite väl långt fram på gluggen. Skulle ha ett lägre och ett tvåstöds stativfäste, skulle bli stadigare.

Tillägg: 20050801
Köpte en kortare fot med arca passning från www.naturescapes.net. Gluggen blir lite lättare samt blir den lättare att stoppa ner i min Lowe Pro Pro trekker utan att behöva vrida foten åt sidan. Fast den är kort så fungerar den ändå som ett handtag. Fungerar bra med Wimberley huvud.

Lite mer info på min hemsida http://sydnet.net/omar

Nytt, 200703, sålde mitt 500mm, behövde pengar, vill ha lättare glugg, kommer använda Canon 400mm 5.6.