Annons

Canon EOS 5D Mark IV


Summering

Canon EOS 5D Mark IV

Legenden fortsätter - för visst måste man ändå kalla Canons 5D-serie legendarisk vid det här laget. Sedan första 5D kom - och med ett någorlunda humant pris omkullkastade den ...

Läs mer


Betyg


(4.71/5)
(3.71/5)
(5/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2020-10-13 Felix Oppenheim

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Väl tätade, fotar ofta i skitväder men inga problem hittills. 7bps räcker för det mesta och AF är mycket snabb. Kvalitetskänsla, välbyggd men inte som mina gamla F1:or och DS förstås.
MINUS:

Har haft alla 5D modeller och de blir bättre för varje modell på alla punkter. Mycket nöjd precis som jag varit med de tidigare.
2019-12-14 Oförbätterlig

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Solid och robust Prisvärd Brusegenskaperna och färgerna på höga ISO Allround, funkar till mycket. Custom-lägena på programvalsratten Stora inställningsmöjligheter
MINUS: Autofokusen är sämre sämre än på 7D II och 1DX. Bara 7 bps.

Jag kommer från 1DX och 7D II och kände mig därför direkt som hemma i menyer och hantering. Jag jämför den primärt med 1DX mark I eftersom det är den fullformatskamera jag har mest erfarenhet av. Jag har förstått att den har brister som filmkamera. Jag är dock inte ett dugg intresserad av att filma med en stillbildskamera, därav påverkar detta inte mitt betyg alls.

Jag har hunnit ta ca 4700 bilder på en rovfågelåtel med kameran på både sittande och flygande fågel samt i bra och dåligt ljus och hunnit bilda mig en uppfattning om den. Autofokusen har samma menyer och möjligheter som 1DX och 7DII, d v s bl a 6 olika "Case" som i sin tur kan modifieras i flera steg.
Jag tycker att den är väldigt lätt att använda trots att det är en proffskamera, vilket den delar 1DX-orna.

Custom-lägena som även finns på 7DII gör det enkelt att t ex byta mellan inställningar för sittande och flygande fågel på ett kick istället för att ändra 4-5 parametrar. De har helt ersatt Manuellprogrammet för mig.

Jag upplevde att autofokusen hade svårare att hitta rätt än 1DX. Dock fotade jag snabbrörliga glador i flykten på nära håll vilket är svårt för alla autofokussystem. Men jag är säker på att den "jagar" mer. Jag kör AI Servo.

Uppdatering 200626: Nu när jag försökt fota födosökand dvärgmås, något jag gjort med min förra 1DX med bra resultat, måste jag tyvärr säga att 5D IV's autofokus inte alls är i närheten av samma klass som 1DX på flygande fågel. Den hinner helt enkelt inte fokusera rätt på de snabba fåglarna som rör sig i alla möjliga ledder på nära håll. 7DII fixade biffen vilket inte är förvånande då den delar autofokus med 1DX men hade istället stora problem med de ISO1600 som krävdes för 1/3200 så det blev inga användbara bilder. 7bps är inte heller tillräckligt här.
Fotar man sport och snabba fåglar är någon av 1DX-orna ett bättre val helt enkelt.

7 bps är i lägsta laget för fågelfoto men funkade hjälpligt. Kontrasten mot 7D II's 10 bps kändes stor när jag bytte kamera.
Brusegenskaperna och färgerna vid höga ISO (över 1600) är fantastiskt bra mot 7DII och markant bättre än 1DX.
Den höga upplösningen gör det möjligt att beskära mer.
I många fall blev faktiskt en beskuren bild på ett motiv med 5D IV bättre än samma motiv fotad med 7D II och 1,6 ggr cropfaktor!
Den känns solid och bra byggd som alla pro- och semipro-hus från Canon jag provat.
Funkar superbt med extender (på 600/4 II), jag ser inte direkt på bilderna ens i 1:1 med moderata ISO-tal om det är med extender eller inte.

Att man har 7 bps och CF-kort istället för Cfast kan ju så klart kännas tråkigt, det är ju inte Best Available Technology. Men jag förstår att Canon måste differentiera från den dubbelt så dyra 1DX II på något sätt. Den är stor och tung jämfört med en spegellös Sony, men det är ju inte samma teknik.

Jag ser kritik nedan på att det är för många inställningsmöjligheter. Vill man inte ha det bör man inte titta på en proffskamera, då kanske t ex 6D II passar bättre. Man får bita ihop och lära sig om vill ha ut det kameran kan ge. Att den kräver stora minneskort är också en mycket underlig kritik. Ta färre kort eller köp en kamera med lägre upplösning, t ex 5 D1? Man kan omöjligen få både hög upplösning och små RAW-filer, svårt att göra alla nöjda ibland...

Liknande produkter: 5DS R. Föll på att den är en 5D3 i grunden och bara har 5bps.

Kundtjänst: Inte behövt
Tim Huhtala
2018-12-09 Tims

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Vädertätad, bra/låga brusnivåer i low light
MINUS: Tung, dyr, Compact Flash som "snabbaste" alternativ

Köpte denna under "Black Friday"- rean den 23/11 -18 från Cyberphoto för 29979:-
Har ägt en Canon EOS 5D mark II tidigare som jag sålde av pga bristande intresse runt 2013 men fick upp lusten att börja plåta igen och denna kändes som ett naturligt val då jag tyckte om fullformat och "kan" Canons inställningar och optik sedan tidigare.
Massa nytt jag ännu inte satt mig in i, och kanske inte heller gör, som filma med kameran. Har läst och sett mängder av tutorials om just detta, men kommer primärt fotografera stillbilder. Något som märktes direkt när jag provade kameran var/är så mycket bättre brushantering på höga ISO. Denna skapar bilder ända upp till ISO 1600 näst intill brusfritt. Har testat ISO 3200 och det kan också fungera.
Autofokussystemet har fått ett rejält lyft också.
Touchskärm är nytt också, har dock stängt av det själv då jag inte vill av misstag komma åt att ändra något. Troligtvis en vanesak.
Att Canon beslutade sig för att använda det runt 25 år gamla skrället till kort/standard istället för CFast (som Canon 1D X II fick redan året innan (2015) begriper jag inte.
SD UHS-I är långsammare, men känns ändå milsvitt modernare än CF.

Kundtjänst: Cyberphoto levererade detta samma dygn kameran kom in på deras lager. Blixtsnabbt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 29979
Thomas Kårlin
2018-03-22 Thomas1964

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus , ISO och Dynamiskt omfång
MINUS: Upplösningen kunde vara högre.

Har haft den några månader nu och kör den parallellt med min 5DSR och den är i stort sett bättre på allt , det enda man kan sakna ibland är den otroliga upplösningen på 5DSR.
2018-01-16 jorglund

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Lågt brus vid höga ISO samt bra Dynamiskt omfång
MINUS: Många inställningar ..

Har provat den i ca 3v nu och är mer än nöjd. Uppgraderade från en 7D mk1 och fotar mestadels i ishall
Gunnar Aus
2016-10-30 gunau

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus, ISO egenskaper, lättjobbad.
MINUS: Möjligen att videofilerna blir stora ochbtunga saltvatten man begränsat slomo 120 b/s till 720p.

Har bara haft kameran någon vecka men fotat fyra hela dagar, mest fågel. Hitills är jag mycket nöjd, autofokustid är mycket bra, färgerna fina och nu går det att lufta skuggorna utan att bruset förstör allt. 30 Mp är ett lyft och inte mördande för bildbehandlingen. 7 bilder per sekund kannupplevas långsamt jmf 1 Dx men räcker oftast. Sällan saknar man bilder man aldrig tog utanngläds åt det som fastnade....

Liknande produkter: eos 5Dsr. Bättre upplösning men lite sämre ISO egenskaper vilket är viktigt i vinterskogen. Saknar en massa finesser som finns på IV:an

Kundtjänst: Perfekt

Pris: 39600
2016-09-26 LeifN

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
Har nu haft min 5DM4 i 2 veckor och är mycket nöjd med bytet från 5DM3.
Dynamiska omfånget och AF är perfekta. Tycker också att färgbehandlingen har blivit bättre. Nackdelar finns:
- kräver stora CF och SD kort med snabbaste överföringshastighet
- kanske för många inställningsmöjligheter vilket innebär att man lätt "tappar bort" sig i uppsättningen av kameran
ANNONS